Annons

Svenska grönsaker plöjs ned i virusets spår

Publicerad 3 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Mängder av svenskproducerad sallad plöjs ned i jorden igen då coronapandemin lett till minskad försäljning till restauranger och hotell. Arkivbild.
Mängder av svenskproducerad sallad plöjs ned i jorden igen då coronapandemin lett till minskad försäljning till restauranger och hotell. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Hundratals ton svenskproducerade grönsaker går till spillo som en följd av coronavirusets spridning.

Företaget Åhus Grönt tvingas plöja ned runt 200 ton salladskål och 600 ton isbergssallad efter att försäljningen till restauranger och hotell har minskat drastiskt, uppger vd:n Per Johansson för Lantbruksnytt.

Annons

– Den får gå tillbaka som näring till jorden igen, säger han till tidningen.

Dessutom ska 1 000 ton lagrad potatis bli djurfoder i stället för att bli mat till människor. Förlusterna motsvarar mångmiljonbelopp för företaget och runt en tiondel av årets skörd.

Salladen plöjs ned i takt med att den blir klar för skörd och det visar sig att den inte går att sälja.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons