Kultur och nöje

Quiz, humor och stallhäng på Mejeriet

Martin Blomberg, producent på Mejeriet i Lund, i nya baren Stallet.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Nöje På onsdag, 1 juli, är det efterlängtad premiär för första programmet på Kulturmejeriets sommarterrass. – Vi fick göra det mer nedskalat i år så vi valde de två mest populära arrangemangen - Quizterrassen och Humorterrassen. Och så har vi byggt en ny bar, Stallet, där vi har Late night quiz och där man bara kan hänga också, berättar Martin Blomberg, producent på Kulturmejeriet.

Vinden tar i rejält och takduken som är uppspänd över delar av Mejeriets terrass smattrar muntert samtidigt som mörka moln tornar upp sig. Vädret kunde möjligen vara mer samarbetsvilligt inför premiären av Sommarterrassen men med många års erfarenhet i ryggen är oron inte särskilt stor hos arrangörerna.

– Våra arrangemang blir så mycket bättre om vi kan vara ute så vi försöker det till nästan varje pris. Men vi har alltid Stora salen inne som alternativ. Och ställer in gör vi inte, säger Martin Blomberg bestämt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Glada Hudik"-filmen "Catwalk" blir serie

Emma Örtlund. Arkivbild.
Emma Örtlund. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Biofilmen "Catwalk", om "Glada Hudik"-Emmas dröm om en modellkarriär, ska bli tv-serie i sex avsnitt på Viaplay, enligt ett pressmeddelande.

Filmen följer Emma Örtlund som ber Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson om hjälp att förverkliga sin dröm om att bli modell, som ett sätt att ta revansch på dem som mobbat henne för hennes funktionsnedsättning.

Varje avsnitt följer en av de olika huvudpersonerna i filmen, Emma Örtlund, Ida Johansson, Kitty Jonsson, Alexander Rådlund och Nicklas Hillberg. Serien innehåller material som inte visats tidigare från deras gemensamma resa till New York Fashion Week.

"Emma, Kitty, Nicklas, Alex och Ida får mig att leva mitt liv på högsta volym varje dag. Jag känner mig fri, lycklig och väldigt tacksam när jag är med dem. Jag kan lova att tittarna kommer kastas mellan fantastiska, galna och helt underbara historier", säger Pär Johansson i pressmeddelandet.

Serien visas från och med den 11 september.

Kultur och nöje

Futuristisk battle royale i "Hyper scape"

Spelare försöker att ta kontroll över en krona i 'Hyper scape'. Pressbild.
Spelare försöker att ta kontroll över en krona i "Hyper scape". Pressbild.
Foto: Ubisoft/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Hyper scape" heter Ubisofts nya battle royale-spel, där uppemot 100 spelare gör upp i en framtidsversion av Paris-liknande staden Neo Arcadia, som enligt spelets värld är en virtuell plats.

Battle royale-genren börjar bli fylld, med jättar som "Fortnite" och "Apex legends". Ubisoft försöker sälja in sin titel genom stora höjdskillnader, där det skjuts på hustak, i skyskrapor och i katedralen Notre Dame.

Spelfigurerna har också unika egenskaper som tillsammans med vapnen kan uppgraderas under matchen. Spelare som dör kan fortfarande röra sig runt på kartan och därigenom hjälpa medspelare, men kan då inte skjuta.

När ett fåtal spelare återstår kommer en krona fram. Den spelare som håller i kronan i 45 sekunder, eller har bekämpat ned alla motståndare, vinner.

"Hyper scape" släpps till pc den 12 juli, och kommer senare till Playstation 4 och Xbox One. Spelet kommer att vara gratis att spela.

Kultur och nöje

Ny partydänga om sena ragg av Samir & Viktor

Duon Samir & Viktor är aktuella med nya singeln 'Vad sa du att du hette'. Arkivbild.
Duon Samir & Viktor är aktuella med nya singeln "Vad sa du att du hette". Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Artistduon Samir & Viktor är tillbaka med en ny singel inför sommarens sittfester.
"Vad sa du att du hette", som handlar om kvart i fem-ragg, jämförs med norsk russebussmusik.
– Det är en sommardänga, säger Viktor Frisk.

"Oh baby, baby, shit, nu står vi här igen, är klockan kvart i fem, vad ska du göra sen?"

Så börjar den pumpiga partysingeln "Vad sa du att du hette".

– Låten riktar sig till alla som vill ha roligt, alla som vill gå ut och festa, eller sittfesta som man nu gör, säger Viktor Frisk som ingår i duon tillsammans med Samir Badran.

– Den handlar om att man spanar in någon under hela kvällen som man verkligen vill ha, och kvart i fem går man fram till personen som är speciell och frågar ”vill du gå hem med mig” eller ”vad sa du att du hette”? Det finns gnistor i luften.

Viktor Frisk säger att det känns kul att släppa singeln, trots att coronaepidemin gör det omöjligt att spela den live.

– Jag tror att många har hemmafester, alla vill röra på sig ändå. Folk försöker socialisera sig även fast man har sina restriktioner. Det är en sommardänga, den kommer att kunna funka om vädret funkar, säger han.

Nyckeln till att skapa en sommarplåga är att ha "en riktigt bra hook", förklarar Viktor Frisk.

– Det är musik för alla. "Vad sa du att du hette" har en bra hook, föräldrar kan digga den efter några glas bärs eller vin, och kidsen har de trallvänliga slingorna som går om och om igen.

TT: Hur skiljer sig den nya singeln från era tidigare?

– Låten är lite, inte fjortisaktig men det är lite russebussmusik från Norge. Den är lite norskinspirerad. I stället för att sjunga "oj, oj, oj", sjunger vi "la, la, la". Alla norrmän har alltid "la la la" i sina låtar.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Kultur och nöje

Coronan stöper om klassiska Proms

Patriotisk publik under BBC Proms årliga avslutningskonsert, Last night of the Proms, i Royal Albert Hall, här från 2006.
Patriotisk publik under BBC Proms årliga avslutningskonsert, Last night of the Proms, i Royal Albert Hall, här från 2006.
Foto: AKIRA SUEMORI/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Coronapandemin har lamslagit stora delar av kulturvärlden. Men en 125-årig brittisk tradition tar smittan inte död på.
Fast årets promenadkonserter i London blir allt annat än vad de vanligtvis är.
– Det kommer inte att bli en Proms som vi känner igen. Men det är inte en anledning att ställa in konserterna, säger BBC Proms-chefen David Pickard.

Orkestrar i "Mozartstorlek", men inte i "Mahlerstorlek", massor av arkivmaterial, och så en avslutning utan publik i Royal Albert Hall.

Det är ramarna för årets BBC Proms, den årliga konsertserien av så kallade promenadkonserter i London, vars program officiellt släpps på fredagen.

I år mer preliminärt än någonsin.

– Ja, det kan man säga. Vi försöker kontinuerligt gissa oss fram hur det ska bli. Det finns en plan A och en plan B för de sista veckorna, säger David Pickard, chef för BBC Proms till The Times.

Svensk coronamusik

Veckorna Pickard syftar på är de konserter som ska hållas inne i mäktiga Royal Albert Hall, med orkestrar, solister och många deltagare på scen. Att det redan är spikat att slutkonserterna för första gången på 125 år ska hållas utan publik underlättar.

– Det är ett stort ställe och vi har funderat på varje kvadratcentimeter där inne. Jag skulle kunna visa 25 olika planer som vi har gått igenom. En symfoni av Mozart klarar vi av, men inte en av Mahler (som komponerade för fler musiker), det är kompositörerna däremellan vi måste hitta, säger Pickard och låter ana att det blir mer barockmusik än vanligt.

Svenskt innehåll blir det också. Till The Guardian säger Pickard att repertoaren också innehåller musik som skrivits för årets unika förhållanden och under slutkonserten framförs bland annat ett specialskrivet stycke om pandemin skrivet av svenska Andrea Torrodi, ett stycke som sägs innehålla "ljud från nedstängningen".

– Vi måste vara praktiskt inriktade, så är det bara, säger han.

Inget pålagt publikljud

Med tomma läktare kan musiker placeras ut över hela lokalen, inklusive i de många logerna. Men avslutande Last night of the Proms – i år ledd av finska dirigenten Dalia Stasevska – är normalt mer än musik. Den stora upplevelsen med just den konsertkvällen är vanligtvis den högljudda publikens aktiva deltagande.

Men Pickard utesluter att göra som den engelska Premier League-fotbollen gjort, och lägga publikljud över de tysta läkarna.

– Nej, det tror jag inte på. Men BBC-folket är ganska uppspelta ändå. Normalt är det vi som säger till dem var kamerorna får stå, nu har de fritt spelrum att hitta nya fantasifulla bildlösningar.

Årets promenadkonserter inleds den 17 juli, med sex veckors konserter i radio, och avslutas sedan med två veckors livekonserter, som pågår till den 12 september.

Under lördagen lättar det engelska samhället på några av sina karantänsregler. Då slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Martin Yngve/TT

FAKTA

Fakta: Årets BBC Proms

Årets tema för Proms-konserterna är Ludwig van Beethoven, som föddes för 250 år sedan. Större delen av hyllningarna sker under en sex veckor lång festival som sänds på brittisk radio. Många av konserterna är tillgängliga även utanför de brittiska öarna via BBC:s digitala plattform Iplayer, där kan lyssnare ta del av klassiska inspelningar från de senaste tre årtiondena, från Leonard Bernsteins promsdebut 1987 och framåt.

Allra först ut är den 350 personer stora BBC Grand Virtual Orchestra, som via videolänkar ska spela Beethovens nionde symfoni.

Den som är sugen på mer modern musik kan trösta sig med att BBC under Proms-paraplyet även kommer att sända dj:n Pete Tongs proms-spelning i Royal Albert Hall 2015, där Tong lägger beats över en klassisk orkesters tolkningar av nutida kompositörer, som Norman "Fat boy Slom" Cook och Guy-Manuel de Homem-Christo och Thomas Bangalter (Daft Punk).

Promenadkonserter har hållits i London sedan mitten av 1800-talet. Konserterna som nu kallas Proms startades 1895, under ledning av Sir Henry Wood.

Sedan 1927 har BBC varit ansvarigt för konsertserien, som hålls under åtta veckor varje sommar.

Kultur och nöje

Pandemiförsäkring sällsynt i USA efter corona

The Minskoff Theatre på Broadway i New York. Bilden har ingen koppling till artikeln.
The Minskoff Theatre på Broadway i New York. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: Kathy Willens
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Teatrarna på Broadway i New York har svårt att hitta försäkringar som täcker pandemier efter det att den pågående coronapandemin lett till inställda uppsättningar och igenbommade entrédörrar.

Producenter, regissörer och verkställande direktörer säger till Reuters att många försäkringsbolag har lagt in ett undantag för förluster relaterade till smittsamma sjukdomar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Spelet "Fallout" blir serie på Amazon

Bilden är från spelet 'Fallout' som nu ska bli film. Arkivbild.
Bilden är från spelet "Fallout" som nu ska bli film. Arkivbild.
Foto: Bethesda/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det postapokalyptiska tv- och dataspelet "Fallout" blir serie på Amazon, skriver Variety.

Bakom den nya serien står skaparna bakom science fiction-serien "Westworld", Jonathan Nolan och Lisa Joy.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

BLM-märken okej i Sky – men inte i BBC

En Black lives matter-banderoll täcker läktaren i Selhurst Park under Premier League-matchen mellan Crystal Palace och Burnley. Bilden är från den 29 juni.
En Black lives matter-banderoll täcker läktaren i Selhurst Park under Premier League-matchen mellan Crystal Palace och Burnley. Bilden är från den 29 juni.
Foto: Daniel Leal-Olivas/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den brittiska tv-kanalen Sky tar ställning för den antirasistiska rörelsen Black lives matter (BLM), sedan det blev känt att public servicebolaget BBC förbjudit programledare och gäster att bära BLM-märken i sändning, skriver Variety.

"Sky har gjort ett flertal åtaganden för att motverka etnisk diskriminering och stödja antirasism. Som en del av detta har några av våra experter valt att bära Black lives matter-märken i sändning, och andra väljer att stödja den antirasistiska kampen på många andra sätt", skriver Sky i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hyllar rockikonerna med streamad konsert

Ida Svensson Vollmer.
Foto: Matilda Arborelius
Kultur och nöje
Nöje På fredag ställer sig några av Skånes främsta rockartister på KB:s scen för att hylla ett av världens mest ikoniska rockband med en livestreamad konsert.
– Det går inte att prata om rock utan att tänka på Rolling Stones, konstaterar Ida Svensson Vollmer, en av artisterna.

På grund av förbudet mot folksamlingar på över 50 personer har artister tvingats ställa in konserter och turnéer. Som alternativ har KB anordnat flera livestreamade konserter, bland annat med The Sounds och Wilmer X. På fredag är det åter dags, då med hyllningskonserten Second billing to the Rolling Stones. När arrangören Håkan Bladh (Dr Rock) ringde Ida Svensson Vollmer och frågade om hon ville vara med och sjunga tillsammans med Maja Ivarsson, Nisse Hellberg och Mats Ronander var svaret givet.

– Jag blev jätteglad. Jag har haft rock n’ roll med mig i modersmjölken, mina föräldrar lyssnar på rock så jag är uppvuxen med band som Stones och Ac/Dc. Det var självklart att säga ja, berättar Ida Svensson Vollmer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL