Kultur och nöje

Debuterar med Sommar om polisvåld

Sommar i P1Betlehem IsaakFoto: Lina Arvidsson
Foto: LINA ARVIDSSON
Kultur och nöje
Sommar i P1 Polisvåld i Sverige, pappa Dawit Isaaks försvinnande och födelselandet Eritrea. Det är något av det Malmöbosatta författaren, krönikören och studenten Betlehem Isaak kommer att prata om i sitt Sommarprogram som sänds i dag.
– Jag tror stark på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor, säger hon.

2020 har varit ett år av debuter för 26-åriga Betlehem Isaak. I mars författardebuterade hon med självbiografiska Mitt liv utan dig där hon berättar om sin uppväxt i Asmara i Eritrea, om flykten till Sverige och Biskopsgården i Göteborg, om pappa journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, om hur hans försvinnande påverkade henne och hela familjen och om rasism och alienation. Nästan samtidigt som boken kom ut fick samma berättelse också premiär på Angeredsteatern Göteborg i pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak. Och nu är det alltså dags för debut även i klassiska Sommar i P1.

– När jag fick frågan tänkte jag, oj vad spännande och vad kul, säger Betlehem Isaak. Och det första som slog mig efter telefonsamtalet var att jag måste berätta om polisvåldet som pågår i det här landet, jag måste prata om det jag varit utsatt för och hur det känns. Jag kommer också att att prata om min pappa, om Eritrea så klart och ta upp vissa delar av boken som jag tycker passar in.

Rätt i tiden

Betlehem Isaak fick Sommarförfrågan redan i mars, långt innan George Floyd mördades av poliser i USA 25 maj och Black Lives Matter-demonstrationerna drog i gång runt om i världen.

– När det hände kände jag att det jag ska prata om i Sommar är rätt i tiden, säger Betlehem Isaak. Men på ett sätt är det också så sorgligt för det finns så många andra vackra, fina saker i det här livet och den här världen. Det finns vackra människor från alla kulturer och ursprung och jag hade gärna velat prata om det, men det får bli en annan gång.

Känns det som ett ansvar att få all den här tiden i radio?

– Ja, jag känner så i alla fall. Jag känner att jag har ett ansvar att berätta om oss som får gå igenom det här. Jag tror också starkt på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor. Vem du än är kan du alltid känna igen dig i olika berättelser, i böcker och i pjäser. Vi människor är enkla på det sättet.

Tycker du att ändå att det känns hoppfullt med engagemanget och demonstrationerna under senvåren?

– Det känns hoppfullt för att man vill att människor ska lyssna oavsett om det är i USA eller här i Sverige men det känns samtidigt sorgligt att fortfarande behöva göra det här. Att alla människor fortfarande inte räknas. Att alla inte får vara med.

Betlehem Isaaks självbiografiska Mitt liv utan dig kom ut i mars i år.

Jobbigt att möta på scen

Att hennes egen historia på kort tid får ta olika form och nå ut till så många människor tycker Betlehem Isaak är både stort och roligt. Men det har också varit jobbigt - inte minst att möta den på scen.

- Allra jobbigaste var nog när min familj och mina vänner såg pjäsen, att se deras reaktioner. Men det var också väldigt fint och känslosamt. Senait Imbaye som spelade mig gjorde en så stark gestaltning och jag kände bara, Gud nu är allting mycket närmre.

Hur var det när din bok mötte läsarna då?

- Jag har fått väldigt bra bemötande och jag tror att människor har börjat se den här historien också ur barnens perspektiv eftersom jag väldigt tydligt skriver ur just det perspektivet. Det är väldigt roligt och fint och visar att vi människor är kapabla att visa kärlek på alla möjliga sätt. Jag är så tacksam över det och över att man fortsätter att prata om Dawit och om Eritrea.

Musik som känns i hjärtat

Betlehem Isaaks Sommar är redan färdiginspelat och hon beskriver uttrycksfullt hur det var.

- Det var väldigt spännande men också jobbigt och vid vissa tillfällen så sa jag bara att, nej det här går inte. Vissa ord och vissa meningar bara fastnade. Jag sa till min producent att nu går jag, men det gjorde jag så klart inte. Och alla var väldigt tröstande och sa bara att jag skulle ta det lugnt och att det kommer att gå bra.

– Jag är inte alls van vid det här. Visst har jag hållit tal men här ska någon lyssna på bara min röst i en och en halv timme.

Hur tänkte du kring valet av musik till ditt Sommar?

- Jag tänkte att den måste få kännas i hjärtat och anspela på det jag har pratat om så jag valde musik utifrån känslorna som väcks av det jag säger, i alla fall hos mig. Och jag tror nog att min producent höll med. Vi gick till och med och nynnade på en av låtarna under dagen. Det var väldigt roligt.

Bor i Malmö

Till vardags studerar Betlehem Isaak statsvetenskap på Lunds universitet och det var också så hon hamnade i Malmö där hon nu bott i två år.

- Jag bodde ett tag i Lund först men kände att jag ville till Malmö. Jag hade fler kompisar som bodde där så det kändes både närmre och bättre. Och jag älskar verkligen Malmö och känner mig hemma här.

Till hösten fortsätter studierna i statsvetenskap samtidigt med mer bokskrivande.

- Jag jobbar på en liten grej så vi får väl se vad det blir av det, säger Betlehem Isaak.

Och när ditt Sommar nu sänds i dag, vad hoppas du att det ska ge dem som lyssnar?

- Jag hoppas att de får med sig att vi kan göra bättre ifrån oss. Att vi trots allt alla bara är människor och att det är viktigt att det här samhället ser alla medborgare som likvärdiga. Jag hoppas också att man känner att man själv kan göra något, att man har makten att påverka sitt liv men också andras. Att det finns hopp.

FAKTA

Fakta

Betlehem Isaak:

Född: 1993 i Asmara i Eritrea, bosatt i Malmö

Bakgrund: Uppväxt i först Asmara i Eritrea och sedan Biskopsgården i Göteborg. Dotter till journalisten Dawit Isaak som fördes bort av säkerhetspolis i Eritrea 2001 och har hållits fängslad sedan dess. Debuterade som författare med självbiografin Mitt liv utan dig på Brombergs förlag i mars i år. I mars hade också pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak, en bearbetning av boken av dramatikern Ninna Tersman, premiär på Angeredsteatern i Göteborg. Studerar statsvetenskap vid Lunds universitet, har bland annat arbetat som personlig assistent och är engagerad i mänskliga rättigheter med fokus på jämlikhet och rasism.

Aktuell: Debuterar som Sommarpratare i P1 6 juli.

Betlehem Isaak om ...

... sin relation till Sommar i P1: ”Jag har lyssnat till och från så det känns väldigt fint att få vara med.”

... Sommaprogram som hon fastnat speciellt för: ”Jag gillade Erik Lundins sommarprogram väldigt mycket. Det berörde mig. Och så Sabina Ddumbas. Och nu i sommar blev jag väldigt berörd av Sofie Sarenbrants Sommar när jag lyssnade. Och även Greta Thunbergs.”

...

Inrikes

Stödkommitté: Dawit Isaak lever

Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit. Arkivbild.
Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Den fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak är vid liv, uppger stödkommittén Free Dawits ordförande Leif Öbrink.
– Det här visar bara att vi måste arbeta ännu hårdare för att få ut honom ur fängelse, säger Erik Halkjær, ordförande vid Reportrar utan gränser.
PREMIUM

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001– och han är vid liv, uppger Free Dawits ordförande Leif Öbrink till Blankspot.

Till reportagesajten säger han att han är säker på de uppgifter han har fått till sig, men vill inte säga mer än så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Pixelns skapare har gått bort

Russell Kirsch, pixelns skapare, blev 91 år gammal. Arkivbild.
Russell Kirsch, pixelns skapare, blev 91 år gammal. Arkivbild.
Foto: Jamie Francis
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pixelns skapare, den amerikanske dataingenjören Russell Kirsch, har gått bort 91 år gammal. Redan 1957 blev Kirsch först med att digitalisera en bild med hjälp av en bildläsare och dator byggd hos hans arbetsgivare National Bureau of Standards.

Kirsch scannade in ett fotografi av sin son Walden. Under 2003 blev just denna bild utsedd av "Life Magazine" till en av 100 bilder som förändrat världen, skriver tidningen Kamera & Bild.

Även efter sin pension fortsatta Kirsch att arbeta med pixlar och experimenterade med olika former för att förbättra bildkvaliteten. I en intervju i The Wired 2010 konstaterade han att även om det var mest logiskt att göra pixeln kvadratisk, var det ett beslut som han beklagade och beskrev som väldigt dumt: "alla i världen har fått lida av det sedan dess".

Kultur och nöje

Museer i New York öppnar försiktigt

Från den 29 augusti kan ett begränsat antal besökare – med munskydd – besöka Metropolitan Museum of Art in New York. Arkivbild.
Från den 29 augusti kan ett begränsat antal besökare – med munskydd – besöka Metropolitan Museum of Art in New York. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Efter fem månaders stängning öppnar fler av New Yorks museer och konstgallerier igen den 24 augusti uppger guvernören Andrew Cuomo i ett tweet. Öppningen sker dock med krav på munskydd, tidsbegränsade biljetter och för endast en fjärdedel av de besökare som man normalt kan ta emot.

Metropolitan Museum of Art öppnar fyra dagar senare, den 29 augusti, "ett historiskt ögonblick efter sex månaders stängning", enligt museichefen Daniel Weiss.

Whitney Museum of American Art kommer att öppna den 3 september medan Museum of Modern Art, Moma även kallat, ännu inte har meddelat något datum då man åter tar emot konstpubliken.

Scenkonsten måste dock vänta ytterligare på att fylla gradängerna. The Metropolitan Opera hoppas kunna öppna på nyårsafton medan teatrarna på Broadway förblir stängda åtminstone till januari.

Kultur och nöje

"Barn" blev årets film i Norge

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den norske regissören Dag Johan Haugeruds film "Barn" tog hem hela nio Amanda-priser, Norges motsvarighet till Guldbaggarna, på årets filmfestival i Haugesund. Prisutdelningen är en del av festivalen och "Barn" prisades bland annat för bästa regi, bästa biograffilm och bästa manliga huvudroll.

"Barn" hade premiär i Sverige i maj i år och fick fin kritik även av svenska kritiker. Filmen handlar om vuxnas sätt att hantera den kris som uppstår när den 13-åriga Lykke allvarligt skadar en klasskamrat. "Ett lågmält och tålmodigt drama om vuxengenerationens tafatthet" skrev TT:s kritiker. Varken krisplaner eller fina värderingar visar sig räcka till.

Priset för bästa utländska biograffilm gick till Todd Phillips "Joker".

Kultur och nöje

Kate Perry släpper ny pop-skiva

Kate Perry (här tillsammans med Orlando Bloom under i en konferens i Vatikanen 2018) kommer med en ny skiva. Arkivbild.
Kate Perry (här tillsammans med Orlando Bloom under i en konferens i Vatikanen 2018) kommer med en ny skiva. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanska sångerskan Kate Perry släpper ett nytt album. "Smile" kommer den 28 augusti, ungefär samtidigt som hon och skådespelaren Orlando Bloom väntas få sitt första barn.

Även utan pandemi hade hon skippat turnerandet, berättar hon, och kontrasten till hennes förra skivsläpp är stor, konstaterar The Guardian i en stort uppslagen intervju.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Kultur och nöje

Konstnärs kritlinje visar ny havsnivå

I Miami kritade Emily Honeyman den nya havslinjen drygt en meter över dagens nivå. Pressbild.
I Miami kritade Emily Honeyman den nya havslinjen drygt en meter över dagens nivå. Pressbild.
Foto: Eve Mosher
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den amerikanska konstnären Eve Mosher använder en kritmaskin för att måla upp den strandlinje som uppstår när havsnivån höjs på grund av smältande polarisar och extrema högvatten.
Nu görs hennes verk för första gången i Sverige.
PREMIUM

Vad står på? Jo, en ny havsnivå. Redan 2007 gick Eve Mosher med kritmaskinen i hemstaden New York och fick människor att undra vad hon sysslade med. Några år senare visade orkanen Sandy att hon hade mer rätt än vad hon någonsin hade önskat.

Numera är "High water line" ett verk fritt att reproducera enligt konstnärens instruktioner vilket den svenska konstgruppen Mossutställningar har tagit fasta på i det nybyggda området Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dolly Parton stödjer Black Lives Matter

Dolly Parton känner med Black Lives Matter-rörelsen. Arkivbild.
Dolly Parton känner med Black Lives Matter-rörelsen. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Dolly Parton ger sitt stöd till Black Lives Matter-rörelsen.

– Tror vi att våra små vita arslen är de enda som räknas? Nej!, förklarar hon i en intervju i musiktidningen Billboard.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Politiska undertoner i infekterat spelbråk

Utvecklarna bakom 'Fortnite', Epic Games, protesterar mot Apples regler vad gäller procentsatser av intäkter som appar genererar. Pressbild.
Utvecklarna bakom "Fortnite", Epic Games, protesterar mot Apples regler vad gäller procentsatser av intäkter som appar genererar. Pressbild.
Foto: Epic Games/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Google och Apple har kastat ut spelsuccén "Fortnite" från sina plattformar. Ett missförstånd? Pengabråk? Eller starten på ett upprop?
– Det här ska ses som ett inspel i ett större politiskt sammanhang, säger den oberoende analytikern Björn Jeffery.
PREMIUM

Spelfenomenet "Fortnite" har de senaste åren lanserats till alla möjliga datorer, konsoler och mobiler – och gjort succé oavsett plattform. Miljontals spelare världen över har möts online, och spenderat pengar på nya föremål eller utsmyckningar i spelet. Pengar som beroende på plattform inte går direkt till utvecklarna Epic Games. Det är grundbulten i det bråk som uppstått mellan Epic Games och Apple och Google. Teknikjättarna tar nämligen, något förenklat och generaliserat, 30 procent av intäkterna som appar på deras plattformar inbringar.

– Det är fullständigt otroliga pengar, som inte bara Epic drar in. Omsättningen för Apples App Store 2019 är ju större än Sveriges BNP, säger Claes Magnusson, rektor vid Malmö yrkeshögskola.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL