Annons

Hit vill EU öppna gränsen

Publicerad 30 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"Jag älskar Georgien", står det på det munskydd som en demonstrant i Tbilisi visar upp. Georgien är ett av de länder som EU nu vill öppna för resor till, efter coronakrisen. Arkivfoto.
"Jag älskar Georgien", står det på det munskydd som en demonstrant i Tbilisi visar upp. Georgien är ett av de länder som EU nu vill öppna för resor till, efter coronakrisen. Arkivfoto.Foto: Shakh Aivazov/AP/TT

Allt från Algeriet till Uruguay – och kanske också Kina – finns med när EU:s medlemsländer nu enats om till vilka länder man vill öppna sina yttre gränser efter coronakrisen, helst redan från den 1 juli.

De 14 helt fria länderna är Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. För Kina gäller att resande in i EU tillåts för kinesiska medborgare, om Kina ger motsvarande rätt till resenärer från alla EU-länder.

Listan är samtidigt bara en rekommendation. Det är fortsatt upp till varje enskilt EU-land att välja om man vill införa den i praktiken. Tanken är att sedan göra uppdateringar varannan vecka för att se om fler – eller färre – länder klarar de krav på minskad smittspridning som EU-länderna enats om.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons