Lagfarter Nsk

48 kvadratmeter stor stuga i Hästveda såld

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Olof Gottfridsson, 30, och Majida Laaroubi, 32, från Malmö är nya ägare till huset på Asmastorp 2115 i Hästveda. Huset är byggt 1964 och har en boyta på 48 kvadratmeter. Säljare är Anna-Lena Eklund Pedersens dödsbo. Ägarbytet gjordes i juni 2020 och priset blev 325 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Akutpatient glömdes bort – avled

Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler en händelse då en akutpatient dog. Arkivbild
Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler en händelse då en akutpatient dog. Arkivbild
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

En patient kom in med ambulans till Danderyds sjukhus norr om Stockholm med illamående, diarré och kräkningar. Efter att ha lämnats på ett rum på akutmottagningen hittades personen senare död.

Nu har sjukhuset lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Mitt i. I anmälan skriver sjukhuset att de blodprov som togs på patienten vid ankomst hade avvikelser som inte uppmärksammades.

De ordinarie rutinerna följdes inte vid händelsen, enligt anmälan. Orsaken uppges vara den höga arbetsbelastningen på akutmottagningen.

Sjukhuset säger sig nu ha vidtagit en rad åtgärder för att undvika att liknande händelser upprepas – bland annat förtydligande av roller när extrapersonal kallas in vid hög belastning.

Lagfarter Nsk

Huset på Verumsvägen 82B i Bjärnum sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Bunium Fastigheter AB är ny ägare till fastigheten på Verumsvägen 82B i Bjärnum. Försäljningen blev klar i juli 2020 och priset på huset landade på 249 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som maj 2019 för 191 000 kronor. Huset har en boyta på 33 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Ekgatan 21. Priset blev där 900 000 kronor, för det 100 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Över 20 covidtester försvunna från vårdcentral

PCR-testerna försvann från vårdcentralen i Uppsala på fredagen. Arkivbild.
PCR-testerna försvann från vårdcentralen i Uppsala på fredagen. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Inrikes
Inrikes Flera coronatester har försvunnit från ett provtagningstält vid en vårdcentral i Uppsala.
– Vi gör allt vad vi kan för att se till att det inte ska hända igen, säger verksamhetsområdeschef Fredrik Settergren till TT.

Lådan med proverna försvann från tältet utanför Kungsgärdets vårdcentral i fredags, vilket SVT Nyheter Uppsala var först att berätta om. Hur det gick till – eller var testerna kom bort – är oklart. Totalt 23 tester har försvunnit och lika många personer har drabbats.

– Vi beklagar att det här har inträffat, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa inom Region Uppsala, samt ansvarig för provtagningsenheten.

Han tillägger att regionen nu ska undersöka fallet och gör "allt vad de kan" för att historien inte ska upprepa sig.

Från samma tält

Incidenten upptäcktes under måndagen, då flera patienter ringde vårdcentralen och berättade att de inte kunde se sina provsvar på 1177. Det kom senare fram att de 23 proverna var från samma provtagningstält, och togs under samma fredagsförmiddag.

De försvunna proverna är PCR-test, prov av pågående covidinfektion. Enligt rutinen ska alla tester från tälten skickas till Akademiska sjukhuset för analys. Totalt 132 tester togs under fredagen.

– De andra lådorna från de andra tälten den för- och eftermiddagen har kommit fram. Varför just de här 23 proverna i den lådan inte har nått analysstadiet på Akademiska sjukhuset, det vet vi inte, säger Fredrik Settergren.

TT: Räknar ni hur många tester ni skickar iväg?

– Ja, vi vet precis hur många prover vi har tagit, svarar Fredrik Settergren och betonar att problemet inte ligger där – utan någonstans därefter.

"Extra noggranna"

Patienterna som drabbats har erbjudit att ta nya prover utan kostnad. Vårdcentralen har även gjort en avvikelserapport, men misstänker inget brott.

TT: Kan man som patient framöver lita på att prover från ert tält kommer fram till sjukhuset för analys?

– Absolut. Vi har tagit över 14 000 prover och det här är första gången som något liknande händer. Det betyder inte att det är mindre allvarligt, vi tar det på förstås på stort allvar, men nu när vi har upptäckt det här är vi extra noggranna, säger Fredrik Settergren till TT, och uppger att regionen nu ser över sina rutiner.

FAKTA

Fakta: Olika typer av prov

Två typer av prov kan tas vid covid-19: PCR-prov och serologiskt prov.

PCR-prov visar om du har en pågående infektion i kroppen. Provet tas oftast allra längst bak inne i näsan med en pinne. Man kan också ta prov från svalget genom munnen. Ibland tas prov både från näsan och från svalget.

Serologiskt prov kallas det test som visar om du har haft infektionen och utvecklat antikroppar. Det tas genom ett blodprov.

Källa: 1177 Vårdguiden

Opinion

Libanon nära kollaps

Opinion
Opinion Mer än halva Beirut påverkades av den enorma explosion som drabbade staden. En dödlig oaktsamhet verkar ligga bakom.

Explosionen motsvarade en femtedel av atombomben i Hiroshima i kraft. Bilderna från Beirut visar en nästan obegriplig förödelse och mer än halva staden ska ha blivit skadad. Inget tyder på att det skulle röra sig om terror eller om fientligheter från någon grannation, vilket kanske är den enda ljuspunkten i sammanhanget. Sannolikt är istället att man med så grovt oaktsamhet att det nästan inte går att begripa har förvarat tusentals ton högexplosiv ammoniumnitrat i hamnen, inte långt från en fyrverkerifabrik. Myndigheterna har upprepade gånger blivit varnade för faran med den osäkra förvaringen, men ignorerat den. I sex år har hamnen i Beirut väntat på en explosion.

Regeringen letar nu efter en syndabock. Ett vet vi i alla fall säkert: det är inte tullverkets fel. Tonen i de brev där de påtalar faran med att förvara instabila sprängämnen i olämpliga klimatförhållanden i hamnen bli alltmer desperat. Vem man ska skylla på istället är svårt att veta, efter tulltjänstemännen som skriver breven beklagar sig över att de inte får någon svar. I nuläget vet vi inte om bristen på respons var avsiktlig eller bara ett tecken på ett dysfunktionellt system.

Olyckan drabbar ett land som redan befann sig i kaos, med en sjukvård som går på knäna. Flera sjukhus förstördes i explosionen, så det finns anledning att misstänka att även andra än dem som skadats i explosionen kommer att drabbats.

Libanon söker hjälp från omvärlden. Frågan är vad omvärlden har råd med under den katastrofala ekonomiska tillbakagången. Tyvärr ser vi eventuellt början på en ännu större humanitär katastrof för Libanon. Med sönderskjutna sjukhus, en internationell pandemi och orosmoln på horisonten i form av konfliktrisk med grannländer var detta det sista landet behövde.

Utrikes

"Situationen i Libanon var redan alarmerande"

Hamnen i Beirut, som totalförstördes i explosionen, var en pulsåder för det importberoende landet.
Hamnen i Beirut, som totalförstördes i explosionen, var en pulsåder för det importberoende landet.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Explosionen som tog minst hundra liv och gjorde en kvarts miljon hemlösa slog mot ett land som redan befann sig på gränsen till kollaps.
– Smällen inträffade i ett redan alarmerande läge för Libanon, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.

Redan innan explosionen i Beirut befann sig Libanon i en ekonomisk härdsmälta med tömd centralbank. Myndigheter har varnat för att 60 procent av invånarna kan komma att leva under fattigdomsgränsen i slutet av året och sedan oktober förra året har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde samtidigt som matpriserna har dubblerats.

I explosionen förstördes landets största vetesilo vilket har resulterat i att Libanon nu bara har vete för mindre än en månad framåt. Redan i maj varnade landets premiärminister för akut livsmedelsbrist.

– När brödpriserna stiger finns det inte många reserver kvar för människor att leva på, säger Bitte Hammargren, som är knuten till UI.

"Pulsåder för import"

Beiruts hamn som totalförstördes i explosionen var den stora inkörsporten för gods till Libanon. Det är en av östra Medelhavets största och har tagit emot godstransporter som ska vidare in i arabvärlden.

– Hamnen är en pulsåder för importen och för att hålla landet och ekonomin i gång, säger Hammargren.

– Och nu när den ligger totalförstörd försvåras också hjälparbetet, eftersom varor behöver komma in i Libanon. Landet behöver enorm hjälp nu när uppemot en kvarts miljon människor är hemlösa.

Risk för korruption

Hammargren tillägger att korruptionen riskerar öka bland de som kan hamstra livsmedel – i ett redan svårt korruptionsdrabbat land. Matbristen riskerar också leda till att FN:s livsmedelsprogram WFP, som hjälper syriska flyktingar i landet, nu måste utöka sin verksamhet till att även hjälpa hungrande libaneser.

Bara timmar innan explosionen stormades landets energidepartement av demonstranter som protesterade mot upprepade strömavbrott. Det var en del av de massiva protester som har pågått sedan oktober i fjol – mot den politiska elit som anklagas för att ha misskött ekonomin och lett landet till bankrutt.

– Den politiska klassen är i många fall milisledare från inbördeskriget, där miliserna ombildats till att vara politiska partier. De värnar om sina egna intressen, säger Bitte Hammargren.

"Det finns en gräns"

Libanon har sedan ett par år förhandlat med Internationella valutafonden (IMF) för att få hjälp med att tackla den djupa ekonomiska krisen. Tidigare i veckan avgick utrikesminister Nassif Hitti i protest mot regeringen, som han anklagar för att inte ha visat någon vilja att genomföra de reformer som krävs för att få utländskt stöd.

Hammargren menar att den förödande explosionen kan vara gränsen för många libaneser. Och om den politiska klassen inte förmår att ta sig samman och se bortom sina egna intressen så finns risk att Libanon sjunker ned i djupare fattigdom och att många flyr landet, varnar hon.

– Människor orkar inte en nystart gång på gång. Det finns en gräns för att människor ska orka göra samma sak utan att kunna veta att de lever säkert.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Månader av protester

Sedan oktober förra året har Libanon skakats av protester mot regeringen och de ekonomiska svårigheterna.

Startskottet kom den 17 oktober då den dåvarande regeringen aviserade nya besparingar och att man ville införa en skatt på samtal som sker via meddelandeappar. Spontana protester utbröt. Regeringen drog snabbt tillbaka skatteförslaget, men demonstrationerna växte och kom att gälla också allmänna levnadsförhållanden, den omfattande korruptionen och religiösa motsättningar.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna.

Den 19 december tillkännagav president Michel Aoun att Hassan Diab skulle bli ny premiärminister. Han backas av den inflytelserika och Iranstödda shiarörelsen Hizbollah, vars allierade har stöd i parlamentet.

I januari 2020 eskalerade protesterna och många skadades i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.

Den 21 januari tillkännagav Hassan Diab sin nya regering.

Den 17 april deltog hundratals människor i en protest i Tripoli som markerade att det gått ett halvår sedan starten på demonstrationerna. 27–28 april blev protesterna i staden särskilt våldsamma och en demonstrant dog.

Den 30 april godkände regeringen en ekonomisk räddningsplan.

Den 14 juni skadades 120 personer under protester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen.

Den 3 augusti avgick landets utrikesminister i protest mot den sittande regeringen.

Den 4 augusti stormades energidepartementet i Beirut.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Hässleholm

Lyckans dag för hotell Statt

Wilson Engil, Olivia Friberg, Amanda Lennartsson, Annika Branting och Katrin Pettersson är en del av hotell Statts viktiga personal.
Foto: Elin Nilsson
Hässleholm
Hässleholm Hotellchef Katrin Pettersson blev oerhört stolt när hon fick beskedet att hotellet nu står som vinnare för en prestigefull utmärkelse. Tack vare positiva recensioner från besökare har hotellet kammat hem vinsten och nu hoppas hotellchefen att detta ska bli ett lyft för hela Hässleholm.

Hotell Statt har som ett av de tio procent bästa hotellen i världen och med en av de bästa hotellupplevelserna i Sverige nu tilldelats priset Travelers’ Choice Award 2020. Utmärkelsen baseras på recensioner som lämnats in till webbsajten Tripadvisor som samlar omdömen och recensioner från tidigare besökare för att underlätta för nya.

Hotell Statts hotellchef Katrin Pettersson berättar om euforin efter att de nåtts av beskedet.

– Det är jätteroligt. Vi fick beskedet igår så det är fortfarande väldigt färskt men vi är jätteglada och stolta.

Att få en utmärkelse som denna betyder mycket för hotell Statt. Hotellet har, likt många andra i år, kämpat under coronapandemin men Katrin Pettersson förklarar att en utmärkelse som Travelers’ Choice Award gör arbetet lite lättare.

– Det är klart att detta hjälper till och vi får mer motivation till att fortsätta, förklarar hon.

Travelers’ Choice Award bekräftar hotell Statts genomgående nöjda kunder vilket Katrin Pettersson känner sig stolt över.

– Alla positiva recensioner beror på många olika bitar. Framför allt har vi en duktig marknadsavdelning och fantastisk personal. Vi får alltid höra mycket positivt om dem, berättar hon.

Hon tror även att hotellets renovering är bidragande faktor till framgången.

Katrin Pettersson har sett ett nytt mönster hos hotellets besökarna just i år. Hotell Statt är väl placerat nära Hässleholms centralstation och är i vanliga fall ett bra hotell för de som passerar förbi Hässleholm och bara ska stanna en natt. Men i år har läget sett annorlunda ut och Katrin Pettersson berättar att flera kommer till Hässleholm för att bara vara i Hässleholm.

– De passerar inte bara förbi utan de stannar i Hässleholm. Många vandrar på till exempel Hovdala.

Hon hoppas nu att fler ska hitta till Hässleholm tack vare hotellets utmärkelse och och hoppas fler positiva recensioner för hotellet i framtiden.

Inrikes

Fyra anhållna efter bråk i Sunne

Fyra personer har anhållits efter ett bråk i Sunne. Arkivbild.
Fyra personer har anhållits efter ett bråk i Sunne. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Fyra personer har anhållits efter ett bråk i Sunne på tisdagskvällen, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Händelsen uppges ha koppling till en äldre konflikt mellan två grupper. Minst sju personer var inblandade.

En man som fått en knivskada fördes till sjukhus. Någon misstänks också ha blivit hotad med ett skjutvapen.

Fem personer lämnade platsen i en bil, men stoppades och greps av polisen norr om Karlstad. Fyra av dessa anhölls på onsdagen.

Åklagarens utredning handlar om grov misshandel, grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Kultur och nöje

Guns N' Roses till Sweden Rock

Guns N' Roses kommer till Sweden Rock i Sölvesborg nästa år. Arkivbild.
Guns N' Roses kommer till Sweden Rock i Sölvesborg nästa år. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det amerikanska hårdrocksbandet Guns N' Roses kommer till festivalen Sweden Rock 2021. "Vi ser fram emot att återigen få ställa oss på scenen", säger bandet på festivalens hemsida.

Guns N' Roses var det stora affischnamnet inför årets Sweden Rock – som ställdes in på grund av coronapandemin. Nu står det klart att hårdrocksbandet istället kommer till Norje utanför Sölvesborg nästa år – det skriver medlemmarna i ett pressmeddelande på festivalens hemsida.

"Tjena, "Gunners", vi tar vid där vi slutade och flyttar våra spelningar från vår Europaturné 2020 till juni 2021. Vi kommer alltid att vara tacksamma för er förståelse och stöd under dessa märkliga tider – och ser fram emot att återigen få ställa oss på scenen", skriver man i pressmeddelandet.

Även vad gäller ombokningar av andra band ser det positivt ut inför 2021, meddelar festvalens ledning.

"Lite längre fram kommer vi att berätta om dessa – och även om några nytillskott i line-upen inför 2021", skriver man på sin hemsida.

Bokade band inför årets festival, som ställdes in den 21 april, var utöver Guns N' Roses, bland andra Volbeat, In Flames och The Hellacopters.

Sweden Rock samlar vanligtvis ungefär 35 000 besökare varje festivaldag och har sedan 1998 arrangerats i Norje utanför Sölvesborg.

Biljetterna till årets festival gäller inför nästa års arrangemang, som planerar att hållas 9–12 juni.

NÄSTA ARTIKEL