Utrikes

Anhöriga kompenseras efter Irans nedskjutning

Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.
Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.
Foto: Ebrahim Noroozi
Utrikes
Utrikes Iran kommer att kompensera anhöriga till svenska och andra utländska medborgare som fanns på det plan som Iran sköt ned i januari. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för TT.
Men det är oklart när det kan vara färdigförhandlat om summor.
PREMIUM

– Det får vi se, det beror på hur pass medgörliga Iran är vad gäller summan. Men vi räknar med att vi inom mycket kort tid ska kunna ha det första konkreta förhandlingsmötet, säger Linde.

De fem länder som agerar tillsammans mot Iran i frågan är Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och Afghanistan. De hade alla medborgare på planet från Ukraine International Airlines som sköts ned av en iransk luftvärnsrobot kort efter starten från Teheran den 8 januari i år. På planet, med totalt 176 personer ombord, fanns 17 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Frankrike stoppar utlämningar till Hongkong

Demokratiförespråkare protesterar i Hongkong 30 juli.
Demokratiförespråkare protesterar i Hongkong 30 juli.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrike kommer inte att ratificera det utlämningsavtal med Hongkong som ligger på utrikesdepartementets bord. Anledningen är införandet av Kinas nya säkerhetslag, enligt ett uttalande.

"I ljuset av den senaste utvecklingen kommer Frankrike inte att fortsätta med ratificeringen av det utlämningsavtal som signerades 4 maj 2017 mellan Frankrike och Hongkong", lyder departementets uttalande.

Frankrike sällar sig därmed till Storbritannien, som rev upp sitt utlämningsavtal med Hongkong "med omedelbar verkan och på obestämd tid" den 20 juli. Även Tyskland satte sitt utlämningsavtal med Hongkong på paus efter beskedet att parlamentsvalen i staden skjuts upp i ett år.

I det franska uttalandet riktas hård kritik mot Kinas nya säkerhetslag, som man menar underminerar "ett land, två system"-principen som råder mellan Kina och Hongkong.

"Lagen påverkar även våra medborgare och våra affärer direkt", skriver utrikesdepartementet.

Utrikes

Korruptionsanklagad ex-kung lämnar Spanien

Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens före detta kung lämnar sitt hemland. Enligt ett uttalande från landets kungahus planerar den korruptionsanklagade och kraftigt ifrågasatte Juan Carlos att gå i exil.

Den tidigare kungens son, tillika nuvarande kung Felipe VI, har delat med sig av ett brev han fått av sin far.

"Vägledd av övertygelsen om att tjäna det spanska folket och Spaniens institutioner, och dig som kung, så informerar jag dig om mitt beslut att nu gå i exil utanför Spanien", lyder skrivelsen.

Juan Carlos exilplaner kommer efter det att stora anti-monarkidemonstrationer hållits på flera håll i Spanien.

Turerna kring Juan Carlos påstådda skattefiffel, som bland annat innefattar en "gåva" på 975 miljoner kronor från Saudiarabien, har lett till att Spaniens högsta domstol inlett en utredning om misstänkt skattefusk och pengatvätt.

Därutöver har anklagelserna slagit hårt mot den spanska monarkin. Färska opinionsundersökningar visar att det spanska kungahusets popularitet sjunkit drastiskt de senaste åren, mycket på grund av korruptionshärvan. I tv-kanalen La Sextas barometer ger folket kungahuset betyget 4,13 av 10 – sämst av alla spanska institutioner.

Juan Carlos har tidigare hyllats som en landsfader och enande kraft i Spanien, främst på grund av sina ledande roller under demokratins återinförande på 1970-talet och under det militära kuppförsöket 1981.

Vart den före detta kungens flyttlass går är ännu okänt.

FAKTA

Fakta: Juan Carlos I

Juan Carlos föddes 5 januari 1938 i exil i Rom, där hans familj sökt skydd sedan en spansk republik utropats i april 1931. Han hustru, prinsessan Sofia av Grekland, tillhör också en landsflyktig kungafamilj.

Till Spanien kom Juan Carlos i tioårsåldern och utsågs 1969 till tronföljare av general Franco. Han utropades till kung efter Francos död 1975.

Som statsöverhuvud utan formell makt hjälpte Juan Carlos till att avveckla diktaturen och lotsa landet fram till fria val 1977.

Juan Carlos höll sig officiellt utanför politiken och agerade i stället garant för den gryende demokratin i Spanien, vilket snabbt gjorde honom populär bland folket.

Eldprovet kom vid ett kuppförsök 1981, där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades. En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom: "Se vad du har att göra när du blir kung".

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade då över tronen till sonen Felipe VI.

Utrikes

Rättegång mot känd algerisk journalist inleds

Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes

Rättegången mot den fängslade journalisten Khaled Drareni, vars fall skapat rubriker runt om i världen, har inletts i Algeriets huvudstad Alger.

Khaled Drareni är grundare av en nyhetssajt och även korrespondent för franska TV5-Monde och för Reportrar utan gränser (RSF).

Han greps den 7 mars när han rapporterade om en regimkritisk demonstration. Drareni anklagas bland annat för anstiftan till folksamling samt för att ha "skadat den nationella integriteten" och riskerar upp till tio års fängelse.

Människorättsorganisationen Amnesty International har kallat gripandet "skandalöst" och anklagat regimen för godtyckliga åtal som syftar till att tysta aktivister och journalister.

Algeriet hamnade på plats 146 av 180 länder i årets upplaga av RSF:s pressfrihetsindex.

Utrikes

Fängelsestraff i bedrägerihärva mot äldre

Bedrägerierna ska bland annat ha skett genom biblioteksdatorer. Arkivbild.
Bedrägerierna ska bland annat ha skett genom biblioteksdatorer. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Utrikes
Utrikes

Under förevändningen att de uppringda blivit hackade skaffade sig förövarna tillgång till 157 danskars NemID, Danmarks motsvarighet till svenska BankID. Totalt lyckades gärningsmännen komma över nästan 11 miljoner danska kronor.

Nu döms tre män i 20-årsåldern till fyra respektive tre och ett halvt års fängelse för bedrägeri. En av dem döms även till utvisning.

Svindlarna har erkänt att de främst riktade in sig på äldre personer när de ringde samtalen. Efter att ha tillskansat sig inloggningsuppgifter och engångskoder så förde de över pengar från offrens konton till bekanta.

Ytterligare tre män står åtalade i samma härva och kommer att prövas senare i veckan.

Utrikes

Hurtigruten om virusutbrottet: Vi har svikit

Hurtigrutskeppet MS Roald Amundsen vid kajen i Tromsø.
Hurtigrutskeppet MS Roald Amundsen vid kajen i Tromsø.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Hurtigruten ställer in sina kryssningar och erkänner dåliga rutiner efter virusutbrottet på ett av fartygen. Det norska folkhälsoinstitutet FHI anser att rederiet kan ha brutit mot landets regler när man inte testade besättningen.
Saken ska nu utredas av polis.

I ett pressmeddelande uppger Hurtigruten att alla "expeditionskryssningar" stoppas tills vidare. Det är en slags lyxkryssningar som görs med tre av rederiets drygt tio fartyg. Övrig verksamhet, som bland annat består av färjelinjer i norska fjordar, berörs inte av stoppet.

Ett av kryssningsfartygen är MS Roald Amundsen, som hålls i karantän i Tromsø. Hittills har 36 personer ur den 163 man starka besättningen på fartyget testat positivt för covid-19. De flesta är från Filippinerna, som är klassat som ett riskområde.

Även flera passagerare är smittade och testning för att se om fler har smittats pågår. Enligt norska TV2 har 386 passagerare från 69 kommuner satts i karantän och man arbetar med att kartlägga alla passagerare som har varit ombord på fartyget under de senaste två veckorna.

Myndighet kritiska

gäller infektionssituationen två resor med MS Roald Amundsen runt Svalbard, båda i slutet av juli, med på- och avstigning i Tromsø.

Myndigheten menar att besättningen borde ha satts i karantän och testats innan de började jobba på fartygen.

Den norska regeln om resekarantänen säger att besättningar som samlas på ett fartyg först måste sitta i karantän i Norge. Men rederiet menar att den regeln infördes efter sista avgången från Tromsø.

Sedan uppgifterna framkom har den norska polisen meddelat att de kommer att utreda huruvida Hurtigruten har brutit mot landets virusregler.

Handelsminister Bent Høie (H) uttalade sig under måndagen om händelsen och sade då att förtroendet för Hurtigruten tagit skada av det som inträffat. Høie meddelade även att fartyg med fler än 100 personer ombord från och med nu förbjuds att lägga till i norska hamnar.

"Vi har svikit"

Bolagets koncernchef Daniel Skjeldam bad vid en presskonferens om ursäkt för hur de hanterat situationen.

– Jag ska vara gränslöst ärligt: Vi har svikit, vi har gjort fel. Det vi ser nu är inte det som Hurtigrutten ska stå för eller det vi är. Från företagets sida så beklagar jag det här innerligt. Den pågående genomgången av händelseförloppet tyder på flera avvikelser från procedurerna, sade Skjeldam vid presskonferensen.

– För att sammanfatta: Hade vi följt procedurerna så hade vi antagligen inte fått smitta ombord. Hade vi haft bättre kontroll på informationen internt så hade vi troligen informerat gästerna ombord redan på onsdag kväll. Då hade vi inte låtit passagerarna gå i land på fredagen.

Linnéa Wannefors/TT

Ida Vanhainen/TT

FAKTA

Fakta: Norska karantänsregler

Norges karantänsregler innebär att exempelvis skeppspersonal som kommer till Norge måste sättas i karantän på lämplig plats i tio dygn efter ankomst till Norge. Detta gäller både länder i EES/Schengenområdet med en hög spridning av infektioner (röda länder) och de som kommer från länder utanför EES/Schengenområdet.

Man får endast lämna karantänsplatsen om man kan undvika kontakt med andra människor, alternativt hålla avstånd på två meter eller hålla umgänget till mindre än 15 minuter.

Testning för covid-19 ska ske i Norge, inte i ursprungslandet.

Källa: Norska TV2

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Källor: Läckta dokument togs från ex-minister

Storbritanniens tidigare handelsminister Liam Fox tros ha varit föremål för dataintrång inför det brittiska valet. Arkivbild.
Storbritanniens tidigare handelsminister Liam Fox tros ha varit föremål för dataintrång inför det brittiska valet. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes

De läckta regeringsdokument, som med stor sannolikhet kan kopplas till ryska försök att påverka det brittiska valet 2019, togs från den tidigare handelsministern Liam Foxs mejlkonto. Detta uppger källor med insyn i fallet till nyhetsbyrån Reuters.

Dokumenten ifråga berörde förhandlingar om ett brittisk-amerikanskt frihandelsavtal och publicerades på nätforumet Reddit.

Aktörerna som kom över materialet ska enligt Reuters källor ha hackat sig in i ex-ministerns mejlkonto flertalet gånger mellan juli och oktober 2019. Kontot ska ha komprometterats genom så kallat nätfiske, en teknik där nätkriminella lurar användaren att själv ge ifrån sig personlig information.

Det är inte klart huruvida de aktörer som kom över dokumenten är desamma som senare läckte dem. Baserat på en omfattande, primär analys har dock den brittiska regeringen dragit slutsatsen att det med stor sannolikhet är ryska intressen som ligger bakom läckan.

Utrikes

Flera skadade i flygolycka med FN-plan

Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst sex personer har skadats när ett FN-plan på måndagen misslyckades med sin landning i Gao i norra Mali, uppger en tjänsteman vid FN:s Maliinsats Minusma.

Ett vittne till olyckan säger att planet gled av landningsbanan under ett försök till nödlandning. Enligt obekräftade uppgifter var FN-soldaterna ombord på planet från Ryssland.

Runt 13 000 soldater är stationerade i Mali inom Minusma. Sedan 2014 bidrar även Sverige med soldater till FN-insatsen.

Utrikes

Portugal ser ljuset i virusmörkret

En man iförd munskydd promenerar längs en gata i Portugals huvudstad Lissabon. Arkivbild.
En man iförd munskydd promenerar längs en gata i Portugals huvudstad Lissabon. Arkivbild.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Utrikes
Utrikes

För första gången sedan i mitten av mars är Portugals dygnssiffra över avlidna i covid-19 nere på noll.

Även statistiken över nya registrerade fall är nu på den lägsta nivån på nästan tre månader.

– Det har varit väldigt tufft den senaste tiden, så vi är väldigt glada över den här utvecklingen, säger António Sales, vid landets hälsodepartement, med tårar i ögonen under en presskonferens.

– Jag vill ge detta hoppfulla meddelande till portugiserna, men även be dem hjälpa oss att bibehålla dessa siffror.

Portugal, som införde en sex veckor lång nedstängning av landet tidigt i maj, hyllades till en början som en framgångssaga i det hårt virusdrabbade Europa. Men efter gradvisa lättningar av restriktionerna ökade smittsiffrorna än en gång, särskilt i och omkring huvudstaden Lissabon, vilket ledde till nya restriktioner.

Turismberoende Portugal har drabbats hårt av andra länders reseavrådelser och karantänsregler gentemot landet.

NÄSTA ARTIKEL