Inrikes

Resenärer tog chansen när avrådan upphörde

Frédéric och hans son Marcus åker till Frankrike för att träffa släktingar nu när UD:s reseavrådan upphört.
Frédéric och hans son Marcus åker till Frankrike för att träffa släktingar nu när UD:s reseavrådan upphört.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Många resenärer tog sig till Arlanda när UD:s reseavrådan upphörde. Två av dem var Fédéric och hans son Marcus som är på väg till Frankrike för att träffa släktingar.
– Vi har hållit oss uppdaterade om de olika ländernas regler och bokade den här resan för någon vecka sedan, säger Fédéric.
PREMIUM

En annan Frankrikeresenär är Lucie Pouget. Hon åkte till Norge i början av året för att jobba och träffa vänner. Egentligen hade hon tänkt stanna i två månader, men det blev sex.

– Det var meningen att jag skulle åka hem den 16 mars, men mitt flyg ställdes in, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Experten: Kan bli en lysande svampsommar

Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn. Om vädret håller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.

Juli är hittills inte riktigt den sommarmånad som många drömt om. Runt om i landet har de varmare temperaturerna i juni bytts ut mot svalare väder och en hel del regn. Men det finns en fördel: när skogarna blir blöta dyker matsvamparna upp.

– De vanliga kantarellerna börjar dyka upp i mängder eftersom att det har regnat på rätt bra runt Storstockholm, säger Kjell Hedberg.

Vittnar om fynd

På platser som Östergötland, Värmland och Småland vittnar svampentusiaster om sina fynd, och även i Skåne har kantareller ploppat upp trots att det har varit lite torrare i landets södra delar. Rikliga mängder regn är viktigt för svampar, det gäller att vattnet tar sig ner i marken.

– Ska du få det blött i en tät lövskog så måste det nog falla 30 millimeter regn på några dagar för att det ska märkas i marken, det tar tid, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Om vädret fortsätter vara blött kan det bli en riktig bra sommar svampmässigt.

– Det är svårt att säga hur det blir men just nu ser det lysande ut. Så här bra har det inte varit på fem sex år, säger Kjell Hedberg som är mykorrhizamykolog och ordförande i Söderorts svampförening.

En mykorrhizamykolog är specialist på sambandet mellan svampar och en växts rötter.

Lära sig samspelet

Bara för att det regnar hos dig betyder det inte att det regnar i skogen, påminner Sigvard Svensson om. Skurar kan göra att regnet fördelar sig ojämnt.

– Det kan vara en väldig skillnad med bara några kilometers mellanrum.

Sigvard Svensson tipsar svampplockare om att hålla koll på var det har regnat de senaste dygnen via vädertjänster. Det kan också vara bra att leta intill bäckar och i kullar som väter mot norr, där fukten stannar längre.

Enligt Kjell Hedberg är det också viktigt att lära sig om samspelet mellan träd och svampar, då olika svampar växer intill olika träd.

"Chansa aldrig"

Sigvard Svensson tror att många kommer att ge sig ut för att plocka svamp i år när allt fler stannar i Sverige. Men det finns en sak som kanske framför allt ovana svampplockare måste tänka på:

– Var hundra procent säker på det du plockar, chansa aldrig. Svampar är alldeles för farliga om de är giftiga.

Om du är osäker kan du leta efter information om svampen på internet, eller i en svampbok. Det är viktigt att ha en uppdaterad svampbok, påpekar Kjell Hedberg.

– Många arter revideras och det har visat sig att det vi kallade för matsvamp för 10–15 år sedan är giftiga eller rätt giftiga, säger han.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Inrikes

Psykiatriska utredningar ökar – ingen vet varför

Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Antalet brottslingar som måste utredas för allvarlig psykisk störning ligger på en ny, hög nivå.
Detta har lett till ett allt mer pressat läge på Rättsmedicinalverkets undersökningsenheter. Resurser saknas för att ta emot patienterna i tid – och att kunna utreda hur det egentligen kommer sig att inflödet plötsligt ökat.

En person som bedömts skyldig till ett brott av en domstol och som samtidigt misstänks kan ha begått gärningen under inverkan av en allvarlig psykisk störning kan få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, en RPU, innan domen faller. Från att ha legat på en stabil nivå under en lång tid började antalet RPU:er att öka för ett par år sedan.

– Det är ett stort ärendeinflöde, och vi upplever att många av dem som kommer till oss mår sämre än vad man har gjort tidigare. Vi har haft fullbelagt flera månader, säger Lars Grönvik, tf avdelningschef för rättspsykiatrin på Rättsmedicinalverket (RMV).

Bryter regel

Statistik från RMV som TT fått ta del av visar att 206 rättspsykiatriska undersökningar av häktade personer gjordes första halvåret 2020, att jämföra med 219 samma period året innan. Januari till och med juni 2017 gjordes 170 stycken RPU.

Den siffra som kanske ger en än mer tydlig indikation på hur pressad situationen är, visar antalet överskridanden av den så kallade 7-dagarsregeln. Enligt den ska personen efter beslut om RPU bli överflyttad till någon av undersökningsenheterna inom sju dagar. Denna regel bröts 49 gånger från januari till och med juni i år. Samma period 2017 var siffran 3 överträdelser.

– De första månaderna 2020 var väldigt kämpiga, med oerhört många som kom in. Vi fick helt enkelt vänta med att ta in, för vi behöver alltid veta att vi har platser lediga, om någon mår så dåligt att vi behöver avskilja dem. Det är fortsatt väldigt, väldigt högt tryck på verksamheten, säger Lars Grönvik.

RMV beslutade tidigare i år att på grund av coronapandemin tillfälligt stoppa utredningar på personer som inte är häktade, utan befinner sig på fri fot. Dessa bor hemma eller på exempelvis behandlingshem och kommer till utredningsenheten vid några tillfällen för olika undersökningar, medan de som är häktade befinner sig på enheterna under hela undersökningsperioden. Nu kommer man att börja utföra undersökningar på dem som inte är häktade igen, vilket innebär att det finns en kö av ärenden som måste tas omhand.

"Enormt resursbehov"

Hur det kommer sig att ärendeinflödet ökat de senaste åren vet man inte på RMV. Resurserna går åt till att utreda själva ärendena, några djupare analyser finns inte möjlighet att göra i dag, trots att RMV gärna vill öka analyskapaciteten.

– Det skulle hjälpa oss att förutse lite framåt, det blir så svårt nu att veta. Vad ska vi egentligen göra, kommer det se ut så här nu? Eller finns det faktorer som gör att det här kommer att minska kommande år? Vi har pekat på ett enormt resursbehov till vårt underlag till regeringen, säger Lars Grönvik.

TT: Vad blir konsekvensen om ni inte får mer resurser?

– Jag tror vi kommer att hamna i ett väldigt allvarligt läge då. Fortsätter vi att ha det här höga trycket ser jag en risk för att vi tappar i kvalitet, på sikt. Akut kan vi hantera det, även om det belastar personalen mycket hårt. Men får vi inga resurser till att arbeta med verksamhetsutveckling, uppföljning och så vidare, då kommer den långsiktiga konsekvensen bli att vi halkar efter i utvecklingen. Och det kom få allvarliga konsekvenser.

Erika Nekham/TT

Rättsmedicinalverket gör rättpsykiatriska undersökningar av gärningsmän, om det finns en misstanke att han eller hon har haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Arkivbild.
Rättsmedicinalverket gör rättpsykiatriska undersökningar av gärningsmän, om det finns en misstanke att han eller hon har haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: RPU

RPU står för rättspsykiatrisk undersökning och den görs för att ta reda på om en person, som av domstol bedömts skyldig, hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Resultatet ligger sedan till grund för beslutet om vilken typ av påföljd personen kan dömas till.

Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.

När den är klar skickas ett utlåtande till domstolen, som använder detta som underlag för att besluta om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller inte.

De flesta som utreds har någon form av psykisk sjukdom. Det är dock en hög tröskel till vad som bedöms som en allvarlig psykisk störning, vilket är ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk diagnos.

Källa: Rättsmedicinalverket

FAKTA

Fakta: Fler utredningar görs

Samtlig statistik gäller för månaderna januari till och med juni respektive år.

Källa: Rättsmedicinalverket

Inrikes

Efter brutala gårdsrån – nu kommer domen

Januari tidigare i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ytterligare ett rån mot en gård. Arkivbild.
Januari tidigare i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ytterligare ett rån mot en gård. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den misstänkta rånartrion har pekats ut för en serie rån i avsides belägna bostäder på Österlen och Söderslätt i Skåne. Flera av rånoffren har vittnat om hur de utsatts för grovt våld. Nu meddelas domen.

Den våldsamma rånturnén tog sikte på avlägsna skånska gårdar i januari i år och gick så långt att polisen gick ut på Facebook och varnade för de aggressiva rånarna.

Vid det första rånet, i Fuglie utanför Trelleborg den 13 januari, påstod rånarna att de ville titta på en vara som utannonserats på Blocket – en metod som sedan användes vid fler rån. Övriga rån och rånförsök skedde i Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö.

Vid det sistnämnda rånet, i Vollsjö den 30 januari, utsattes ett äldre par för grovt våld och mannen slogs ner och misshandlades så svårt att han förlorade medvetandet. Kvinnan hotades med kniv mot sitt bröst för att hon skulle förmås öppna ett kassaskåp och överlämna bankkort och koder.

Åtalet har omfattat tre fall av grovt rån, rån, rånförsök och försök till grov stöld, som enligt åtalet utfördes av två män, 25 respektive 30 år gamla, och en 19-årig kvinna. Åklagaren har bedömt att flera av rånen som grova eftersom försvarslösa människor utsattes för kraftigt våld.

Domen meddelas av Ystad tingsrätt i dag.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Kan fällas för hundratusentals knarkaffärer

Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner svenska kronor ska ha gjorts via sajten.
Nu kommer domen mot en 28-årig man från Lund, som enligt åklagaren administrerade droghandelsajten Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.

28-åringen har åtalats för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, då han enligt åklagaren som administratör för sajten möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Det har handlat om olika narkotiska preparat som bensodiazepiner, hallucinogener, ketamin och olika typer av dopningsmedel och läkemedel.

Via sajten kunde cirka 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet – åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett "Tradera för droger". Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet.

28-åringen nekar helt till brott. Förutom honom omfattar målet ytterligare fyra personer, som bland annat anklagats för att ha hjälpt den huvudåtalade att tvätta pengarna från den brottsliga verksamheten.

Rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt i mars i år, och i dag klockan 14 kommer domen meddelas. Den huvudåtalade mannen satt tidigare häktad, men släpptes under våren på fri fot.

Erika Nekham/TT

Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Inrikes

Rekordmånga besök på 1177 i juni

Rekordmånga loggade in på 1177 Vårdguiden i juni. Arkivbild.
Rekordmånga loggade in på 1177 Vårdguiden i juni. Arkivbild.
Foto: Janerik Henrsson/TT
Inrikes
Inrikes

Över sju miljoner inloggningar gjordes på sajten 1177 Vårdguiden i juni, vilket är nytt rekord, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det är nästan en miljon fler inloggningar än det förra rekordet från i mars, som sattes när covid-19 började spridas i landet.

Orsaken tros vara att flera regioner har trappat upp coronatestandet, och på vissa håll går provsvaren att läsa på webben.

Totalt stod 1,7 miljoner svenskar för de rekordmånga inloggningarna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Hundratal kor innebrända i ladugård

Många kor har bränts inne i en omfattande brand i en ladugård utanför Arvika. Arkivbild.
Många kor har bränts inne i en omfattande brand i en ladugård utanför Arvika. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes

En ladugård har under natten brunnit för fullt på en gård norr om Arvika. Larmet om branden kom strax efter klockan 23.

– Det är en ladugård med 200 mjölkkor, varav ungefär 100 har brunnit inne. Ladugården är helt övertänd, säger Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Ingen människa ska ha skadats. Branden är under kontroll och det finns inte någon spridningsrisk till andra byggnader, men släckningsarbetet kommer att pågå hela natten.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet för att kunna utreda orsaken till branden.

– Vi kommer att göra en teknisk undersökning, men jag vill betona att det inte behöver finnas någon misstänkt, säger Peter Persson.

Inrikes

Brand i flerfamiljshus i Norrköping släckt

Ett flerfamiljshus i centrala Norrköping eldhärjades på onsdagskvällen. Arkivbild.
Ett flerfamiljshus i centrala Norrköping eldhärjades på onsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ett sjuvåningshus i centrala Norrköping eldhärjades under onsdagskvällen. Branden började i en lägenhet på översta våningen och spred sig sedan till vinden.
PREMIUM

Boende fick evakueras från huset, men ingen rapporteras ha kommit till skada.

Räddningstjänsten ryckte ut vid halv nio på onsdagskvällen efter larm om att det kom svart rök från vinden, och tog höjd för en stor insats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Experten: Kan bli en lysande svampsommar

Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn. Om vädret håller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.
PREMIUM

Juli är hittills inte riktigt den sommarmånad som många drömt om. Runt om i landet har de varmare temperaturerna i juni bytts ut mot svalare väder och en hel del regn. Men det finns en fördel: när skogarna blir blöta dyker matsvamparna upp.

– De vanliga kantarellerna börjar dyka upp i mängder eftersom att det har regnat på rätt bra runt Storstockholm, säger Kjell Hedberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL