Utrikes

Tiktok senaste slagträt i bråket Kina–Indien

Tiktok har det senaste året blivit en av de hetaste apparna världen över.
Tiktok har det senaste året blivit en av de hetaste apparna världen över.
Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes
Utrikes Beskedet att världens näst folkrikaste land förbjuder några av världens hetaste appar är en ny upptrappning av spänningarna mellan Indien och Kina. Men Tiktok avvisar att tjänsten kan fungera som ett spioneriverktyg för Kinas regim.
PREMIUM

Beskedet kom plötsligt i måndags – 59 mestadels Kina-anknutna appar bannlyses i Indien. Bland dem finns Tiktok och Wechat, populära tjänster med hundratals miljoner användare över hela världen.

Premiärminister Narendra Modis regering motiverar åtgärden med att apparna hotar "Indiens suveränitet och integritet, Indiens försvar, landets säkerhet och den allmänna ordningen", rapporterar medier i Delhi. Enklare uttryckt anklagas de för att kunna fungera som spioneriverktyg åt den kinesiska regimen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Coronsamittad Bolsonaro stoppar virusstöd

Brasiliens president Jair Bolsonaro lägger in veto mot virusstöd till landets ursprungsbefolkning. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro lägger in veto mot virusstöd till landets ursprungsbefolkning. Arkivbild.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes På tisdagen bekräftade Brasiliens president Jair Bolsonaro att han drabbats av covid-19. På onsdagen lade han in veto mot coronastöd till landets hårt utsatta ursprungsbefolkning.

Närmare en miljon människor, som räknas till Brasiliens olika urfolksgrupper, lever i avlägsna områden med begränsad tillgång till sjukvård och har en traditionell livsstil som försvårar fysisk distansering. För att mildra ursprungsbefolkningens sårbarhet stipulerade ett lagförslag att den federala regeringen skulle bli skyldig att tillhandahålla rent vatten, desinficering och garanterade vårdplatser.

Lagen klubbades av parlamentet men när den skulle undertecknas av presidenten tog det stopp. Ett dygn efter att Bolsonaro meddelade att han drabbats av covid-19 lade presidenten in veto mot 16 delar av lagen. Något som enligt kritiker urholkar förslaget fullständigt.

"Dessa veton förvägrar dessa samhällen det grundläggande minimum som krävs för deras överlevnad", skriver urfolksorganisationen Instituto Socioambiental i ett uttalande.

Brasilien hårt drabbat

Med närmare 1,7 miljoner bekräftade fall av covid-19 och nästan 67 000 avlidna, enligt det amerikanska Johns Hokins-universitetets sammanställning, är Brasilien det land i världen som näst efter USA drabbats allra hårdast av pandemin. Men högerpopulisten Bolsonaro har genomgående tonat ned riskerna. Han har bland annat liknat coronaviruset vid "en liten influensa" och förklarat att han sannolikt skulle klara en infektion bra tack vare sin idrottsbakgrund.

På tisdagen blev Bolsonaro dock varse att hans inställning inte innebar immunitet.

I en direktsänd tv-intervju förklarade presidenten att trots konstaterad covid-19 mådde "utmärkt". I slutet av intervjun tog Bolsonaro av sig masken och gjorde tummen upp. Nu meddelar de inbjudna mediehusen CNN Brasil, Record TV och EBC att de sätter sina reportrar i karantän eftersom dessa inte höll tillräckligt avstånd till den smittade presidenten, som tills vidare ställt in alla offentliga framträdanden.

Fejkkonton stängs

Bolsonaro har fått hård inrikespolitisk kritik för sin hantering av coronapandemin. Under onsdagen meddelade dessutom Facebook att företaget stänger ned drygt 80 fejkkonton, med totalt 1,8 miljoner följare, som kopplats samman med medarbetare till Bolsonaro och två av dennes söner.

Kontona hade spridit desinformation och attackerat politiska meningsmotståndare. På senare tid hade de fokuserat på att hamra in Bolsonaros budskap att farorna med coronaviruset är överdrivna.

Enligt Facebooks chef för cybersäkerhet, Nathaniel Gleicher, finns det emellertid inga bevis för att Bolsonaro eller sönerna själva var inblandade.

– Vad vi kan bevisa är att anställda på deras kanslier är aktiva i den här typen av beteende på våra plattformar, säger han.

FAKTA

Fakta: Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik snarare kan beskrivas som nationalkonservativ. Föddes i São Paulo, men har sedan varit bosatt i Barra da Tijuca, en vackert belägen strandförort till Rio de Janeiro. Han har en bakgrund som militär.

64-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under förra årets valkampanj och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Bolsonaro vann en tydlig seger i den andra omgången av presidentvalet i oktober 2018, med 55 procent av rösterna mot 45 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

I centrum för hans valkampanj stod löften om hårda tag mot den utbredda korruptionen och den omfattande våldsbrottsligheten. Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, i en ekonomi som haltar betänkligt.

Bolsonaro fick sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggits vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019.

Utrikes

Kritik när Mexikos president träffar Trump

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och USA:s president Donald Trump möts för första gången.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och USA:s president Donald Trump möts för första gången.
Foto: Evan Vucci
Utrikes
Utrikes Den omtvistade gränsmuren. Det nya handelsavtalet. Coronapandemin.
Onsdagens presidentmöte mellan Mexikos Andrés Manuel López Obrador och USA:s Donald Trump rör upp starka känslor bland mexikanerna. Merparten av befolkningen ogillar Trump, visar en färsk opinionsundersökning.

Mexikos nye president har anlänt till Vita huset för första gången, och tongångarna från hans amerikanska motsvarighet var mycket positiva.

– Vi har en enastående relation. Relationen mellan USA och Mexiko har aldrig varit närmare än den är nu, sade Donald Trump som valdes till president efter att ha kampanjat med löften om att bygga en gränsmur mot Mexiko.

Officiellt besöker López Obrador Vita huset med anledning av det nya handelsavtalet USMCA, som just trätt i kraft. Men i Mexiko ses visiten som en eftergift mot en president som upprepade gånger har förnedrat sina grannar i syd.

– Det är ett riskabelt drag. Mexikos president kommer att fångas på bild stående bredvid en person som mexikaner ser som främlingsfientlig, som en rasist och som en ledare som förödmjukat dem. Genom att stå bredvid honom legitimerar López Obrador de ståndpunkterna, säger Denise Dresser, professor i statsvetenskap i Mexico City, till den amerikanska public servicekanalen NPR.

– Jag vill upprätthålla goda relationer med USA. Det är vad vi behöver, sade López Obrador före avresan enligt nyhetsbyrån AFP.

Politiskt syfte

Även om handelsavtalet som ska firas är en trepartsuppgörelse där även Kanada ingår så har den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau avböjt att delta.

Obradors resa möts av kritik från politiska experter och krönikörer i Mexiko, liksom från många vanliga mexikaner.

– Det känns som att vi lägger oss platt för vad den lilla blonda killen bestämmer sig för, säger Luis Prado, taxichaufför i huvudstaden, till nyhetsbyrån EFE.

Donald Trump har setts med onda mexikanska ögon sedan han under sin första presidentkampanj beskrev mexikanska migranter som våldtäktsmän och knarkkurirer. Hans löfte att bygga en gränsmur mellan länderna och utfästelsen att Mexiko ska betala för bygget landade inte heller i god jord i grannlandet i syd.

Vissa kritiker hävdar även att resan sker för nära inpå USA:s presidentval i november, att besöket kan komma att användas i politiskt syfte av Trumpkampanjen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ett tiotal demokrater i den amerikanska kongressen har undertecknat ett brev till Donald Trump där mötet klandras som ett "uppenbart försök att politisera den viktiga USA-Mexikorelationen för egna syften".

López Obrador har tidigare meddelat att han inte kommer att träffa Joe Biden, som med all sannolikhet utses till Demokraternas presidentkandidat senare i sommar, med hänvisning till att det handlar om "ett jobbesök".

Första mötet

Men det finns också fördelar med resan för den mexikanske presidenten. Den distraherar från problem på hemmaplan, bland annat i form av det stadigt stigande antalet coronavirusfall. Drygt 260 000 fall av covid-19 har bekräftats i Mexiko och över 31 000 människor har avlidit, enligt den sammanställning som Johns Hopkins University gör. Precis som Donald Trump har López Obrador konsekvent undvikit att bära munskydd i offentliga sammanhang.

En opinionsundersökning gjord av den mexikanska tidningen El Financiero visade nyligen att 63 procent av landets befolkning har en bra eller mycket bra bild av USA – men att 70 procent har en dålig eller mycket dålig bild av Donald Trump.

Resan är den vänsterorienterade López Obradors första utlandsbesök sedan han tillträdde presidentposten i december 2018. Besöket i Vita huset utgör det första mötet mellan de båda ländernas ledare.

Handelsavtalet USMCA, som ersätter det tidigare Naftaavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko, trädde i kraft den 1 juli.

Mia Holmberg Karlsson/TT

USA:s president Donald Trump och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.
USA:s president Donald Trump och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.
Foto: Patrick Semansky
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och USA:s president Donald Trump.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och USA:s president Donald Trump.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci

FAKTA

Fakta: USMCA-avtalet

USMCA (US-Mexico-Canada Agreement) är en ny, omarbetad version av det tidigare handelsavtalet Nafta.

Avtalet innehåller flera viktiga punkter. Inom bilindustrin måste nu 75 procent av bildelarna tillverkas inom regionen, en ökning från 62,6 procent. Dessutom ska 40–45 procent av bildelarna ha tillverkats av industripersonal som tjänar minst 16 dollar i timmen.

Vad gäller mejeriprodukter har Kanada gått med på att öppna för större importvolymer av exempelvis mjölk, ägg och grädde från USA.

I avtalet finns också uppgörelser om arbetsrätt och regler gällande upphovsrätt för författare, kompositörer och inom andra kreativa fält.

Överenskommelsen innehåller även en implicit punkt om handel med Kina: Om någon av de tre parterna på egen hand försöker få till ett bättre avtal med en "icke-markandsekonomisk" aktör så har de två resterande länderna rätt att bryta avtalet.

USMCA-avtalet trädde i kraft för en vecka sedan, den 1 juli.

Utrikes

Soldater döda i jihadistattack i Nigeria

Tisdagens attack ska ha ägt rum utanför Maiduguri i nordöstra Nigeria. På bilden ett arméfordon på patrull i staden vid ett tidigare tillfälle.
Tisdagens attack ska ha ägt rum utanför Maiduguri i nordöstra Nigeria. På bilden ett arméfordon på patrull i staden vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera nigerianska soldater dödades på tisdagen i ett jihadistiskt angrepp i landets oroliga nordöstra delar, uppger källor inom säkerhetsstyrkorna mot löfte om anonymitet.

– Tjugotre soldater dödades, två skadades och ett okänt antal saknas, säger en källa.

Den nigerianska armén bekräftar händelsen men säger i ett uttalande att enbart två soldater mist livet. Armén har dock upprepade gånger hävdat att upproret i regionen snart är besegrat och tonar ofta ned sina förlustsiffror.

Det framgår inte om källorna pekar ut någon namngiven grupp för dådet, men attacken ska ha ägt rum runt 40 kilometer utanför staden Maiduguri, känd som den islamistiska terrorrörelsen Boko Harams födelseort.

I området genomför dessutom Islamiska statens västafrikanska gren Iswap, som bröt sig ur Boko Haram 2016, regelbundna attacker.

Den decennielånga konflikten i nordöstra Nigeria har skördat 36 000 liv och tvingat omkring två miljoner människor på flykt.

Utrikes

Thailand öppnar för samkönade partnerskap

Samkönade partnerskap kan snart bli verklighet i Thailand. Genrebild.
Samkönade partnerskap kan snart bli verklighet i Thailand. Genrebild.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Den thailändska regeringen ställde sig på onsdagen bakom att tillåta civila samkönade partnerskap.

Om lagen godkänns av parlamentet blir Thailand blott det andra asiatiska landet, efter Taiwan, att tillåta registrering av samkönade partnerskap.

"Med lagen om civila partnerskap tar det thailändska samhället ett viktigt steg för att främja lika rättigheter och stödja samkönade par som vill starta familjer och leva som partners", säger regeringstalespersonen Ratchada Thanadirek i ett uttalande.

Lagen kommer att ge samkönade par i stort sett samma rättigheter som gifta heteropar. Den välkomnas av Kittinan Daramadhaj, ordförande för hbtq-organisationen Rainbow Sky Association, som säger att den i praktiken innebär att samkönade par får gifta sig – även de inte får kalla sin civilrättsliga förening för "äktenskap".

– Vad spelar orden för roll? Det är innehållet som är det viktiga, säger han.

Utrikes

Fortsatta protester mot serbisk coronapolitik

Protester utanför Serbiens parlament i Belgrad.
Protester utanför Serbiens parlament i Belgrad.
Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Utrikes
Utrikes Protesterna mot Serbiens coronapolitik fortsatte på onsdagen när tusentals människor samlades framför parlamentsbyggnaden i Belgrad. Demonstranter kastade sten mot polisen som svarade med tårgas.

Protesterna flammade upp på tisdagskvällen efter att president Aleksandar Vucic meddelat att det till helgen införs hårdare restriktioner i landet i ett försök att dämpa den ökande virusspridningen.

Tusentals människor samlades då vid parlamentet i Belgrad och en grupp lyckades ta sig förbi poliserna och in i byggnaden. Över 40 poliser och 17 demonstranter skadades i sammandrabbningarna och 23 personer greps.

Under onsdagen fortsatte protesterna trots att presidenten vädjat till invånarna att inte delta i demonstrationerna för att undvika smittspridning.

Serbien, ett land med drygt sju miljoner invånare, har rapporterat strax över 17 000 bekräftade fall av covid-19 och 341 dödsfall. Men siffrorna pekar uppåt och läkare varnar för att sjukhusen är nära gränsen för vad de klarar av.

I början av mars infördes stränga restriktioner i Serbien för att stoppa virusspridningen. Men i slutet av maj lättade man på restriktionerna och den 21 juni genomfördes allmänna val.

Kritiker uppger att regeringens beslut att genomföra valet och tillåta fotbollsmatcher, fester och privata tillställningar bär skulden till den uppflammade smittspridningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Fler får åka till Finland – men inte svenskar

Resenärer från 17 europeiska länder tillåts resa till Finland och huvudstaden Helsingfors. Arkivbild.
Resenärer från 17 europeiska länder tillåts resa till Finland och huvudstaden Helsingfors. Arkivbild.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes

Finland lättar på restriktionerna för vart finländarna får resa och vilka som får komma in i landet. Totalt får resenärer från 17 europeiska länder komma in i landet från och med måndag utan att behöva sitta i 14 dagars karantän, skriver Hufvudstadsbladet.

Dessa länder är Andorra, Belgien, Cypern, Grekland, Irland, Italien, Liechtenstein, Malta, Nederländerna, San Marino, Schweiz, Slovenien, Slovakien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. Finländare tillåts också resa till dessa länder.

Finland har redan tidigare lyft reserestriktionerna för Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Däremot fortsätter reserestriktionerna att gälla för Sverige liksom för Spanien, Luxemburg, Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien. Inte heller resenärer från Bulgarien, Kroatien, Storbritannien och Monaco tillåts resa till Finland i dagsläget.

Utrikes

Elfenbenskustens premiärminister död

Ivorianske premiärministern och presidentkandidaten Amadou Gon Coulibaly har gått bort. Arkivbild.
Ivorianske premiärministern och presidentkandidaten Amadou Gon Coulibaly har gått bort. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Amadou Gon Coulibaly, Elfenbenskustens premiärminister och regeringspartiets RHDP:s kandidat i presidentvalet i oktober, har avlidit vid 61 års ålder.

Premiärministern insjuknade under ett regeringssammanträde på onsdagen och fördes till sjukhus där han sedermera avled, uppger presidenten Alassane Ouattara.

"Jag hyllar minnet av en statsman, en man med stor lojalitet, hängivenhet och kärlek til sitt hemland", säger Outtara i ett uttalande.

Gon Coulibaly återvände till Senegal den 2 juli efter två månaders vistelse i Frankrike där han genomgått en hjärt- och kärlundersökning. Premiärministern hade tidigare genomgått en hjärtoperation 2012.

Utrikes

Senegalesisk slavö byter namn – hedrar Floyd

En pojke på Gorée viftade med flaggor i anslutning till att USA:s förre president Barack Obama besökte ön 2013.
En pojke på Gorée viftade med flaggor i anslutning till att USA:s förre president Barack Obama besökte ön 2013.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

I över 300 år använde konkurrerande europeiska makter den senegalesiska ön Gorée som knutpunkt för den transatlantiska slavhandeln. Miljoner människor som kidnappats från Afrika passerade ön på väg till tvångsarbete i den nya världens kolonier.

Nu kopplas öns mörka historia och samtidens globala Black lives matter-protester samman genom ett beslut i kommunfullmäktige. Torget på den lilla öns nordspets döptes 1998 till Europatorget som tack för europeiskt bistånd, men byter nu namn till Frihet och mänsklig värdighet-torget. Frågan väcktes i kölvattnet av den svarte amerikanen George Floyds död i under ett brutalt polisingripande i Minneapolis i maj vållade demonstrationer i hela USA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL