Sport

”Jag ställde ju till med en skandal på prisutdelningen”

Peter Stjernberg satsar lika passionerat på sitt företag som han gjorde på brottningen.
Foto: Stefan Sandström
Sport
BROTTNING Då: Han satte färg på svensk brottning med sin spektakulära stil på mattan – en karriär som sträckte sig över tre decennier. Nu: Han har släppt all kontakt med brottningen och satsar istället på sitt företag. Men vad var det egentligen som krävdes för att ta sig till toppen? Och hur har de egenskaperna gjort sig utanför mattan? Norra Skåne fick en pratstund med vinnarskallen och OS-brottaren med det (inte alltid helt regelrätta) nacksvinget.

Norra Skåne träffar Peter Stjernberg i lunchrummet på hans företag som huserar på Enhörningsvägen i utkanten av Hässleholm. Idag känns brottningen långt borta för den blivande 50-åringen som istället lägger all sin tid och kraft på företaget som har nischat in sig på badrumsrenoveringar.

Den blivande 50-åringen lägger numera sin tid på företaget.
Foto: Stefan Sandström
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Peter Stjernberg om...

Peter Stjernberg på mattan 1998.
Foto: Tobias Röstlund
Sport
BROTTNING

... att debutera på OS som 17-åring.

– Jag var lite för orädd. Därför vann jag ju mot en del duktiga brottare som jag kanske inte borde ha vunnit mot. Att som 17-åring gå upp mot en världsmästare och slå honom... det finns inte – men det hände ju. OS var ett mål, absolut, sedan att det kom lite för tidigt – det gjorde det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Kramer nära svenskt rekord på 800 meter

Andreas Kramer efter 800-metersloppet i Sollentuna på måndagen.
Andreas Kramer efter 800-metersloppet i Sollentuna på måndagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Andreas Kramer verkar ha hittat tillbaka till formen som räckte hela vägen till EM-silver i Berlin 2018.

I GP-galan i Sollentuna sprang Kramer 800 meter på 1.45,05 – endast två hundradelar långsammare än hans eget svenska rekord från Karlstad för två år sedan. Kramer vann 41 hundradelar före Elliot Giles och tiden innebar nytt årsbästa för Sävedalen-löparen, som dessutom nu är rankad trea i världen under denna något rumphuggna coronasäsong.

Sport

Ståhl nära svenskt rekord: "Ska bli längre"

Daniel Ståhl under kvällens friidrottsgala i Sollentuna.
Daniel Ståhl under kvällens friidrottsgala i Sollentuna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Daniel Ståhl är i kanonform.
I Sollentuna skickade han iväg diskusen 71,37 meter – världsårsbästa och karriärens näst längsta kast.
– Det ska bli längre, säger han.

Det är ingen hemlighet att Daniel Ståhl, som tidigare i år varit över 70 meter en gång, brukar trivas bra på Sollentunavallen. I den gassande augustisolen på favoritarenan visade den 27-årige giganten dessutom att han är på väg att hitta toppformen på allvar.

Ståhl slog i tredje försöket till med ett jättekast som till slut mättes till 71,37 – bara 49 centimeter kortare än hans eget svenska rekord från i fjol. Men det var först efter en del palaver som det nya världsårsbästa blev godkänt. Domaren visade först röd flagg, men Ståhl höll inte alls med och protesterade.

Det gav resultat efter några minuters granskning.

– Jag kände inte alls att det var övertramp, så jag protesterade, säger Ståhl.

Hittat tekniken

Förklaringen till att kastningen börjar lossna?

– I våras var jag extremt överstark i överkroppen, men jag kastade dåligt tekniskt. Nu börjar jag komma tillbaka till teknikformen som jag hade förra året. Jag är inte lika jämn som då, men det börjar bli långa längder och det känns bra i kroppen, säger Ståhl, som hoppas att det finns mer att ge framöver.

– 71,37 är bra, riktigt bra. Det är mitt "nästpers". Men det ska bli längre. Det är en och en halv månad kvar på säsongen, så det är bara att dundra på.

Det var snabba ryck för Ståhl efter tävlingarna i Sollentuna. Från Arlanda väntade en flygresa för att redan på tisdagen tävla igen, då i Paavo Nurmi Games i Åbo där det för första gången i år väntar lite mer högklassigt internationellt motstånd.

"Göra det bästa"

Några åskådare lyckades snika åt sig en glimt av Daniel Ståhls kastuppvisning på Sollentunavallen, men inramningen var förstås helt annorlunda än hur det brukar se ut. Ståhl bjöd ändå på sin patenterade rush ut på gräset och tackade publiken när segern var säkrad.

– Det är skillnad på 50 pers och över 5 000, som det var här något år, eller 30 000 som det kan vara i Diamond League. Det är lite annorlunda. Men filosofin är att vi tar i och skriker och hejar på varandra, man får göra det bästa av det. Det är inte bara mig det drabbar, utan hela världen, säger Ståhl angående coronapandemin.

Hans näst längsta kast i Sollentuna fick också röd flagg och möttes av protester på nytt. Den gången stod domarna på sig och underkände kastet, som – trots att speakern på Sollentunavallen gastade om ett potentiellt svenskt rekord – "bara" mätte drygt 69 meter enligt Ståhl.

Carl Göransson/TT

Sport

Alla matcher från ultimaserierna

Viktor Jönsson (med boll) och hans Finja IF krossade Tyringe IF i premiärderbyt.
Foto: John Friberg
Sport
Fotboll Finja IF utklassade Tyringe IF i ett hett derby och Östanå Bruks IF ångar på både på herr- och damsidan. Här är alla lokala fotbollsmatcher.

Herrar

Division 6 Norra

Finja–Tyringe 5–0 (2–0)

Finja gjorde processen kort med ett olycksaligt Tyringe. Chanserna var många för Finja som fick en flygande start på säsongen.

– Alla poäng är lika mycket värda men det är klart det är lite speciellt, det här är det enda derbyt vi har i år, säger Finjas tränare Magnus Andersson och tillägger:

– Jag tycker att vi har full kontroll, de skapar någon chans men vi gör mål på långt ifrån alla våra lägen.

Mål, Finja: Viktor Jönsson 2, Roger Cederholm, Rasmus Jönsson, Jakob Svensson.

Perstorp Bälinge–Vinslöv 1–2 (0–1)

Vinslöv slog anrika Perstorp Bälinge borta på Ybbarps IP och visade därmed att gammal inte behöver vara äldst.

– Sista halvtimmen spelar vi med två 15-åringar och en 17-åring som gör det bra, säger Vinslövs tränare Anders Karlsson.

Ynglingarna heter William Jarlsson, Kalle Håkansson och Melvin Peolin. Jarlsson är dessutom, för att gnida in det ännu mer, från Perstorp. Tidigare målvakten Daniel Tell Feustel (PSK, HIF, Hjärsås/V) har på ålderns höst skolats om till anfallare och han nickade in reduceringen.

– Det är en tuff match och vi är mycket nöjda med den segern. Jag tycker inte att vi gör det fantastiskt men vi gör en jättekämpainsats, säger Karlsson.

Mål, Vinslöv: Bekim Rosenberg, Benjamin Persson.

Röstånga–Nävlinge 1–1 (0–1)

Nykomlingen Röstånga gjorde det svårt för Nävlinge på Odenvallens fullmåttsplan.

– Det är ett bra lag vi möter som håller bollen på marken. Vi är inte vana vid deras jättestora plan och lägger oss lite defensivt vilket vi gör bra men det offensiva är jag inte nöjd med, säger Nävlinges tränare Johan Hansson.

Målskytten Thimmy Jonsson stod för en bra insats och det gjorde också Nävlinges mittbackar Timmie Velander och Sebastian ”Kakan” Ahlfeldt.

Mål, Nävlinge: Thimmy Jonsson.

Tjörnarp–Ljungbyhed 0–3 (0–2)

Emal Malikzada var bäst i ett Tjörnarp som trots resultatet gjorde en bra match. Ljungbyhed kommer från femman, Tjörnarp från sjuan.

– Det är betydligt bättre än vår premiär. Vi gör en riktigt gedigen match, håller ihop laget och får ut det vi vill. Då får man ta en förlust, säger Tjörnarps tränare Mikael Lindén.

Division 6 Nordöstra A

Ballingslöv–Treby 5–0 (3–0)

Ballingslöv repade sig från chockförlusten mot Östanå och nötte ned Treby. Treby var i början nära att kvittera till 1–1 men när tvåan och trean kom innan paus var det slut.

– Det var helt tvärtemot premiären, det känns stabilt. Vi har en väldigt bred trupp, den bästa vi haft sedan jag kom hit, och vi fortsätter att trycka på trots byten, säger Ballingslövs tränare Jonas Osberg och tillägger:

– Ludvig Filipsson och Hamed Rahimi tar chansen och gör ett och två mål. Det är sådana vinnarskallar vi behöver.

Mål, Ballingslöv: Hamed Rahimi 2, Mahdi Akberi, Ludvig Filipsson, Jens Lockman.

Hörja/Röke–Vittsjö 3–1 (1–1)

Nya sammanslagningen Hörja/Röke fick en fin start på samarbetet när laget slog Vittsjö hemma på Villevallen. Viktor Fredriksson gav Hörja/Röke ledningen mitt i andra halvlek och i matchens sista minut satte Johan Sturesson spiken i kistan.

Mål, Hörja/Röke: Oskar Nyberg, Viktor Fredriksson, Johan Sturesson.

Vittsjö: Henrik Jonasson.

Strömsborg–Osby FF 3–2 (1–1)

Jim Ek var överallt när hans Strömsborg höll undan för Osbys farmarlag trots två insläppta straffmål.

– Osby har spelat upp sig sedan i fjor, de försöker spela fotboll och gör det bra, bättre än oss i första halvlek. Vi är väldigt krampaktiga i början och kan ta med oss en halvtimmes bra spel, säger Strömsborgs tränare Emanuel ”Molle” Pamp.

Mål, Strömsborg: Filip Rönnholm, William Sommer, Kevin Persson.

Osby: Dennis Marthell 2.

Vankiva–Jägersborg/Verum 1–3 (0–1)

15-årige Ted Andersson stod för ett bra inhopp men hans Vankiva, i år förstärkt med hemvändare som Besnik Dibrani och Jasmin Cejvanovic, fick ändå se sig slaget av årets nya konstellation Jägersborg/Verum.

– De är fysiskt starka och vi är inte så lysande. Vi får varken till spelet bakåt eller framåt men det kommer säkert att lyfta lite efter hand, säger Vankivas tränare Peter Leo.

Mål, Vankiva: Besnik Dibrani.

Jägersborg/Verum: Oliver Tornerefelt, Ted Rosquist, Johan Holmén.

Osby FF–Wisseltofta 1–2 (1–0)

I varma och tuffa förhållanden blev det en bra och jämn match mellan Osby FF och Wisseltofta. Osby tog ledningen på duktige Jakob Nilssons klassmål men när IFK Osbys fjorårskapten Benjamin Persson, nu i Wisseltofta, dök upp till matchen med 20 minuter kvar hoppade han in och gjorde två mål på två minuter.

– Vi försöker spela boll och det gör Wisseltofta med. Oavgjort hade kanske varit rättvist, säger Osbys lagledare Björn Olsson och räcker över luren till Wisseltoftas tränare Morgan Nilsson (de råkar träna ett P6-lag ihop).

– Vi har fått ett gott gäng. Jag vill inte säga för mycket men vi har någon till på gång in så det ser bra ut, säger Nilsson som berömmer Albin Jönsson och Axel Blomqvist (ja, hockeyspelarna).

Mål, Osby: Jakob Nilsson.

Wisseltofta: Benjamin Persson 2.

Östanå Bruk–Hörja/Röke 3–2 (2–0)

Sebastian Svantesson var utropstecknet i Östanå när ”Bruket” tog andra raka segern. Den här gången mot Hörja/Röke, laget med ”Syrianskaränderna”. Östanå ledde med 3–0 och såg ut att ha allt under kontroll men efter två reduceringar, en av dem på straff, blev det nervöst sista kvarten.

– Det är ett tufft lag och det blir lite onödigt svårt på slutet efter straffen, säger Östanås tränare Daniel Mjärdestam.

Mål, Östanå: Erik Norrman, Ozzie Bertilsson, Kevin Holst.

Hörja/Röke: Viktor Fredriksson, Simon Pålsson.

Division 6 Nordöstra B

Näsum–IFK Knislinge 1–2 (1–1)

Gamle Mjällbyspelaren Kim Thörnberg saknades i Näsum med knäbesvär men hemmalaget lyckades ändå orsaka svårigheter för Knislingekamraterna.

– Vi har absolut lägen att avgöra tidigare. Jag vet inte om det är nerver eller vad det är men det är misstag från båda lagen och ryckigt spel, säger Knislinges tränare Emil Rydh som helt sonika tvingades avgöra matchen själv.

Mål, Knislinge: Jonathan Nilsson, Emil Rydh.

Damer

Division 3 Nordöstra

Önnestad–Hjärsås/Värestorp 6–1 (2–1)

Hjärsås/V inledde riktigt bra mot Önnestad men med bara en spelare på bänken tog gästerna kvar med 20 minuter kvar och det var då det rann i väg. Över huvud taget har Hjärsås/V liten trupp och ett samarbete med VMA (som har ett blandat flicklag) är på gång.

– Vi har en jättetunn trupp, den är stabil men vi saknar verkligen bredd, säger Hjärsås/V:s rutinerade tränare Mikael Ekdahl som är något orolig över läget:

– På en skala ett till tio så är det en femma.

Mål, Hjärsås/V: Josefine Svensson.

Östanå Bruk–Sösdala 3–2 (1–1)

Linn Carlssons direkta röda kort i 40:e minuten betydde att Östanå tvingades spela en dryg halvlek med tio spelare. Ändå blev det tre poäng hemma mot Sösdala.

Mål, Östanå: Nelly Sand, Erika Mjärdestam, Julia Wedenell.

Sösdala: Caroline Hedlund, Isabella Lövgren.

Division 4 Nordöstra

Lönsboda–Hörja 1–0 (1–0)

Tina Johansson gjorde matchens enda mål redan efter tio minuter och blev matchvinnare för Lönsboda mot Hörja.

Mål, Lönsboda: Tina Johansson.

Sport

Talangen lämnar Malmö – klar för dansk klubb

Tim Prica var missnöjd med speltiden i Malmö. Nu är han klar för danska Ålborg. Arkivbild.
Tim Prica var missnöjd med speltiden i Malmö. Nu är han klar för danska Ålborg. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

18-årige anfallstalangen Tim Prica och Malmö FF går skilda vägar.

Fotbollsspelaren lämnar Skånelaget med omedelbar verkan och är klar för danska Ålborg.

"Jag tar det här beslutet för att jag behöver regelbunden speltid och min bedömning är att jag har större chans till det i Ålborg", säger Prica i ett pressmeddelande.

Tim Prica kom till Malmö som tolvåring från israeliska Maccabi Tel Aviv där hans pappa, tidigare landslagsspelaren Rade Prica, spelade 2013–2015.

I år har han spelat fyra matcher i allsvenskan, två starter och två inhopp, med en assist på poängkontot.

"Det fanns ingen tvekan hos oss om att vi ville behålla Tim. Vi satte en deadline och när han inte ville ta vårt erbjudande hamnade vi i den här situationen. Det är tråkigt för han är en stor talang och en fin kille", säger Malmös sportchef Daniel Andersson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Sport

Amerikansk mittfältsstjärna till City

Samantha Mewis, här i duell med Sveriges Kosovare Asllani under fotbolls-VM förra året, är klar för engelska Manchester City. Arkivbild.
Samantha Mewis, här i duell med Sveriges Kosovare Asllani under fotbolls-VM förra året, är klar för engelska Manchester City. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Manchester City förstärker laget inför den kommande Super League-säsongen. Samantha Mewis, central mittfältare i det USA som vann fotbolls-VM förra sommaren, lämnar North Carolina Courage i nordamerikanska NWSL för spel i England.

"City är en av världens bästa klubbar och jag har hört så mycket bra saker om damlaget och deras otroliga träningsanläggningar", säger 27-åringen i till klubbens hemsida.

Mewis har gjort 18 mål på 67 landskamper för USA och på klubbnivå tagit tre NWSL-titlar, en med Western New York Flash och två med North Carolina.

Manchester City ledde Super League när säsongen avbröts på grund av coronapandemin i våras. Trots det gick ligatiteln till Chelsea, som hade ett bättre poängsnitt.

Sport

Fler svenska förare kan lyfta speedwayen

Dackarnas Jacob Thorsell under fjolårets SM-final mot Smederna. Dackarna har inför årets trupp satsat främst på svenska och danska förare, Thorsell är kvar i laget. Arkivbild.
Dackarnas Jacob Thorsell under fjolårets SM-final mot Smederna. Dackarna har inför årets trupp satsat främst på svenska och danska förare, Thorsell är kvar i laget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport En annorlunda säsong väntar speedwayen inför tisdagens elitseriepremiär.
Men coronapandemin behöver inte bara innebära negativa följder för sporten.
– Alla klubbar är nästan tvingade till att titta efter förare i de egna leden och det behöver sporten som helhet, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.
PREMIUM

Att en av landets största publiksporter tvingats förbereda för en säsong just utan supportrar på läktaren får konsekvenser. Den regerande mästaren Smederna drog sig ur serien eftersom man inte anser sig klara en säsong utan publikintäkter.

För de resterande lagen väntar ett komprimerat upplägg där det fortfarande finns en osäkerhet kring vilka förare som kommer vara tillgängliga på grund av olika reserestriktioner i exempelvis Polen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Corona överskuggar SHL-lagens premiärer

Örebro spelar första träningsmatchen för säsongen borta mot Västerås på tisdagen. Arkivbild.
Örebro spelar första träningsmatchen för säsongen borta mot Västerås på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Kicki Nilsson/TT
Sport
Sport Örebro blir det första SHL-laget som spelar match sedan sista grundserieomgången den 12 mars förra säsongen.
I vanliga fall spelar ishockeylagen träningsmatcher runt om i sina regioner, men coronapandemin gör att klubbarna spelar de flesta matcherna i sina vanliga ishallar.
Här är alla lagens försäsongspremiärer.
PREMIUM

Svensk ishockey har tagit fram ett medicinskt regelverk inför säsongen för att minska risken för smittspridning. Flera lag brukar lägga ut sina försäsongsmatcher till mindre arenor på landsorten, men Örebro är en av många klubbar som flyttat sina matcher tillbaka till ordinarie hemmaarenan.

– Vi vill vara försiktiga, säger vd:n Mikael Johansson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL