Kultur och nöje

Larry David fortsätter i rollen som sig själv

Den amerikanske komikern Larry David. Arkivbild.
Den amerikanske komikern Larry David. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Komediserien "Curb your enthusiasm" ("Simma lugnt, Larry") förlängs med ytterligare en säsong på strömningstjänsten HBO, skriver Variety.

Seriens upphovsperson tillika huvudperson, "Seinfeld"-skaparen Larry David, kommenterar skämtsamt nyheten om att serien får en elfte säsong.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Barnarbete i drömfabriken

Diana Serra Cary, känd som 'Baby Peggy' under stumfilmseran, tjänade miljoner åt filmbolagen men blev blåst på alla pengar. Pressbild.
Diana Serra Cary, känd som "Baby Peggy" under stumfilmseran, tjänade miljoner åt filmbolagen men blev blåst på alla pengar. Pressbild.
Foto: HBO
Kultur och nöje
Kultur och nöje Utnyttjade och utspottade. Så blir ofta livet för Hollywoods barnstjärnor. HBO:s dokumentär "Showbiz kids" letar efter orsakerna.

Lindsay Lohan, Britney Spears, Gary Coleman, Corey Feldman, River Phoenix. Listan kan göras lång över barnstjärnor som förlorat sig själva i en bransch där alla vuxna beter sig som eviga kids.

20 000 barn om året går på auditions i Hollywood, av dem får 95 procent aldrig någon återkoppling, berättar en textskylt. Pressen på de som faktiskt lyckas boka ett jobb är förstås stratosfärisk. "Showbiz kids" följer ett par grovjobbande familjer där barnen börjat nå framgång men där ingenting är garanterat. Det är ett hårt jobb och föräldrarna pendlar mellan att verka sympatiska och besatta. Allt verkar ändå lite bättre i dag än på 1920-talet när stumfilmsstjärnan Diana Serra Cary, känd som "Baby Peggy", drog in miljoner åt filmbolagen. I "Showbiz kids" berättar hon om hur hon sällan fick riktiga pengar för sitt arbete – och blev blåst på det som blev över av sina föräldrar.

Filmaren Alex Winter (som själv slog igenom som barnskådis och blev känd i "Bill och Ted") tar i filmen upp att många ungdomar i Hollywood systematiskt har groomats av pedofiler. Tyvärr är anslaget lite för generaliserande och korthugget. Nyhetsrubriker från metoo-anklagelser varvas med intervjuer med kända barnstjärnor som nu är vuxna. Bland andra intervjuas Evan Rachel Wood, som slog igenom i filmen "Thirteen" (2003). Hon står för några av dokumentärens bättre citat. Enligt henne är en uppväxt i drömfabriken "som en tävling om vem som klarar av att utstå mest övergrepp" eftersom det alltid står någon annan bakom dig som är villig att göra det.

Ändå saknas ett tydligare vittnesmål, en vassare vinkel och en måltavla. Vem eller vilka är egentligen ansvariga för den här destruktiva kulturen? De flesta intervjupersoner verkar överens om att det är en kultur som alla känner till, men Alex Winter gräver inte tillräckligt djupt i den för att motivera en hel dokumentär.

Kristoffer Viita/TT

Livet som barnskådespelare är ett hårt arbete för den unge Marc och hans mamma Melanie Slater. Pressbild.
Livet som barnskådespelare är ett hårt arbete för den unge Marc och hans mamma Melanie Slater. Pressbild.
Foto: HBO

FAKTA

Fakta: Showbiz kids

Genre: Dokumentär

Premiär: 14 juli på HBO

Speltid: 90 minuter

Regi: Alex Winter

Medverkande: Jada Pinkett Smith, Evan Rachel Wood, Milla Jovovich med flera

Betyg: + +

Kultur och nöje

Dystopiklassikern: "Judge Dredd"

Militariseringen av polisen är högaktuellt 2020 i och med protestvågen mot polisvåld i USA. Förlagan till 'Judge Dredd' förutspådde en liknande framtid, tyvärr blev filmen med Sylvester Stallone pannkaka. Pressbild.
Militariseringen av polisen är högaktuellt 2020 i och med protestvågen mot polisvåld i USA. Förlagan till "Judge Dredd" förutspådde en liknande framtid, tyvärr blev filmen med Sylvester Stallone pannkaka. Pressbild.
Foto: Hollywood pictures
Kultur och nöje
Kultur och nöje Serietidningen "Judge Dredd" förutspådde mycket av dagens sociala orättvisor och varnade redan på 1970-talet för en framtid i kaos där enskilda poliser agerade både domare, jury och bödel. Filmen med Sylvester Stallone, som fyller 25 i år, blev dock en utskrattad flopp.

"I am the law!" kan vara en av Sylvester Stallones mest odödliga repliker, kanske endast övervunnen av "They drew first blood, not me" från "Rambo" och "Adriaaan!" i slutet av "Rocky".

Däremot blev filmen "Judge Dredd" (1995), och specifikt Stallones prestation, mer hånad än hyllad för sin tondöva adaption. Filmen kallas ofta för den sämsta serietidningsfilmen någonsin. "Judge Dredd" utspelar sig år 2139 då många av dagens existerande problem har förvärrats: en befolkning av slavarbetande underklass bor hoptryckta i megastäder där höga murar skyddar från utbölingar. Den förhärskande ideologin är ett äktenskap mellan fascism och kapitalism, där medborgarna har gett upp sina friheter för en lögn om säkerhet.

Den brittiska serieförlagan skapades med "Dirty Harry" som förebild, och var en reaktion mot Margaret Thatchers och Ronald Reagans högerpopulism som var på uppgång 1977. Författaren John Wagner förutspådde en framtidsdystopi där ekonomisk ojämlikhet ledde till kaos och oroligheter som gav polisen makt att mörda vem de ville utan att ifrågasättas. Somliga skulle säga att han fick rätt. Rasism och övervåld från en allt mer militariserad polismakt har under våren 2020 lett till den största proteströrelsen i USA:s historia. Ett av många fall där Black lives matter nu vill skipa rättvisa är i fallet Eric Garner, som 2014 kvävdes till döds av polisen i samband med att han greps för att ha sålt cigaretter i New York. Ett exempel på övervåld som påminner kusligt mycket om det som satirens "judges" tillåter i lagens namn, i en framtid där även rökning och koffein har blivit straffbart.

I den utskällda filmatiseringen spelade Sylvester Stallone huvudrollen som Joseph Dredd, en polis som själv blir falskt anklagad för ett mord. Genom ett gäng kackigt datoranimerade actionscener inser Dredd snart att den auktoritära stöveln inte är så skön när den trycker ned ens egen nacke. Ungefär. Mycket av den samhällskritiska sensmoralen slarvades bort eftersom Sylvester Stallone krävde att filmen skulle göras om från mörk satir till en actionkomedi. Kanske är det därför rollpersonen också har blivit en våt dröm för många poliser som uppskattar Dredds "hård men rättvis"-attityd. Filmen fick också kritik då seriernas Dredd aldrig tar av sig hjälmen (en påminnelse om att alla i samma uniform är kapabla till sanktionerade grymheter). I filmen plockar Stallone av sig hjälmen inom den första kvarten, troligtvis vore det oekonomiskt för filmbolaget att anlita en stor stjärna som Stallone och inte visa hans ansikte.

Kristoffer Viita/TT

Sylvester Stallone som polismannen Judge Dredd i en postapokalyptisk framtid. Här möter han en inavlad kannibal-cyborg utanför megastadens höga murar. Pressbild.
Sylvester Stallone som polismannen Judge Dredd i en postapokalyptisk framtid. Här möter han en inavlad kannibal-cyborg utanför megastadens höga murar. Pressbild.
Foto: Hollywood pictures

FAKTA

Fakta: Judge Dredd (1995)

Genre: Science fiction/action

Premiärår: 1995

I rollerna: Sylvester Stallone, Rob Schneider, Diane Lane med flera.

Regi: Danny Canon

Speltid: 1 timme 36 minuter

Åldersgräns: från 15 år

Se även: "Dredd" (2012) med Karl Urban i huvudrollen.

FAKTA

Fakta: Dystopiklassikern

Coronapandemin har skapat ett sug efter nostalgiska kulturyttringar. I sommar uppmärksammar vi jubilerande dystopifilmer och spårar deras relevans till i dag.

Kultur och nöje

Anders Borg: Såg Göran Persson som Darth Vader

Tidigare finansministern Andes Borg (M) älskade Star Wars som liten. Arkivbild.
Tidigare finansministern Andes Borg (M) älskade Star Wars som liten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den politiska sammansättningen som från början kallades Allians för Sverige fick sitt namn från Star Wars, enligt den tidigare finansministern Anders Borg, som berättar om den borgerliga konstellationen i sitt sommarprat i Sveriges Radios P1.
PREMIUM

Anders Borg påtalar att det är hans version av hur namnet kom till och säger att han som barn älskade Stjärnornas krig – där Alliansen var Imperiets motståndare.

– Alliansen var den svagare parten som mot alla odds besegrade Imperiets mäktiga dödsstjärnor och galatiska stjärnkryssare, säger Borg i programmet och fortsätter i seriös ton:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

William Spetz: Jag är en amöba på fritiden

William Spetz Dramatendebuterar i höst i föreställningen 'Liv Strömquist tänker på sig själv'. 'Det känns sinnessjukt. Jag har nog haft ett klassiskt mindervärdeskomplex i och med att jag inte är scenskoleutbildad. Jag gick teater på gymnasiet och har alltid älskat det jag gör, men någonstans har jag nog tänkt att jag inte kommer att komma in i ett sådant hus. Men därför är jag så lycklig över att få vara med, alla behöver ju inte göra samma resa', säger han.
William Spetz Dramatendebuterar i höst i föreställningen "Liv Strömquist tänker på sig själv". "Det känns sinnessjukt. Jag har nog haft ett klassiskt mindervärdeskomplex i och med att jag inte är scenskoleutbildad. Jag gick teater på gymnasiet och har alltid älskat det jag gör, men någonstans har jag nog tänkt att jag inte kommer att komma in i ett sådant hus. Men därför är jag så lycklig över att få vara med, alla behöver ju inte göra samma resa", säger han.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Från Youtubehumor till Dramatendebut – 24-årige William Spetz har valt en krokig väg till den svenska nationalscenen. Med sig har han en konstant känsla av osäkerhet.
– Går jag runt och är nöjd jämt kommer jag bara att lägga upp fötterna på bordet och vara halvdan, säger han.
PREMIUM

Det började med en så kallad fri workshop på Dramaten – som William Spetz i efterhand misstänker var en förklädd audition. Där var han, en 24-åring som slog igenom med humorklipp på internet medan Youtube fortfarande var ungt, tillsammans med ett gäng utbildade skådespelare.

– Jag minns hur rädd jag var när vi satt där och drack kaffe innan, och alla sade till varandra: "Jaha, när gick du ut scenskolan då?" Jag kunde ju inte svara på det, säger William Spetz.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ringo firade 80 online

Ringo Starr har fyllt 80 år. Arkivbild.
Ringo Starr har fyllt 80 år. Arkivbild.
Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Beatlen Ringo Starr firade sin 80-årsdag på tisdagen med en strömmad konsert.

Starr har för vana att fira sin födelsedag med att arrangera en spelning för några hundra fans där han uppträder tillsammans med namnkunniga vänner. Men på grund av den pågående pandemin var stjärnan tvungen att tänka om i år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Kultur och nöje

Hässleholmssystrarna släpper singel

Foto: Emil Daniel
Kultur och nöje
Musik Alice och Eden Alm väckte stor uppmärksamhet förra året då de var med i programmet Idol. Trots det var det en stor överraskning att Universal Music Sweden ville signa dem. Nu är de aktuella med sin första singel Dina kuddar.

– Jag skulle vilja beskriva den som väldigt poppig. Den singel vi släppt är väldigt sommarplågeaktig, säger Alice Alm om låten Dina kuddar.

Under tisdagen hade deras första låt fått över 94 000 lysningar på Spotify, på en månad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Scorsese gör film om New York Dolls frontman

Martin Scorsese. Arkivbild.
Martin Scorsese. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Martin Scorsese ska regissera en ännu obetitlad dokumentärfilm om David Johansen, känd som frontman i punkrockpionjärerna New York Dolls, skriver The Wrap.

"Jag har känt David Johansen i decennier, och hans musik har varit en måttstock ända sedan jag lyssnade på Dolls under tiden jag gjorde 'Mean streets'. Då och nu fångar Davids musik energin och spänningen i New York City", säger Martin Scorsese.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Darin om allsången: Lite skakig

Darin i tisdagens 'Allsång på Skansen' – i år utan publik vid Sollidenscenen på grund av coronapandemin.
Darin i tisdagens "Allsång på Skansen" – i år utan publik vid Sollidenscenen på grund av coronapandemin.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Darin påmindes om sitt unga jag i tisdagens "Allsång på Skansen" – som även bjöd på en dragspelande programledare och en oannonserad Linda Bengtzing.
PREMIUM

Det har gått 15 år sedan Darin första gången stod på Sollidenscenen.

Då en tonårsidol med tandställning sjungande "Money for nothing", vilket han motvilligt påmindes om av programledaren Sanna Nielsen. Nu en mognare artist i ett för kvällen avskalat framförande av "En säng av rosor", som han senare i sändningen följde upp med mer tempofyllda "Tvillingen".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL