Annons

Stora mängder falska eurosedlar stoppade

Publicerad 3 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En tioeurosedel under lupp i Tyskland. Arkivbild.
En tioeurosedel under lupp i Tyskland. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Polis i Spanien och Rumänien har ingripit mot två tryckerier som tillverkat stora mängder falska sedlar i eurovaluta respektive rumänsk leu, uppger Europol, som gett stöd åt insatserna.

Vid ingripandet i Spanien, den 17 juni, greps två huvudmisstänkta, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Annons

Under husrannsakan fann polisen utrustning och material som tyder på att den illegala verksamheten haft kapacitet att trycka omkring 300 000 falska eurosedlar.

I Rumänien genomsökte polisen den 24 juni fem fastigheter och tog in tre personer för förhör. Hemma hos den huvudmisstänkta hittades avancerad utrustning för sedeltillverkning samt omkring 400 sedlar av valören 100 leu till ett värde av motsvarande drygt 80 000 kronor.

Sedlarna bar alla synliga säkerhetsdetaljer vilket innebär att det skulle vara i princip omöjligt för en lekman att upptäckta att de var falska, skriver Europol.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons