Annons

Tumult under begravningen av etiopisk artist

Publicerad 2 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Kistan med den mördade etiopiske artisten Hachalu Hundessa sänks under ett stort säkerhetspådrag på torsdagen.
Kistan med den mördade etiopiske artisten Hachalu Hundessa sänks under ett stort säkerhetspådrag på torsdagen.Foto: Foto: OBN/AP/TT

Tumult utbröt i den etiopiska staden Ambo under begravningen av den populäre artisten Hachalu Hundessa. Minst sex personer skadades bland de hundratals sörjande som samlats på en arena i artistens hemstad.

Hachalu Hundessa sköts ihjäl av okända angripare i huvudstaden Addis Abeba i måndags kväll.

Annons

Hans politiska sånger har utgjort ledmotivet för oromofolkets proteströrelse. Kort före mordet hade han kritiserat det etiopiska ledarskapet.

Dödsbudet har lett till våldsutbrott som hittills tagit runt 90 människors liv. De ökade etniska spänningarna befaras hota den demokratiska utvecklingen i landet.

En oromisk tv-kanal direktsände begravningen. Kistan kördes in på arenan i en svart bil, följd av ett brassband och män på hästar.

– Han var en verklig frihetskämpe. Han var en sångare som lyfte vår livsande, sade arrangören Belay Aqenaw.

Gatorna i huvudstaden Addis Abeba var ganska lugna på torsdagen, med mindre trafik än vanligt och många butiker fortfarande stängda efter oroligheterna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons