Annons

Pearl Jam skriver känslosamt om Roskilde

"Ingenting har någonsin blivit detsamma sedan dess", skriver det amerikanska bandet Pearl Jam om olycksspelningen på Roskildefestivalen för 20 år sedan, då nio personer klämdes ihjäl.
Publicerad 30 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Ytterligare 30 personer skadades under konserten, och gruppen uppmärksammade på tisdagen händelsen i ett långt inlägg på sin hemsida:

"Det har gått 20 år sedan den dagen – en helt vanlig festivaldag. Man kommer dit fem timmar före spelning, man väntar på att få gå på. Jag minns det knappt... Jag tror att det var soligt. Jag tror att Lou Reed spelade. Och sedan regnade det och blåste. Men ingenting har någonsin blivit detsamma sedan dess".

"Vår värsta mardröm"

Annons

Olyckan skedde när Pearl Jam spelade på Roskildefestivalens största scen och stor trängsel uppstod framför scenkanten. Tre år senare släppte bandet också låten ”Love boat captain”, som handlar om händelsen.

I det känslosamma inlägget skriver bandet vidare: "20 år senare har våra liv berikats av ytterligare elva barn, barn som betyder allt för oss, och vi har tillbringat ytterligare 20 år tillsammans. Vår förståelse för den förlust som de döda barnens föräldrar har upplevt växer exponentiellt när vi föreställer oss att våra egna barn skulle kunna dö på samma sätt. Det går inte att föreställa sig, men ändå är den där – vår värsta mardröm."

Festival kritiserades

Arrangörerna av konserten på Roskilde åtalades inte för olyckan, men fick i utredningarna som följde kritik för bristande säkerhetsrutiner. Festivalledningen vidtog också ett antal säkerhetsåtgärder – bland annat förbjöds "publiksurfing". 2010, tio år efter olyckan, öppnade Roskildefestivalen en minnesplats för dödsoffren.

Anna Grönberg/TT

Fakta: Roskildeolyckan

Fakta: Roskildeolyckan

År 2000 klämdes nio personer ihjäl och ett trettiotal personer skadades under en konsert med Pearl Jam.

Över 40 000 personer fanns i publiken.

40 minuter in i konserten blir trängseln längst fram vid scenen för stor, och ett femtontal personer faller ihop. Samtidigt fortsätter publikhavet att trycka på. Trots att bandet avbryter spelningen dör nio personer.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons