Hemestertips

Safari i Bergmans fotspår

Skånekarta med platserna Hovs hallar, Norrvikens trädgårdar, Arild, Pålsjö skog, Helsingborg, Ramlösa, Lund, Övedskloster, Jordberga slott och Ystad markerade.
Foto: Linnea Nybogård
Kultur och nöje
Hemester I coronatider får vi hemestra som aldrig förr. Därför handlar vår sommarserie i år om just hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra.
I andra delen får du följa med Linnea Nybogård på en filmsafari till olika platser där Ingmar Bergman spelade in sina filmer i Skåne.

Ingmar Bergman gillade Skåne och spelade in flera av sina mest kända verk här. Vi har valt ut tre filmer och tre platser med frågan: Hur hade det gått att återskapa de här scenerna i dag?

Platserna har fått betyg efter hur enkelt det hade varit att återskapa filmscenen i dag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Oklar filmvår väntar pressad bransch

Sofia Kappel (till vänster) debuterar som skådespelare i den krävande rollen som Bella i regissören Ninja Thybergs långfilmsdebut 'Pleasure', som utspelas i den amerikanska porrfilmsindustrin.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Långfilmsdebuterande Ninja Thyberg kallar "Pleasure" för sitt livsverk, som inte ens en pandemi kan stoppa.
– Jag tror så mycket på filmen att den kommer att klara vad som helst, säger regissören.

Nu kommer ljuset, koltrastrarna och snart är vi vaccinerade allihop hälsade Film- och tv-producenternas ordförande Eva Hamilton optimistiskt från en förinspelad videohälsning när den hårt prövade filmbranschen samlade ihop sig till en sedvanlig vårpresentation av kommande svenska filmer.

Hoppet om minskad smittspridning, så att publiken kan återkomma till biograferna var mantrat för dagen. Det har blivit tydligt att affärsmodellen har krackelerat under pandemin då de viktiga biljettintäkterna uteblivit, vilket drabbar hela branschen. Hittills har 500 miljoner kronor betalats ut i krisstöd, 250 miljoner till är på väg och Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, hälsade från distans att hon tror att det kommer ytterligare medel.

Efterlängtad biopublik

Hoppet om ljusare tider verkar ändå leva, trots att få av de premiärdatum som finns är huggna i sten. Men när biograferna väl öppnar på bred front – Filmstaden, landets största biokedja kommer inte att göra det så länge maxtalet för antal besökare i en salong ligger på 8 personer – kommer det åtminstone att finnas några spännande svenska filmer att visa.

En film som redan har låtit tala om sig är "Pleasure", Ninja Thybergs inifrånskildring av porrbranschen i Los Angeles. Hon beskriver filmen som "sitt livsverk" eftersom tematiken har intresserat henne på olika sätt sedan hon var 16 år.

– Allt jag har gjort i mitt liv har lett fram till den här filmen, sade den nu 36-åriga regissören på plats på Filmhuset i Stockholm, och beskriver "Pleasure" som en resa in i en ovanlig och spännande bransch ur ett kvinnligt perspektiv men också som ett växa-upp-drama och en samtidsskildring.

Utmanande debutroll

Filmen handlar om den svenska tjejen Bella som åker till Los Angeles med drömmar om att göra karriär inom porren. Huvudrollen spelas av Sofia Kappel, som gör sin första filmroll.

– Det har varit utmanande såklart. Inte bara för att jag är naken fysiskt, utan också psykiskt. Det har varit värt det men jag hade inte klarat det utan Ninja, hon har hållit mig hårt i handen hela vägen. Hon har blivit som familj för mig, säger Sofia Kappel.

"Pleasure" visas i tävlan under Göteborgs digitala filmfestival och tanken är att den ska få biopremiär 24 mars. Men redan förra våren fick den Cannes-festivalens speciella kvalitetsstämpel "Cannes 2020 label". Någon riktig festivalkänsla blev det förstås inte eftersom festivalen ställdes in.

– Det är tråkigt men Cannes-äran kvarstår även om upplevelsen uteblev. Det som är positivt är att filmen kom med i Sundance nu i stället och når den amerikanska publiken, säger Ninja Thyberg.

Boliden i fokus

Flera dokumentärer med sprängkraft presenterades också. "Arica" i regi av Lars Edman och William Johansson Kalén följer upp deras film "Blybarnen" (2010) och skildrar de rättsliga turerna med det svenska gruvföretaget Boliden och det giftiga avfallet som skickades till den chilenska staden Arica i mitten av 1980-talet.

Stora svenska skogsbolag, även statliga Sveaskog, och deras så kallade miljöcertifiering hamnar under lupp i "Om skogen" av Peter Magnusson, som skildrar krisen för den sista naturskogen som finns kvar i landet.

För den som bara vill bli underhållen finns också lämpliga alternativ. Colin Nutleys "Bröllop begravning och dop – filmen" blir en, om möjligt, än mer känsloladdad fortsättning på tv-serien.

"Snälla kriminella" är humorgänget bakom SVT-serien "Laxbrallas" filmdebut. Och så får Ola Rapace-frontade gangsterkomedin "Vitt skräp" premiär, efter att ha varit under produktion sedan 2014.

– Det här är en crossover mellan Lars Norén och Tarantino. Det är något man aldrig sett förut, något helt eget, säger Ola Rapace.

Miranda Sigander/TT

Dokumentären 'Arica' följer den rättsliga processen kring gruvbolaget Boliden och giftskandalen i Chile. Pressbild.
Dokumentären "Arica" följer den rättsliga processen kring gruvbolaget Boliden och giftskandalen i Chile. Pressbild.
Foto: Folkets bio
Colin Nutleys 'Bröllop, begravning och dop – filmen' får premiär någon gång i vår. Pressbild.
Colin Nutleys "Bröllop, begravning och dop – filmen" får premiär någon gång i vår. Pressbild.
Foto: Jan Tove/Nordisk film
Regissören Tobias Leo Nordquist och skådespelaren Ola Rapace beskriver den till synes lätt absurda gangsterkomedin 'Vitt skräp' som 'Lars Norén korsat med Tarantino'.
Regissören Tobias Leo Nordquist och skådespelaren Ola Rapace beskriver den till synes lätt absurda gangsterkomedin "Vitt skräp" som "Lars Norén korsat med Tarantino".
Foto: Anders Wiklund/TT
Rösterna till den animerade barnfilmen 'Apstjärnan' görs av bland andra Stellan Skarsgård och Pernilla August. Pressbild.
Rösterna till den animerade barnfilmen "Apstjärnan" görs av bland andra Stellan Skarsgård och Pernilla August. Pressbild.
Foto: SF Studios

FAKTA

Fakta: Den svenska filmvåren 2021

"The Swedish way" av Maj Wechselmann. Dokumentär som undersöker den svenska coronastrategin, ur de långtidssjukas perspektiv. Premiär: 22 januari.

"Om skogen" av Peter Magnusson. Dokumentär om kampen för de sista orörda naturskogarna i Sverige. Premiär: 5 februari.

"Det krokiga och det raka" i regi av Sven Blume. Dokumentär om arkitekten Carl Nyrén. Premiär: 8 mars.

"Earth: muted" av Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin. Om krisen för bin i Kina. Premiär: 8 mars.

"Arica" av Lars Edman, William Johansson Kalén. Dokumentär om hur de chilenska giftoffren tar svenska Boliden till rätten. Premiär: 12 mars.

"Sweat" av Magnus von Horn. Drama om fitnessdrottningen och instagram-kändisen Sylwia. Premiär: 21 mars.

"Pleasure" av Ninja Thyberg. Bella åker till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Premiär: 24 mars.

"Flee" av Jonas Poher Rasmussen. Animerad hybridfilm om den före detta flyktingen Amin. Premiär: 26 mars.

"Apstjärnan" av Linda Hambäck. Animerad barnfilm, uppskjuten från i höstas. Premiär: Våren.

"Bröllop, begravning och dop – filmen" av Colin Nutley. Gänget från tv-serien dyker upp i filmform. Premiär: Våren.

"Vitt skräp" av Tobias Leo Nordquist. Utspelas i början av 80-talet i en småstad där Sami ( Ola Rapace) blir indragen i en knarkhärva. Premiär: 14 maj.

"Sune – uppdrag midsommar". Ännu en film om den populäre Sune och hans familj. Uppskjuten från i höstas. Premiär: 11 juni.

"Snälla kriminella" av Sara Young. Det nydumpade cykelbudet Sasan och den misslyckade rapparen MC Baboo planerar en stöt för att rädda sina skinn. Premiär: Ej klart.

Kultur och nöje

TV4 visar stödgala för musiken

Martin Stenmarck och Sarah Dawn Finer leder galan 'Don't stop the music'. Pressbild.
Foto: TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 30 januari sänder TV4 en stödgala för musikbranschen med namnet "Don't stop the music".

Under den två timmar långa och direktsända konsertkvällen uppträder Lars Winnerbäck, Tomas Ledin, Molly Sandén, Helen Sjöholm, Peter Jöback, Tommy Körberg, Stor, Benjamin Ingrosso, First Aid Kit, Janice och Frida Öhrn.

Konferencierer är Sarah Dawn Finer och Martin Stenmarck.

"Det är en ära att få leda den här kvällen. För mig är det en självklarhet att försöka göra det jag kan för att hela ekosystemet, alla yrkesgrupper och olika delar av evenemangsindustrin, ska får en rimlig chans att klara sig genom pandemin", säger Sarah Dawn Finer i ett pressmeddelande.

Kvällen arrangeras av Insamlingsstiftelsen Svenska Musikfonden.

Kultur och nöje

Tv-toppen: Storpublik för Bergfeldt

Carina Bergfeldt. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Premiären för Carina Bergfeldts pratshow gästades av Stefan och Ulla Löfven och lockade nästan två miljoner tittare. Som vanligt drog "På spåret" den i särklass största publiken.

1. På spåret (SVT1, fredag) 2 763 000

2. Carina Bergfeldt (SVT1, fredag) 1 964 000

3. Stjärnorna på slottet (SVT1, torsdag) 1 585 000

4. Skidskytte världscupen (SVT1, söndag) 1 480 000

5. Antikrundan (SVT1, torsdag) 1 446 000

6. Skidskytte världscupen (SVT1, lördag) 1 397 000

7. Tunna blå linjen (SVT1, söndag) 1 153 000

8. Vem kan vad (SVT1, söndag) 1 094 000

9. Sveriges mästerkock (TV4, onsdag) 1 043 000

10. Renées brygga (TV4, onsdag) 1 042 000

Mätperiod: 11/1–17/1 Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Källa: MMS

Kultur och nöje

Biotoppen: Uje Brandelius film kvar som etta

Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius och Vega Brandelius i 'Spring Uje spring'. Pressbild.
Foto: Johan Paulin
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Spring Uje spring" ligger kvar som etta på den svenska biotoppen. Efter coronarestriktionerna är det dåligt med nya filmer på listan, men "Honest thief" har klättrat upp till listans andraplats.
PREMIUM

1. (1) Spring Uje spring

2. (5) Honest thief

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Kom på mig själv med att sitta och le”

Eva-Gun Westfoord har sett serien Tunna blå linjen och känner igen sig mycket i de malmöitiska miljöerna.
Foto: Drago Prvulovic
Kultur och nöje
Skåne
Malmö Igår hade polisserien ”Tunna blå linjen” premiär och hemma i TV-soffan satt en av Skånes mest profilerade poliser och kände igen sig.
– De har gjort ett väldigt bra jobb, säger Eva-Gun Westford.

Tunna blå linjen utspelar sig i Malmö och följer ett gäng poliser i deras arbete ute i samhället. Ett vågat ämne, kanske särskilt i en stad som de senaste 10-20 åren omnämnts som ”crime capital of Sweden” i flera internationella nyhetsmedier. Men Eva-Gun Westford ger serien högt betyg, och hon borde veta efter att ha bott i staden i närmare tre decennier och arbetat som polis i 48 år.

– De har gjort ett väldigt bra grundarbete i stort och varit noga med att utrusta polisen både med rätt utrustning och rätt uttryck när de pratar med varandra, säger Westford.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sverigecasino.com

Casinobranschen 2021

Sverigecasino.com Casinobranschen är en bransch som i allra högsta grad blir påverkad av teknikens framsteg. Om du spelat på online casinon under flera år har du troligtvis lagt märke till dessa förändringar. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är uppfinningar som bara under de senaste åren blivit enormt populära.

Men hur kommer framtiden se ut för online casinon? Och kanske främst – Hur kommer casinobranschen se ut 2021?

Casinobranschen förändras just nu på två fronter. I denna artikel kommer vi främst fokusera på hur tekniken förändrar online casinon, men vi ska snabbt även nämna Spelinspektionens nya tillfälliga restriktioner.

Under februari 2020 slog Corona pandemin till fullt ut. Detta har resulterat i att personer spenderar mer tid hemma och kanske främst framför sina skärmar. Regeringen fångade snabbt upp risken med att personer sitter hemma i korrelation till spelmissbruk. Därför har regeringen tillsammans med Spelinspektionen infört tillfälliga restriktioner för spel vid online casinon. Restriktionerna ska gälla fram till juni 2021.

Tillfälliga restriktioner:

* Online casinon får inte dela ut bonusar som överstiger 100 kronor.

* Spelare får inte omsätta över 5000 kronor i veckan på online casinon.

* Spelare måste sätta upp en spelgräns för sitt spelande.

Restriktionerna har mött en hel del kritik. Casinobranschen har uppmärksammat de risker som finns med att ha hårda restriktioner på svenska casinon. Svenska spelare kan istället dras till casinon utan svensk spellicens för att få ta del av höga bonusar och färre krav på omsättning.

Teknik + Online casinon = Sant!

Som vi tidigare nämnt har teknikens framsteg även påverkat online casinon. Online casinon har blivit mer tillgängliga och användarvänliga. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är tre exempel på tekniska framsteg som haft stor positiv påverkan på online casinon.

Vad har framtiden mer att erbjuda? Kommer vi kunna spela online casinon via hologram? Kommer online casinon blir ännu större och ännu mer väldesignade? Vi har funderat ut på vad vi vill se på online casinon i framtiden och kommit fram till två idéer. Det vi vill se är Virtual reality och Gamification. Vad dessa två termer innebär och vad de skulle bidra med till online casinon har vi listat nedan.

Virtual reality!

Virtual reality – även kallat VR – slog igenom för några år sedan. VR ger människor en unik möjlighet att försätta sig i en annan/parallell verklighet. Under bara några år har tekniken förfinats och utvecklats. Man kan numera använda VR när man spelar TV- och datorspel genom att ta på sig ett par glasögon.

Skulle spelbranschen anamma möjligheten med VR skulle det kunna innebära stora framsteg för spelbranschen. Det vi hoppas på är att människor ifrån sitt egna hem ska kunna ha en hel casinoupplevelse. I Sverige finns det i dagsläget bara tre fysiska casinon och Las Vegas ligger på andra sidan Atlanten vilket innebär att möjligheterna att besöka ett fysiskt casino är begränsade. Det är därför vi tror att VR skulle kunna göra en stor skillnad för spelares spelupplevelse.

Tänk om man med hjälp av VR kunde befinna sig i ett lyxigt casino, mingla med andra spelare och kanske till och med spela i eller kolla på stora pokerturneringar. Vi håller tummarna för VR helt enkelt.

Gamification!

Gamification är inte riktigt lika känt som VR är för gemene man. Gamification är ett nytt begrepp som innebär att man bygger upp hela hemsidor med syftet att det är mer som ett TV- eller datorspel än en faktisk hemsida. Detta brukar vara väldigt uppskattat av de personer som sedan använder hemsidan.

Idén med Gamification är att spelupplevelsen på en hemsida ska starta innan man påbörjat första spelet. För online casinon kan det exempelvis vara så att runt om på hela hemsidan finns det små uppdrag som spelaren ska genomföra som inte direkt är kopplade till casinospel. Oftast brukar inte dessa uppdrag belönas med pengar men istället kan man få ta del av olika fördelar när man sedan spelar på casinot.

Ett område som verkligen lyckats använda Gamification på ett önskvärt sätt är skola och utbildning. Forskning har tydligt visat att elever blir mer intresserade och håller fokus längre under lektioner om uppgifterna är utformade som ett spel istället för på ett traditionellt sätt. Appar som exempelvis Hej Albert har fått enormt genomslag och blivit omättligt populärt.

Sammanfattning

Framtiden för online casinon kan kännas något oviss. Tekniska framsteg görs hela tiden men det tillkommer hårda restriktioner och nya lagar. Att svenska spelare kommer börja röra sig till utländska casinosajter om restriktionerna blir fler känns som en självklarhet. Det kommer i så fall innebära att restriktionerna egentligen skälper mer än de hjälper.

När det kommer till tekniken ser framtiden ljusare ut. Under 2021 tror vi att vi kommer se flera spännande tekniska framsteg för online casinobranschen. Virtual reality (VR) och Gamification är två saker vi håller tummarna för. Här tror vi att möjligheterna är oändliga och att dessa två uppfinningar verkligen kan bidra till en härlig casinomiljö online.

Kultur och nöje

Journalisten och författaren Lars Westman död

Lars Westman. Arkivbild.
Foto: Bengt Oberger/Wikimedia Commons
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Journalisten och författaren Lars Westman har avlidit, uppger tidningen Vi, för vilken Westman arbetade i många år.

"Lasse började på Vi 1966 och var därefter tidningen trogen i 45 år. Med varm humor och stor beläsenhet skildrade han stort och smått med en reportageprosa som var hans alldeles egen", skriver Vi-redaktionen i ett inlägg på Facebook.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Uppblåst Donald Trump till Londonmuseum

Trumpballongen vid Trumps statsbesök i Storbritannien 2019. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Under Donald Trumps tid vid makten blev den en symbol för många britters avsky för den amerikanske presidenten. Nu ska den sex meter höga jättebebisen som svävade över flera protester flytta in på museum, skriver The Guardian.

Den heliumfyllda karikatyren föreställer Trump som ett grinigt spädbarn, iklädd blöja och med en telefon i högsta hugg. Den steg till väders för första gången under de omfattande protesterna mot Trumps statsbesök i Storbritannien sommaren 2018.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Efterlyst artist gripen efter stormningen

Trumpanhängare inuti kongressbyggnaden efter stormningen. Arkivbild.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Jon Schaffer, som är gitarrist i det amerikanska heavy metal-bandet Iced Earth, är frihetsberövad efter att ha deltagit i stormningen av Kapitolium, skriver The Wall Street Journal.

Förutom att ha deltagit i intrånget misstänks han för att ha attackerat poliser med så kallad björnsprej – ungefär som pepparsprej med längre räckvidd. Sammanlagt misstänkts han för sex olika brott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL