Annons

Här lever flest barn i skuldsatta familjer

Omkring 182 000 barn lever i familjer där minst en förälder har skulder och skillnaden är stor i olika kommuner, visar nya siffror från Kronofogden.
– Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta familjer ökar markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på myndigheten.
Publicerad 6 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
182 000 barn lever i en familj som har skulder eller genomgår skuldsanering, enligt en rapport från Bris och Kronofogden. Arkivbild.
182 000 barn lever i en familj som har skulder eller genomgår skuldsanering, enligt en rapport från Bris och Kronofogden. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

182 000 barn lever i en familj som har skulder eller genomgår skuldsanering, enligt en rapport från Bris och Kronofogden. Det är en minskning med drygt 600 barn jämfört med samma tid i förra året men skillnaden är stor i olika kommuner. Ljusnarsbergs kommun i Örebro län har högst andel med 20,1 procent skuldsatta föräldrar, därefter följer Grums och Skinnskatteberg.

Trots att man ser en marginell minskning jämfört med förra året riskerar coronapandemins ekonomiska följder att slå mot familjers ekonomi framöver menar myndigheten.

Annons

– Det är många familjer som har fått ställa om sin ekonomi och kommer behöva göra det framöver. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta familjer ökar markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Barns bekymmer i skymundan

Även om de inte märkt av en ökning ännu är det fler som är oroliga och hör av sig till myndigheten. I flera av de samtal som Bris tar emot från barn via sin stödlinje uttrycker barn oro för den pågående samhällskrisen och det finns barn som undviker att prata om sina egna bekymmer med sina föräldrar för att inte belasta dem ytterligare.

"Konsekvensen för ett barn är att de egna livsutmaningarna riskerar att hamna mer i skymundan än tidigare och att barnets rätt till stöd kan bli lidande", säger Emma Bennwik, barnrättspecialist på Bris, i ett pressmeddelande.

Små marginaler

Utöver de föräldrar som är skuldsatta finns det troligen många som har ekonomiska bekymmer kopplade till coronakrisen. Till exempel om man förlorat sitt jobb och tvingats ställa om sin ekonomi på kort tid.

– Många barn lever i en vardag med väldigt små ekonomiska marginaler. De här siffrorna visar barn som har skuldsatta föräldrar, men det här är långt ifrån alla de barn som lever i ekonomiskt utsatta hem, säger Tina Häggmark.

Många vuxna som kontaktar myndigheten säger att det är svårt att ta upp de här frågorna med barnen.

– Man behöver inte alltid ha alla svar men försök att vara lyhörd och svara på barnens frågor. Vi vuxna behöver vara extra lyhörda så barnen inte hamnar i skymundan, säger Tina Häggmark.

Rättad: I en tidigare version hade en av personerna som intervjuats fått fel efternamn.

Josefin Silverberg/TT

Fakta: Kommunerna med högst och lägst andel

Fakta: Kommunerna med högst och lägst andel

Kommuner med högst andel:

Ljusnarsberg: 20,1 procent

Grums: 19,9 procent

Skinnskatteberg: 18,7 procent

Perstorp: 17,4 procent

Bjuv: 17,1 procent

Kommuner med lägst andel:

Lomma: 1,8 procent

Danderyd: 1,9 procent

Habo: 2,4 procent

Täby: 2,6 procent

Vellinge: 3,2 procent

Källa: Kronofogden

Fakta: Så kan du prata om ekonomi med barn

Fakta: Så kan du prata om ekonomi med barn

Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.

Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Källa: Bris och Kronofogden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons