Annons

Tesla högst värderade biltillverkaren

Elbilstillverkaren Tesla har klivit upp på tronen som den högst värderade bilproducenten, sedan bolagets aktier stigit till rekordhöga nivåer och passerat Toyota.
Publicerad 2 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Nyproducerade Teslabilar lastas vid biltillverkarens fabrik i Fremont, Kalifornien i USA.
Nyproducerade Teslabilar lastas vid biltillverkarens fabrik i Fremont, Kalifornien i USA.Foto: Ben Margot/AP/TT

Teslaaktierna har stigit över 163 procent sedan början av året och företaget har nu ett värde på över 200 miljarder amerikanska dollar, vilket är runt 6 miljarder mer än vad Toyota i dagsläget är värderat till.

Det betyder att Teslas värde är mer än tre gånger så högt som de andra amerikanska biltillverkarna General Motors och Ford tillsammans.

Annons

Aktiens uppgång tyder på ett ökat förtroende bland investerare för elfordons framtid och på Teslas övergång från en nischbiltillverkare till en global ledare inom miljövänligare bilar, skriver Reuters.

Efter att ha gått med förlust i flera år har elbilstillverkaren vänt trenden och varit lönsamt tre kvartal i rad, sedan det tredje kvartalet 2019.

Efter verksamhetsåret 2019 redovisar Tesla intäkter på ungefär 24,6 miljarder amerikanska dollar och 367 200 levererade fordon. Teslas vd Elon Musk har tidigare sagt att Tesla ska leverera minst 500 000 fordon 2020, en prognos som inte ändrats trots coronapandemin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons