Inrikes

Antikroppstest dröjer till i höst på flera håll

Pensionärernas riksorganisation är kritisk mot att inte alla regioner prioriterar antikroppstester.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Trots Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, om att personer med positivt antikroppstest kan umgås med riskgrupper, så ändrar inte regionerna planeringen för den allmänna provtagningen.
PRO är kritisk till att inte alla regioner prioriterar tester som skulle kunna minska ensamheten bland äldre.
PREMIUM

Marie Reifelton är ombudsman för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Östergötland, där antikroppstester för allmänheten inte kommer att erbjudas förrän i höst. I dagsläget testar man enbart brukare i särskilda boenden och personal inom sjukvård, vård- och omsorg för antikroppar.

– Det är klart att det borde vara likadant i hela landet: Jag tycker absolut att regionerna borde prioritera antikroppstester. Det är bra för alla, inte bara för 70-plussare. Det är märkligt att Östergötland inte erbjuder antikroppstester när Stockholm och Sörmland gör det. Vi drabbades ju av smittspridning ungefär samtidigt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Brand vid värmeverk utom kontroll

Det brinner mycket kraftig vid ett värmeverk i Norrköping. Räddningstjänsten har påbörjat vattenbombning med helikoptrar för att förhindra ytterligare spridning.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes En mycket kraftig brand rasar i Norrköpings hamn. Branden har spridit sig från stora flishögar till en hög med timmer.
Räddningstjänsten har påbörjat vattenbombning med helikoptrar för att förhindra ytterligare spridning.

Under söndagseftermiddagen började det av oklar anledning brinna i flishögarna vid värmeverket Händelöverket.

– Högarna är väldigt stora och väldigt många. Det brinner för fullt och vi har ingen kontroll på branden, säger Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten.

Värmeverket ligger i Norrköpings hamn, där det finns stora förvaringar av olja och andra brandfarliga bränslen.

– Vi pumpar på med så mycket folk vi kan, men det kan finnas risk för spridning till andra byggnader, säger Kalered.

Minst tre dygn

Sent på eftermiddagen spred sig branden till en stor hög med timmer. Vid 19-tiden hade fyra helikoptrar börjat vattenbomba området samtidigt som stora lastmaskiner vände på flisen för att om möjligt kväva elden.

Från början räknade räddningstjänsten med att branden skulle pågå i två till tre dygn, men efter att den spridit sig till timmerhögen ändras prognosen till minst tre dygn. Räddningstjänsten är på plats med 22 personer.

Kan självantända

Händelöverket producerar kraftvärme och el och eldas med avfall och träflis, som förvaras i stora högar utanför värmeverket.

– Det är i en sådan hög branden uppstått. Det kan ske utifrån självantändning, och det kan vara vad som skett här. Men det vet vi inte än, säger Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon, som äger värmeverket.

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har skickats ut med anledningen av branden. Alla i området uppmanas där att "vid obehag" hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Räddningstjänsten försöker få kontroll över en mycket kraftig brand i Norrköping.
Räddningstjänsten försöker få kontroll över en mycket kraftig brand i Norrköping.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Inrikes

Många missar mammografin under pandemin

Massundersökningen (screeeing) av bröstcancer har påverkats dramatiskt av coronapandemin. Många som kallats har valt allt utebli av rädsla för smittspridning. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Mammografin har påverkats dramatiskt av coronapandemin. Många som kallats till bröstundersökningen har valt allt utebli av rädsla för smittspridning. Men är viktig.
– Den kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerföreningen.

Coronapandemin har ställt mycket kring screeningmammografin på ända. Olika enheter inom de 21 regionerna har hanterat situationen på olika sätt. En del enheter har helt stängt, andra har fortsatt nästan som vanligt.

– Mammografin pausades i mars på grund av smittrisk och för att få resurser till covidvården. I maj startade den igen för kvinnor under 70 år, säger till exempel Charlotta Sävblom, överläkare och verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm–Gotland.

I Västra Götaland har man förlängt intervallet för mammografi från 21 till 24 månader och valt att inte kalla kvinnor över 70 år.

Avbokar eller uteblir

Ett problem har varit att på många enheter har kvinnor som kallats till undersökning avbokat eller uteblivit. I Västra Götalandsregionen har det under perioder handlat om omkring en tredjedel. Och uteblivna patienter orsakar problem.

– Man ligger precis på gränsen med personal och när man får en fördröjning på grund av pandemin med en stor sänkning i deltagandet leder det till en fördröjning för alla, säger Joakim Ramos, överläkare och ordförande i nationella arbetsgruppen för mammografi.

Den så kallade mammografilagen säger att kvinnor mellan 40 och 74 år ska erbjudas undersökning minst en gång vartannat år. Men det är ett krav som alla enheter inte längre klarar av.

– På grund av pandemin är det många av enheterna som nu ligger över gränsen på att undersöka med högst 24 månaders intervall, säger Joakim Ramos.

Svårt att hämta igen

Och han konstaterar att det kommer att vara svårt att hämta igen.

– Pandemin har gjort att man har tvingats att ta andra hänsyn. Vissa avdelningar har lånat ut sin personal till covidavdelningar. Det har handlat om att rädda liv om tio år som vi gör i screeningen eller att rädda liv nu på aktivt sjuka. Och framför allt har det handlat om att försöka minska smittspridningen. Man tar samhällsansvar även om det kolliderar med lagstiftningen, säger Joakim Ramos.

Men enheterna kommer nu att göra vad de kan för att få ner intervallet och beta av köerna.

– Det kommer att ta lång tid att komma ikapp flera månaders kö. Vad man kan göra är att köra max och lite till. Det är en väldigt besvärlig situation, men alla enheter gör det de kan, det kan jag lova, säger Joakim Ramos.

Längre än nödvändigt

Till exempel satsar nu Region Kronoberg extra på mammografi året ut genom att kalla kvinnor till de två enheterna i Ljungby och Växjö, oavsett var i länet de bor. Man uppmanar kvinnorna extra att komma till bokade tider.

– Vi gör den här satsningen för att ingen kvinna ska behöva vänta på sin undersökning längre än nödvändigt, säger Fredrik Larsson, verksamhetschef på röntgen.

Och andra vårdgivare stämmer in.

– Vår vädjan till alla som får en kallelse till mammografi är att verkligen gå på den tid som erbjuds. Just nu vill vi verkligen inte stå med oanvända tider, säger Charlotta Sävblom.

Jonas Dagson/TT

– Mammografin pausades i mars på grund av smittrisk och för att få resurser till covidvården. I maj startade den igen för kvinnor under 70 år, säger Charlotta Sävblom, överläkare och verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm–Gotland.
– Mammografin pausades i mars på grund av smittrisk och för att få resurser till covidvården. I maj startade den igen för kvinnor under 70 år, säger Charlotta Sävblom, överläkare och verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm–Gotland.
Foto: Tomas Oneborg
– Den kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerföreningen.
– Den kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerföreningen.
Foto: Bröstcancerföreningen

FAKTA

Fakta: Bröstcancer och mammografi

Bröstcancer står för 29 procent av alla cancerfall i Sverige. Omkring 8 000 kvinnor drabbas varje år. De allra flesta får diagnosen när de är 40 år eller äldre.

Prognoser för bröstcancer blir bättre hela tiden. I dag är överlevnaden i bröstcancer 86 procent tio år efter diagnos. Trots detta är bröstcancer den vanligaste dödsorsaken för svenska kvinnor under 65 år.

Screeningmammografi, röntgenundersökning av stora befolkningsgrupper, görs för att upptäcka tumörer medan de fortfarande är små och lättare att behandla.

I Sverige börjad mammografi införas på 1980-talet och var fullt utbyggd 1997. Samtliga kvinnor mellan 40 och 74 år ska kallas till mammografi med 18-24 månaders mellanrum.

En översikt av 45 europeiska studier visade att mammografi reducerade dödligheten i bröstcancer med 31 procent.

Källa: Bröstcancerförbundet

Inrikes

Fester bakom smittspridning på gymnasium

Två fester tros ligga bakom klusterspridning bland elever i Östersund.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes

Efter både konstaterade och misstänkta fall av covid-19 bland eleverna på ekonomi- och samhällsvetarprogrammet på Wargentinskolan i Östersund får eleverna jobba hemifrån nästa vecka, rapporterar ÖP.

Nu pågår "omfattande smittspårning" bland eleverna på programmen, och förhoppningen är att testsvar ska komma in innan fredagen. Organisationen Jämtlands gymnasium tror att det med stor sannolikhet är två fester som ägde rum den 11 och 12 september som ligger bakom smittspridningen.

Gymnasieungdomarnas festande misstänks ligga bakom smittspridningen. Arkivbild.
Gymnasieungdomarnas festande misstänks ligga bakom smittspridningen. Arkivbild.
Foto: Lien, Kyrre

Inrikes

Finlandsfärja på grund – resenärer evakuerade

Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. Runt 280 personer finns ombord på fartyget – men ingen ska ha kommit till skada.
Foto: Niclas Nordlund/Lehtikuva/AP/TT
Inrikes
Inrikes Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. 280 personer fanns totalt ombord på fartyget och samtliga passagerare har nu evakuerats.
Ingen person kom till skada i samband med händelsen.
PREMIUM

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård vid lunchtid på söndagen. Omkring 200 resenärer fanns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. En majoritet av passagerarna kommer från Finland och Sverige.

Ingen person har skadats och samtliga passagerare har förts till fast mark på Åland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Miljarder till företag, hushåll och välfärd

Finansminister Magdalena Andersson (S), när hon presenterade budgeten förra året. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Regeringens rekordstora budget innehåller sänkt skatt för drygt 27 miljarder kronor nästa år.
Vård, omsorg och skola får minst 25 miljarder.
PREMIUM

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på måndagen budgetpropositionen för 2021. Den innehåller nya satsningar på över 100 miljarder kronor.

Rekordbudgeten har lanserats som ett historiskt stort återhämtningspaket. Det ska få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen, skapa jobb och stärka välfärden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

Misstänkt mord i Täby – person hittad död

En person har hittats död i en bostad i Täby, norr om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person har hittats död i en bostad i Täby, norr om Stockholm, på söndagen. Polisen har inlett en förundersökning om mord och en teknisk undersökning kommer att göras på den misstänkta brottsplatsen.

Enligt polisen finns det ännu oklara omständigheter kring dödsfallet. Samtidigt är polisens presstalesperson Anders Bryngelsson förtegen med att gå ut med fler detaljer innan den tekniska undersökningen har genomförts.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Finlandsfärja på grund – ska evakueras

Ett Viking Line-fartyg har gått på grund utanför Åland. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. Runt 280 personer finns ombord på fartyget – men ingen ska ha kommit till skada.
Enligt den finländska sjöräddningen finns flera fartyg på plats för att förbereda evakuering av Amorella.
PREMIUM

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård vid lunchtid på söndagen. Omkring 200 resenärer finns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. En majoritet av passagerarna kommer från Finland och Sverige.

– Läget är stabilt och det är ingen panik. Vi håller på att undersöka vilka alternativ vi har, säger rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Förslag: Halv miljard mer till förlossningsvård

Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att ytterligare en halv miljard kronor ska gå till förlossningsvården nästa år, rapporterar SVT.

– Det här innebär att staten rejält förstärker anslaget som går till regionerna för att utveckla förlossning och neonatalverksamhet. Det går från en miljard årligen till 1,5 miljarder och det här känns väldigt bra, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson, till SVT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL