Annons

Rekyl i tjänstesektorn i juni

Publicerad 3 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tjänstesektorn fick ett uppsving i juni och inköpschefsindex är nu nära nivån som indikerar tillväxt. Arkivbild.
Tjänstesektorn fick ett uppsving i juni och inköpschefsindex är nu nära nivån som indikerar tillväxt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) lyfte till 49,2 i juni, från uppreviderade 41,6 i maj, enligt Swedbanks och inköpschefsorganisationen Silf:s månatliga mätningar. Det innebär att indexet nu är nära nivån 50, som indikerar tillväxt.

"Den snabba återhämtningen är delvis en rekyl efter den djupa nedgången i våras men får också stöd av de lättnader som gjorts gällande restriktionerna mot coronaviruset", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen hos Swedbank, i ett pressmeddelande.

Annons

För första gången på fyra månader är delindexet för tjänsteföretagens planer för affärsvolymer tillbaka på tillväxtnivå, 53,8 i juni.

Tidigare i veckan visade inköpschefsindex för tillverkningsindustrin en liknande utveckling.

Det samlade indexet för både industrin och tjänstesektorn steg från uppreviderade 41,1 i maj till 48,7 i juni.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons