Annons
Publicerad 4 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Se till att gummibladet är fräscht när du putsar fönster.
Se till att gummibladet är fräscht när du putsar fönster.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Notiser Hem v 27

Mycket tålamod ger rena fönster

Annons

En hink med fönstersåpa och vatten samt påläggare med mikropäls – annars biltvättssvamp utan kemikalier. Plus fönsterskrapa och urtvättade bomullslakan. Dessutom ska du utrusta dig med mycket tålamod – först då blir fönstren rena. Tidningen Din bostadsrätt har intervjuat mästerputsaren Ivan Pleinadius, med såväl SM- som VM-medaljer i fönsterputsning på meritlistan. Här är hans metod:

+Lägg på måttligt av vatten- och såpablandningen på rutan med påläggaren (eller svampen).

+Gnugga hela ytan med påläggaren.

+Skölj påläggaren mellan varje putsning, vrid ur.

+Dags för fönsterskrapan! Gummibladet bör vara fräscht. Dra med skrapan vågrätt från vänster till höger på fönstret med en aning lutning. Fortsätt tills hela fönstret är taget.

+Torka av vattnet endast längs kanterna runt ramen. Om du har fått vattenspill kvar mitt på fönstret är det bättre att börja om från början.

Skörda oregano tidigt på dagen

Vad vore väl köksträdgården utan alla färska örter? Oregano vill stå soligt och du kan plantera den i såväl rabatt som kruka. I trädgårdslandet kan den samsas med andra kryddor, men tänk på att den lätt sprider sig. Sätt den med en kruka kring rötterna så kontrollerar du spridningen, tipsar Plantagen. Skörda genom att knipsa hela kvistar innan växten blommar. Bäst är att plocka kryddor i gryningen eller i varje fall under förmiddagen, innan solen har blivit för stark, skriver Weibulls. Använd de färska bladen till att förgylla en sallad eller en sås. Lägg på pizzan eller torka för senare bruk. Tänk på att den fleråriga örten kan övervintra under nästan vilka förhållanden som helst. Vill du föröka den, så dela plantan – se till att rötter följer med.

Färsk oregano är mumma.
Färsk oregano är mumma.Foto: Henrik Montgomery/TT

Duka med hjärtat

Modeprofilen och entreprenören Nathalie Schuterman har en faiblesse för exklusiv inredning, särskilt när design och mode kombineras på olika sätt. I ett pressmeddelande från porslinsföretaget Rosenthal tipsar hon om hur du dukar på bästa sätt.

Annons

+Duka efter årstid och din sinnesstämning.

+Våga använda olika porslin, bestick och servetter. På så sätt kan du blanda och hitta nya spännande kombinationer.

+Välj porslin med hjärtat. Du ska bli inspirerad varje gång du tar fram det ur skåpet.

Dukningen är en viktig del i varje bjudning, menar Nathalie Schuterman.
Dukningen är en viktig del i varje bjudning, menar Nathalie Schuterman.Foto: Alma Vestlund

Udda namn på bostadsrättsföreningar

Många bostadsrättsföreningar hämtar inspiration från naturen och närområdet när de ska namnge sig. Men Sveriges Bostadsrättscentrum, som har gått igenom registren, har även hittat udda namn. Vad sägs om Bananrepubliken, Elda med kärlek eller Lilla Isprinsessan? Andra föreningsnamn som sticker ut är Kattrumpan, Myrsloken och Lyckans ost. Även Guldmyran, Kakburken och Kaggen får en att höja på ögonbrynen. Liksom Läderlappen, som får en att undra om det är operetten från 1800-talet, den amerikanska tv-serien från 1960-talet eller kanske fladdermöss som har inspirerat.

Jodå, en bostadsrättsförening kan heta Myrsloken.
Jodå, en bostadsrättsförening kan heta Myrsloken.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Citatet

"Fröer och utsäde är grunden till vår livsmedelsförsörjning men numera finns ingen fröodling i vårt land. Vid en krissituation kan just bristen på utsäde bli allvarlig, så det är bra om så många som möjligt lär sig grunderna i hur man får fram egna frön."

Karin Jansson i tidskriften Odlaren som i senaste numret tar upp självhushållning och hur man kan odla sin egen mat.

Karin Jansson.
Karin Jansson.Foto: Johan Nilsson/TT

Citatet

"Ge dig hän, livet blir lite roligare av färg. Jag är bra på att skapa trivsel för mig själv. Jag tänder ljus hemma, även när jag är ensam. Det är mysigt. Köp färgglada blommor. Men glöm inte att vattna dem!"

Annons

Tv-profilen och programledaren Suzanne Axell i Sköna hem om hur hon skapar hemtrevnad med enkla medel.

Suzanne Axell.
Suzanne Axell.Foto: Janerik Henriksson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons