Inrikes

Resfeber? Hit kan du resa i dagsläget

Från och med den 30 juni ger UD grönt ljus för resor till totalt tio EU-länder.
Foto: Johan Nilsson / TT
Inrikes
Turism Från och med den 30 juni avråds svenskar inte längre från att besöka en lång rad europeiska länder.

Den 14 mars tidigare i år fattade svenska myndigheter beslut om avrådan för svenskar att resa till större delen av världens länder på grund av coronapandemin.

Beslutet förlängdes senast 15 maj, då utrikesdepartementet (UD) kungjorde att reseavrådan till totalt tio EU-länder skulle hävas den siste juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Svenska grönsaker plöjs ned i virusets spår

Mängder av svenskproducerad sallad plöjs ned i jorden igen då coronapandemin lett till minskad försäljning till restauranger och hotell. Arkivbild.
Mängder av svenskproducerad sallad plöjs ned i jorden igen då coronapandemin lett till minskad försäljning till restauranger och hotell. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes

Hundratals ton svenskproducerade grönsaker går till spillo som en följd av coronavirusets spridning.

Företaget Åhus Grönt tvingas plöja ned runt 200 ton salladskål och 600 ton isbergssallad efter att försäljningen till restauranger och hotell har minskat drastiskt, uppger vd:n Per Johansson för Lantbruksnytt.

– Den får gå tillbaka som näring till jorden igen, säger han till tidningen.

Dessutom ska 1 000 ton lagrad potatis bli djurfoder i stället för att bli mat till människor. Förlusterna motsvarar mångmiljonbelopp för företaget och runt en tiondel av årets skörd.

Salladen plöjs ned i takt med att den blir klar för skörd och det visar sig att den inte går att sälja.

Inrikes

Misstänkt mord i Arvidsjaur – två anhållna

Polisen hittade en död person och misstänker mord. Arkivbild.
Polisen hittade en död person och misstänker mord. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har anhållits i samband med ett misstänkt mord i Arvidsjaur.

Polisen hittade en avliden person i kommunen vid lunchtid på torsdagen, och kunde inte utesluta att personen dödats. Den döda personen var inte bosatt i kommunen.

Polisen uppger att man arbetar intensivt med fallet, men är förtegen om detaljer i ärendet.

– Vi har ett misstänkt mord, två personer sitter anhållna. Mer än så kan jag inte säga, säger åklagare Anna Väppling till NSD.

Inrikes

HD: Lärares ingripande var inte kränkande

Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.
Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Det var ingen kränkning när en lärare lyfte bort en elev på en skola i Lidköping 2017 – i stället var ingreppet befogat.
Högsta domstolen har nu sagt sitt i den principiellt viktiga frågan om lärares befogenhet i skolan.

Kan en lärare handgripligen flytta på en elev som stör eller hindrar andra från att komma fram? Frågan har debatterats sedan en lärare ingrep på just det sättet – och skolan anmäldes.

I dag kom Högsta domstolens vägledande dom och i den slås fast att det inte var någon kränkning i skollagens mening och kommunen är inte skadeståndsskyldig.

– Numera finns det ett lagstöd för det man kallar tillsynsplikt, som innebär att lärare får och ibland måste ingripa. Vår förhoppning är att domen tydliggör var gränserna går för vad man får och inte får göra. Självklart är utgångspunkten att man ska göra så lite som möjligt, alltså tillsägelser i första hand. Men ibland krävs ett fysiskt ingripande, säger justitieråd Stefan Reimer.

HD skriver i domen att det ingripande som var aktuellt här – ett grepp om en elevs nacke – i regel är en kränkande behandling. Men så som det utfördes var det dock mycket kortvarigt och anpassat för situationen.

– Det var alltså ett ingripande inom tillsynsplikten och utgjorde inte en kränkning, säger Stefan Reimer.

Stefan Reimer påpekar att ärendet drivits som tvistemål men inte ett brottmål. Läraren har alltså inte varit misstänkt för exempelvis ringa misshandel.

– En kränkande behandling kan det vara även om ett brott inte begåtts. Men om du som lärare agerar inom tillsynsplikten kan det aldrig vara ett brott, för det är en ansvarsfrihetsgrund, förklarar Stefan Reimer.

Drogs upp ur soffa

Domen utgår alltså från en händelse på en kommunal skola i Lidköping november 2017. En då 13-årig åttondeklassare satt i en soffa tillsammans med tre andra elever i skolans rasthall. Soffan hade de ställt så att den stoppade andra från att passera och trots tillsägelser flyttade eleverna inte på den. Pojken satt kvar tills en lärare greppade tag i honom och drog upp honom ur soffan.

En kränkning av eleven, hävdade Barn- och elevombudet (BEO) som å pojkens vägnar begärde skadestånd på 10 000 kronor. Eleven i fråga upplevde det som att han inte fick luft när läraren grep tag i honom. Efteråt var han rädd och hade ont.

Till saken hör att pojken har adhd med trotsinslag och litet inslag av autism, och att han enligt en särskild handlingsplan skulle bemötas lågaffektivt. Med det menas en pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera ett utåtagerande barn. Läraren som lyfte undan pojken undervisade honom inte och hade inte vetskap om handlingsplanen.

– Det var helt rimligt att läraren inte kände till handlingsplanen, den ska bara de närmaste i arbetslaget göra. Det är av integritetsskäl, vi ska inte sprida information om elevers diagnoser på hela skolan, säger Stefan Reimer.

Kunde greppet

Till saken hör också att läraren varit brottare på elitnivå, vilket hovrätten noterade i sin dom.

– Han utförde greppet på ett sätt så att det blev milt och snabbt. Kanske hade en annan person inte kunnat utföra ett liknande grepp, säger Stefan Reimer.

I domen skriver HD: "Ett grepp om hans (elevens) arm skulle med all sannolikhet ha lett till ett mer utdraget förlopp".

HD var inte enig i sin dom, då två av de fem domarna hade en annan mening. Ett justitieråd anser att det var en kränkning, men en ringa sådan. Det andra justitierådet bedömer att eleven utsattes för kränkning, med motiveringen att situationen inte var så akut att den krävde en omedelbar lösning. Att ingripa fysiskt var därför inte befogat.

– Det är inga enkla avvägningar, vilket man kan se i att vi inte var eniga. Men nu blir det ett prejudikat på vad majoriteten kom fram till, säger Stefan Reimer.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel antal skiljaktiga domare.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Skollagen och BEO

I skollagens (2010:800) kapitel 6 sägs:

9 § Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.

12§ Om huvudmannen eller personalen åsidosätter sina skyldigheter. . . ska huvudmannen dels betala skadestånd till barnet eller eleven för den kränkning som detta innebär, dels ersätta annan skada som har orsakats av åsidosättandet.

Skadestånd för kränkning i andra fall än vid repressalier lämnas dock inte, om kränkningen är ringa.

Om det finns särskilda skäl, kan skadeståndet för kränkning sättas ned eller helt falla bort.

Barn- och elevombudet (BEO) är den instans som kan begära skadestånd för en kränkt elevs räkning.

Om BEO beslutar om skadestånd och skolhuvudmannen inte går med på att betala kan ärendet gå vidare till domstol.

BEO är en del av Skolinspektionen, men har samtidigt ett självständigt tillsynsuppdrag.

FAKTA

Fakta: Ett tidigare fall

Högsta domstolen (HD) tog 2016 ställning i ett annat fall gällande en lärares agerande mot en elev.

Det handlade om en lärare som örfilat en elev i årskurs 1. Läraren hade provocerats av att eleven spottat på henne och reagerade "reflexmässigt" med att ge en örfil. Läraren bad genast efteråt eleven om ursäkt.

Skolhuvudmannen, Svenljunga kommun, tillstod att eleven utsatts för kränkning men menade att det rörde sig om en ringa kränkning och att skadestånd därför inte skulle utbetalas.

Tingsrätten och hovrätten gick på skolhuvudmannens linje, med följd att BEO överklagade till HD.

HD fann att kränkningen inte var ringa och dömde kommunen att betala 5 000 kronor i skadestånd.

Källa: NJA 2016 s 596.

Inrikes

14-åringar misshandlade av stort gäng

14-åringar misshandlades av stort gäng i Kävlinge i Skåne på torsdagskvällen. Arkivbild.
14-åringar misshandlades av stort gäng i Kävlinge i Skåne på torsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett stort gäng på mellan femton och tjugo killar gick till attack mot flera yngre pojkar i Kävlinge under torsdagsnatten, skriver Sydsvenskan.

Bråket ska ha börjat med att en 14-åring hotats och misshandlats inne på ett gym. Därefter har han dragits ut på gatan där ett större gäng något äldre killar väntade, som gick till attack med slag och sparkar.

Enligt tidningen har även ytterligare två 14-åringar misshandlats.

När polis och ambulanser kom till platsen hade gärningsmännen försvunnit, men händelsen finns på film, som överlämnats till polisen.

Polisen uppger att bråket startade redan tidigare på kvällen med ett bråk på en fotbollsplan. Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska gärningsmannen och hans vänner ha följt efter den misshandlade 14-åringen och hans kompisar därifrån.

En av de tre anmälningarna om misshandel betecknas som grov, eftersom offret låg ner på marken när han fick ta emot sparkar och slag. Han ska också ha förlorat medvetandet.

Inrikes

Avspärrningar efter grovt brott i Rättvik

Polisen vill inte säga något om vilken typ av brott det rör sig om, men det kommer att vara avspärrat på platsen under dagen.
Polisen vill inte säga något om vilken typ av brott det rör sig om, men det kommer att vara avspärrat på platsen under dagen.
Foto: Privat/TT
Inrikes
Inrikes

Ett grovt brott har inträffat i centrala Rättvik i Dalarna. Polisen har spärrat av runt delar av en lokal där man arbetar.

– Anmälan kom in under gårdagsdygnet, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Han vill inte säga något om vilken typ av brott det rör sig om, men säger att det kommer att vara avspärrat på platsen under dagen.

– Nu sker utredningsåtgärder och teknisk undersökning.

Mer information väntas ges under dagen.

Ett grovt brott har inträffat i centrala Rättvik i Dalarna.
Ett grovt brott har inträffat i centrala Rättvik i Dalarna.
Foto: Privat/TT
Anmälan kom in under torsdagen, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisregion Bergslagen.
Anmälan kom in under torsdagen, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisregion Bergslagen.
Foto: Privat/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Ekström: Viktigt att befogenheter förtydligas

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är positiv till att lärarnas befogenhet förtydligas. Arkivbild.
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är positiv till att lärarnas befogenhet förtydligas. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Högsta domstolens beslut om händelsen på en skola i Lidköping välkomnas av lärarfacken. Samtidigt riktas återigen kritik mot Barn- och elevombudet som begärt skadestånd å elevens vägnar.
– För mig är det inte viktigt vilken myndighet som gör vad, utan att barn har någonstans att vända sig, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

På fredagen kom beskedet att HD går på kommunens linje i fallet där en lärare handgripligen flyttade på en elev på en kommunal skola i Lidköping 2017. Rätten slår fast att läraren inte kränkte eleven när han tog nackgrepp och kommunen blir inte skadeståndsskyldig.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, gläds åt beskedet.

– Det här är en otrolig lättnad tycker jag, det är jätteviktigt att det förtydligas att lärare har ett ansvar för att skapa trygghet och att det följer befogenheter med det. Jag hoppas det kommer skapa en större säkerhet och trygghet för lärarna, säger Fahlén.

Läraren: Skönt beslut

Hon påpekar att ett fysiskt ingripande aldrig får handla om bestraffningar utan måste falla under tillsynsplikten för lärare.

– Man måste få agera när saker och ting inte står rätt till och ansvara med sunt förnuft för den allmänna ordningen i skolan, säger Fahlén.

Även Maria Rönn, vice ordförande för Lärarförbundet tycker det är bra att HD förtydligar vad som gäller men vill att man även ser över skollagen.

När fallet behandlats i tingsrätt och senare hovrätt har Barn- och elevombudsmannen (BEO) kritiserats från många håll. Kritiken har handlat om att BEO, som krävt skadestånd å elevens vägnar, riskerar att hindra lärare från att ingripa i allvarliga lägen, eftersom lärarna kan vara rädda för att bli anmälda och utpekade.

Läraren vars agerande har varit föremål för rättsprocess under flera år säger till Nya Lidköpings-Tidningen att han är lättad över beskedet.

– Nu känns det väldigt, väldigt skönt och kunna lägga detta bakom sig efter 2,5 år. Och att man faktiskt får göra lite för att upprätthålla ordningen i skolorna. Om domen blivit tvärtom hade det inte varit bra signal till övriga lärar-Sverige, säger han till tidningen.

"Spelat ut sin roll"

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att det redan pågår en översyn över reglerna kring trygghet och studiero i skolan och en översyn av skolmyndigheterna, där Barn- och elevombudet ingår.

– Det är viktigt att det är tydligt vad som gäller i skolan och om det uppstår ordningsstörningar finns det vuxna som har en skyldighet att ingripa för att upprätta ordningen, säger Ekström.

Översynen är en del av januariavtalet som slöts med samarbetspartierna Liberalerna och Centern men det finns inget datum satt för när den, eller den nationella planen för trygghet och studiero i skolan ska vara klar. Liberalerna, som kritiserat BEO, vill att funktionen avvecklas helt. Buskapet återupprepas av L:s skolpolitiske talesperson Roger Haddad efter att HD:s dom fallit.

"Beskedet visar återigen att barn- och elevombudet helt spelat ut sin roll, L kräver att funktionen avvecklas", skriver Haddad på Twitter.

Anna Ekström ger inget svar på om regeringen kommer gå samarbetspartiet till mötes i frågan.

– Det är helt naturligt att skolinspektionens och barn- och elevombudets roller ses över i översynen. Det viktiga för mig är inte vilken myndighet som gör vad, utan att barn har någonstans att vända sig om de blir illa behandlade i skolan.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Inrikes

En bit av slussen framme – vid Slussen

En del av nya slusskanalen bogseras till sin slutliga placering på östra sidan av Slussen. Kajdelen är 65 meter lång, 7 meter hög, 24 meter bred och väger 5 800 ton.
En del av nya slusskanalen bogseras till sin slutliga placering på östra sidan av Slussen. Kajdelen är 65 meter lång, 7 meter hög, 24 meter bred och väger 5 800 ton.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes

I mars kom "guldbron" – nu har även en rejäl bit av själva slussen nått sin slutdestination Slussen i centrala Stockholm. När arbetet är färdigt kan båtar åter ta sig mellan Mälaren och Saltsjön.

Biten som nu fraktats på plats har byggts i Värtan i Stockholm och utgör den första tredjedelen av slusskanalen. Enbart denna del väger 5 800 ton, avsevärt mer än "guldbron" som fraktades från Kina (3 400 ton).

Hela bygget med slussdelen beräknas vara klart i slutet av 2024. Totalt väntas 16 000 båtar passera genom den tolv meter breda slusskanalen varje år.

Inrikes

Virusdödande munskydd kan bli verklighet

På Chalmers forskas det just nu kring ett virusdödande material som kan behandlas på munskydd och skyddsutrustning. Arkivbild.
På Chalmers forskas det just nu kring ett virusdödande material som kan behandlas på munskydd och skyddsutrustning. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Ett munskydd som dödar bakterier och virus – det kan bli verklighet i framtiden. På Chalmers tekniska högskola har forskare uppfunnit ett virusdödande material som man kan använda för att behandla ansiktsmasker och annat skyddsmaterial och därmed kraftigt minska smittspridningen av coronaviruset, rapporterar P4 Göteborg.

– Tanken är att göra ytbeläggning på olika typer av skyddsutrustning och när viruset kommer i kontakt med materialet inaktiveras eller dödas viruset, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi, till radion.

Nu pågår testning av materialet och inom någon månad vet forskarna på Chalmers hur effektiv metoden är, enligt Martin Andersson.

– De första testresultaten ser lovande ut. Det är inte färdigt men vi har goda intentioner och det verkar lovande på alla sätt och vis.

NÄSTA ARTIKEL