Sport

Jürgen Klopp tror inte på dyra spelarköp

Jürgen Klopp. Arkivbild.
Jürgen Klopp. Arkivbild.
Foto: Phil Noble/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Liverpools tränare Jürgen Klopp väntar sig inte göra dyra inköp i nästa transferfönster.

Premier League-mästarna tror att det blir ett mer dämpat transferfönster i år då coronapandemin slagit hårt mot klubbarnas ekonomi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

ÖFK:s tränare slutar: Delar inte samma idéer

Ian Burchnall. Arkivbild.
Ian Burchnall. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport Efter bara fyra poäng på sex matcher och näst sista plats i den allsvenska tabellen står det klart att tränaren Ian Burchnall lämnar Östersund.
– Det var välbehövligt med en nystart, säger Burchnall till Östersunds-Posten.

Enligt Östersunds webbplats har man beslutat att gå skilda vägar på grund av att klubben och Burchnall har "olika uppfattningar om ÖFK:s framtida inriktning".

"Det är tråkigt att behöva avsluta vårt goda samarbete som har pågått i två års tid. Men nu måste vi blicka framåt för klubbens bästa", säger Leif Widegren, representant för Östersunds sportkommitté, till sajten.

Burchnall säger till Östersunds-Posten att man långsiktigt inte delar samma idéer.

– Det är helt normalt. Jag vill inte gå in å detaljerna. Vi har haft flera diskussioner och det har inte varit någon hemlighet att det varit en väldigt svår tid att leda en fotbollsklubb. Jag har gjort det under stor turbulens. Men när vi nu kommer ur den var alla överens om att det var välbehövligt med en nystart, säger Burchnall.

"Spelarna står bakom"

Östersunds lagkapten Aly Keita om att tränaren får gå:

– Jag kan säga att det är ett beslut som jag och spelarna står bakom. Sedan tycker jag att det är tråkigt för Ian som jag gillar som människa, men det är ett beslut som kanske måste tas, säger Keita till Aftonbladet.

Burchnall stannar till dess att en ny tränare är på plats.

– Medan de letar efter en ersättare är jag nöjd med att arbeta med laget. Jag är professionell och gör mitt jobb, säger han till ÖP.

"Tufft för alla"

Den 37-årige engelsmannen tog över Östersund under senvåren 2018 från Graham Potter som lämnade för Swansea. Burchnall kom från division 2-laget IFK Luleå. Dessförinnan hade han varit i Norge, i Sarpsborg och Viking.

Första säsongen slutade Östersund sexa, i fjol tolva. Samtidigt dras klubben med stora ekonomiska problem.

– Det har varit tufft för alla i klubben. Vi har haft en stor utmaning och ibland får du det i fotbollen, säger Burchnall.

Sport

Slipper bli tredjemålvakt: "Bra situation"

Hedvig Lindahl är nöjd med sitt val av klubb – Atlético Madrid. Arkivbild.
Hedvig Lindahl är nöjd med sitt val av klubb – Atlético Madrid. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Hon fick ont om speltid i Wolfsburg. Men i Atlético Madrid riskerar Hedvig Lindahl inte att bli tredjemålvakt.
– Det är en väldigt bra situation för mig, säger landslagsmålvakten till SVT.

I tisdags blev det officiellt att Lindahls nya klubb blir Atlético Madrid – en hemlighet som hon burit på i många månader.

Redan i mars kontaktades 37-åringen av den spanska klubben, en månad efter att det blivit klart att hon inte skulle få förnyat kontrakt med Wolfsburg.

– De hade en tajt deadline innan de behövde gå vidare med en annan så det blev aldrig att vi pratade med någon annan klubb. Det blev en snabb och bra lösning för oss båda, säger Lindahl.

Hon visste redan då att nederländskan Sari van Veenendaal, vald till världens bästa målvakt 2019, skulle lämna Madrid-klubben.

– Det är en väldigt bra situation för mig, att komma dit och hjälpa till och inte komma dit och bli tredjemålvakt. Hade hon varit kvar hade jag kanske tänkt annorlunda.

Lindahl kommer att slåss om speltiden med den franska landslagsmålvakten Pauline Peyraud-Magnin som nyligen lämnade Arsenal.

– Hon är lite yngre (28) men har säkert andra kvaliteter än jag. Jag tror speltiden kommer hänga på vad vi gör där och då och hur vi tränar. Det är helt öppet för oss båda, säger Lindahl.

Sport

Läkaren: "Då är det stopp för allsvenskan"

Lagläkaren Sverker Nilsson (höger) ser mycket allvarligt på Örebro SK:s agerande inför mötet med Sirius. Arkivbild.
Lagläkaren Sverker Nilsson (höger) ser mycket allvarligt på Örebro SK:s agerande inför mötet med Sirius. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Ett klavertramp till i klass med det som Örebro stod för mot Sirius och det kan vara slut på årets fotbollssäsong.
Det tror den allsvenska lagläkaren Sverker Nilsson som sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté.
– Jag förstår om Folkhälsomyndigheten undrar vad vi håller på med, säger han.

Inför säsongen tillämpade svensk fotboll ett omfattande medicinskt regelverk med syfte att minimera risken för ökad smittspridning i samhället.

Sverker Nilsson, som utöver sitt uppdrag på SvFF även är lagläkare i Falkenbergs FF, summerar hur han tycker det har fungerat efter sex spelade omgångar av herrallsvenskan.

– Man kan säga att allting har varit fantastiskt bra – fram till episoden i Uppsala som var en katastrof. Det som hände i matchen Sirius–Örebro får inte hända, säger han.

"Fullständigt oacceptabelt"

Att det rörde sig om misstänkt matförgiftning – och inte covid-19 – bland de fyra-fem ÖSK-spelare som spydde innan de spelade mot Sirius i söndags är ingen förmildrande omständighet, menar Nilsson.

– Spyr du före uppvärmningen så får du ju inte spela. Dels så är det ju farligt för din egen skull. Det kan bli överbelastning med skador och du kan till och med kollapsa av att du inte har tillräckligt med energi och vätska i kroppen. Spyr du på grund av att du har en infektion riskerar du ju dessutom att smitta andra. Så det är ett dubbelfel.

Han fortsätter:

– Hade detta hänt förra året så hade jag också blivit väldigt förvånad, för det här får aldrig hända. Det är fullständigt oacceptabelt. Och att det händer nu är ju helt vansinnigt när vi har alla ögon på oss från alla håll och kanter. Skulle det hända flera sådana här grejer så får ju Folkhälsomyndigheten komma in och säga att nu är det stopp för spel i allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan.

"Då är vi illa ute"

TT: Du tror inte allsvenskan har råd med en sådan här fadäs till?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.

– Nu har det hänt en gång och nu får vi se till att det inte händer en gång till. Då är vi illa ute, kan man lugnt säga. Jag förstår om Folkhälsomyndigheten undrar vad vi håller på med. För det gör jag också.

Örebro är anmält till Svensk elitfotbolls disciplinutskott och riskerar straff i form av en erinran, en varning eller böter.

– Nu pågår det en utredning och Örebro kommer ju att straffas för detta, förstås. Men jag tror att de som ser allvarligast på detta är Örebro själva. De kommer se till så att det inte händer igen, säger Sverker Nilsson.

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Bakgrund: Örebro-fallet

Sirius vann det allsvenska mötet hemma med Örebro med 2–1 i söndags. Efter matchen berättade ÖSK-tränaren Axel Kjäll för Nerikes Allehanda att flera spelare mått dåligt och kräkts inför matchstart. "Det var en speciell period innan matchen där vi hade fyra eller fem spelare som spydde innan matchstart. Någon fick det på bussen och någon fick det på arenan. Det var flera som mådde dåligt och flera som spydde. Många spelare krigade sig igenom och mådde inte jättebra, några spelade 90 minuter", sade han bland annat.

Sirius lagläkare Jakob Johansson, som hade haft mandat att stoppa spelarna från spel, informerades aldrig om läget.

"Hela systemet går ut på att man intygar att alla spelare, ledare, alla som ska in är friska och det är det intyget som jag har fått. Om det inte stämmer så är det här anmärkningsvärt minst sagt", sade han till TT.

I måndags anmäldes Örebro till Svensk elitfotbolls disciplinutskott för att ha brutit mot regelverket kring covid-19. Klubben riskerar nu en erinran, en varning eller böter.

Besked om eventuellt straff väntas i nästa vecka.

FAKTA

Fakta: Fotbollens smittregler

I maj fastställde intresseorganisationen Svensk elitfotboll ett omfattande regelverk för hur allsvensk fotboll ska bedrivas under coronapandemin. Nedan följer fem viktiga punkter, regelverket kan ses i sin helhet här.

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixed zone för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Sport

Hedlund stoppas en vecka till: "Är upprörda"

Simon Hedlund, till höger, får stå över ytterligare två matcher. Arkivbild.
Simon Hedlund, till höger, får stå över ytterligare två matcher. Arkivbild.
Foto: Anders Kjaerbye/AP/TT
Sport
Sport

Brøndbys svenske mittfältare Simon Hedlund stoppas från spel även i den här veckans två danska ligamatcher, skriver klubben på sin webbplats.

Detta trots att han följt reglerna och varit hemma i sju dagar från att han testat positivt för coronaviruset och inte haft några symptom, och dessutom är tillbaka i träning sedan några dagar.

Även lagkompisen Samuel Mraz, som testades positivt samtidigt som Hedlund, stoppas av ligaföreningen.

"Vi är först och främst riktigt upprörda över att vi måste vara utan Hedlund och Mraz i de kommande två matcherna", säger klubbchefen Carsten V Jensen, som menar att klubben följt ligaföreningens alla regler och riktlinjer.

"Men vi respekterar och följer naturligtvis deras beslut".

Hedlund och Mraz missade söndagens match mot AaB och får inte spela i ikväll mot Nordsjælland eller mot FC Köpenhamn på söndag.

Sport

Mourinhos kritik: "De kan inte fotboll"

José Mourinho kramar om Eric Dier. Arkivbild.
José Mourinho kramar om Eric Dier. Arkivbild.
Foto: John Walton/AP/TT
Sport
Sport Tottenhams tränare José Mourinho försvarar mittfältaren Eric Dier som straffats för att ha konfronterat en supporter.
Portugisen anser att de beslutande inte kan fotboll.
– De tillhör inte den här världen, säger han.
PREMIUM

Dier stängs av fyra matcher och får betala motsvarande drygt 460 000 kronor i böter för att ha jagat och konfronterat en supporter på läktaren i samband med FA-cupmatchen mot Norwich i mars.

Mourinho tycker att det engelska fotbollsförbundet (FA) tog ett felaktigt beslut.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Nyförvärvet borta hela säsongen

Elise Kellond-Knight i en VM-match för Australien. Nu blir det inget mer spel i år då Kristianstadsmittfältaren skadat knät. Arkivbild.
Elise Kellond-Knight i en VM-match för Australien. Nu blir det inget mer spel i år då Kristianstadsmittfältaren skadat knät. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Säsongen har knappt kommit i gång då damallsvenska Kristianstad tvingas inse att man fått två svåra knäskador i truppen.

Målvakten Moa Olsson slet av korsbandet redan innan serien startade. Och nu visar det sig att även nyförvärvet, den australiska landslagsmittfältaren Elise Kellond-Knight, blir borta säsongen ut med en knäskada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Då vill NHL starta nästa säsong

NHL planerar att starta nästa säsong den 1 december. Arkivbild.
NHL planerar att starta nästa säsong den 1 december. Arkivbild.
Foto: Mark J. Terrill/AP/TT
Sport
Sport NHL-ishockeyn är på väg att starta om för årets slutspel som ska vara färdigspelad senast den 2 oktober.
Enligt planen ska sedan nästa säsong starta den 1 december.
PREMIUM

Det är ESPN som tagit del av det avtal som NHL och spelarfacket NHLPA tagit fram och nu håller på att rösta om internt, det avtal som gäller årets slutspel, nyckeldatum för nästa säsong samt är en förlängning av kollektivavtalet på fyra år.

Planen är att den första Stanley Cup-finalen ska spelas den 20 september och att finalspelet ska vara klart senast den 2 oktober.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

MLS återstartade med vemodig protest

Orlandos spelare, till vänster, höjde sina nävar i protest mot rasistiskt våld före matchen.
Orlandos spelare, till vänster, höjde sina nävar i protest mot rasistiskt våld före matchen.
Foto: John Raoux/AP/TT
Sport
Sport Höjda nävar, munskydd och knäböjning. Mitt i den tilltagande coronapandemin i USA har MLS, herrarnas fotbollsliga i USA, dragit i gång igen.
PREMIUM

Inför premiärmatchen mellan Orlando och Inter Miami höll spelarna en manifestation till stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

– Det ni såg i kväll var ett speciellt ögonblick på initiativ från spelarna, och Major League Soccer samarbetade med oss ​​för att göra här möjligt, säger Toronto-spelaren och initiativtagaren Justin Morrow om protesten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL