Utrikes

Omtvistat parlamentsval väntar i Venezuela

Oppositionsledaren Juan Guaidó hälsar på supportrar i Venezuelas huvudstad Caracas i mars.
Oppositionsledaren Juan Guaidó hälsar på supportrar i Venezuelas huvudstad Caracas i mars.
Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Venezuela kommer att hålla val till nationalförsamlingen i december, meddelar landets valmyndighet.
Parlamentet är i dag den enda politiska institutionen i landet som styrs av oppositionen.
PREMIUM

De ledande oppositionspartierna har dock redan sagt att de kommer att bojkotta valet, eftersom de anser att president Nicolás Maduro försöker att genomföra det utan tillräcklig transparens.

USA anklagar också presidenten för att ha tillsatt en regimvänlig valmyndighet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Stora mängder falska eurosedlar stoppade

En tioeurosedel under lupp i Tyskland. Arkivbild.
En tioeurosedel under lupp i Tyskland. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polis i Spanien och Rumänien har ingripit mot två tryckerier som tillverkat stora mängder falska sedlar i eurovaluta respektive rumänsk leu, uppger Europol, som gett stöd åt insatserna.

Vid ingripandet i Spanien, den 17 juni, greps två huvudmisstänkta, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Under husrannsakan fann polisen utrustning och material som tyder på att den illegala verksamheten haft kapacitet att trycka omkring 300 000 falska eurosedlar.

I Rumänien genomsökte polisen den 24 juni fem fastigheter och tog in tre personer för förhör. Hemma hos den huvudmisstänkta hittades avancerad utrustning för sedeltillverkning samt omkring 400 sedlar av valören 100 leu till ett värde av motsvarande drygt 80 000 kronor.

Sedlarna bar alla synliga säkerhetsdetaljer vilket innebär att det skulle vara i princip omöjligt för en lekman att upptäckta att de var falska, skriver Europol.

Utrikes

Ny rekordökning av covidsmittade i USA

Utrikes
Utrikes För andra dagen i rad har över 50 000 nya coronasmittade konstaterats i USA. Den kraftiga ökningen har fått flera stater att stoppa planerna på att öppna samhället igen.

Med drygt 55 200 nya konstaterat smittade det senaste dygnet rapporterar USA den högsta dygnssiffran hittills i världen och slår det dystra rekord som Brasilien satte den 19 juni, då landet rapporterade över 54 700 nya fall, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i 37 av USA:s 50 stater, framför allt i söder och väster, i delstater som Texas, Florida och Kalifornien. Oron ökar också att smittspridningen ska ta ytterligare fart den kommande helgen då USA firar nationaldag.

Stänger igen

Bara i Florida har 10 000 nya smittade konstaterats det senaste dygnet, ett nytt rekord för delstaten. Guvernör Ron DeSantis förklarar ökningen med dels ett effektivt testande, dels med att den yngre generationen umgås flitigt på exempelvis stränder och barer. Florida och flera andra stater i södra USA har tvingats återstänga restauranger och stränder inför nationaldagen.

I Kalifornien har antalet smittade ökat kraftigt, och där har även antalet personer som lagts in på sjukhus ökat med över 50 procent de senaste två veckorna.

Obligatoriskt munskydd

I Texas har guvernör Greg Abbott samtidigt beslutat att munskydd blir obligatoriskt på allmän plats i kommuner med över 20 smittfall. Under två månader har guvernören annars stått emot påstötningar från lokala ansvariga om att alla borde uppmanas bära munskydd.

Republikanen Abbott ger också lokala myndigheter befogenhet att begränsa folksamlingar till högst tio personer på orter där dödsfall, smittfall och inläggning på sjukhus har ökat kraftigt på grund av coronaviruset.

I Texas är det numera obligatoriskt med munskydd, efter den kraftiga ökningen av antalet sjuka.
I Texas är det numera obligatoriskt med munskydd, efter den kraftiga ökningen av antalet sjuka.
Foto: Smiley N Pool/AP/TT

Utrikes

Frankrike får ny regering

Frankrikes president Emmanuel Macron får ombilda sin regering då premiärminister Édouard Philippe (i bakgrunden) avgår. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron får ombilda sin regering då premiärminister Édouard Philippe (i bakgrunden) avgår. Arkivbild.
Foto: Christian Hartmann/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes regering avgår. En ersättare till premiärminister Édouard Philippe ska nomineras under dagen.
"Dags för en ny etapp", heter det från presidentämbetet.

"Édouard Philippe har i dag lämnat in regeringens avskedsansökan till presidenten, som har accepterat den. Han (Philippe) kommer att tillsammans med regeringens medlemmar sköta löpande uppgifter tills en ny regering har nominerats", heter det i ett uttalande från Elyséepalatset i Paris.

Enligt presidentämbetet kommer en ny premiärminister att nomineras "inom några timmar". Förhoppningen är sedan att den nya regeringen ska vara klar redan till nästa onsdag, den 8 juli.

Bakom avgången ligger en önskan om förnyelse inför det viktiga år som väntar, innan kampanjandet inför presidentvalet 2022 kommer i gång nästa höst.

"Presidenten och premiärministern konstaterar gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsliga en ny etapp och en ny väg i presidentens mandatperiod", heter det från Elyséepalatset enligt tidningen Le Figaro.

Borgmästare?

Den nuvarande regeringen tillträdde efter president Emmanuel Macrons seger i presidentvalet i maj 2017.

På sistone har det dock spekulerats i om att Philippe kan vara på väg att lämna sin post som premiärminister, trots – eller kanske på grund av – att han har betydligt högre popularitetssiffror än presidenten.

Philippe tillhör högerfalangen inom Macrons regering och var borgmästare i nordfranska hamnstaden Le Havre när han tillträdde som premiärminister. Även om han har låtit en ställföreträdare sköta borgmästarjobbet sedan dess kandiderade han på nytt till den posten i årets kommunalval – som han vann i förra veckan.

Efteråt ville han dock inte klart uttala sig om när eller ens om han verkligen tänkte tillträde det nygamla jobbet.

– Jag kommer tillbaka till Le Havre. Senast i maj 2022 (efter nästa presidentval), men kanske tidigare än så, sade Philippe till tidningen Paris-Normandie.

President?

En återgång till lokalpolitiken kan samtidigt bli en språngbräda för ett ännu finare arbete i framtiden. Inom högerpartiet Republikanerna (LR) finns många som hoppats på den snart 50-årige Philippe som kandidat i nästa presidentval.

Tidigare har det dock ansetts uteslutet att han skulle kunna kandidera mot Macron, som han arbetat nära med under de senaste åren.

Bland de namn som nämns som tänkbar ersättare till Philippe som premiärminister finns exempelvis nuvarande utrikesministern Jean-Yves Le Drian, EU-parlamentsledamoten Nathalie Loiseau och den franske nedstängningsgeneralen Jean Castex.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Frankrikes premiärministrar

Frankrikes premiärministrar leder regeringsarbetet, även om den tyngsta makten både vad gäller inrikes- och utrikespolitiken ligger hos landets president – som också nominerar premiärministern.

Följande herrar har suttit på posten sedan sekelskiftet:

1997–2002: Lionel Jospin.

2002–05: Jean-Pierre Raffarin

2005–07: Dominique de Villepin

2007–12: François Fillon

2012–14: Jean-Marc Ayrault

2014–16: Manuel Valls

2016–17: Bernard Cazeneuve

2017–20: Édouard Philippe

Utrikes

Coviddödstalet kan skrivas upp i Mexiko

En tunnelbaneresenär med munskydd i Mexico City. Bild från i februari.
En tunnelbaneresenär med munskydd i Mexico City. Bild från i februari.
Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet coronarelaterade dödsfall i Mexiko kan vara högre än vad som tidigare varit känt. Samtidigt som myndigheterna går igenom fall som kan ha missats fortsätter virusspridningen med full kraft.

Med 679 rapporterade dödsfall det senaste dygnet har nu totalt 29 189 dödsfall bekräftats i sviterna av covid-19 i Mexiko. Det är det sjätte högsta officiella dödstalet i världen.

Och siffrorna kan behöva justeras upp, meddelar smittskyddschefen José Luis Alomía.

Just nu undersöks den egentliga dödsorsaken för 2 185 fall som kan misstänkas vara coronarelaterade, säger han enligt nyhetsbyrån Efe.

Under torsdagen, lokal tid, rapporterades 6 741 nya fall av bekräftad coronasmitta vilket innebär att totalt närmare 240 000 personer testats positivt i landet. Spridningen är som värst i huvudstaden Mexico City och delstaten Mexiko, som omger mångmiljonstaden.

Men spridningsrisken klassas även som hög i ytterligare 13 av landets 32 delstater.

Överdödligheten brukar beskrivas som det bästa måttet på hur hårt coronaviruset egentligen slår. Och tecken finns på att det ser illa ut i Mexiko. Antalet döda i huvudstaden under mars, april och maj var tre gånger högre jämfört med genomsnittet för samma period de senaste åren, säger Hugo López-Gatell, som leder regeringens hantering av pandemin, till The Washington Post.

Sjukvården tycks dock fortfarande ha kapacitet att hantera utbrottet. Hittills är knappt hälften av landet omkring 28 000 vårdplatser och 9 500 intensivvårdsplatser upptagna, uppger sjukvårdsmyndigheter enligt Efe.

Utrikes

Merkel: Tala med en röst om Hongkong

Angela Merkel i samband med sitt tal i Berlin på fredagen.
Angela Merkel i samband med sitt tal i Berlin på fredagen.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU måste tala "bestämt, med en röst" vad gäller Hongkong, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Kina har utsett Zheng Yanxiong, känd för sin hårda linje mot oppositionella, till ledare för den myndighet som ska upprätthålla den kontroversiella nya säkerhetslagen i Hongkong.

– Endast tillsammans kan EU:s 27 medlemsländer ha tillräcklig tyngd för att nå ambitiösa uppgörelser med Kina, säger Merkel i ett tal i förbundsrådet, det tyska parlamentets överhus.

– Vi befarar att den viktiga principen "ett land, två system" nu eroderas, tillägger hon.

Trots omvärldens protester trädde tidigare i veckan den nya lagen i kraft. Den ger den kinesiska diktaturen mycket större möjligheter att eftersöka regimkritiker i Hongkong, trots de löften om "ett land, två system" som gavs då Storbritannien lämnade över den forna kolonin 1997.

Lagen innebär bland annat att en ny säkerhetsmyndighet inrättas i Hongkong. Till chef för den har nu 56-årige Zheng Yanxiong utsetts.

Det är tecken på att det är hårda tag som väntar. Zheng är känd för att ha haft en hökaktig profil för uppemot tio år sedan, då han var partichef i staden Shanwei i samband med protesterna i det närbelägna Wukan. Fiskebyn Wukan blev världskänd då invånarna gjorde uppror mot hårdför centralstyrd politik.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

TT-FLASH: Franska regeringen avgår

Utrikes
Utrikes Premiärminister Édouard Philippe och resten av den franska regeringen avgår, meddelar Élysée-palatset i Paris.

Utrikes

Turkisk rättegång om Khashoggimordet inledd

Den saudiske Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Den saudiske Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i Turkiet inledde under fredagen en rättegång om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar AFP. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar.

20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem.

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Bland de åtalade i Turkiet finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Utrikes

Snart öppnar England för 50-talet länder

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Premiärminister Boris Johnson manar till lugn inför att engelsmännen på lördagen åter kan ta sig en öl på puben, efter tre månaders nedstängning.
Samtidigt som en stor del av det engelska samhället åter öppnar meddelar den brittiska regeringen att resenärer från tiotals länder snart är välkomna igen.
PREMIUM

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Hela listan över länder som undantas från karantän kommer under dagen, och än så länge är det oklart om Sverige finns på listan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL