Annons

Jojo-effekt i detaljhandeln

Publicerad 6 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Belgarnas kung Philippe besöker en klädaffär i Bryssel. Omsättningen i landets affärer har ökat rejält sedan coronanedstängningarna trappats av. Arkivfoto.
Belgarnas kung Philippe besöker en klädaffär i Bryssel. Omsättningen i landets affärer har ökat rejält sedan coronanedstängningarna trappats av. Arkivfoto.Foto: Didier Lebrun/AP/TT

Först ner – och sedan upp igen. Detaljhandeln i EU åker jojo sedan coronakrisens nedstängningar plockats bort i allt större grad.

I maj steg omsättningen i detaljhandeln med 16,4 procent i hela EU och 17,8 procent i euroländerna, visar ny samlad statistik från Eurostat. Efter de branta fallen i mars och april var därmed handeln i maj "bara" 4,2 procent mindre än i maj 2019.

Annons

Allra mest har det studsat i handeln med kläder och skor som efter 50-procentiga fall i både mars och april nu ökade omsättningen med 130 procent i maj. Även för elartiklar, möbler, datautrustning och bensin och andra fordonsbränslen redovisas rejäla försäljningsökningar kring 25 procent och uppåt.

Nationellt ökade omsättningen mest i Frankrike, Luxemburg och Österrike. Sverige tillhör de länder där omsättningen i detaljhandeln rört sig minst under krisen och visar i maj endast en uppgång med 0,6 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons