Inrikes

Regnet ger lugn mitt i gräspollensäsong

Pollensäsongen rasar alltjämt i Sverige. Men årets säsong tycks inte sticka ut mer än vanligt. Arkivbild.
Pollensäsongen rasar alltjämt i Sverige. Men årets säsong tycks inte sticka ut mer än vanligt. Arkivbild.
Foto: Michael Probst
Inrikes
Inrikes Det regnområde som dragit in över Sverige i helgen ger tacksam respit till landets pollenallergiker. Men än är plågan inte över – för gräspollen står i fortsatt blom.
– Kommer värmen tillbaka ökar halterna, säger Jan-Erik Wallin vid pollenlaboratoriet i Umeå.
PREMIUM

För den som lider av allergi från gräspollen, som är en av de vanligaste pollenallergierna, är månadsskiftet mellan juni och juli en tuff period. Det är då gräs blommar som mest.

– Det blommar fortfarande en massa gräs i södra Sverige men det ser ut som att vi har gått över själva toppen på säsongen, säger Åslög Dahl, vid pollenlaboratoriet i Göteborg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skottlossning på restaurang i Örebro i natt

En skottlossning har ägt rum på en restaurang i Mellringe i Örebro under natten mot onsdag. Arkivbild.
En skottlossning har ägt rum på en restaurang i Mellringe i Örebro under natten mot onsdag. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Under natten inträffade en skottlossning på en restaurang i Mellringe i Örebro. Polisen har hittat ett antal kulor från ett vapen.

Ingen person har skadats och området har nu spärrats av.

– Det verkar komma från ett riktigt kulvapen, inte något luftvapen. Vi är på plats för att finkamma området med tekniker, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Polisen uppmanar de som har uppgifter att lämna om händelsen att höra av sig via 11414. Händelsen klassas som grovt vapenbrott.

Inrikes

Skånska kontrollanter tillbaka efter ökat fusk

Efter ökat fusk den senaste tiden återinför nu Skånetrafiken biljettkontroller. Arkivbild.
Efter ökat fusk den senaste tiden återinför nu Skånetrafiken biljettkontroller. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Under pandemin har biljettkontrollerna i Skånes kollektivtrafik satts på paus, och istället har kontrollanterna arbetat med att räkna resenärer för att undvika trängsel. Men från och med nu återgår de till sitt vanliga arbete.

"Vi ser att vi behöver ändra fokus för att öka synligheten och arbeta proaktivt med våra biljettkontroller", säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Skånetrafiken har tappat 40 procent av sina resenärer, och behöver därmed få in fler biljettintäkter. Kontroller ska nu utföras så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel.

"Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanligt har vi just nu inga bra siffror", säger Mikael Thomasson.

Inrikes

En död efter båtkrock i Västervik

Sjöräddningshelikopter deltar i insatsen. Arkivbild.
Sjöräddningshelikopter deltar i insatsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har dött i den båtolycka som inträffade öster om Rotsö i Västerviks skärgård under onsdagsmorgonen. Anhöriga har underrättats, uppger polisen.

Ytterligare en person är förd till sjukhus efter krocken. Joakim Jansson, räddningschef i beredskap säger till TT att de två fritidsbåtarna kört in i varandra i hög fart.

Räddningstjänst, polis, ambulanspersonal och sjöräddningshelikopter larmades till platsen strax efter klockan sju på onsdagsmorgonen. Båtarna har bärgats in till land och kommer att undersökas. Polisen har startat en utredning för att ta reda på orsaken till krocken.

Inrikes

Brand på lantbruksuniversitet – en gripen

Branden förstörde en stor förrådsbyggnad.
Branden förstörde en stor förrådsbyggnad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En 27-årig man har gripits i samband med en brand på Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Alnarp. Mannen är skäligen misstänkt för mordbrand.

Enligt polisregion Syd har man sett ett mönster med bränder i och runt Lund, vilket gjort att man börjat med personkontroller nattetid. Den nu misstänkta mannen greps i en sådan kontroll.

– När branden uppstod satte vi in resurser för personkontroller i området, och i det arbetet fann vi den här mannen intressant. Men jag kan inte gå in på varför, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Polisregion Syd.

Larmet om branden kom kl 04.11 och mannen greps en dryg timme senare.

Hindrat spridning

Byggnaden som nu i princip brunnit ner är en stor, äldre förrådsbyggnad i trä.

– Den har inte innehållit något av större värde och inget som är kritiskt för verksamheten. De som jobbar i de övriga byggnaderna kommer antagligen att kunna börja jobba efter lunch, säger David Stephansson, fackredaktör på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Ett flertal styrkor har deltagit i släckningsarbetet, och man ska ha lyckats hindra branden från att sprida sig till kringliggande byggnader.

Området närmast den nedbrunna byggnaden är avspärrat tills vidare. Under dagen kommer polisen att förhöra den gripne mannen och söka efter vittnen. Det är ännu inte möjligt att genomföra någon teknisk undersökning på platsen.

Bränderna eskalerat

Det har varit ett stort antal bränder i och runt Lund under våren och sommaren. Förskolor, skolor, baracker och hunddagis är några av de byggnader som stått i lågor under våren och sommaren.

– Det är klart att det är obehagligt med pyromaner, men det finns i nuläget inget som tyder på att det är riktat specifikt mot oss, säger David Stephansson på SLU.

Polisen har beslutat att de många bränderna är en särskild händelse, och att stoppa dem har nu högsta prioritet hos polisregion Syd. Specialsatsningen har fått namnet "Operation gnista", och ger bland annat polisen möjligheten att begära in förstärkningar och specialutbildad personal.

Rättad: I tidigare versioner uppgavs felaktigt namn på universitetet.

Polisen spärrar av kring branden på SLU Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen.
Polisen spärrar av kring branden på SLU Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Branden startade vid 4-tiden på morgonen.
Branden startade vid 4-tiden på morgonen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen hanterar inledningsvis händelsen som ett brott.
Polisen hanterar inledningsvis händelsen som ett brott.
Foto: Johan Nilsson/TT
Räddningstjänsten på plats vid branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Räddningstjänsten på plats vid branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Foto: Johan Nilsson/TT

Inrikes

Twittertroll ska stoppas med ny funktion

En ny funktion ska skydda twitteranvändare från hat och spam. Arkivbild.
En ny funktion ska skydda twitteranvändare från hat och spam. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Twitter lanserar från och med i dag en ny funktion som reglerar vem som kan svara på inlägg. Det skriver Suzanne Xie, produktansvarig på Twitter, i ett blogginlägg.

Standardinställningen är att vem som helst kan svara på en tweet. Men framöver ska man som användare även få valmöjligheten att antingen endast personer man följer kan svara, eller att endast personer som nämns i inlägget kan svara. Vem som helst kan fortfarande läsa, dela och gilla inläggen.

Enligt Xie kände sig användarna som fått testa funktionen mer trygga, och var mer skyddade mot hat och spam. Hon skriver att hon hoppas att det ska leda till fler meningsfulla konversationer på plattformen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

L vill stärka arbetslinjen

Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson och partiledaren Nyamko Sabuni håller pressträff inför höstens budgetförhandlingar.
Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson och partiledaren Nyamko Sabuni håller pressträff inför höstens budgetförhandlingar.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill stärka arbetslinjen i höstens budget. Partiet förslår sänkt inkomstskatt, ökad jobbstimulans i socialbidraget och högre krav i a-kassan på att söka jobb.

– Det ska vara skillnad mellan den som lever på bidrag och den som arbetar, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Inför budgetförhandlingarna med regeringen presenterar partiet tre förslag för att göra det mer lönsamt att arbeta.

Liberalerna vill sänka skatten på arbetsinkomster med tio miljarder kronor. Om det realiseras skulle förslaget innebära 500 kronor extra i månaden för personer med en månadslön på omkring 20 000 kronor, enligt partiet.

Det andra förslaget innebär att de som går från socialbidrag till jobb ska kunna behålla en större del av bidraget. I dag kan man räkna bort 25 procent av lönen när storleken på socialbidraget ska beslutas. Liberalerna vill höja den andelen till 50 procent.

Sverige "sparat i ladorna"

Det tredje förslaget innebär hårdare krav i a-kassan för arbetslösa att söka och ta jobb. Under Liberalernas presskonferens gick dock partiets ekonomisk politiske talesperson Mats Persson och Sabuni inte närmare in på hur de kraven ska utformas.

Enligt Persson är det rimligt att inte finansiera skattesänkningen på tio miljarder kronor med besparingar, eftersom Sverige under flera år "sparat i ladorna" för framtida kriser, som coronakrisen.

De tio miljarderna ingår i ett större paket med skattesänkningar som L vill se i statsbudgeten för 2021. I paketet ingår även 20 miljarder kronor som främst ska stimulera företagen.

"Nej till fler bidrag"

Enligt Liberalerna kommer det i budgetförhandlingarna vara tydligt att arbetslinjen står mot bidragslinjen.

– Vi säger nej till fler bidrag, säger Sabuni.

Några nya bidragsförslag från regeringen kunde dock inte L peka på. Däremot står det i den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, att en ny typ av friår, utvecklingstid, ska införas.

Sabuni tycker att den åtgärden är olämplig.

– Det vore klokt om vi alla fyra partier inser att januariavtalet upprättades i ett gott ekonomisk läge. Det har vi inte i dag, säger hon.

Inrikes

Max Tegmark blir "Årets svensk i världen"

Fysikprofessorn Max Tegmark är 'Årets svensk i världen'.
Fysikprofessorn Max Tegmark är "Årets svensk i världen".
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Fysikprofessorn Max Tegmark utnämns till "Årets svensk i världen", som delas ut av organisationen Svenskar i världen. De motiverar sitt val med att Tegmark är en av "de mest framstående forskarna inom artificiell intelligens" och att han "hjälper oss att förstå och närma oss AI", enligt ett pressmeddelande.

Max Tegmark är professor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och har tidigare kritiserat Sveriges hållning gällande kärnvapen.

"Att få ta emot utmärkelsen Årets svensk i världen känns väldigt hedrande", säger Max Tegmark i pressmeddelandet.

I fjol fick EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström utmärkelsen, som tidigare också gått till bland andra Zlatan Ibrahimovic, Anne-Sofie von Otter och Hans Blix.

Årets prisutdelning kommer att ske digitalt och sändas live den 21 augusti.

Inrikes

Högskolorna sparkar in - men inte alla

Inrikes
Inrikes Många studentkårer vid landets lärosäten väljer att genomföra insparkar vid terminsstarten, trots rådande coronapandemi.

Inspark, även kallat mottagning, introduktion eller nollning, är ofta ett uppskattat frivilligt inslag på landets universitet och högskolor.

I år råder förbud mot sammankomster med fler än 50 personer och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att hålla avstånd och undvika sociala sammanhang. Trots detta väljer många kårer att arrangera inspark, men med restriktioner.

Unga vuxna smittade

Chalmers studentkår i Göteborg har jobbat med frågan sedan före sommaren.

– Syftet med mottagningen är att alla nyantagna ska skaffa sin första vän och känna sig hemma på Chalmers. Det syftet vill vi ha kvar, men vi ser att vi måste begränsa antalet möten mellan människor, säger David Welander, ordförande.

En av dessa åtgärder är att samma 50 personer ska hålla ihop under hela mottagningen.

Under senare delen av sommaren har det konstaterats att unga vuxna, i åldrarna 20–29 år, är smittade i högre utsträckning enligt Socialstyrelsen. Det bidrar till att många kårer vidtar extra försiktighetsåtgärder.

Inställt i Jönköping

TT har varit i kontakt med ett dussintal av landets studentkårer. Av dessa har fyra valt att helt ställa in de fysiska studiesociala aktiviteterna. I Jönköping brukar insparken pågå i tio dagar, men i juli beslutade kåren att ställa in den.

– Ambitionen är att kunna genomföra någonting, men det blir oerhört begränsat. Det är så många faktorer som ska till för att det ska kunna genomföras på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Inte bara för studenter som deltar utan även för samhället i stort, säger Sophia Fröberg Liljenberg, ordförande i Jönköpings studentkår.

Vid Luleå tekniska universitet ska nya studenter däremot välkomnas fysiskt, men bara i fyra dagar, efter många möten och diskussioner.

– Vi tycker att de fyra dagarna är av yttersta vikt för att man ska känna sig trygg och välkommen på universitetet. Vi skulle aldrig ha en nollning om universitetet helt skulle ha distansstudier, men nu är det inte så. Vi ser hellre att de träffas under kontrollerade former, säger Axel Lindgren, kårordförande i Luleå.

Rektorn bidrog

I år är det dessutom fler studenter på många lärosäten efter att regeringen har valt att skjuta till medel till extra studieplatser.

I Uppsala har universitetets rektor valt att bidra med två miljoner kronor till studentkårer och nationer för att de bland annat ska kunna arrangera mottagningar på ett smittsäkert sätt.

– I staden Uppsala är en av de största attraktionerna ett levande studentliv. Man är mån om att det ska fungera någorlunda normalt, säger Uppsala studentkårs ordförande Jacob Färnert.

Annelie Scholz/TT

FAKTA

Fakta: Urval av studentkårers insparkar

Det kan finnas stora skillnader och variationer inom samma lärosäte. Många högskolor och universitet har flera kårer och/eller olika föreningar för varje institution, vilka väljer att göra på olika sätt. Nedan är uppgifter insamlade till stor del från samlingsorgan för dessa kårer och föreningar för höstterminen 2020.

Chalmers studentkår:Samma 50 personer samlas under hela mottagningen. Hälften av en lokals kapacitet får användas. Incidentbedömning vid samtliga aktiviteter.

Jönköpings studentkår:Inställd. Oklart om andra aktiviteter i nuläget.

Uppsala studentkår:Mottagning i mindre grupper, till viss del digitalt.

Stockholms universitets studentkår:Inställd, förlagd digitalt.

Studentkåren i Borås:Inställd, förlagd digitalt.

Luleå studentkår:Förkortad inspark till fyra dagar. Utan alkohol och med tillgång till handsprit och engångshandskar. Utbildning av ledare.

Göteborgs universitets studentkårer:Aktiviteter utomhus, och digitalt, i mindre grupper och tillgång till handsprit.

Linnéstudenterna Växjö:Träffas enbart inom egna föreningen, utomhus, under färre dagar.

Örebro studentkår:Inställd.

Kårerna på Mittuniversitetet:Insparkarna på campus är uppskjutna till 2021. I stället anordnas aktiviteter i första hand utomhus.

Karlstad studentkår:Mottagning i mindre grupper.

Umeå studentkår:Mottagning i mindre grupper. Dokument med råd och riktlinjer har upprättats samt en översyn om aktiviteter som innefattar alkohol.

Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet:En av Lunds största kårer ska genomföra mottagningen i mindre grupper, utomhus och med tillgång till handsprit.

NÄSTA ARTIKEL