Inrikes

Föll från byggställning – allvarligt skadad

En man har fallit från en byggställning i Umeå. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka. Arkivbild.
En man har fallit från en byggställning i Umeå. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har skadats i en arbetsplatsolycka i Umeå. Mannen föll från en byggställning vid lunchtid på tisdagen.

Han fördes till sjukhus med ambulans. Region Västerbotten meddelade senare på eftermiddagen att mannen är allvarligt skadad och har lagts in på intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Experten: Kan bli en lysande svampsommar

Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn. Om vädret håller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.

Juli är hittills inte riktigt den sommarmånad som många drömt om. Runt om i landet har de varmare temperaturerna i juni bytts ut mot svalare väder och en hel del regn. Men det finns en fördel: när skogarna blir blöta dyker matsvamparna upp.

– De vanliga kantarellerna börjar dyka upp i mängder eftersom att det har regnat på rätt bra runt Storstockholm, säger Kjell Hedberg.

Vittnar om fynd

På platser som Östergötland, Värmland och Småland vittnar svampentusiaster om sina fynd, och även i Skåne har kantareller ploppat upp trots att det har varit lite torrare i landets södra delar. Rikliga mängder regn är viktigt för svampar, det gäller att vattnet tar sig ner i marken.

– Ska du få det blött i en tät lövskog så måste det nog falla 30 millimeter regn på några dagar för att det ska märkas i marken, det tar tid, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Om vädret fortsätter vara blött kan det bli en riktig bra sommar svampmässigt.

– Det är svårt att säga hur det blir men just nu ser det lysande ut. Så här bra har det inte varit på fem sex år, säger Kjell Hedberg som är mykorrhizamykolog och ordförande i Söderorts svampförening.

En mykorrhizamykolog är specialist på sambandet mellan svampar och en växts rötter.

Lära sig samspelet

Bara för att det regnar hos dig betyder det inte att det regnar i skogen, påminner Sigvard Svensson om. Skurar kan göra att regnet fördelar sig ojämnt.

– Det kan vara en väldig skillnad med bara några kilometers mellanrum.

Sigvard Svensson tipsar svampplockare om att hålla koll på var det har regnat de senaste dygnen via vädertjänster. Det kan också vara bra att leta intill bäckar och i kullar som väter mot norr, där fukten stannar längre.

Enligt Kjell Hedberg är det också viktigt att lära sig om samspelet mellan träd och svampar, då olika svampar växer intill olika träd.

"Chansa aldrig"

Sigvard Svensson tror att många kommer att ge sig ut för att plocka svamp i år när allt fler stannar i Sverige. Men det finns en sak som kanske framför allt ovana svampplockare måste tänka på:

– Var hundra procent säker på det du plockar, chansa aldrig. Svampar är alldeles för farliga om de är giftiga.

Om du är osäker kan du leta efter information om svampen på internet, eller i en svampbok. Det är viktigt att ha en uppdaterad svampbok, påpekar Kjell Hedberg.

– Många arter revideras och det har visat sig att det vi kallade för matsvamp för 10–15 år sedan är giftiga eller rätt giftiga, säger han.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Inrikes

Psykiatriska utredningar ökar – ingen vet varför

Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Antalet brottslingar som måste utredas för allvarlig psykisk störning ligger på en ny, hög nivå.
Detta har lett till ett allt mer pressat läge på Rättsmedicinalverkets undersökningsenheter. Resurser saknas för att ta emot patienterna i tid – och att kunna utreda hur det egentligen kommer sig att inflödet plötsligt ökat.

En person som bedömts skyldig till ett brott av en domstol och som samtidigt misstänks kan ha begått gärningen under inverkan av en allvarlig psykisk störning kan få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, en RPU, innan domen faller. Från att ha legat på en stabil nivå under en lång tid började antalet RPU:er att öka för ett par år sedan.

– Det är ett stort ärendeinflöde, och vi upplever att många av dem som kommer till oss mår sämre än vad man har gjort tidigare. Vi har haft fullbelagt flera månader, säger Lars Grönvik, tf avdelningschef för rättspsykiatrin på Rättsmedicinalverket (RMV).

Bryter regel

Statistik från RMV som TT fått ta del av visar att 206 rättspsykiatriska undersökningar av häktade personer gjordes första halvåret 2020, att jämföra med 219 samma period året innan. Januari till och med juni 2017 gjordes 170 stycken RPU.

Den siffra som kanske ger en än mer tydlig indikation på hur pressad situationen är, visar antalet överskridanden av den så kallade 7-dagarsregeln. Enligt den ska personen efter beslut om RPU bli överflyttad till någon av undersökningsenheterna inom sju dagar. Denna regel bröts 49 gånger från januari till och med juni i år. Samma period 2017 var siffran 3 överträdelser.

– De första månaderna 2020 var väldigt kämpiga, med oerhört många som kom in. Vi fick helt enkelt vänta med att ta in, för vi behöver alltid veta att vi har platser lediga, om någon mår så dåligt att vi behöver avskilja dem. Det är fortsatt väldigt, väldigt högt tryck på verksamheten, säger Lars Grönvik.

RMV beslutade tidigare i år att på grund av coronapandemin tillfälligt stoppa utredningar på personer som inte är häktade, utan befinner sig på fri fot. Dessa bor hemma eller på exempelvis behandlingshem och kommer till utredningsenheten vid några tillfällen för olika undersökningar, medan de som är häktade befinner sig på enheterna under hela undersökningsperioden. Nu kommer man att börja utföra undersökningar på dem som inte är häktade igen, vilket innebär att det finns en kö av ärenden som måste tas omhand.

"Enormt resursbehov"

Hur det kommer sig att ärendeinflödet ökat de senaste åren vet man inte på RMV. Resurserna går åt till att utreda själva ärendena, några djupare analyser finns inte möjlighet att göra i dag, trots att RMV gärna vill öka analyskapaciteten.

– Det skulle hjälpa oss att förutse lite framåt, det blir så svårt nu att veta. Vad ska vi egentligen göra, kommer det se ut så här nu? Eller finns det faktorer som gör att det här kommer att minska kommande år? Vi har pekat på ett enormt resursbehov till vårt underlag till regeringen, säger Lars Grönvik.

TT: Vad blir konsekvensen om ni inte får mer resurser?

– Jag tror vi kommer att hamna i ett väldigt allvarligt läge då. Fortsätter vi att ha det här höga trycket ser jag en risk för att vi tappar i kvalitet, på sikt. Akut kan vi hantera det, även om det belastar personalen mycket hårt. Men får vi inga resurser till att arbeta med verksamhetsutveckling, uppföljning och så vidare, då kommer den långsiktiga konsekvensen bli att vi halkar efter i utvecklingen. Och det kom få allvarliga konsekvenser.

Erika Nekham/TT

Rättsmedicinalverket gör rättpsykiatriska undersökningar av gärningsmän, om det finns en misstanke att han eller hon har haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Arkivbild.
Rättsmedicinalverket gör rättpsykiatriska undersökningar av gärningsmän, om det finns en misstanke att han eller hon har haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: RPU

RPU står för rättspsykiatrisk undersökning och den görs för att ta reda på om en person, som av domstol bedömts skyldig, hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Resultatet ligger sedan till grund för beslutet om vilken typ av påföljd personen kan dömas till.

Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.

När den är klar skickas ett utlåtande till domstolen, som använder detta som underlag för att besluta om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller inte.

De flesta som utreds har någon form av psykisk sjukdom. Det är dock en hög tröskel till vad som bedöms som en allvarlig psykisk störning, vilket är ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk diagnos.

Källa: Rättsmedicinalverket

FAKTA

Fakta: Fler utredningar görs

Samtlig statistik gäller för månaderna januari till och med juni respektive år.

Källa: Rättsmedicinalverket

Inrikes

Efter brutala gårdsrån – nu kommer domen

Januari tidigare i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ytterligare ett rån mot en gård. Arkivbild.
Januari tidigare i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ytterligare ett rån mot en gård. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den misstänkta rånartrion har pekats ut för en serie rån i avsides belägna bostäder på Österlen och Söderslätt i Skåne. Flera av rånoffren har vittnat om hur de utsatts för grovt våld. Nu meddelas domen.

Den våldsamma rånturnén tog sikte på avlägsna skånska gårdar i januari i år och gick så långt att polisen gick ut på Facebook och varnade för de aggressiva rånarna.

Vid det första rånet, i Fuglie utanför Trelleborg den 13 januari, påstod rånarna att de ville titta på en vara som utannonserats på Blocket – en metod som sedan användes vid fler rån. Övriga rån och rånförsök skedde i Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö.

Vid det sistnämnda rånet, i Vollsjö den 30 januari, utsattes ett äldre par för grovt våld och mannen slogs ner och misshandlades så svårt att han förlorade medvetandet. Kvinnan hotades med kniv mot sitt bröst för att hon skulle förmås öppna ett kassaskåp och överlämna bankkort och koder.

Åtalet har omfattat tre fall av grovt rån, rån, rånförsök och försök till grov stöld, som enligt åtalet utfördes av två män, 25 respektive 30 år gamla, och en 19-årig kvinna. Åklagaren har bedömt att flera av rånen som grova eftersom försvarslösa människor utsattes för kraftigt våld.

Domen meddelas av Ystad tingsrätt i dag.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Kan fällas för hundratusentals knarkaffärer

Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner svenska kronor ska ha gjorts via sajten.
Nu kommer domen mot en 28-årig man från Lund, som enligt åklagaren administrerade droghandelsajten Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.

28-åringen har åtalats för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, då han enligt åklagaren som administratör för sajten möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Det har handlat om olika narkotiska preparat som bensodiazepiner, hallucinogener, ketamin och olika typer av dopningsmedel och läkemedel.

Via sajten kunde cirka 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet – åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett "Tradera för droger". Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet.

28-åringen nekar helt till brott. Förutom honom omfattar målet ytterligare fyra personer, som bland annat anklagats för att ha hjälpt den huvudåtalade att tvätta pengarna från den brottsliga verksamheten.

Rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt i mars i år, och i dag klockan 14 kommer domen meddelas. Den huvudåtalade mannen satt tidigare häktad, men släpptes under våren på fri fot.

Erika Nekham/TT

Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Inrikes

Rekordmånga besök på 1177 i juni

Rekordmånga loggade in på 1177 Vårdguiden i juni. Arkivbild.
Rekordmånga loggade in på 1177 Vårdguiden i juni. Arkivbild.
Foto: Janerik Henrsson/TT
Inrikes
Inrikes

Över sju miljoner inloggningar gjordes på sajten 1177 Vårdguiden i juni, vilket är nytt rekord, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det är nästan en miljon fler inloggningar än det förra rekordet från i mars, som sattes när covid-19 började spridas i landet.

Orsaken tros vara att flera regioner har trappat upp coronatestandet, och på vissa håll går provsvaren att läsa på webben.

Totalt stod 1,7 miljoner svenskar för de rekordmånga inloggningarna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Inrikes

Hundratal kor innebrända i ladugård

Många kor har bränts inne i en omfattande brand i en ladugård utanför Arvika. Arkivbild.
Många kor har bränts inne i en omfattande brand i en ladugård utanför Arvika. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes

En ladugård har under natten brunnit för fullt på en gård norr om Arvika. Larmet om branden kom strax efter klockan 23.

– Det är en ladugård med 200 mjölkkor, varav ungefär 100 har brunnit inne. Ladugården är helt övertänd, säger Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Ingen människa ska ha skadats. Branden är under kontroll och det finns inte någon spridningsrisk till andra byggnader, men släckningsarbetet kommer att pågå hela natten.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet för att kunna utreda orsaken till branden.

– Vi kommer att göra en teknisk undersökning, men jag vill betona att det inte behöver finnas någon misstänkt, säger Peter Persson.

Inrikes

Brand i flerfamiljshus i Norrköping släckt

Ett flerfamiljshus i centrala Norrköping eldhärjades på onsdagskvällen. Arkivbild.
Ett flerfamiljshus i centrala Norrköping eldhärjades på onsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ett sjuvåningshus i centrala Norrköping eldhärjades under onsdagskvällen. Branden började i en lägenhet på översta våningen och spred sig sedan till vinden.
PREMIUM

Boende fick evakueras från huset, men ingen rapporteras ha kommit till skada.

Räddningstjänsten ryckte ut vid halv nio på onsdagskvällen efter larm om att det kom svart rök från vinden, och tog höjd för en stor insats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Experten: Kan bli en lysande svampsommar

Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn. Om vädret håller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.
PREMIUM

Juli är hittills inte riktigt den sommarmånad som många drömt om. Runt om i landet har de varmare temperaturerna i juni bytts ut mot svalare väder och en hel del regn. Men det finns en fördel: när skogarna blir blöta dyker matsvamparna upp.

– De vanliga kantarellerna börjar dyka upp i mängder eftersom att det har regnat på rätt bra runt Storstockholm, säger Kjell Hedberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL