Ekonomi

Telenor får miljardbot för marknadsmissbruk

Telenor missbrukade sin ledande ställning på marknaden för mobilt bredband i Norge under åren 2008–2012, enligt ESA och får nu böta 1,2 miljarder kronor.
Telenor missbrukade sin ledande ställning på marknaden för mobilt bredband i Norge under åren 2008–2012, enligt ESA och får nu böta 1,2 miljarder kronor.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Telenor ska betala omkring 1,2 miljarder kronor i böter för att ha utnyttjat sin ledande ställning på marknaden i Norge under åren 2008–2012, enligt ett beslut från den europeiska frihandelsorganisationens (EFTA) övervakningsorgan ESA.

Enligt ESA missbrukade Telenor sin ställning på grossistmarknaden vilket gjorde det svårt för konkurrenterna att skapa lönsamhet i försäljning av mobilt bredband.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Företagen ratar statligt stöd

Många restauranger har drabbats under coronakrisen. Men bara en liten del av de pengar som går att få från Riksgälden har lånats ut. Arkivbild.
Många restauranger har drabbats under coronakrisen. Men bara en liten del av de pengar som går att få från Riksgälden har lånats ut. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Bara en bråkdel av pengarna i statens företagsakut under coronakrisen har lånats ut.
– Det är en verklig flopp, säger ekonomiprofessorn John Hassler.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth talar i stället om ett styrkebesked.

Stödet via statliga Riksgälden är till för små och medelstora företag. Pengarna ska gå via bankerna. Sammanlagt 39 miljarder kronor kan lånas ut. Den senaste uppdateringen från Riksgälden visar att 1,3 miljarder kronor hade lånats ut mellan den 13 april och den 26 juni.

– Det är i det närmaste ingenting, säger John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet.

Ska mildra

Möjligheten för bankerna att ansluta sig till statens företagsakut är tänkt att mildra de ekonomiska följderna av coronakrisen.

Daniel Wiberg, chefsekonom på organisationen Företagarna, beklagar att så lite har lånats ut.

– Det är jättetråkigt. Det här är någonting som skulle kunna bli väldigt bra för företag som behöver låna. Jag tror att en alltför stor del av lånen ska gå via storbankerna. Men de är inte tillräckligt inriktade på små och medelstora företag. En större del av lånen borde gå via nya banker som använder den senaste tekniken inom den finansiella sektorn, säger Daniel Wiberg.

Den svenska staten garanterar 70 procent av lånebeloppet. Den brittiska regeringen har lanserat en lånemöjlighet för små och medelstora företag som har drabbats i coronakrisen där staten garanterar 100 procent av summan.

– Det verkar ha väckt ett mycket större intresse bland företagen. Kanske borde den svenska staten garantera mer än 70 procent, säger John Hassler.

Daniel Wiberg på Företagarna är inne på att staten skulle garantera mer än 70 procent.

– Om någon kan ta risk så är det staten, säger han.

Riksgälden har försökt ta reda på varför efterfrågan inte har varit större och kommit fram till att en trolig förklaring är att företagen i första hand har använt sig av andra former av statligt stöd under krisen.

Inget problem

Även Riksbanken har satt in ett omfattande stödpaket för företagen. Bland annat finns det 500 miljarder kronor för utlåning till företagen via bankerna. Hittills har 162 miljarder kronor utnyttjats.

Nordbankens chefsekonom Annika Winsth ser inte detta som något problem.

– Det är ett styrkebesked att efterfrågan på stödet från Riksbanken och Riksgälden inte har varit större. Det visar att kreditmarknaden fungerar, säger Annika Winsth.

Hon anser att stödet ändå spelar en viktig roll.

– Det avgörande är att staten skickar en signal om att det finns krediter att tillgå i kristider, säger Annika Winsth.

Rättad: I en tidigare version angavs fel företagsnamn i ingressen.

Björn Dickson/TT

FAKTA

Fakta: För små och medelstora företag

Riksgälden ställer ut kreditgarantier för i första hand små och medelstora företag i Sverige som drabbas ekonomiskt av coronaviruset men som för övrigt är livskraftiga.

Lånen ska gå till små och medelstora företag, det betyder företag med färre än 250 anställda och en omsättning under 50 miljoner euro, eller en balansräkning under 43 miljoner euro.

Garantierna för de lån som tas inom programmet gäller upp till tre år. Möjligheten att delta i garantiprogrammet gäller för lån som beviljas fram till den 30 september 2020.

Källa: Riksgälden

Ekonomi

Rekordmånga dollarmiljonärer i Sverige

Flest dollarmiljonärer finns i USA, följt av Japan, Tyskland och Kina. Arkivbild.
Flest dollarmiljonärer finns i USA, följt av Japan, Tyskland och Kina. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Världen får allt fler rika människor och under förra året nådde Sverige en rekordnivå i antalet dollarmiljonärer. Aldrig tidigare har det funnits så många i landet.

I Sverige ökade antalet dollarmiljonärer mellan 2018 och 2019 från 129 000 till 142 000. Det framgår av årets version av rapporten World Wealth Report, som görs av det franska it-konsultbolaget Capgemini. Det är det högsta antalet sedan den årliga rapporten började publiceras för 24 år sedan.

– Jag skulle gissa att det har ökat under lång tid i Sverige eftersom kapitalinkomsterna har ökat och folk har fler reavinster från aktier, tillgångar och företag, säger Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet, när han får höra om rapportens resultat.

– Sverige är inte unikt, möjligen är ökningen större här för att vi ligger på en ganska låg nivå med färre superrika, men vi har under flera decenniers tid blivit mer och mer normala även i den aspekten och gått mot ökade toppinkomster och fler med höga kapitalinkomster.

Sverige hamnar i toppen

Enligt rapporten klättrar Sverige två placeringar i jämförelse med 2018 och hamnar på plats 23 över flest dollarmiljonärer i världen. Flest finns i USA, följt av Japan, Tyskland och Kina. Sverige hade en ökning i antalet dollarmiljonärer med tio procent under 2019.

– Sverige har haft en ökad internationalisering av kapitalet, ökade vinster, stigande börser och flera framgångsrika it-företag.

TT: Hur har utvecklingen för de rikaste personerna sett ut historiskt i Sverige?

– Det är inte riktigt som man skulle kunna tro. Sverige har alltid haft ett antal väldigt rika storföretagare och ägarfamiljer, säger Andreas Bergh och fortsätter:

– Jag har tidigare beskrivit Sverige som en kapitalistisk välfärdsstat. Bilden av att Sverige är väldigt jämlikt gäller den breda medelklassen. Vi har haft en väldigt låg andel fattiga, men vi har också en tradition av kapitalism, storföretag och framgångsrika ägarfamiljer som går långt tillbaka.

TT: Hur påverkar det Sverige att få fler dollarmiljonärer?

– Det gör det på jättemånga sätt. Å ena sidan är det ett tecken på att det faktiskt går att bli rik även i Sverige. Det har stundom sagts att det är väldigt svårt, men det håller på att förändras. Andra skulle säga att det ökar ojämlikheten i Sverige och att det är något dåligt. Sverige blir mer likt andra länder. Det är två sidor av samma mynt.

Allt fler miljonärer i världen

Globalt sett så ökade antalet dollarmiljonärer och deras förmögenheter växte med nio procent under 2019. Nu väntar dock osäkra tider på grund av coronakrisen i världen.

– Ibland gör man tankemisstaget att tro att det bara blir dåligt för ekonomin på grund av en pandemi, men det finns sektorer som gynnas av att vi lever på helt andra sätt. Sektorer som lockar till sig stora mängder riskkapital nu, så som medieindustrin.

– Det är ett extremt osäkert läge i världsekonomin just nu. Därför ska man vara väldigt försiktig med prognoser, säger Andreas Bergh.

Joel Sund/TT

FAKTA

Fakta: Dollarmiljonärer

Som dollarmiljonär (High Net Wealth Individuals) räknas den som har investeringsbara tillgångar på en miljon amerikanska dollar. Då räknas inte primärbostad, samlarobjekt, förbrukningsvaror och konsumtionsvaror med.

I Sverige steg antalet dollarmiljonärer mellan 2018 och 2019 från 129 000 till 142 000.

Sverige hade störst ökning i Norden med 10 procent. Danmark hade en ökning med 8 procent och Norge med 4 procent.

USA, Japan, Tyskland och Kina har flest dollarmiljonärer. Sammanlagt finns 62 procent av alla dollarmiljoner i dessa fyra länder.

Dollarmiljonärernas förmögenhet steg globalt sett under 2019 med 9 procent

Ökningen i antalet dollarmiljonärer och ökningen av deras tillgångar var 2019 störst i Nordamerika och Europa. Det är första gången sedan 2012 som ökningen var större där än i de asiatiska ekonomierna.

Källa: World Wealth Report 2020

Ekonomi

Svagt uppåt på Asiens börser

Försiktigt uppåt i Asien. Arkivbild.
Försiktigt uppåt i Asien. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asiens börser följde utvecklingen på Wall Street och inledde handelsdagen svagt uppåt.

I Tokyo klättrade Nikkei 225-indexet 0,3 procent i den tidiga handeln, medan det bredare Topixindexet rörde sig i sidled.

I Hongkong rörde det på sig något mer då Hang Seng-index steg nära 0,9 procent. Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen höll sig däremot nära nollan.

Ekonomi

It-bolag ledde uppgång på Wall Street

Uppåt på New York-börsen. Arkivbild.
Uppåt på New York-börsen. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP-TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Främst tack vare uppgångar i ledande it-jättar steg New York-börsens index på onsdagen. Indextunga Apple och Microsoft klättrade 2,3 respektive 2,2 procent.

Handeln var annars något avvaktande inför den kommande veckan, då rapportsäsongen inleds och bolagen redovisar sina resultat för årets andra kvartal. Först ut är flera av storbankerna på Wall Street.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Jobb finns – men sökande har fel kompetens

Pandemin har haft mycket stora konsekvenser för arbetsmarknaden, och det är många som söker hjälp för att komma tillbaka till ett arbete, konstaterar Caroline Söder. Arkivbild.
Pandemin har haft mycket stora konsekvenser för arbetsmarknaden, och det är många som söker hjälp för att komma tillbaka till ett arbete, konstaterar Caroline Söder. Arkivbild.
Foto: Eva Lindblad/handout
Ekonomi
Ekonomi Antalet varslade och uppsagda har eskalerat under det första halvåret. Många söker hjälp för att hitta ny sysselsättning – men matchningsproblematik mellan företagens efterfrågan och arbetstagarnas kompetens försvårar.
– Vi måste ha en tydlig bild av vad som efterfrågas på arbetsmarknaden, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.
PREMIUM

Det första halvåret har passerat och lämnar efter sig en arbetslöshet på 9,1 procent. Och bland dem som blivit uppsagda under pandemin finns det många som söker stöd för att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Totalt under första halvåret i år har 22 375 personer beviljats stöd hos omställningsorganisationen Trygghetsfonden TSL, vilket kan jämföras med att fonden hjälper omkring 15 000 personer totalt under ett vanligt år. Detta enligt en ny rapport från TSL som TT tagit del av.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Ekonomi

Kylskåp vinnare på börsen

Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen kretsade runt nollan en stor del av onsdagen, men backade något på slutet. Det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,4 procent.
De ledande Europabörserna tappade något mer.
PREMIUM

Bland vinnarna märktes vitvarujätten Electrolux med en uppgång på 2,2 procent efter tisdagskvällens omvända vinstvarning. Bolaget meddelade i en uppdaterad prognos att förlusten för andra kvartalet beräknas bli mindre än vad man tidigare spått.

Storbanken Swedbank och skogsbolaget gick också bra, upp 1,3 respektive 1,0 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ekonom: Ingen vilja att ändra coronataktiken

Svenska regeringen har utfört ett experiment för att rädda ekonomin – och misslyckats, enligt en artikel New York Times. Arkivbild.
Svenska regeringen har utfört ett experiment för att rädda ekonomin – och misslyckats, enligt en artikel New York Times. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Sveriges coronahantering är ett varnande exempel för andra länder – det är andemeningen i en artikel i New York Times.
PREMIUM

Enligt Londonbaserade ekonomijournalisten Peter S Goodman har Sveriges regering genomfört – och misslyckats med – ett experiment under pandemin. Han anser att Sverige i stort sett valt att låta livet fortgå som vanligt för att rädda ekonomin.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) tillbakavisar resonemanget att Sverige skulle ha satt ekonomin före hälsan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Britternas krisdrag: Staten betalar krognotan

Staten kan betala halva notan för fish & chips och öl – om det är rätt veckodag. Arkivbild.
Staten kan betala halva notan för fish & chips och öl – om det är rätt veckodag. Arkivbild.
Foto: Terje Bendiksby/Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi Den brittiska regeringen presenterar ett enormt stimulanspaket värt 346 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat gå till permitteringar – och att betala folks krogbesök.
PREMIUM

"Jag vill att alla ska veta att jag aldrig kommer att acceptera arbetslöshet som ett oundvikligt faktum" sade den brittiska finansministern Rishi Sunak i parlamentet när han presenterade stödpaketet, som ska rädda landets ekonomi och jobben. Paketet består av flera delar:

• Alla arbetsgivare som tar tillbaka sin permitterade personal när permitteringsstödet går ut i oktober, och anställer dem till åtminstone januari, får drygt 11 500 kronor per person i bonus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL