Ekonomi

Tillbakagång för Sydafrikas ekonomi

Sydafrikas ekonomi backar. Arkivbild.
Sydafrikas ekonomi backar. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

I spåren av coronapandemin krympte Sydafrikas BNP med två procent under första kvartalet, vilket var tredje raka kvartalet i rad utan tillväxt.

Framför allt är det gruv- och tillverkningsindustrin som drar ned ekonomin och BNP förväntas i år backa med 7,2 procent, det sämsta ekonomiska resultatet på 90 år för landet.

Sydafrika har varit ett av de länderna i Afrika som varit värst drabbat av coronapandemin med drygt 2 500 dödsfall.

Ekonomi

Uppåt på Stockholmsbörsen

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Utvecklingen på Stockholmsbörsen följer tidigare uppgångar i bland annat Asien och inleder dagen med stigande kurser. Efter en kvarts handel har OMXS-index ökat 0,3 procent.

Lastbilstillverkaren Volvo ökar 1,5 procent, mest av storbolagen, följt av bilsäkerhetsföretaget Autoliv, upp 1,4 procent. Gruvbolaget Bolidens aktie stiger 1,1 procent.

Klädjätten H&M stiger 0,8 procent. Styrelseordföranden, och tidigare vd:n, Karl-Johan Persson har köpt på sig cirka 4,2 miljoner aktier till ett totalt värde av drygt 565 miljoner kronor.

Bland förlorarna finns säkerhetskoncernen Securitas, ned 0,6 procent och byggbolaget Skanska tappar 0,5 procent.

Ekonomi

Rekyl i tjänstesektorn i juni

Tjänstesektorn fick ett uppsving i juni och inköpschefsindex är nu nära nivån som indikerar tillväxt. Arkivbild.
Tjänstesektorn fick ett uppsving i juni och inköpschefsindex är nu nära nivån som indikerar tillväxt. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) lyfte till 49,2 i juni, från uppreviderade 41,6 i maj, enligt Swedbanks och inköpschefsorganisationen Silf:s månatliga mätningar. Det innebär att indexet nu är nära nivån 50, som indikerar tillväxt.

"Den snabba återhämtningen är delvis en rekyl efter den djupa nedgången i våras men får också stöd av de lättnader som gjorts gällande restriktionerna mot coronaviruset", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen hos Swedbank, i ett pressmeddelande.

För första gången på fyra månader är delindexet för tjänsteföretagens planer för affärsvolymer tillbaka på tillväxtnivå, 53,8 i juni.

Tidigare i veckan visade inköpschefsindex för tillverkningsindustrin en liknande utveckling.

Det samlade indexet för både industrin och tjänstesektorn steg från uppreviderade 41,1 i maj till 48,7 i juni.

Ekonomi

Jobbdata och Kina-siffror lyfter Asienbörser

Tokyos Nikkei 225-index. Arkivbild.
Tokyos Nikkei 225-index. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asiatiska börser tog rygg på den amerikanska börsuppgången efter stark jobbstatistik från USA. Positiva signaler från den kinesiska tjänstesektorn lyfter också humöret.

En oro kring ökad smittspridning och nya sjukdomsfall i USA dämpar dock humöret något.

Tokyobörsens Nikkei 225-index ökade 0,7 procent medan det bredare Topix-index steg 0,6 procent.

Aktiviteten i tjänstesektorn i Kina ökade i den snabbaste takten på över ett decennium, enligt ny data från Caixin/Markit.

Hongkongbörsens Hang Seng stiger 0,8 procent och Shanghais kompositindex lyfter 1,1 procent i den sena handeln.

Taiwans Weighted index steg 0,9 procent.

Seoulbörsens Kospi-index ökar 0,8 procent.

Ekonomi

Högre aktivitet i Kinas tjänstesektor

Den kinesiska konsumtionen har börjat ta fart efter tidigare nedstängningar och inköpschefsindex för tjänstesektorn steg i juni. Arkivbild.
Den kinesiska konsumtionen har börjat ta fart efter tidigare nedstängningar och inköpschefsindex för tjänstesektorn steg i juni. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Lättnader i smittskyddsrestriktioner har fått fart på kinesisk konsumtion och aktiviteten i den kinesiska tjänstesektorn ökade i den snabbaste takten på över tio år i juni, enligt ny statistik. Inköpschefsindex för tjänstesektorn (PMI) steg till 58,4 i juni, från 55,0 i maj, enligt Caixin/Markit.

Ett index över 50 anses indikera tillväxt.

Även om livet efter nedstängningen börjar återgå till det normala räknar analytiker med att det kommer att dröja innan den är tillbaka på samma nivåer som före coronakrisen.

Tjänstesektorn står för omkring 60 procent av Kinas ekonomi och hälften av arbetstillfällena i städerna. Krisen har varit ett hårt slag mot arbetsmarknaden vilket gör konsumenterna försiktiga. Och företagen är fortsatt försiktiga med att anställa. Färre nya jobb skapas.

Det sammanvägda indexet för både tillverknings- och servicesektorn steg till 55,7 i juni, från 54,5 månaden före.

Ekonomi

SBB köper norska förskolor för miljarder

Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) köper en fastighetsportfölj med förskolor i Norge för 4 250 miljoner norska kronor, eller cirka 4,2 miljarder svenska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 138 fastigheter som köps av norska Laeringsverkstedet.

"I och med denna affär stärker vi ytterligare vår position som marknadsledande i Norden inom social infrastruktur med särskilt fokus på välfärdsstaternas absoluta kärnverksamheter; vård, skola och omsorg", säger Ilija Batljan, vd för SBB, i en kommentar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Ekonomi

Varannan handlare utsatt för brott

Brotten mot handlarna har ökat under pandemin, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.
Brotten mot handlarna har ökat under pandemin, enligt en ny sammanställning. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Stölder, hot och våld har ökat för handlarna under coronapandemin, visar en sammanställning från Svensk Handel.

Under det andra kvartalet har butiksstölderna ökat och bara den sista veckan i undersökningen hade över 40 procent av butikerna utsatts för en stöld. Det är en ökning med tio procent.

Antal brott ökade sedan förra mätningen från 39 till 55 procent, vilket betyder att mer än varannan handlare varit utsatt för brott den senaste tiden. Det är också 14 procent högre än motsvarande period förra året och den högsta siffra som Svensk Handel uppmätt.

"Många handelsföretag vittnar om ett uppskruvat tonläge där besökare är hotfulla och våldsamma", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Även andelen handlare som utsatts för bedrägerier ökar från förra mätningen. Nära 30 procent av handlarna anger att de råkat ut för bedrägeri den senaste månaden, bland annat har förekomsten av falska 500-lappar ökat.

Sammanställningen baseras på en webbenkät bland Svensk Handels medlemsföretag. Den genomfördes i början av juni och baseras på 775 svarande butiker.

Ekonomi

Företag betalar tillbaka coronahjälp

Den 30 april presenterade finansminister Magdalena Andersson det statliga omställningsstödet för svenska företag.
Den 30 april presenterade finansminister Magdalena Andersson det statliga omställningsstödet för svenska företag.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Några av de företag som sökte hjälp på grund av coronakrisen har ångrat sig.
Omkring 3 700 bolag har dragit tillbaka sin ansökan om anstånd med skatten och betalar nu in sammanlagt omkring 3 miljarder kronor i skatt. Trots att de kunde ha väntat i ett år.
PREMIUM

Det handlar om företag som hade sökt och fått klartecken av Skatteverket för att betala in skatten senare. Detta som en del i statens stöd till företagen för att de ska klara krisen under coronapandemin. En del av de företagen har alltså ändrat sig.

– Företagen hade rätt att vänta i ett helt år med att betala in skatt men har bestämt sig för att betala redan nu, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till TT.

Klarar sig

– Vi vet inte vad som har fått företagen att ändra sig, säger Eva Bodén.

Företagen kan ha ansökt för säkerhets skull och de kan ha sett att de klarar sig bättre än väntat i krisen.

Det är sammanlagt 33 000 företag som ansökt om anstånd med skatten. Totalt ha de beviljats anstånd med att betala 40 miljarder kronor i skatt. Men från de summorna ska man dra bort 3 700 företag som har dragit tillbaka ansökningar om sammanlagt 3 miljarder kronor i senarelagd skatt.

Intresset för att söka anstånd med skatten har minskat brant. I början var efterfrågan hög men sedan några veckor är utvecklingen lugn. Sedan den 18 juni har bara omkring 500 ansökningar kommit in.

– Det börjar tunna ut nu, säger Eva Bodén.

När det gäller det statliga omställningsstödet för företag som drabbas i coronakrisen är utvecklingen den motsatta. Efter en trög start har det lossnat för detta stöd.

Det första dygnet ansökte 900 företag om stödet och under det andra dygnet ansökte 86 företag. Men nu har omkring 6 000 företag sökt stödet.

De företagen får tillsammans 190 miljoner kronor.

– Det har absolut lossnat för omställningsstödet, säger Eva Bodén.

Möjligheten att ansöka öppnades klockan 12.00 den 22 juni.

Tidigare start

Först var det meningen att man skulle kunna söka stödet med start en vecka senare, den 1 juli. Men sedan tidigarelades starten för stödet.

– En del kanske missade den saken, det kan ha bidragit till den tröga starten, säger Eva Bodén.

En annan förklaring kan ha varit att en del tyckte att det var krångligt att söka stödet, då det är en hel del uppgifter som ska lämnas in tillsammans med ansökan.

Björn Dickson/TT

FAKTA

Fakta: Tre månaders skatt

I våras beslöt riksdagen att företag ska kunna få anstånd med skatteinbetalningar under ett år. Målet är att snabbt stärka företagens likviditet, alltså deras möjlighet att betala sina utgifter.

De nya reglerna innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och moms.

Anståndet kan omfatta tre månaders skatteinbetalningar och det kan gälla under tolv månader som mest.

Källa: Regeringen

Ekonomi

Asiens finanscentrum är i gungning

Kristian Odebjer menar att Hongkong fortsätter vara betydelsefullt som internationellt finanscentrum.
Kristian Odebjer menar att Hongkong fortsätter vara betydelsefullt som internationellt finanscentrum.
Foto: Privat
Ekonomi
Ekonomi Hongkong har länge varit ett av världens största finansiella centrum, en väg både in i och ut ur världens näst största ekonomi, Kina.
Frågan är om den nya säkerhetslagen och oroligheterna som följt med den hotar stadens status – eller om pengarna fortsätter flöda.
PREMIUM

Säkerhetslagen är viktig för att återställa stabilitet och säkerhet, som har drabbats hårt av oroligheter.

Orden kommer från ett uttalande av Hongkongs största handelskammare HKGCC, en av många tunga spelare inom näringslivet som tagit ställning för den nya lagen. Två andra som gjort samma sak är de brittiska storbankerna HSBC och Standard Chartered, med stor närvaro i både Hongkong och Fastlandskina.

Det senare fick den brittiska utrikesministern Dominic Raab att gå till attack mot två av landets största företag.

– Vi kommer inte att offra folket i Hongkong för bankirernas bonusar, sade han vid en presskonferens.

Principen urvattnas

Efter Hongkongs snabba ekonomiska tillväxt och modernisering på 1950- och 60-talet lockade staden många utländska bolag, och Hongkong kallas ibland "porten till Kina" i ekonomisammanhang. Till skillnad från Fastlandskina har Hongkong ett oberoende rättsväsende, vilket lockat många bolag just hit. Men det är just rättsväsendet som nu är under attack. Hongkongs advokatsamfund är en av många organisationer som är "allvarligt bekymrade" över den nya säkerhetslagen.

En advokat som i alla fall delvis delar oron är Kristian Odebjer, som länge bott i Hongkong. Förutom arbetet som jurist är han även ordförande för Svenska Handelskammaren i Hongkong. Den nya säkerhetslagen kan få stora konsekvenser, varnar han.

– Mest påfallande är att lagen inte har antagits av Hongkongs egen lagstiftande församling, vilket är vad som har överenskommits. I stället har den stiftats direkt av folkkongressen i Peking. Det innebär att principen ”ett land – två system” urvattnas.

"Osäkerhet aldrig bra"

Lagen gör det möjligt att föra personer från Hongkong till fastlandet för lagföring, och domarna i de ärenden som avgörs i Hongkong handplockas av regeringen.

– Frågor om rättsväsendets oberoende i Hongkong blir befogade, säger Kristian Odebjer och fortsätter:

– Det är för tidigt att säga vad det innebär konkret för näringslivet. Men osäkerhet är aldrig bra, och rent allmänt kan man befara att det rådande läget verkar hämmande på investeringar i Hongkong.

TT: Tunga ekonomiska spelare har tagit ställning för den nya lagen. Varför?

– Man kan ana att de blivit utsatta för påtryckningar. Kinesisk statsmedia beklagade sig över att det tog för lång tid för HSBC att ge sitt stöd.

Viktigt finanscentrum

Demonstrationerna och oroligheterna som pågått till och från i ett år är han inte lika orolig över.

– Det är inte ett omedelbart hot mot Hongkongs ställning inom näringslivet, men de har lamslagit delar av staden under kortare perioder, säger han.

Kristian Odebjer är tveksam till om Hongkongs status som globalt finanscentrum på allvar hotas av utvecklingen.

– Även om Hongkong numera är en relativt liten del av Kinas totala ekonomi så är dess roll som internationellt finanscentrum oerhört betydelsefull för kinesiska företag. Kinas regering är mån om att Hongkong ska fortsätta spela den rollen, och har alltså goda skäl att ta den oro som finns hos näringslivet på allvar, säger han.

Störst börsnoteringar

Och siffrorna ger honom rätt. Trots våldsamma demonstrationer och politisk oro blev Hongkong under förra året världens ledande marknad för börsnoteringar. Framför allt var det den kinesiska techjätten Alibaba som bidrog till förstaplatsen, genom en notering som drog in över 100 miljarder kronor och därmed blev världens största under 2019.

Pengar från Fastlandskina fortsätter också att flöda till staden. I slutet av 2019 utgjorde kinesiska företag 73 procent av Hongkongbörsens värde. Och för bara några veckor sedan slog det kinesiska e-handelsbolaget JD.com till med en notering på Hongkongbörsen som drog in nästan 40 miljarder kronor.

Henning Eklund/TT

Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har varit vanliga under det senaste året. Arkivbild.
Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har varit vanliga under det senaste året. Arkivbild.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT

FAKTA

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är "folkets fiender". Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

Natten till onsdagen trädde den nya säkerhetslagen, som utarbetats i Peking, i kraft. Det var känt att den skulle definiera brott som omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter. Men lagen ger också Fastlandskinas rättsväsende beslutsrätt över vissa fall i Hongkong. Dessutom kan Pekings säkerhetstjänster nu för första gången öppet upprätta kontor i Hongkong.

NÄSTA ARTIKEL