Annons

Svensk friad – Amnestychefer dömda i Turkiet

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns, men flera andra får fängelse. Det blev resultatet när domarna mot de så kallade "Istanbul 11", anklagade för terrorbrott i Turkiet, meddelades.
– Vi förväntade oss att alla elva skulle frikännas men mina kära kollegor fick en absurd dom, säger Ali Gharavi.
Publicerad 3 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.
Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.Foto: Emil Langvad/TT

De elva – nio människorättsförsvarare och två internationella experter – greps sommaren 2017. De flesta av gripandena skedde i anslutning till ett möte om digital säkerhet på ön Büyükada i Marmarasjön. Enligt misstankarna hade mötet en dold agenda; att planera en statskupp i Turkiet.

Svenske Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de åtalade fanns också Taner Kiliç och Idil Eser, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals före detta högsta chefer i Turkiet.

Annons

När domarna föll på fredagseftermiddagen befanns Kilic, Eser och flera andra av de åtalade skyldiga. Gharavi och några andra frikändes.

– Det är blandade känslor. Vi förväntade oss att alla elva skulle bli friade men mina kära kollegor fick en absurd dom. Den sidan gör mig arg. Men samtidigt är det för mig ett avslut på hela det här absurda maratonet som präglat mitt liv sedan 2017, säger Ali Gharavi till TT.

Redo för det värsta

"Åtalets syfte är att tysta dem på de anklagades bänk och skicka ett meddelande till resten av samhället: kämpa för mänskliga rättigheter och säg sanningen på egen risk", sade Eser inför domsluten i ett pressmeddelande från Amnesty International.

– Vi trodde alla skulle frias eftersom det inte fanns några bevis. Under hela processen försökte åklagarna bara lyfta fram och bevisa rykten. Hade det varit en rättvis process hade det inte kunnat bli ett annat resultat än att alla friades, säger Ali Gharavi.

Domen skulle egentligen ha fallit redan i oktober förra året, men sköts då upp på obestämd tid. I februari gjordes ett nytt försök, men avslutningen av rättegången flyttades även då fram under dunkla omständigheter.

Vill stötta kollegorna

Tio av de misstänkta, däribland Gharavi, släpptes ur turkiskt säkerhetsfängelse i oktober 2017 i väntan på domen. Taner Kiliç släpptes mot borgen först i augusti 2018 efter mer än 14 månader i fängelse.

– Jag är mycket tacksam för det stöd jag fick av hela svenska samhället 2017, till och med dåvarande utrikesminister Margot Wahlström var väldigt inblandad och många jobbade för att få mig fri, säger Ali Gharavi.

Nu avvaktar Ali Gharavi besked om domen ska överklagas, men han har hopp om att processen nu ska vara över för hans del. Nu vill han fortsätta stötta sina kollegor som fortfarande kämpar.

– Mina kollegor är lika oskyldiga som jag och det känns mycket orättvist att de fälls, säger Ali Gharavi.

Samtliga åtalade har nekat till alla anklagelser, som de kallar grundlösa och politiskt motiverade. Amnesty kallar anklagelserna för absurda.

Annons

Mia Holmberg Karlsson/TT

Ellinor Knoxborn/TT

Fakta: "Istanbul 11"

Fakta: "Istanbul 11"

De elva personer som greps vid olika tillfällen sommaren 2017 har kommit att kallas "Istanbul 11". De anklagades bland annat för att vid en it-konferens ha planerat samhällsomstörtande aktiviteter i Turkiet.

Åklagare krävde hösten 2017 straff på upp till 15 års fängelse för de misstänkta. Samtidigt släpptes de flesta av dem i väntan på dom. Ett antal, däribland svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner, kunde därmed lämna Turkiet.

Under senare domstolsförhandlingar justerade åklagarna sina yrkanden och öppnade för att fria flera av de elva.

De misstänkta anser att alla anklagelser är helt grundlösa. De har fått medhåll av bland andra en lång rad kända kulturnamn, såsom Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo. "När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara", skrev stjärnorna i ett öppet brev 2017.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons