Annons

"Kan sluta och bli avelshingst"

Don Fanucci Zet heter svensk travsports nya fyraåringsstjärna.
Under torsdagskvällen vann han Sprintermästaren i Halmstad på en snabbare tid än den Elitloppsvinnande stallkamraten Propulsion.
– Det här är lite av en ny ras. Det är mycket känslor efter den här segern, sade tränaren Daniel Redén.
Publicerad 2 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Daniel Redén var känslosam efter Don Fanucci Zet succé. Arkivbild.
Daniel Redén var känslosam efter Don Fanucci Zet succé. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Bakgrunden till känslosvallet är att Don Fanucci Zet är en tydlig produkt skapad genom Daniel Redéns experimentlusta.

Hästens pappa Hard Livin tävlade framgångsrikt i hans regi och fick chansen att betäcka ett importerat passgångarsto från USA.

Annons

Passgång är en snabbare och förbjuden gångart i travlopp, men Redéns tänk att kombinationen med en travare som pappa och passgångare som mamma skulle kunna skapa något alldeles extra har visat sig stämma bra.

Don Fanucci Zet hade dock stora problem att få travet att flyta som två- och treåring, men i år som fyraåring har han slagit ut i full blom.

Efter att besegrats med knapp marginal i årets första storlopp Kungapokalen tog han nu revansch i Sprintermästaren. Kilometertiden 1.09,6a/1 609 meter är den näst snabbaste i loppets 43-åriga historia.

– Vårt hemmabygge är fantastiskt bra. Jag försökte göra om hans mamma till en travhäst, men det var omöjligt. När jag betäckte henne hoppades jag få ett sto att avla vidare på och att det skulle kunna falla väl ut i nästa led, men så kom den här fram direkt, sade Daniel Redén och tillade:

– Det är jättemycket känslor, man har inte riktigt hunnit landa i det heller. Plötsligt springer hästen 1.09,6 efter att knappt kunna starta i ett nollopp i början av året. Nu när han orkar med sin kropp och mentalt landat i att det är tävling har det hänt väldigt mycket, sade Redén.

Örjan Kihlström körde hästen till vinsten värd 1,2 miljoner kronor.

– Jag har sett på Örjan att det inte finns någon botten i den här hästen. Någonstans tar det säkert stopp, men detta är något av en ny ras. Han kan sluta nu och bli avelshingst istället, sade Redén.

Hemmahästen Guzz Mearas spurtade in till andraplatsen för Johan Untersteiner och Click Bait körd av Björn Goop slutade på tredjeplats.

Emil Persson

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons