Inrikes

Kevinfallet: ”Plåster på såren”

Bröderna som pekats ut som ansvariga för fyraårige Kevins död i Arvika 1998 kräver tio miljoner kronor var. Arkivbild.
Bröderna som pekats ut som ansvariga för fyraårige Kevins död i Arvika 1998 kräver tio miljoner kronor var. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Tio miljoner kronor var. Det kräver bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som felaktigt pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevins död i Arvika 1998.
– Vi kommer inte att få tillbaka vår barndom och minnen efter dessa tjugo år, men något vill man ha som plåster på såren, säger Christian Karlsson till P4 Värmland.
PREMIUM

Bröderna har skickat in en ansökan till Justitiekanslern (JK). I första hand vill de ha ersättning för ideell skada och i andra hand ersättning "ex gratia" (av nåd). I ansökningarna om ersättning skriver de bland annat att de genom polisens agerande under utredningen liksom att de pekades ut som skyldiga till mord helt berövats en normal uppväxt och ett normalt liv.

– Det har varit självklart att begära skadestånd. Det har gjorts så grova fel från alla möjliga håll, säger Christian Karlsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Brand i flerfamiljshus i centrala Norrköping

Räddningstjänsten har flera enheter på plats i Norrköping. Arkivbild.
Räddningstjänsten har flera enheter på plats i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. Räddningstjänsten har ryckt ut efter ett larm på onsdagskvällen om att det kom svart rök från vinden.

Än är det inte klart exakt hur allvarlig branden är, men räddningstjänsten har tagit höjd för en stor insats.

– Vi har många enheter på plats, och enheter är på väg från Linköping, och rökskyddsenheter är på väg från Krokek, säger Ulf Asplund vid räddningstjänsten.

Enligt Norrköpings Tidningar har räddningstjänsten börjat evakuera boende i huset, som är sju våningar högt.

Inrikes

Experten: Kan bli en lysande svampsommar

Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn. Om vädret håller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.

Juli är hittills inte riktigt den sommarmånad som många drömt om. Runt om i landet har de varmare temperaturerna i juni bytts ut mot svalare väder och en hel del regn. Men det finns en fördel: när skogarna blir blöta dyker matsvamparna upp.

– De vanliga kantarellerna börjar dyka upp i mängder eftersom att det har regnat på rätt bra runt Storstockholm, säger Kjell Hedberg.

Vittnar om fynd

På platser som Östergötland, Värmland och Småland vittnar svampentusiaster om sina fynd, och även i Skåne har kantareller ploppat upp trots att det har varit lite torrare i landets södra delar. Rikliga mängder regn är viktigt för svampar, det gäller att vattnet tar sig ner i marken.

– Ska du få det blött i en tät lövskog så måste det nog falla 30 millimeter regn på några dagar för att det ska märkas i marken, det tar tid, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Om vädret fortsätter vara blött kan det bli en riktig bra sommar svampmässigt.

– Det är svårt att säga hur det blir men just nu ser det lysande ut. Så här bra har det inte varit på fem sex år, säger Kjell Hedberg som är mykorrhizamykolog och ordförande i Söderorts svampförening.

En mykorrhizamykolog är specialist på sambandet mellan svampar och en växts rötter.

Lära sig samspelet

Bara för att det regnar hos dig betyder det inte att det regnar i skogen, påminner Sigvard Svensson om. Skurar kan göra att regnet fördelar sig ojämnt.

– Det kan vara en väldig skillnad med bara några kilometers mellanrum.

Sigvard Svensson tipsar svampplockare om att hålla koll på var det har regnat de senaste dygnen via vädertjänster. Det kan också vara bra att leta intill bäckar och i kullar som väter mot norr, där fukten stannar längre.

Enligt Kjell Hedberg är det också viktigt att lära sig om samspelet mellan träd och svampar, då olika svampar växer intill olika träd.

"Chansa aldrig"

Sigvard Svensson tror att många kommer att ge sig ut för att plocka svamp i år när allt fler stannar i Sverige. Men det finns en sak som kanske framför allt ovana svampplockare måste tänka på:

– Var hundra procent säker på det du plockar, chansa aldrig. Svampar är alldeles för farliga om de är giftiga.

Om du är osäker kan du leta efter information om svampen på internet, eller i en svampbok. Det är viktigt att ha en uppdaterad svampbok, påpekar Kjell Hedberg.

– Många arter revideras och det har visat sig att det vi kallade för matsvamp för 10–15 år sedan är giftiga eller rätt giftiga, säger han.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Inrikes

Person hittad död i lägenhet – mord misstänks

'Omständigheter på plats' gör att polisen misstänker brott. Arkivbild.
"Omständigheter på plats" gör att polisen misstänker brott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har inlett en förundersökning om mord sedan en person hittats död i en lägenhet i Östberga i södra Stockholm.

Lägenheten har spärrats av och tekniker har tillkallats, eftersom polisen misstänker att ett brott kan ha begåtts. Exakt vad som hänt vet inte polisen.

– Det är vad teknikerna ska tala om för oss, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen.

Polisen vill inte gå in på vilka omständigheter som gör att man misstänker mord.

Inrikes

Ordspråken som ingen längre förstår

Nya och gamla talesätt har alla ett ursprung. Att något kom som ett brev på posten etablerades när post delades ut två gånger om dagen. Arkivbild.
Nya och gamla talesätt har alla ett ursprung. Att något kom som ett brev på posten etablerades när post delades ut två gånger om dagen. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes Varför säger man "som ett brev på posten" när punktligheten försämrats? Vad har bästa kompisen med lera och långhalm att göra?
Ordspråk och talesätt som förr var vedertagna kan leva kvar av ren tillfällighet, förklarar språkforskaren Emma Sköldberg.

Uttrycken har alla ett ursprung, och många kommer från det gamla bondesamhället, några från sagor och fabler, andra härstammar från Bibeln, medan vissa uppkommit i takt med tiden för att fylla en lucka.

Ett sådant är "som ett brev på posten". Förr delades post ut två gånger om dagen och en gång på lördagar. Hushållen kunde vänta sig att paket och brev kom fram snabbt och smidigt. I dag har antalet postserviceställen blivit färre och förtroendet för verksamheten sjunkit.

– Om jag använder uttrycket nu kanske det blir nästan en ironisk användning. Jag vet vad det betyder och samtidigt vad som hänt med posten, säger Emma Sköldberg, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet.

Ett annat uttryck är "det går som tåget", som synonym till att någonting tuffar på alldeles utmärkt. Statens Järnvägar har sedan starten i mitten av 1800-talet haft punktlighet och tillförlitlighet som ledstjärnor. Enligt SJ lever en nidbild kvar om att punktligheten försämrats – i maj i år var den över 93 procent för persontågen för sjätte månaden i rad, enligt Trafikverket.

Tårögda pensionärer

Emma Sköldberg, som nu basar över Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien, har forskat mycket på gamla uttryck med ursprung i bondesamhället. 2011 var hon ansvarig för en utställning på Nordiska museet med rubriken "Huvudet på spiken".

Att ta sig en bläcka, leva i kappsäck, hänga ihop som ler och långhalm och inte få en syl i vädret är uttryck med gamla anor som många, särskilt unga, har svårt att förstå i dag.

– Jag har haft mängder med föredrag ute för pensionärsföreningar, och de är helt tårögda: "Åh, så sade vi! Åh, barnbarnen de förstår inte det här". Men de förstår väl andra saker, säger Sköldberg.

Att "hänga ihop som ler och långhalm" beskriver något eller några som hänger tätt samman, kanske en relation. Det syftar på att lera och långa halmstrån förr användes som byggnadsmaterial till enklare byggnader. Men ursprungligen användes uttrycket ironiskt eftersom materialet inte alls var särskilt stabilt, och sedan har ironin försvunnit.

Att "ta sig en bläcka" syftar på ett äldre rymdmått på 8,2 centiliter som tillverkades av bleckplåt, och uttrycket betyder helt enkelt att dricka sig (rejält) berusad.

Drag under galoscherna

Vissa av de gamla bondeuttrycken har haft bättre livskraft än andra, konstaterar språkforskaren. Drag under galoscherna, ha häcken full och tala i nattmössan är några exempel.

– Det är ganska hård konkurrens mellan ord och uttryck, säger Sköldberg. Det är lite av djungelns lag och det är klart att om uttrycket ger en bild av något man inte har en relation till, då blir det svårare. Tycker vi det ger en bra bild så införlivar vi det i svenskan.

Andra viktiga aspekter för att uttrycken ska leva kvar är rim och rytm, att de ska vara korta och koncisa och inte för krångliga – eller ren slump. "Grädde på moset", hur gott kan det vara? Då är det lättare att säga "pricken över i".

Fel innebörd

Ibland kan ordspråk som yngre inte förstår också få en helt annan, felaktig innebörd.

– Det klassiska är att göra någon en björntjänst. Man börjar använda det på ett annat sätt och tänker att en björntjänst är en stor tjänst och inte en otjänst.

Många uttryck är också hämtade från Bibeln: gå från klarhet till klarhet, i elfte timmen, intet nytt under solen och se genom fingrarna. I den moderna utgåvan av Bibeln från 2000 försvann många i översättningen, och "se genom fingrarna" blev helt kort "blunda".

Emma Sköldberg ser inte att bibliska uttryck skulle ha sämre förutsättningar att överleva med tanke på att färre är anslutna till Svenska kyrkan och färre tror på gud nu än förr. Inte heller tror hon att unga använder färre ordspråk nu; språket förändras och stöps om.

– De ser bara annorlunda ut än de gamla uttrycken. Men många från det svenska bondesamhället står sig väldigt bra än i dag.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Några fler gamla uttryck

En black om foten

En black var ursprungligen en träklump som skulle hindra fångar att fly och hästar att springa iväg. Tunga blackar av järn användes till exempel vid fångtransporter.

Att något är en black om foten betyder att något utgör ett hinder.

Drag under galoscherna

I Sverige började gummifabriker att tillverka galoscher på 1890-talet. De blev snabbt populära och en del av modet. 2010 blev de återigen en stor försäljningsvara.

Det ska bli drag under galoscherna betyder att nu ska vi köra fort eller att sätta fart på en trög verksamhet. Det kan ha sitt ursprung i att de gummifabriker som tillverkade galoscher också tillverkade bildäck. Galoscher syftar här alltså på bildäck.

Ha en hållhake på någon

Hållhake, eller krampa, är ett redskap för att hålla fast något i rätt läge. Används ofta av timmermän vid husbygge.

Ha en hållhake på någon betyder att ha vissa kunskaper som man kan utnyttja för att kunna styra en annan persons handlingar.

Leva i kappsäck

En kappsäck var ursprungligen en mjuk tygpåse för förvaring av kläder. Den användes av ryttare och hängdes över sadelknappen. Ordet är känt i svenskan sedan 1482. Det kan vara en direkt översättning av tyskans Mantelsack (ty. Mantel, sv. mantel, kappa).

Leva i kappsäck betyder att man flyttar ofta, bor lite provisoriskt och därför inte hinner packa upp. Uttrycket finns belagt i texter från tidigt 1900-tal.

Inte få en syl i vädret

En syl är ett smalt och spetsigt redskap som används inom en rad olika hantverk och slöjder. Med en syl gör man hål i läder, tyg och andra mjuka material.

Inte få en syl i vädret betyder att andra pratar så mycket att man inte lyckas sticka emellan med ett enda ord. Det är svårt att få utrymme att säga något. Luften är, bildligt uttryckt, så förtätad av ord att man inte ens kan få en syl i vädret.

Källa: Nordiska museet

Inrikes

Fler sjöbusar riskerar fängelse

Fler kör vårdslöst i sjötrafiken, enligt polisens statistik för det första halvåret av 2020. Arkivbild.
Fler kör vårdslöst i sjötrafiken, enligt polisens statistik för det första halvåret av 2020. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Allt fler som beter sig vårdslöst ute till sjöss riskerar fängelsestraff. Det visar statistik som TT tagit del av.
Enligt sjöpolisen i Stockholm är ett av problemen vattenskoterförare som kör för fort.

Att många svenskar saknar sjövett märks tydligt i polisens statistik över anmälda brott. Utöver brott som sjöfylleri och fartöverträdelse är det en brottstyp som sticker ut: "övriga sjötrafikbrott med fängelse i straffskalan", exempelvis vårdslöshet i sjötrafik.

Under årets första sex månader fick polisen in 39 anmälningar av dessa brott, nästan en fördubbling jämfört med samma period i fjol då endast 21 fall anmäldes. År 2016 var det ännu färre, enbart 11 fall.

"Inte acceptabelt"

Johan Skogfeldt, gruppchef på sjöpolisen i Stockholm, tror att en förklaring är vattenskoterförare som kör för fort.

De senaste åren har sjöpolisen i Stockholm rapporterat in fler fall av vårdslöshet kopplat till vattenskotrar – jämfört med tidigare då man snarare rapporterade hastighetsöverträdelser.

– Vi vill visa allvarligheten i det de håller på med, att det är inte bara en hastighetsöverträdelse att köra fort bredvid badande, utan att det handlar om ett beteende som inte är acceptabelt, säger Johan Skogfeldt till TT.

Sjöfylleri minskar

Peter Novén, förundersökningsledare på trafikenheten i polisregion Väst, säger att en annan förklaring kan vara en ökning av antalet fritidsbåtar, vilket man märkt hos sjöpolisen.

Samtidigt poängterar han att det ofta krävs mer än bara vårdslöshet i sjötrafik för att det ska leda till ett faktiskt fängelsestraff, och ger ett exempel:

– Då hänger det ihop med sjöfylleri.

Antalet anmälda brott om sjöfylleri och fartöverträdelse till sjöss under årets sex första månader har dock minskat sedan 2018, enligt polisens statistik.

Klara Stefansson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Inrikes

Pojkar körde epa-traktor med fötterna

En polispatrull stötte på epa-traktorn i centrala Haparanda, och beslagtog både fordon och körkort. Arkivbild.
En polispatrull stötte på epa-traktorn i centrala Haparanda, och beslagtog både fordon och körkort. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två tonåriga pojkar i Haparanda misstänks för vårdslöshet i trafik sedan polisen sett dem köra en epa-traktor sittande på taket.

En polispatrull stötte på ekipaget i centrala Haparanda under onsdagseftermiddagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Äldre kvinna omkom sedan rullstol fattat eld

En kvinna i 75-årsåldern omkom i en brand utomhus på ett äldreboende i Smålandsstenar i Gislaveds kommun. Arkivbild.
En kvinna i 75-årsåldern omkom i en brand utomhus på ett äldreboende i Smålandsstenar i Gislaveds kommun. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 75-årsåldern har omkommit i en brand utomhus på ett äldreboende i Smålandsstenar i Gislaveds kommun, rapporterar P4 Jönköping. Kvinnan satt i rullstol och brukade röka utomhus och enligt polisen är det troligt att cigarettrökningen orsakat branden.

Larmet kom in till polisen strax efter nio på onsdagsförmiddagen. Då brann det i kvinnans rullstol. Branden kunde släckas snabbt, men hennes liv gick inte att rädda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Lilla hjärtats" mamma släpps ur häktet

Illustration från rättegången mot den 40-åriga kvinnan i Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Illustration från rättegången mot den 40-åriga kvinnan i Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Mamman till den treåriga flicka som hittats död i en lägenhet i Norrköping i januari släpps ur häktet. Det beslutade Norrköpings tingsrätt på onsdagen, rapporterar Corren.

Den 40-åriga kvinnan står åtalad misstänkt för mord alternativt synnerligen grov misshandel av sin dotter. Men tingsrätten gör bedömningen att det inte finns någon övertygande bevisning för dessa anklagelser, enligt beslutet om att kvinnan inte längre ska vara häktad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL