Inrikes

Tidigare testkoordinatorn: Borde testat bredare

Harriet Wallberg, till vänster om socialminister Lena Hallengren (S), valde att inte fortsätta sitt uppdrag som nationell testkoordinator. 'Jag kom fram till att jag åstadkommit det jag kunde', säger hon. Arkivbild.
Harriet Wallberg, till vänster om socialminister Lena Hallengren (S), valde att inte fortsätta sitt uppdrag som nationell testkoordinator. "Jag kom fram till att jag åstadkommit det jag kunde", säger hon. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Svenska myndigheter har inte lyckats ta på sig ledartröjan för att utöka testningen, anser den före detta nationella koordinatorn för coronatesterna.
– Det svenska systemet har stora brister i ansvarsfördelningen, säger Harriet Wallberg.

Världshälsoorganisationen WHO pekade förra veckan ut Sverige som ett särskilt riskland, i sällskap med länder som Azerbajdzjan och Kazakstan. Statsepidemiolog Anders Tegnell var märkbart irriterad:

– De har bara tittat på antalet nya bekräftade fall per dag, och det ökar på grund av vi nyligen börjat erbjuda tester till alla med symtom, sade han då till TT.

Dagen efter tonade WHO ner varningen eftersom antalet allvarliga fall minskar, men varnade samtidigt för att andelen positiva resultat är på en jämförelsevis hög nivå. Sverige står kvar på listan över riskländer, i en tid då svenska turister inte är välkomna över gränsen mot Danmark och Norge. I Tyskland sätts inresta svenskar i karantän i 14 dagar.

Att Sverigebilden åkte på ännu en smocka berodde delvis på en hög smittspridning. Men också för att Sverige är sent ute med en bredare testning.

– Exakt hur smittan spridigt sig i samhället vet vi inte, eftersom vi inte testat brett tidigare, säger Harriet Wallberg, som var utsedd av regeringen till Sveriges testkoordinator under tre veckor i maj.

Slutade smittspåra

Folkhälsomyndigheten övergav strategin att testa och smittspåra i mitten av mars, till att bara testa inskrivna på sjukhus samt vård - och omsorgspersonal.

– Bredare testning ingick inte i den svenska strategin och därför jobbade man inte med att stötta regionerna för att bygga upp kapaciteten, säger Wallberg.

Många andra länder gjorde andra bedömningar. Bland annat Tyskland och Island lyckades bygga ut kapaciteten och fortsatte att arbeta med smittspårning.

– WHO rekommenderade också bred testning och smittspårning, säger Wallberg.

Först den 17 april presenterade Folkhälsomyndigheten en utökad teststrategi. I stället för bred testning byggde strategin på fyra prioriteringsgrupper, för att inte riskera borträngningseffekter i vården.

– När jag tillträdde fanns en frustration hos socialministern att inte fler tester genomfördes. Trots att en nationell teststrategi fanns på plats hände det väldigt lite under april och maj, säger Wallberg.

Labben stod redo

Den 8 maj gav regeringen henne uppdraget att ta fram en lägesbild i regionerna och identifiera flaskhalsarna.

– Det visade sig att vi redan hade kapacitet för att testa 100 000 per vecka. Faktiskt mer än så, konstaterar Wallberg.

Ändå klarade många regioner bara av att testa prioriteringsgrupp 1- patienterna.

– Flera regioner hade ännu inte klarat av att testa alla med symptom i prioritetsgrupp 2, som handlade om omsorgs- och sjukvårdspersonal.

Bromsklossen bestod av logistiska utmaningar.

– De digitala systemen som skulle koppla ihop testandet med journalsystemen var inte utvecklade. Logistiken hur prover skulle transporteras var heller inte på plats.

Sveriges 21 regioner tvingades var och en att bygga egna unika system. Och osäkerheten vem som skulle stå för kostnaderna spelade in, enligt Wallberg.

– Flera regioner var rädda att dra på sig kostnader man inte hade täckning för, vilket försenade ytterligare.

Den 31 maj diskuterade Harriet Wallberg sina iakttagelser med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef. Den veckan testas 36 500 personer, varav 45 procent vård- och omsorgspersonal.

– Jag föreslog en ändring av strategin: att testa brett och testa alla med symptom oavsett prioritetsgrupp. Vi måste isolera dem som är positiva och börja smittspåra igen. Särskilt inom äldreomsorgen.

Staten betalar taxi

Först den 11 juni var regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner formellt överens: staten skulle stå för hela kostnaden. Veckan efter erbjöds alla stockholmare att testa sig. Staten betalar taxi som lämnar och hämtar testen i hemmen.

Sverige testar nu över 60 000 personer per vecka.

– Så här i backspegeln måste man ställa sig frågan varför vi inte gjort detta tidigare, säger Wallberg.

Just ansvarsfrågan är något som kommer att diskuteras i efterhand, tror hon.

– Det svenska decentraliserade systemet med det regionala och kommunala självstyret fungerar hyfsat bra när det inte är kris. Men i en krissituation, med en pandemi av det här slaget, är det uppenbart att det finns stora svagheter.

Borde testat bredare

Regeringen har det yttersta ansvaret i en kris, anser Wallberg.

– Och det har varit tydligt i coronakrisen, att regeringen litat på sin expertmyndighet, Folkhälsomyndigheten, som har det nationella ansvaret för rekommendationer och beslut som rör smittskyddet. Men sedan är det regionerna som har det operativa ansvaret.

TT: Är det ett misslyckande att vi inte testat fler tidigare?

– Jag är av uppfattningen att vi borde hållit kvar vid en bred testning och smittspårning och byggt upp kapaciteten mycket tidigare. Framför allt borde vi ha testat bredare på äldreboenden. Där hade testningen varit ett viktigt verktyg för att skydda den riskgruppen, säger Wallberg.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Coronatester i sex länder

Inget vet hur många som bär på det nya coronaviruset. Men vi vet hur många som har bekräftats smittade efter provtagning. Antalet bekräftade fall beror främst på hur mycket smittan sprids, men också hur många tester som faktiskt görs.

Sverige: Vecka 25 testades 61 803 personer, en ökning med nästan 2 000 provtagna jämfört med veckan innan. Av dem var 12 procent positiva, totalt 7 462 fall, varav 1 241 var allvarliga fall. Sedan pandemins start hade 444 607 individers prover analyserats, med 59 650 bekräftade fall.

Danmark: Totalt 793 499 testade individer, eller 998 736 prover, sedan pandemins start. 12 675 bekräftade fall.

Norge: Totalt 325 565 testade individer. 8 815 bekräftade fall.

Finland: 237 500 prover. 7 191 bekräftade fall.

Tyskland: Totalt 5 412 655 tester, varav 225 640 positiva resultat. 191 499 bekräftade fall.

Australien: 2 415 695 tester, varav 7 767 bekräftade fall.

Källa: Folkhälsomyndigheten (26/6), danska Statens Serum Institut (26/6), norska Folkehelseinstituttet (26/6), finska Institutet för hälsa och välfärd (26/6), tyska Robert Koch Institut (24/6), Australiens hälsodepartement (29/6).

Inrikes

Betydigt fler kan vara immuna mot covid-19

Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild.
Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Immuniteten mot covid-19 kan vara betydligt mer utbredd bland svenskarna än vad antikroppstesterna visar. Forskare vid Karolinska institutet i Solna har genomfört immunologiska analyser av prover från drygt 200 personer, varav många hade milda eller inga symptom på covid-19.

Resultaten visar att ungefär dubbelt så många utvecklat så kallad T-cellsimmunitet mot det nya coronaviruset jämfört med dem som utvecklat antikroppar. T-celler är en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nya vårdriktlinjer föreslår bred provtagning

Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Arkivbild.
Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Flera svenska läkarföreningar har tillsammans tagit fram nationella rekommendationer för hur covid-19 ska behandlas. Ett framgångsrecept sägs vara storskalig testning medan en omdiskuterad malariamedicin får nobben.
PREMIUM

De nya rekommendationerna vänder sig till vårdpersonal och är en sammanställning över rekommendationer och råd vid behandling av covidpatienter.

– Tanken är att det här dokumentet ska vara en ram för vad man ska tänka på när man behandlar misstänkt eller konstaterad covid-19, säger Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen som står bakom riktlinjerna tillsammans med två andra läkarföreningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

WHO: Pandemin långt ifrån över

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Christopher Black, WHO via AP-TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Trots lättade restriktioner och sjunkande dödstal i flera länder ökar coronapandemins spridningstakt i världen.

– Vi vill alla att det här ska vara över. Vi vill alla gå vidare med våra liv. Men den krassa verkligheten är att det här inte ens är i närheten av att vara över, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens i Genève på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Forskare: Danskar kan ha fört smitta till Sverige

Den danska studien behöver granskas av externa forskare innan den blir vetenskapligt godkänd.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Skåne
Utrikes
Inrikes
Utrikes Danskar har med ”stor sannolikhet” spridit coronaviruset vidare från hemlandet till bland annat Sverige, Island och Lettland. Det konstaterar forskare vid Köpenhamns universitet i en färsk studie, rapporterar flera danska medier.

Forskare vid Institut for Matematiska Fag vid Köpenhamns universitet har nyligen publicerat en studie med ett slags ”stamträd” över det nya coronaviruset, skriver bland andra danska tidningen Ekstrabladet på måndagsmorgonen.

"Stamträdet” är tänkt att ge en överblick över hur coronaviruset sprids mellan människor. Med dess hjälp har forskarna bland annat kunnat påvisa att coronaviruset först kom till Danmark med turister från skidorten Ischgl i Österrike - vilket man tidigare också trott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Gammal granat uppfiskad i Uppsala

Polisen spärrade av ett område runt granaten. Arkivbild.
Polisen spärrade av ett område runt granaten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Under tisdagskvällen fiskade privatpersoner från den ideella föreningen Uppsala magnetfiske upp en granat ur Fyrisån i Uppsala. Granaten såg ut att ha legat i vattnet ett tag, vägde runt fem kilo och hade tändhatten kvar, skriver Upsala Nya Tidning.

– Det var det som var lite läskigt. Vi ringde polisen direkt och sedan lät vi granaten ligga kvar på flotten, medan vi avlägsnade oss till polisen kom, säger Niklas Larsson, ordförande i föreningen, till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Inrikes

Marsrobot ger sig ut på sommarresa

Sedan 2012 undersöker Curiosity Mars yta. Arkivbild.
Sedan 2012 undersöker Curiosity Mars yta. Arkivbild.
Foto: Nasa
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Marsroboten Curiosity, som sedan 2012 donar runt på den röda planetens yta, har inlett sin sommarresa för att undersöka nya områden där det kan ha funnits förutsättningar för levande mikroskopiska organismer.

Sonden ska tillryggalägga en sträcka på 1,6 kilometer och ta sig till ett område vid det 5 000 meter höga berget Mount Sharp, som den utforskat de senaste sex åren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mordförsök – en allvarligt skadad

Polisen kunde gripa den misstänkta mannen i en bostad. Arkivbild.
Polisen kunde gripa den misstänkta mannen i en bostad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 40-årsåldern har förts till sjukhus med allvarliga skador efter en händelse i Gislaved. En man i 50-årsåldern är nu anhållen misstänkt för mordförsök, rapporterar SVT Jönköping.

Klockan 13.32 på tisdagen larmades polis och ambulans till ett flerfamiljshus där den skadade mannen hittades i trädgården. Enligt polisen hade mannen skador både på kroppen och huvudet. Brottet begicks inomhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Grisar rymde efter lastbilsolycka

Vid 19-tiden på kvällen pågick fortfarande arbetet med att fånga in grisarna.
Vid 19-tiden på kvällen pågick fortfarande arbetet med att fånga in grisarna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett 60-tal grisar rymde till skogs efter att en djurtransport hamnat i diket i Hamra i norra Dalarna, rapporterar SVT Gävleborg.

Det var vid 13-tiden på tisdagen som lastbilen, som transporterade drygt 200 grisar, välte ner i diket på väg 310. Lastbilschauffören ska ha väjt för en personbil, som sedan lämnat platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL