Annons

Maktskifte väntar i Dominikanska republiken

Nyligen tillfrisknad efter en coronainfektion kommer oppositionsledare Luis Abinader att ta över presidentposten i Dominikanska republiken.
Regeringspartiet PLD:s kandidat Gonzalo Castillo har gratulerat motståndaren till segern.
Publicerad 6 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Dominikanska republikens blivande president Luis Abinader vinkar till kameran.
Dominikanska republikens blivande president Luis Abinader vinkar till kameran.Foto: Tatiana Fernandez/AP/TT

Med 82 procent av rösterna räknade leder Abinader med ointagliga 52,5 procent, mot Castillos knappa 38 procent. Det var tredje gången gillt för den 52-årige affärsmannen, som också kandiderade till presidentposten 2012 och 2016.

– Det här är den förändring som det dominikanska folket har röstat för, sade Abinader i ett segertal i huvudstaden Santo Domingo.

Annons

Castillo gratulerade Abinander till en "välförtjänt" seger och önskade honom framgång i ämbetet.

Resultatet innebär ett maktskifte efter att mittenvänsterpartiet PLD obrutet regerat önationen i 16 års tid. Abinander kommer att tillträda ämbetet den 16 augusti. Han efterträder den avgående PLD-presidenten Danilo Medina som redan suttit två mandatperioder och inte kunde ställa upp för omval.

Frånsett ett bråk mellan politiska meningsmotståndare utanför en vallokal i Santo Domingo, där en person miste livet, har röstandet enligt polisen gått lugnt till.

– Det har flutit på ganska bra och är väldigt välorganiserat. Sanningen är att jag inte väntade mig det, sade Maribel Roman medan hon väntade på sin tur att rösta.

Valet skulle egentligen ha hållits den 17 maj men sköts upp på grund av coronapandemin. Nu har det genomförts trots en kraftig ökning av antalet bekräftat smittade föregående dagar.

Totalt har den karibiska nationen haft drygt 36 000 bekräftade coronafall sedan pandemin började. Omkring 800 människor har avlidit.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons