Annons

Plötsligt bröts den goda stämningen

krönika • Publicerad 5 juli 2020 • Uppdaterad 13 december 2021

Måndagskvällen fanns det fortfarande lite av högsommarvärmen kvar. Jag och min sambo satt på terrassen och njöt av grönskan i trädgården och en flaska vin. Vi konstaterade nöjt att om en vecka börjar vi vår semester efter en rätt intensiv period.

Visst känner vi besvikelse över att ha fått skrinlägga våra tidigare planer på att besöka sambons släkt i Nederländerna. Där är det totalstopp för svenskar. Men ju mer vi pratat om alternativet med hemester, att semestra i Sverige, desto mer lockande har det blivit. Eftersom hon inte sett mycket av Sverige föreslog jag att vi tar bilen upp via Dalsland till Värmland och ser vilka smultronställen som finns där.

Annons

Värmland. Det första många av oss tänker på är Gustav Fröding, den olycklige och till slut galne diktaren, som skrivit så mycket vackert.

Eftersom Fröding är en favorit började jag ur minnet berätta lite om honom och hans dikter, som Dans bort i vägen, populariserad av Sven Ingvars. Några strofer om skalden Wennerbom kom jag också ihåg främst för att en tidigare kollega på sena fester brukade läsa upp på brett värmlandsmål med avslutningen om att det är gott för skalder att få sova. Lagom till att jag citerat den texten känner jag en stor regndroppe falla och föreslår att vi skall gå in.

Hornborgasjön undviker jag däremot, fåglar och jag är inte på samma våglängd.

Nej, det är ingen regndroppe, det var en fågel som sket säger sambon och konstaterar att fågelbajs rinner ner för min panna. Plötsligt bröts den goda stämningen för en stund. Allt i naturen på sommaren är inte vackert och stämningsfullt, där finns nedskitande fåglar, flugor och mygg som håller en vaken vid sängdags och mördarsniglar som attackerar det mesta i sin väg genom blomsterrabatter och grönsaksland.

Men Värmland får det bli även om sambon protesterar högljutt när jag föreslår att vi på streamad TV skall se humorserien, Ack värmeland du sköna.

Bara väderprognosen nästa vecka ser fin ut så rullar vi upp mot Värmland via Dalsland. Det går lätt att hitta attraktiva besöksmål. Akvedukten i Håverud, Lars Lerin muséet i Karlstad, Rackstad muséet i Arvika, Selma Lagerlöfs Mårbacka i Sunne, Tage Erlanders födelsehus i Ransäter, Alsters herrgård med Frödingmuséet, allt detta och de vackra naturscenerierna kring de många sjöarna. Detta hinner vi med på en rätt kort hemesterresa i Sverige. Och om andan faller på stannar vi också på hemvägen vid Sjötorps slussar, Kinnekulle och Varnhems kloster som inspirerade Jan Guillou till Arns värld och kyrkan där Birger Jarl är begravd.

En gång fanns en turistslogan om att Sverige är fantastiskt. Det gäller bara att upptäcka det. Hornborgasjön undviker jag däremot, fåglar och jag är inte på samma våglängd.

+ Kungafamiljen som under denna coronasommar på olika sätt kommunicerat med folket och blivit en trygghetssymbol.

Skjutningar och andra våldsdåd som fortsätter trots polisens olika brottsförebyggande insatser.

Lars J Eriksson är skribent på Norra Skåne.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons