Annons

Återhämtning bland Europas tjänstebolag

Runtom i Europa börjar nu tjänstesektorn att se ljusglimtar.
Utvecklingen är dock spretig. I Spanien noteras tillväxt, Tyskland och Frankrike går fortsatt i motsatt riktning.
Publicerad 3 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Runtom i Europa börjar nu tjänstesektorn att se ljusglimtar efter att restauranger och barer varit nedstängda. Arkivbild.
Runtom i Europa börjar nu tjänstesektorn att se ljusglimtar efter att restauranger och barer varit nedstängda. Arkivbild.Foto: Paul White/AP/TT

Humöret inom tjänstesektorn har blivit alltmer optimistiskt i takt med att allt flera länder nu öppnat upp igen. Inköpschefsindex för eurozonen steg från 30,5 föregående månad till 48,3 i juni. Det betyder att man fortfarande är strax under det magiska 50-strecket där en siffra över 50 indikerar tillväxt.

Även om alla de stora europeiska ekonomier redovisar tydliga ökningar när restauranger, barer och övriga uteställen nu öppnar upp igen finns det också tydliga landsskillnader.

Annons

Spanien som varit ett av de allra hårdast drabbade länderna i covid 19-hänseende rapporterar nu en tillväxt när siffran steg från 27,9 till 50,2 i juni, vilket dessutom kan jämföras med 7,1 i april. Även i Frankrike noteras tillväxt medan till exempel Italien på 46,4 var sämre än analytikernas förväntningar och dessutom lägre än den svenska siffran för samma period. Italien, Europas tredje största ekonomi, var det land som initialt drabbades allra hårdast av coronapandemin och BNP krympte bland annat med 5,3 procent under första kvartalet.

I Europas tyngsta och största ekonomi – Tyskland – revideras samtidigt den preliminära siffran upp från 45,8 till 47,3 med fortsatt osäkerhet inom ekonomin.

"Lättnader kring nedstängningen har gett liv tillbaka till några delar av ekonomin men junisiffrorna indikerar att aktiviteten är fortsatt nedtryckt på grund av fortsatt svag efterfrågan", kommenterar Phil Smith, chefsekonom vid IHS Markit.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons