Coronaviruset

Unika fallet – coronaviruset angrep 55-årig kvinnas hjärna

Nyheter
Inrikes Ett världsunikt fall, där en 55-årig kvinna drabbades av en allvarlig inflammation i hjärnan. Nu misstänker läkare på Akademiska sjukhuset att coronaviruset är anledningen till kvinnans insjuknande.

Kvinnan sökte vård på en akutmottagning i Mellansverige för milda infektionssymptom. Hon testade positivt för covid-19 men skickades hem då hon inte ska ha varit så påverkad av viruset att hon behövde läggas in för vård.

– Hon påvisade inga allvarliga symptom på coronaviruset i form av lungproblem eller problem med andra organ, säger Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, till Svt Nyheter.

Andra fallet i världen

Men väl hemma förvärrades den 55-åriga kvinnans tillstånd och hon blev medvetslös.

Kvinnan fördes åter igen till sjukhus där en röntgenundersökning visade på akut inflammation i hjärnan, kallat nekrotiserande encefalopati, vilket Uppsala Nya Tidning var först med att rapportera om.

Efter röntgen fördes 55-åringen med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Sannolikheten är stor att det var covid-19 som utlöste den här sjukdomen, säger Elham Rostami, till Svt Nyheter.

Enligt läkarna på Akademiska sjukhuset, ska det kvinnans sjukdomsfall var det andra kända fallet i hela världen där coronaviruset misstänks ha orsakat inflammation.

Kämpade för sitt liv

Den 55-åriga kvinnan kämpade för sitt liv men svarade till slut så pass bra på behandlingen att hon överlevde, om än med bestående skador på hjärnan.

Vid provtagning fann läkarna spår av coronaviruset i kvinnans ryggmärgsvätska. En upptäckt som styrker misstanken om att covid-19 är anledningen till inflammationen.

– Det är oklart om viruset i sig orsakat sjukdomen eller om det är de inflammatoriska processerna i kroppen som viruset skapat, som i sin tur lett till detta. Det får framtida studier utvisa, säger Elham Rostami, till Svt Nyheter.

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten ska hjälpa regioner med coronatestning

Anders Tegnell
– Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, till DN.
Foto: Magnus Andersson/TT
Nyheter
Inrikes På uppdrag av regeringen ska Folkhälsomyndigheten nu aktivt gå in och stötta regionernas smittspårning.

Anledningen till det nya uppdraget är att Sverige har hamnat på en platå i spridingen och kurvan ser än så länge inte ut att gå neråt.

– Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft. Och ta ställning till vad man kan göra för att de inte ska bli sjuka och smitta andra. Vi får se var vi landar men det innebär också att vi kommer att testa betydligt fler, säger Anders Tegnell till DN.

Arbetet är det samma som Folkhälsomyndigheten gjorde inledningsvis i pandemin med Italienresenärerna.

Hur uppdraget kommer att gå till kommer att presenteras i nästa vecka, enligt DN.

Viktigt med tesning

I ett tidigt skede under pandemin var Folkhälsomyndigheten på regionerna om vikten att testa flera men att regionerna inte kom igång med detta berodde på att resurser helt enkelt inte fanns, menar Tegnell.

– Folkhälsomyndigheten kunde inte mer än att peka på regionerna och göra dem uppmärksamma på detta. Sedan måste vi utgå från att de gör sitt bästa. Vi har ju en regional styrning, säger Anders Tegnell till DN.

Nyheter

Omdirigeringar i tågtrafiken

Nyheter
Trafik På grund av ett spårfel i Ängelholm ställs flera avgångar in under fredagen. Men Öresundstågen ner mot Malmö och Köpenhamn har åter börjat gå.

Under dagen har både Öresundstågen och Pågatågen varit inställda på grund av spårfel, men Skånetrafiken meddelar nu att Öresundstågen går igen. Pågatågen kommer dock vara inställda dygnet ut, skriver man på sin hemsida.

För att täcka upp för resande så kommer Öresundstågen på sträckan Ängelholm - Helsingborg göra extra uppehåll i Barkåkra och Förslöv. I övrigt kommer busstrafik ersätta de inställda Pågatågen.

Nyheter

Danskt beslut välkomnas av UD

Svenskar kommer få vänta ett tag till på att få resa in i Danmark.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Öresund Utrikesdepartementet har hela tiden avrått från resor till Danmark, och nu gör alltså det danska Serumsinstitutet samma bedömning och stänger ute alla svenskar - förutom västerbottningar.

Från och med lördag inför Danmark nya inreseregler, och alla trodde att gränsen mot Sverige skulle öppnas. Så blev inte fallet. När Skånska Dagbladet tidigare under onsdagen pratade med UD var de kritiska till att svenskar skulle få åka till Danmark. Danmark är fortfarande på listan över länder som svenskar avråds åka till, berättade Catarina Axelsson, presskommunikatör på UD.

– Den här avrådan är baserad på hur läget var när beslutet togs. Då fanns det bestämmelser som gjorde det svårt för svenskar att resa dit. I de länderna där man lyft avrådan fanns det inga sådana svårigheter för svenskarna, säger hon.

Några timmar senare kom då beskedet att gränsen fortfarande kommer vara stängd och det beskedet välkomnas av UD.

– Det ändrar egentligen ingenting för oss. Vi gör fortfarande bedömningen att det är komplicerat för svenskar att resa in i Danmark, därför finns de med på den här listan, säger Catarina Axelsson.

Att UD avråder från att resa in i landet innebär inte att det är förbjudet att åka. Däremot finns det risk för att personförsäkringar inte gäller.

– Så om du skadar dig eller råkar ut för något oförväntat kan det bli problematiskt att få hjälp på plats eller ersättning om UD har en reseavrådan. Ta en ordentligt titt på dina försäkringar för att se vad som gäller innan du åker och var medveten om att det är ett personligt ansvar, säger Catarina Axelsson.

Nyheter

Danska gränsen förblir stängd för skåningar

Trots tidigare beskedet kommer gränsen mot Danmark fortsätta vara stängd för svenskar.
Nyheter
Öresund Danska Seruminstitutet meddelar att gränsen mot Sverige förblir stängd. Trots beskedet tidigare i veckan om att Danmark skulle släppa in svenskar i landet.

Danska utrikesministeriet meddelade på torsdagseftermiddagen att Danmark öppnar gränserna för nästan alla EU-länder – utom Sverige och Portugal, skriver Danska Seruminstitutet. Även medborgare i Storbritannien och andra schengenländer som inte är med i EU kommer vara välkomna.

Det danska kravet för att få komma in i landet är att man i regionen man bor har färre än 20 bekräftade coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Som det ser ut idag är det bara Västerbotten som uppfyller kraven, då de har 17,9 fall. Skåne har i dagsläget 26,9 och Blekinge har 30,1. Är man bosatt i Västerbotten och vill åka till Danmark måste man dels kunna bevisa att man bor där, dels måste man kunna visa att man avser att stanna i landet sex nätter.

De nya danska reglerna ska gälla från den 27 juni, men de som har särskilda skäl, exempelvis att de jobbar eller har barn i Danmark, kommer fortsatt få resa in i landet.

Sedan tidigare finns det också en liten öppning för skåningar att komma in i Danmark - om du kan visa upp ett negativt coronatest som tagits de senaste 72 timmarna. Problemet i Skåne är bara att sådana tester är svåra att göra, meddelar Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare.

– I Skåne finns ingen möjlighet just nu att testas vid Region Skåne om man inte söker pga sjukdom, varken med PCR eller antikroppar. I Skåne får man alltså i dagsläget vända sig till privata alternativ om man ska få prov taget av annan orsak än sjukdom. Regionen har ett pågående arbete för att utvidga möjligheten till testning, säger hon i ett uttalande till Skånska Dagbladet.

Nyheter

Risk för extrem getingsommar

En geting.
− Det är flera saker som pekar på att det kommer bli mycket getingar i år, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Nyheter
Inrikes Förra sommaren var det relativt lite getingar i rörelse. Men i år har den milda vintern varit snäll mot den för många irriterande djuret och det bereder väg för en riktig getingsommar.

Det är flera saker som pekar mot att det kommer bli mycket getingar i år, enligt Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa.

– En av de främsta orsakerna är att de starkaste honorna övervintrar efter en getingsommar, som den vi hade 2018, och reproducerar sig under det följande, lugnare, getingåret, säger han i ett pressmeddelande.

Getingsommar brukar det, enligt utskicket, bli ungefär vartannat år. Och under förra sommaren utfördes drygt 13 000 saneringar av getingbon i Sverige, enligt statistik från Trygg Hansa och Nomor. Under getingsommaren 2018 låg samma siffra på över 25 000 fall.

Att därtill årets milda vinter inneburit att flera getingdrottningar överlevt gör att utsikterna för en getinginvasion ser goda ut denna sommar.

− Vi kan från tidigare år se att Norrköping och Stockholm brukar vara hårt drabbat av just getinginvasioner, tätt följt av Karlstad, Malmö och Falun som haft några intensiva getingår. Alla bör vidta förebyggande åtgärder eftersom det varierar från år till år vilka orter som drabbas extra svårt av getinginvasioner, säger Håkan Franzén.

Så här skyddar du dig

När ett getingbo upptäcks tidigt minskar risken för en invasion och det är även lättare att förebygga framtida problem. Antingen ringer man efter hjälp eller tar saken i egna händer.

− Som husägare kan man långsiktigt se över sitt hus och kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och alla ventiler, framför allt på vinden om man har en sådan, säger Håkan Franzén.

Vid tidigt stadie är inte getingboet större än en golfboll och enklare för en privatperson att ta bort.

– Getingbon sitter ofta under utskjutande tak, bakom panel, vid uteplatser eller i bodar, säger Håkan Franzén.

FAKTA

Tips för skydd mot getingar

Passa på att ta bort boet på kvällen när getingarna är som lugnast. Skydda dig med ett par grova handskar, långärmat och gärna en halsduk över ansiktet. Peta ner boet i en påse och knyt ihop. Är boet större än ett krocketklot bör du kontakta ett skadedjursföretag för att få hjälp.

Tänk på att inte lämna mat framme utomhus – plocka undan rester och disk direkt efter grillningen.

Drick heller aldrig ur en öppnad burk. Häll upp innehållet i ett glas istället så ser du vad du får i dig.

Se över skicket på dina soptunnor. De ska vara hela och rena, och locket ska sluta tätt.

Se långsiktigt över ditt hus och kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och alla ventiler, framför allt på vinden. Se även över dessa punkter på till exempel bodar och garage.

Ta alltid hjälp om du vet med dig att du är allergisk eller känslig mot getingstick.

* Fakta från Trygg-Hansa

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Coronaviruset

Blodplasma mot covid-19 ger lovande resultat

Blod- och plasmapåsar.
Blodbanken på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Nyheter
Inrikes En forskningsstudie vid Karolinska institutet i Stockholm där blodplasma från tillfrisknande patienter doneras till coronasjuka patienter har gett så pass lovande resultat att forskare vill gå in i nästa fas – fler patienter, det rapporterar Ekot.

– Det tidigaste fyndet som vi ser är att om man har virus i blodet, så blir man av med viruset i blodet om man ger blodplasma med neutraliserande antikroppar vanligtvis redan nästa dag, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Ekot.

Inte första gången

Blodplasma är det som blir kvar när blodkropparna tagits från blodet.

Och det är inte första gången metoden där blodplasma från tillfrisknande patienters som utvecklat antikroppar doneras till sjuka patienter vid en infektionssjukdom används.

Studien går vidare

I en första fas i vårens studie har Karolinska institutet säkerställt att metoden inte är farlig för covid-19-patienter. Steg två har handlat om hur stor mängd blodplasma som ska doneras, när och till vem.

– Vi ser en väldigt kraftig korrelation mellan dålig prognos för de patienter som har kvar virus i blod, medan de patienter som kommer in till sjukhuset utan virus i blod ofta blir friska av sig själva och får gå hem, säger Joakim Dillner, till Ekot.

Forskningsresultat har visat så pass lovande resultat att forskare nu vill öka studien med fler patienter. Från drygt 25 till 100 patienter. För att kunna jämföra resultaten kommer hälften av patienterna att lottas till behandlingen och andra hälften inte.

På Skånes universitetssjukhus har en liknande studie startats, dock utan resultat än så länge, det rapporterar Ekot.

Balla Ställen

Jesus grav i Ängelholm

Nyheter
ÄNGELHOLM Detta har hänt:

Tuppen har galit tre gånger och Jesus är fängslad, korsfäst och pinad under Pontius Pilatus. Han har dött och liket är lindat och fraktat till den grav där det ska ligga i tre dygn innan hans mamma och några vänner kommer för att lägga blommor och teckningar från kvarterets barn med texten ”Vi saknar dej Jesus” (gissar jag).

Då kommer chocken! Graven är öppnad och Jesus lik är borta! Vafalls! Är den redan plundrad, tänker dom. Nej, nej. Han är såklart återuppstånden och på väg ut i världen för att skapa en ny ordning för dom förtappade mänskorna. En ny religion och ett tankesätt som ska påverka västvärlden i ett par tusen år framåt. ”Vänd andra kinden till”, ”Älska din nästa” och ”Felix gör det goda godare” är slogans som pumpas ut över nejderna.

Från denna dag ska forskare, arkeologer och nyfikna snokare försöka hitta den plats där Mästarens kropp vilade livlös i tre dygn. Tre platser brukar nämnas som mest troliga:

1. Den heliga gravens kyrka i gamla delen av Jerusalem. Här har man byggt en kyrka ovanpå den plats där man gissar att graven stod.

2. Trädgårdsgraven. Även den i Jerusalem. Återfanns och grävdes ut 1867 och vårdas idag av en stiftelse.

3. Talpiotgraven. Upptäcktes en halv mil söder om gamla Jerusalem 1980, och på väggen står ristat Jeshua, son av Joseph.

Döm om min förvåning när det visar sej att Jesus grav står intakt vid en bondgård på en åker utanför Ängelholm! Det borde inte vara mindre än en världssensation, eller hur? Om det inte vore för att det är huvudattraktionen i den ganska nyligen öppnade temaparken Bibelns värld.

Bakom det hela står dess visionär och starke man Urban Lennartsson som efter att ha fått en uppenbarelse bar på tanken i cirka 30 år* innan temaparken blev verklighet. En rad omständigheter var tvungna att falla på plats innan Urban kunde ta över fädernegården och skapa den pedagogiska friluftspark han drömt om.

Idén om att sprida kunskap om den verklighet som omgav Jesus, och därmed det kristna budskapet, är själva källan till allt arbete och alla pengar som lagts ner i projektet. Förutom graven kan man kliva in i stallet där Maria nedkom med Jesus, Golgata – kullen där han korsfästes, och Genesarets sjö, som var skådeplatsen för den spektakulära promenaden på vattnets yta.

Dessutom har Urban med vänner byggt ett kyrkoliknande rum som upptas av en stor betong- och keramik-modell av staden Jerusalem så som den kan ha sett ut kring år 30 e.Kr.

Den som har ett intresse för Bibeln, religion, historia, arkeologi, mat eller botanik kommer inte att bli besviken på Bibelns värld, berättar dess skapare.

Öppettiderna är än så länge dynamiska, så det är bäst att boka sitt besök via hemsidan (bibelnsvarld.nu). Två varianter av besök finns, med eller utan biblisk mat. I anslutning till temaparken finns också ett B&B, komplett med spaanläggning, och en bröllops-lada med plats för 150 gäster.

Oavsett vad man tror om Jesus Kristus så blir man glad av Urbans vänliga välkomnande. Har man lite tid och pengar till övers tycker jag det finns många värre saker att spendera dom på än att lära andra om Bibelns värld. Heja Urban!

*Cirka 30 år är också så länge som Jesus levde bland oss vanliga dödliga innan han dog och blev odödlig. Coincidence? I think not!

FAKTA

FAKTA

CHANS ATT FÅ SITT VATTEN FÖRVANDLAT TILL VIN: 0,1 %.

(ökar om du tillsätter stärkelse och jäst).

RISK ATT BLI KORSFÄST: 1,0 %

(ökar om du deltar i ett rollspel).ollspel

TAGLINE: Nu är det fest i Kapernaum!

GPS: 56.194631, 12.971839

Nyheter

Färre sommarkort sålda trots hemester

I hemestertider i coronapandemins skugga säljer Skånetrafikens sommarbiljett sämre än vanligt.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne
Skåne Skånetrafikens populära sommarkort började säljas i måndags. Och redan har coronakrisen påverkat försäljningen.
– Vi har sålt cirka 27 procent färre kort än i fjol vid samma tid, låter Anders Engzell från Skånetrafiken meddela.

Sommarkortet är ett prismässigt starkt reducerat Skånekort som dessutom gäller för två månader. Den 18 juni förra året hade man sålt 86 500 kort, i år ligger den siffran på 63 000 kort.

Verkligen behöver

Skåningar som ska hemestra istället för semestra har alltså inte orsakat någon ökad försäljning av korten som gäller alla Skånetrafikens kollektiva transporter. Och kanske har skåningarna lyssnat till att sommarbiljetten bara är till för dem som verkligen behöver resa.

Behövs kanske mer

Frågan är kanske vad som avgör om man verkligen behöver resa eller bara vill åka och bada. Pernilla Lyberg, chef för försäljning och marknad på Skånetrafiken, är emellertid mer explicit i sina uttalanden på Skånetrafikens egen hemsida.

– Sommarbiljetten är vår mest prisvärda biljett och den är viktig för många skåningar. Den behövs kanske ännu mer den här sommaren med tanke på den pågående coronapandemin, säger hon där.

Räknar resenärer löpande

För att det inte ska bli trångt på tågen och i bussarna räknar Skånetrafiken löpande antalet resenärer. Skulle det visa sig uppstå trängsel i trafiken försöker man förstärka trafiken. Arbetet kommer att fortsätta under sommaren.

– Det finns gott om plats på de flesta bussar och tåg och vi gör allt vad vi kan för att undvika trängsel. Men vi behöver också hjälp av våra resenärer. Till exempel bör man undvika rusningstid och vara beredd på att vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt, säger Pernilla Lyberg.

FAKTA

Så här gäller sommarbiljetten:

Res fritt inom Skåne mellan 15 juni och 15 augusti.

Pris 699 kronor.

Biljetten kan lånas ut till familj och vänner.

Res tillsammans. Så länge högst en i sällskapet får ha fyllt 20 år kan tre personer resa ihop.

NÄSTA ARTIKEL