Inrikes

Svårt att masstesta för T-cellsimmunitet

Precis som med provtagning för antikroppar så hittas T-celler via blodprov. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Att spåra bred immunitet mot covid-19 genom att provta för T-celler i befolkningen är en osannolik metod.
– Det är så krångliga analysmetoder så det går i dagsläget inte att göra i stor skala som med antikroppstester, säger Soo Aleman, överläkare och docent på Karolinska universitetssjukhuset.
PREMIUM

Efterfrågan på antikroppstester är stor. Testerna ska visa om man har utvecklat antikroppar och därmed också varit sjuk i covid-19.

Men personer som får ett negativt provsvar kan fortfarande ha burit på smittan och utvecklat immunitet, enligt forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. De kan nämligen ha utvecklat så kallade T-celler mot coronaviruset, som sannolikt ger immunitet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så hanterar du midsommartrafiken

24 juni från lunchtid och framåt.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes En av årets största trafikhelger är här. För polisen innebär det extra fokus på att synas i trafiken – och stoppa alla som kör bara lite för fort. Bara i Munkedal i Bohuslän togs 13 körkort under en tvåtimmarsperiod.

140 kilometer i timmen

Mellan två och sju personer har omkommit i trafiken under midsommarhelgen varje år sedan 2013. Dödsolyckorna har inträffat på olika platser i landet.

– Förra året omkom sex personer. Vi hoppas att ingen ska omkomma framöver, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Nyktra förare och att hastighetsbegränsningarna hålls är två viktiga delar för att lyckas med nollvisionen för dödsfall i trafiken, enligt Maria Rosander, trafiksamordnare hos polisen.

– Vi poliser måste jobba med synlighet ute på våra vägar för att få högre efterlevnad av trafikregler. De flesta kör lite för fort, säger Maria Rosander.

Enligt insatschef Anders Schääf rör det sig om personer som har kört i över 140 kilometer i timmen på en 110-väg.

– Man riskerar andras människors liv och hälsa, säger han till P4 Väst.

Att stoppa förare som kör sex till nio kilometer i timmen för fort är annars en prioriterad åtgärd för polisen just nu enligt ett regeringsbeslut, berättar Maria Rosander.

– Kan majoriteten hålla hastigheten så kommer olyckorna att minska och kriminella kommer utmärka sig i trafiken så man hittar dem lättare. Men det är svårmotiverat hos många poliser att ta folk för de lägre hastigheterna eftersom det kunde ha varit vem som helst som de känner som kör så.

Fara för onykterhet

Polisen har tappat lite mark i arbetet med nykterhet i trafiken, säger Rosander. Under pandemin har utandningskontroller av samtliga som stoppas i trafikkontroller pausats för att minska smittspridningen.

Men under midsommarhelgen är det särskilt viktigt att alla som stoppas för till exempel fortkörning eller forcerad körning får göra en blåskontroll, anser Maria Rosander.

– Om folk känner till att risken att åka dit är liten så blir man sämre på att efterleva trafikregler. Det är otroligt viktigt att man inte chansar och kör för tidigt för att man tror att alkoholen har gått ur kroppen, säger Maria Rosander.

Hon tror även att nykterhet i trafiken kan bli något som polisen måste arbeta riktat mot när pandemin avtar.

– Det är en fara med alla som har jobbat hemma och inte använt bil som har fått nya vanor. Man kan ta ett glas vin hemma oftare. Vi måste ha beredskap för att fler kan ha fått riskbruk utan att veta om det. Risken är stor att det följer med till trafiken, säger Maria Rosander.

"Snäll mot gaspedalen"

Pandemin hade annars den positiva effekten att den drog ned trafikvolymen på midsommar förra året, men i år är den i stort sett tillbaka på samma nivå som tidigare, enligt Bengt Olsson. Många väljer dessutom att ta bil i stället för att resa kollektivt för att undvika trängsel.

– Sedan restaurangerna får ha öppet längre så har även bilåkande ökat. Det kommer att vara köer till exempel till Dalarna, även om det inte finns offentliga midsommararrangemang så finns en kultur runt Siljan att fira, säger Bengt Olsson.

Maria Rosander tror ändå att vi kan se lite färre flaskhalsar och lugnare trafik även i år.

– Folk sprider ut resandet mer eftersom man kan sitta i sommarstugan och jobba två dagar före helgen till exempel. Större spridning i trafiken ger färre olyckor, menar hon.

Dagen före midsommar är risken dock hög för köbildning vid traditionella flaskhalsar som Ölandsbron och många bilar kommer att vara på väg ut från Stockholm och Göteborg.

– Europavägarna klarar att svälja mycket trafik, där handlar det mer om att bilister bör köra lugnt och vara snälla mot gaspedalen, säger Bengt Olsson.

För att ta sig till och från sitt midsommarfirande utan olyckor råder Maria Rosander att vara ute i god tid, hålla avstånd och följa trafikregler.

– Mobilen i samband med körning är väldigt farligt. Det är då man kör in i mitträcket eller touchar annan bil eller pendlar i körfältet. Och motorcyklister måste utgå ifrån att bilister inte ser dem, annars riskerar de att göra väldigt farliga omkörningar, säger Rosander.

Matilda Träff/TT

Inrikes

Sveriges vaccinmål skjuts fram

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, talar under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.
Foto: Janerik Henriksson/ TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen och dödstalen är på snabb nedgång. Att deltavarianten nu finns i de flesta regioner tros inte påverka trenden, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Samtidigt skjuts Sveriges vaccinmål fram ytterligare, till den 19 september.

En positiv utveckling med en snabb nedgång av antalet fall. Så beskriver Tegnell pandemiläget på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Trenden är väldigt tydlig. Vi har kommit ned till låga nivåer. Nu är vi nere på 60 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

Även dödstalen, som har legat på en platå under ett antal veckor, är nu på nedgång ordentligt och närmar sig förra sommarens nivåer, enligt Tegnell.

Antalet covid-patienter minskar också inom slutenvården och i intensivvården (iva).

– Trots nedgången är sjukvården högt belastad. Framför allt inom intensivvården. Antalet öppna iva-platser är högre än vad som är normalt för den här tidpunkten på året. Givet att vi är inne i en semesterperiod är situationen problematisk, säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Vaccinmål skjuts fram

Samtidigt kommer nu beskedet att Sveriges vaccinmål skjuts fram ytterligare. Prognosen innebär att alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos vaccin senast den 19 september.

– Framför allt på grund av minskade leveranser från Pfizer har vi tvingats ändra prognosen, säger Anders Tegnell.

Pfizer/Biontech levererade mer än förväntat under juni, men återgår nu till avtalsenlig leveranstakt. Vaccintakten påverkas också av att fler än väntat har valt att vaccinera sig i vissa regioner.

– Det fanns definierade mål på 70 procent i vissa åldersgrupper och de har man i flera regioner och åldersgrupper överstigit. Det betyder längre tid för att vaccinera alla, men det är positivt såklart att många vaccinerar sig, säger Tegnell.

Han påpekar att det är viktigt att alla tar båda doserna vaccin, särskilt med tanke på deltavarianten. Skillnaden i skydd mellan första och andra dosen är betydligt större än vad den var för den gamla alfavarianten, säger han.

Deltavarianten tar över

För även om det totala antalet fall minskar snabbt så har deltavarianten en tendens att ta över mer och mer. Men det verkar inte påverka den totala trenden, annat än lokalt, enligt Tegnell.

Totalt har 663 fall av deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, hittats, rapporterats och verifierats i Sverige.

– Det finns fall i de flesta regionerna vid det här laget, säger Tegnell.

Om Folkhälsomyndigheten kan lätta restriktionerna enligt planen beror inte på hur deltavarianten utvecklar sig.

– Det är inte deltavarianten som påverkar beslutet, utan det är om vi får en ökad spridning igen. Om den beror på delta- alfa- eller en ny variant är inte det viktigt. Det viktiga är hur smittspridningen och belastningen på vården ser ut.

Folkhälsomyndigheten kommer att göra en bedömning och väntas ge besked om vilken nivå Sverige ligger på i pandemin efter midsommarhelgen.

– För de flesta av de här variablerna har vi börjat närma oss de nummer vi har pekat på, men det är en samlad bedömning som gäller. Det gäller att ta in andra faktorer. Inte minst att det ska vara en stabil utveckling, så att vi inte får några snabba bakslag.

"Folk verkar resa lite mer"

Det största orosmolnet är att allmänheten inte fortsätter följa restriktionerna, eftersom det påverkar smittspridningen mycket mer än någon virusvariant, enligt Tegnell.

TT: Är det er bild att folk fortsatt följer restriktionerna eller har vi släppt det och börjat slarva?

– Blandat. Folk verkar resa lite mer, men väldigt mycket mindre än innan pandemin. Vi ser inga tydliga signaler på att majoriteten inte följer restriktionerna. Som tur är så är det ju en årstid där folk vistas utomhus mer.

Jesper Karlsson/TT

Matilda Träff/TT

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: 4,5 miljoner har fått minst en vaccindos

Ytterligare tre nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har nu totalt 14 619 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 088 896 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Samtidigt fortsätter vaccineringarna mot covid-19. Fram till nu har 4 507 250 personer fått minst en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 55 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 2 721 752 fått två doser, motsvarande 33,2 procent.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har varit pausad tidigare under juni på grund av ett it-avbrott. Nu är rapporteringen i gång igen men det finns en viss eftersläpning i statistiken, uppger Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Frias från mordplaner – kan ändå uteslutas

Advokaten som åtalats misstänkt för två fall av stämpling till mord frias av tingsrätten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den åtalade advokaten frias från anklagelsen att ha beställt och planerat ett mord på sin exhustrus sambo.
Han döms dock till fyra månaders fängelse för andra brott och riskerar fortsatt uteslutning ur Advokatsamfundet.

– Vi har inlett ett ärende mot honom och det pågår. På grund av sekretess kan jag inte uttala mig om det enskilda ärendet, men det är ändå så att han kan få disciplinära påföljder från vår disciplinnämnd mot bakgrund av det här, säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, till TT.

Advokaten frias från två fall av stämpling till mord och två fall av misshandel, men döms till fängelse i fyra månader för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och fortkörning.

"Mycket allvarligt brott"

TT: Uppnår de brott han döms för till en nivå där det kan bli tal om uteslutning?

– Det är vår disciplinnämnd som är vår domstol och som i enskilda fall tar ställning till det. Så i det här individuella fallet kan jag inte uttala mig om det, men generellt kan jag säga att det finns en paragraf i rättegångsbalken som säger att om en advokat genom att begå brott har visat att han eller hon är uppenbarligen olämplig att vara advokat, då ska den advokaten uteslutas, säger Mia Edwall Insulander.

Paragrafen infördes i rättegångsbalken 2018 och har ännu aldrig prövats av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas till hovrätten och det är först när den vunnit laga kraft som ett besked kan väntas om uteslutning eller inte.

– När det gäller till stämpling till mord är det ett mycket allvarligt brott med ett högt straffvärde. Så skulle det vara så att domen eventuellt ändras i hovrätten är det typiskt sett ett sådant brott som skulle kunna innebära en uteslutning, men även andra typer av brott kan ha betydelse för om en advokat faktiskt visar sig vara olämplig eller inte, säger Mia Edwall Insulander.

"Gjort orätt"

Det kan även finnas andra skäl till att en advokat blir utesluten och detta enligt en paragraf som funnits länge i rättegångsbalken.

– Det kan handla om att man gjort orätt eller åsidosatt sina plikter som advokat, säger Mia Edwall Insulander.

I det aktuella fallet frias även en medåtalad man som var misstänkt för delaktighet i ett fall av stämpling till mord.

Även om det är styrkt att advokaten haft kontakt med mannen för att beställa ett mord och att de båda har diskuterat i meddelandet att exhustruns sambo ska mördas räcker det inte till en fällande dom, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tänkte inte agera

Den medåtalade har uppgett att han aldrig tänkt göra allvar av planerna.

"För straffbarhet för stämpling krävs också att faran för att brottet fullbordas inte är ringa. Det finns ingen bevisning som motsäger den medtilltalades uppgifter att han inte har gjort något mer än att delta i konversationen och att han aldrig har haft för avsikt att gå vidare. Eftersom allt som i den här delen läggs advokaten till last har gått via den medtilltalade har det inte funnits någon fara för att brottet fullbordas", säger rättens ordförande om varför de båda frias.

I det andra fallet av misstänkt stämpling till mord ska advokaten, som nekar till brott, försökt få tre personer att mörda mannen. En av dessa män har hörts i rätten och har medgett att han blivit tillfrågad, men nekar till att han skulle ha gått med på utföra brottet.

Inte heller de betalningar som advokaten ska ha gjort till bankkonton som tillhör de tre personerna räcker som bevis, skriver rätten och friar mannen även i det fallet.

Den huvudåtalades försvarsadvokat uppger för TT via mejl att hans klient är lättad efter domen, men han vill inte ge någon kommentar kring ett eventuellt överklagande.

Inrikes

Sabuni avvisar invit från S och C

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nappar inte på C:s och V:s inviter. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer inte att omförhandla januariavtalet.
– Nu eftersträvar vi en borgerlig regering, säger hon.

Regeringen och Centern uppmanade i går Liberalerna att tänka om under midsommarhelgen för att undvika ett extra val. De erbjöd Sabuni att omförhandla januariavtalet om L kommer tillbaka till samarbetet.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP, säger Sabuni till TT.

– Vi verkar konstruktivt för en liberal borgerlig regering och ser gärna att Centerpartiet ansluter sig.

L:s partistyrelse sitter på eftermiddagen i möte om regeringsfrågan, erfar DN. Ledamöterna kallades in sedan Sabuni upprepat partiledningens budskap om att man inte är beredd att förhandla om ett nytt januariavtal. Det är första gången partistyrelsen kallas in efter förtroendeomröstningen i måndags.

Löfven ger inte upp

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter uppmana de inblandade att fundera kring alternativ och förslag över midsommar. På frågan från TT om vad det innebär att Liberalerna avvisar inviten, säger han:

– Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige, säger Löfven när han anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

– Låt svenska folket förtjänstfullt fira midsommar efter all pandemi, i lugn och ro. Men de politiskt ansvariga måste fundera "vad gör vi för att undvika politisk oro efter" (läs: midsommar), säger Löfven.

Han säger att han har till måndag på sig, för egen del.

– Vi har till måndag på oss att fundera på om vi vill ha extraval eller inte, säger han.

MP vill förhandla vidare

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tycker det är "anmärkningsvärt" att ett parti som kallar sig liberaler hellre förhandlar med Sverigedemokraterna.

I övrigt resonerar hon ungefär som statsministern. Hon är redo förhandla hela helgen fram till på måndag. Hon upprepar sin önskan om ett juniavtal, ett omförhandlat januariavtal med samma partier. Även utan Liberalerna konstaterar hon att Stefan Löfven har ett knappt stöd som statsminister i riksdagen.

TT: Tror du det blir extraval nu?

– Det vet jag inte, det beror på om det går att hitta en lösning eller inte, säger Stenevi, som säger sig vara redo för ett extraval om det blir så.

Talmansrundor

Sabuni anser att Löfven nu bör låta riksdagens talman inleda så kallade talmansrundor för att sondera möjligheten för en ny regering.

– För alla som vill undvika extraval, så som jag hör regeringen och Centern säga, så borde de förorda att sätta igång snabbt med talmansrundor för att lösa det här, säger L-ledaren.

Enligt henne finns det goda möjligheter att bilda en ny regering genom sådana talmansrundor.

– Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, då har vi majoritet eller så kan C stödja Stefan Löfven, då har han majoritet.

– Nu när C hörsammat V och till och med börjat prata med V så finns det goda möjligheter för statsminister Stefan Löfven (S) att få till ett underlag för sin regering.

Men Sabuni vill helst att C ansluter sig till den borgerliga sidan.

– Om C:s krav för att släppa fram Löfven är sänkta skatter på låga inkomster och sparande så menar jag att det görs bäst inom borgerligheten. Därför välkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, säger hon.

"Ingen överraskning"

Strax efter att riksdagen i måndags riktade misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, gav Sabuni beskedet att man anser att januariavtalet fallit.

TT: Kom det som en överraskning för Löfven och Lööf?

– Nej, självklart inte. De visste mycket väl vad som gäller om regeringen faller. Det var ingen överraskning för dem. De var väl informerade i god tid och innan vi överhuvudtaget påbörjade förhandlingarna, säger Sabuni.

– Direkt efter kravet från V så visste de, beroende på utgång vad det skulle innebära för Liberalerna, utifrån de beslut vi fattat de senaste månaderna.

TT: Är ni oroliga för att det ska bli extraval i stället för talmansrundor?

– Jag skulle inte säga orolig. Vi önskar inget extraval. Eftersom jag hör flera säga samma sak, så tycker jag att lösningen borde vara talmansrundor, säger Sabuni.

– Vill Stefan Löfven utlysa ett extraval, så förbereder vi oss för det. I så fall ses vi i en valrörelse, men är man seriös med att man inte önskar extraval i Sverige i det läge vi befinner oss i, då tycker jag att vi i en talmansrunda kan lösa detta.

"Goda förutsättningar"

Sabuni uppger att L gjort sitt yttersta den gångna veckan för att undvika en politisk kris, men hon tror att den nu ändå kan lösas.

– Det finns goda förutsättningar att få till en borgerlig regering, säger Sabuni.

Enligt henne har L bättre förutsättningar att få igenom sänkt skatt, skolreformer och åtgärder för en bättre integration i ett borgerligt samarbete.

– Nu är det dags för andra att ta ansvar och göra sina val. Det finns goda chanser att få till en borgerlig regering i en talmansrunda om C väljer det, eller också att få en S-regering med stöd från V, nu när C börjat hörsamma och prata med V.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

Elva års fängelse efter grova sexualbrott mot barn

Mannen har fått kontakt med barnen genom internet. Arkivbild.
Foto: Cecilia Klinto/TT
Inrikes
Inrikes

En 25-årig man döms vid Kristianstad tingsrätt till elva års fängelse för grova sexualbrott mot 26 barn. Barnen var mellan 7 och 15 år gamla.

Mannen har fått kontakt med barn genom internet. Han har lovat barnen betalning för att utföra sexuella poseringar som han utan barnen vetskap spelat in, och sedan har han hotat att sprida inspelningarna för att få barnen att utföra ytterligare sexuella handlingar.

Värst utsatta har ett syskonpar i åldrarna sju och tio år blivit. Mannen har upprepande gånger genomfört handlingar som bedöms som grov våldtäkt mot barn.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Fängelse för kvinna som tog sitt barn till IS

Tingsrätten dömde kvinnan till tre års fängelse. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Kvinnan som tog sin tvååriga son till Syrien och IS dömdes till tre års fängelse av tingsrätten. På torsdagen fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättens dom.

I sin dom ansluter sig hovrätten i alla delar till tingsrättens bedömningar.

Kvinnan uppger att hon reste till till Syrien 2014 som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet, något som Lunds tingsrätt inte trodde på.

Tingsrätten hävdade i stället att det är bevisat, genom vittnesmål och Facebookinlägg, att kvinnan hade för avsikt att flytta till Syrien.

Lunds tingsrätt ansåg i sin dom att kvinnan borde ha förstått att redan när hon reste in i Syrien, fanns en uppenbar risk att hon inte skulle ha möjlighet att ta sig tillbaka till Sverige under överskådlig tid. Tingsrätten påpekade att kvinnan handlade hänsynslöst när pojken, som undanhölls från sin pappa, hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien.

Kvinnan nekar till brottet och hävdar att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Hon förklarar resan till Syrien med att hon vill se om hennes bild av livet i det så kallade kalifatet stämde då hon var nybliven muslim.

André Spång/TT

Inrikes

Antalet patienter på iva rasar

Det blir allt färre som behöver intensivvård på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Ett av kriterierna för nästa nivå i planen för att avveckla restriktionerna är att antalet patienter på iva är under 70.
Under torsdagen låg siffran på 64 efter att ha fallit rejält de senaste veckorna.
PREMIUM

Antalet covidpatienter som får intensivvård fortsätter att minska. Förra veckan sjönk det till under 100, för att nu ligga på 64.

– Trenden är tydlig. Antalet covidpatienter minskar på intensivvården, säger Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polisen provocerade för mycket – åtalad frias

När polisen slog till mot ett lager norr om Stockholm hittade de stora mängder cannabis som smugglats till Sverige från Spanien. Arkivbild.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes Polisinfiltratörens provokation kan ha drivit en man att hjälpa till vid storskalig cannabissmuggling från Spanien till Sverige.
Nu friar Svea hovrätt 58-åringen från brott, i en dom som enligt åklagaren kan försvåra för liknande operationer i framtiden.
PREMIUM

I februari förra året genomfördes en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som varit iblandade i transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

De har varken vetat om att transporten var en så kallad kontrollerad leverans som myndigheterna följt hela vägen genom Europa, eller att chauffören egentligen är en tysk tulltjänsteman. De hade heller inte förstått att "Ivan", en man de samarbetat med kring smugglingen, i själva verket var en polisinfiltratör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL