Annons

Misstanken: Uppgifter läcker från myndigheten

Uppgifter om vilka som stängt av sig från spel online läcker till illegala spelbolag, som använder uppgifterna för att skicka riktad reklam. Det misstänker Spelinspektionen.
Men ansvaret för frågan har hamnat mellan stolarna och myndigheterna hänvisar till varandra.
Publicerad 30 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Spelinspektionen misstänker att känsliga uppgifter läcker från registret över vilka som stängt av sig från spel. Arkivbild.
Spelinspektionen misstänker att känsliga uppgifter läcker från registret över vilka som stängt av sig från spel. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Över 52 000 svenskar har stängt av sig från allt spel på nätet via Spelinspektionens tjänst spelpaus. En avstängning innebär att personen inte kan registrera sig för spel hos några bolag med svensk licens.

Spelinspektionen sparar alla uppgifter i ett register, med namn och kontaktuppgifter till personerna som stängt av sig. Varje månad skickar spelbolag miljoner förfrågningar till registret för att försäkra sig om att en person som stängt av sig inte kan registrera sig hos dem.

"Extra sårbara"

Annons

Men ett antal spelbolag med licens skickar väldigt många frågor till registret, i förhållande till hur stora de är, enligt Spelinspektionen.

Samtidigt har myndigheten fått flera tips om att personer som har stängt av sig via spelpaus mötts av riktad reklam, bland annat via sms. Reklamen har kommit ifrån spelbolag utan svensk licens, som spelare som stängt av sig på spelpaus alltså kan spela på ändå.

Det här har fått Spelinspektionen att misstänka att uppgifterna används på ett otillåtet sätt.

– Om olicensierade bolag har fått reda på vilka som stängt av sig via spelpaus skulle det vara jätteallvarligt. Det kan finnas ett intresse hos oseriösa aktörer att nå de här personerna, som är extra sårbara, säger Hanna Abrahamsson, chef för rättssekretariatet på Spelinspektionen.

"Det är komplicerat"

När TT kontaktar Spelinspektionen för att ställa frågor om vad som egentligen händer med uppgifterna från registret vill myndigheten först inte svara på några frågor, utan hänvisar till Datainspektionen. Och det är här det blir snårigt.

Spelinspektionen tillhandahåller tjänsten spelpaus och är registerhållare, men är inte tillsynsmyndighet för hur uppgifterna används. Det är i stället Datainspektionen.

– Det gör det komplicerat. Vi har vänt oss till Datainspektionen, det finns anledning för dem att titta på det här, säger Hanna Abrahamsson.

I en rapport skriver Spelinspektionen att det är angeläget att Datainspektionen inom en nära framtid “inleder en generell tillsyn över hur aktörerna på spelmarknaden hanterar personuppgifter.”

Ingen tillsyn

Men någon tillsyn av problemet har det inte blivit.

"Spelinspektionen har varit i kontakt med Datainspektionen med anledning av det stora antalet förfrågningar mot självavstängningsregistret Spelpaus. Spelinspektionen skulle då närmare utreda det och eventuellt återkomma till Datainspektionen därefter. Spelinspektionen har inte återkommit", skriver Malin Fredholm, jurist på Datainspektionen, i ett mejl.

Annons

Fredholm tillägger att det är Spelinspektionen som är ansvarig för att uppgifterna i registret hanteras korrekt.

Spelinspektionen medger att rollfördelningen är komplicerad, men säger att myndigheten nu arbetar för att komma tillrätta med problemet.

– Vi har frågat de som ställer väldigt många förfrågningar och arbetar för att sammanställa svaren. Vi får se om det föranleder förnyad kontakt. Men vi har inte gjort det i egenskap av tillsynsmyndighet. Rollerna är lite knepiga, säger Hanna Abrahamsson.

Henning Eklund/TT

Fakta: Spelpaus

Fakta: Spelpaus

Spelpaus är Spelinspektionens självavstängningsregister där personer kan stänga av sig från allt spel hos spelbolag som licens i Sverige. Den som stänger av sig själv ska heller inte få någon direktreklam. I skrivande stund har över 52 000 personer registrerat sig hos spelpaus.

Spelbolagen måste kontrollera mot spelpaus varje gång en person registrerar sig eller loggar in för spel. Spelbolagen ska även göra en sådan kontroll innan de skickar ut marknadsföring.

Under den senaste månaden gjordes 927 768 481 förfrågningar mot spelpaus register.

Källa: Spelinspektionen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons