Annons

EU manar Ryssland att utreda oegentligheter

Nästan 78 procent av de ryska väljarna godkände Vladimir Putins grundlagsändringar, enligt landets valkommission. Kreml hyllar resultatet som en triumf för Putin.
Publicerad 2 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En grupp demonstranter protesterar mot Putins fortsatta styre på Pusjkintorget i centrala Moskva.
En grupp demonstranter protesterar mot Putins fortsatta styre på Pusjkintorget i centrala Moskva.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kallar den sju dagar långa omröstningen för en "triumferande omröstning om förtroendet för president Putin". Till reportrar i Moskva säger Peskov att folkets intresse för omröstningen var förutsägbar, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Men det var självfallet svårt att förutspå det extremt höga valdeltagandet och det extremt stora stödet vi nu sett, säger han.

Annons

Valresultatet innebär att den 67-årige Putins mandatperioder nollställs, vilket i teorin gör det möjligt för presidenten att sitta kvar till 2036. Dagen efter omröstningens avslut tackar Putin folket.

– Tack så väldigt mycket för ert stöd och förtroende, säger han i ett tv-sänt tal.

Dubbel röstning

Kritiker uppger att omröstningen karaktäriserats av allvarliga oegentligheter, uppgifter som EU nu uppmanar Ryssland att utreda.

– Vi är varse om rapporter och anklagelser om oegentligheter under omröstningen, däribland användning av tvångsmedel, dubbel röstning, kränkningar av röstningssekretess och anklagelser om polisvåld mot en journalist som bevakade omröstningen, säger EU-talesmannen Peter Stano under en presskonferens i Bryssel.

De ryska myndigheterna menar dock att det hela gått rätt till. Enligt ett uttalande från den centrala valkommissionen CEC är resultatet giltigt.

Lockade med priser

Den starkt Kremlkritiske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kallade på söndagen resultatet "en stor lögn" som inte avspeglar folkets åsikter. Under den officiella valdagen hölls protester på flera platser i Moskva.

I det omfattande paketet som ryssarna behövde ta ställning till ingick även höjda pensioner och strängare regler kring minimilöner, samt att äktenskapet enligt lag ska komma att definieras som en relation mellan man och kvinna.

Hur stor andel av den ryska befolkningen som röstade är ännu oklart. Kreml jobbade hårt för att få ryssarna till valurnorna, bland annat genom att locka med bilar och lägenheter som skulle lottas ut bland väljarna. Kritiker menar att utlottningen är ett sätt att registrera hur individuella väljare röstat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons