Annons

Svårt att masstesta för T-cellsimmunitet

Att spåra bred immunitet mot covid-19 genom att provta för T-celler i befolkningen är en osannolik metod.
– Det är så krångliga analysmetoder så det går i dagsläget inte att göra i stor skala som med antikroppstester, säger Soo Aleman, överläkare och docent på Karolinska universitetssjukhuset.
Publicerad 30 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Precis som med provtagning för antikroppar så hittas T-celler via blodprov. Arkivbild.
Precis som med provtagning för antikroppar så hittas T-celler via blodprov. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Efterfrågan på antikroppstester är stor. Testerna ska visa om man har utvecklat antikroppar och därmed också varit sjuk i covid-19.

Men personer som får ett negativt provsvar kan fortfarande ha burit på smittan och utvecklat immunitet, enligt forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. De kan nämligen ha utvecklat så kallade T-celler mot coronaviruset, som sannolikt ger immunitet.

Annons

– Helt säker kan man inte vara när det är en ny sjukdom. Men vi vet att T-celler brukar vara förenade med immunitet, säger Soo Aleman.

Frågan om immunitet ställdes också på tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

– Vi är inte fullt säkra på att varken antikroppar eller T-celler innebär en fullständig immunitet. Däremot visar de att man har ett immunförsvar som klarar av att motverka en infektion, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Manuella tester

Att testa befolkningen på bred skala för T-celler är dock inte möjligt i dagsläget. Trots att testet görs genom blodprov i armvecket, som med antikroppstester.

– Antikroppstester kan åka iväg till labbet där en maskin kan sköta om dem. Men i analyser för T-celler måste man separera fram celler från blodet manuellt och det tar lång tid, säger Soo Aleman.

Andelen personer som har haft påvisbara antikroppar har kallats överraskande låg. Men om många av dem som testas negativt för antikroppar i stället har oupptäckta T-celler betyder det sannolikt att betydligt fler har varit sjuka och är immuna.

Högre immunitet

Enligt resultat från en opublicerad gemensam studie från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har man hittat T-celler hos personer som testat negativt för antikroppar, trots att de har fått en konstaterad diagnos med covid-19 tidigare. Personerna hade milda symtom.

– Den här studien indikerar att vi kan ha högre immunitet än vad vi tidigare trott, säger Soo Aleman som är medförfattare.

De som i studien hade antikroppar hade alltid T-celler, medan de som hade T-celler inte alltid behövde ha utvecklat antikroppar, berättar forskaren. Däremot har resultaten inte granskats vetenskapligt och urvalet är endast drygt 200 personer.

– Det är fortfarande en liten studie och vi behöver testa på fler personer för att kunna dra säkra slutsatser, säger Soo Aleman.

Annons

Erik Nilsson/TT

Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset.
Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset.Foto: Erik Flyg/Karolinska institutet
Fakta: T-celler

Fakta: T-celler

T-celler är en del av immunförsvaret och en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler. T-cellen dödar cellen som är infekterad av viruset och på så sätt går virusantalet ner.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons