Notiser Mat v 27
Det finns tusentals majssorter
Majs odlas över hela världen och är efter ris och vete en av de viktigaste grödorna, skriver LRF Trädgård på sin hemsida Säsongens bästa. Det finns tusentals majssorter och färgerna kan variera från gult till helrött, men även svartröda. De vi köper färska är omogna kolvar av sockermajs. Minimajs är majs som inte är fullvuxen och som skördas när kolven fortfarande är mjuk och går att äta hel. Vill man bara ha kornen skalar man enkelt med kniv längs med kolven. Kornen kan användas i mexikanska rätter, sallader och salsor. Den svenska säsongen är augusti–oktober.
Veckans tips
Glöm isklamparna! Det finns bättre sätt att hålla kylväskan kall. Återanvänd urdruckna petflaskor, stora som små. Fyll dem med vatten och lägg i frysen så de blir till is. När du ska till stranden lägger du i några frysta flaskor i kylväskan, eller så tar du med en flaska som den är. I takt med att isen i flaskan smälter har du härligt kallt vatten att fukta strupen med, så länge vattnet räcker.
Så stoppar du sura gubbar
Ibland är jordgubbarna lite smaklösa eller till och med sura. Det går att lösa, om än inte lika bra som när de är naturligt söta. Blanda en skvätt citruslikör, cirka 2–3 centiliter, med en matsked socker och blanda med jordgubbarna. Låt dra i en halvtimme, helst ska de stå kallt. Det går lika bra med en kall sockerlag. Ska du äta dem med vispgrädde kan du också söta grädden med lite vanligt socker eller vaniljsocker.
Citatet
"I den mån man kan välja bort produkter som innehåller palmolja tycker vi att man ska göra det."
Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till Råd & rön sedan tidskriften granskat hela glassutbudet hos Ica, Coop och Hemköp. Förra årets genomgång visade 50 produkter som innehåller palmolja, i år har det minskat till 36.