Lagfarter Nsk

Hus på 103 kvadratmeter från 1972 sålt i Vinslöv

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Maria Delfin, 36 år, har köpt huset på Vångavägen 3 i Vinslöv av säljaren Karl-Erik och Signe Gertrud Margareta Birgersson. Köpesumman blev 2 000 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i juni 2020. Huset byggdes 1972 och har en boyta på 103 kvadratmeter.

För bara två månader sedan såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Klövervägen 3. Priset blev där 3 135 000 kronor, för det 117 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dua Lipa släpper remixalbum

Den brittiska artisten Dua Lipa släpper ett remixalbum senare i augusti.
Den brittiska artisten Dua Lipa släpper ett remixalbum senare i augusti.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Dua Lipa, som släppte sitt andra album "Future Nostalgia" under våren, meddelade under tisdagkvällen att hon den 21 augusti släpper remixalbumet "Club Future Nostalgia: The Remix Album", skriver NME.

Veckan före släpps även singelremixen “Levitating” med Madonna och Missy Elliott – och i samband med albumsläppet även en remix av "Physical" av Mark Ronson med Gwen Stefani.

"Future nostalgia" var uppföljaren på Dua Lipas självbetitlade album från 2017.

Lokal debatt Nsk

Sverige bör sätt agendan för unionens politik

STRASBOURG 20140715Gunnar Hökmark (M) utanför Europaparlamentet i Strasbourg.Foto: Fredrik Persson / TT / kod 75906
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Lokal debatt Nsk
Lokal debatt Nsk

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

PREMIUM

Allt för ofta hamnar den svenska EU-debatten i en diskussion om man ska säga ja eller nej till förslag från EU-kommissionen, som om kommissionens förslag är det slutliga uttrycket för vad europeisk politik ska vara. Fixeringen vid kommissionen leder in sin tur till, att den europapolitiska debatten i för liten utsträckning handlar om hur förslagen skulle kunna omarbetas för att bli bättre och att Sverige bör sätta agendan för vilken politik den Europeiska Unionen ska föra.

Istället blir det en ständig fråga om att säga ja eller nej och en debatt som i sin tur präglas av att man antingen anser att man ska säga ja till allt, för att man då tror sig vara Europavän, eller nej, eftersom man ogillar europeiskt samarbete. Det är i grunden ganska tröttsamt att varje debatt om sakpolitik driver fram en diskussion om EU är bra eller dåligt. Framförallt eftersom ett enskilt dåligt förslag inte förändrar faktumet att samarbete mellan länder i europeiska och globala frågor är bra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Riksbanken förlänger avtal med Fed

Riksbankens kontor i centrala Stockholm. Arkivbild.
Riksbankens kontor i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Riksbanken har beslutat att förlänga det tillfälliga så kallade swapavtal som ingicks med den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) i mars i år. Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken och en rad andra centralbanker i världen ingick avtalen med Fed i syfte att säkra tillgången till kortfristig upplåning i amerikanska dollar.

Kultur och nöje

Hilma: mellan ande och materia

Foto: Håkan Larsson
Kultur och nöje
Malmö
Opera Den Malmöbaserade kompositören Benjamin Staerns kammaropera Hilma kommer att streamas 28 augusti som en del av Ekerö Kammarmusikfestival.
Föreställningen kommer sen att kunna ses på youtube i ytterligare tio dagar efter sändningstillfället.

Hilma berättar om den svenska konstnären Hilma af Klint, vars abstrakta verk kan ha skrivit om konsthistorien. Hon kullkastade den etablerade konsthistoriska skrivningen om att Kandinsky var den första abstrakta målaren.

Benjamin Staern hade ingen relation till af Klint när han kontaktades av sopranen Mette af Klint om ett musikprojekt om konstnären. Staern, som har synestesi, ett tillstånd som gör att han också ser ljud som färg, fascinerades av att han såg en estetik och världsbild som inte var olik hans egen.

– Det var som att mina drömmar besannats. Jag fick en stark känsla av att jag var rätt person på rätt plats för att göra det här, säger han.

Rollerna sjungs av Mette och Fredrik af Klint. Den sistnämnde spelar förutom antroposofen Rudolf Steiner även sin förfader Erik af Klint. Systern Hermina, som dör tidigt och vars bortgång Hilma uppfattar som ett kall att ägna sig åt konsten, hörs utanför scenen. För ovanlighetens skull förekommer också tysta partier i operan, med koreografi som ska skildra af Klints intresse för form.

Hilma har nu spelats på flera platser, bland annat på konstmuseet Guggenheim i New York under en utställning som lockade 600 000 besökare.

– Hilma föreställde sig att hennes målningar skulle visas i ett tempel. När man ser dem på Guggenheimuseet känns det ganska nära det idealet, det är byggt som en kyrka, säger Benjamin Staern.

Foto: Håkan Larsson

Även föreställningarna på Moderna Museet i Stockholm har varit utsålda, berättar han.

– Jag hade ingen aning om att det skulle väcka så stor uppmärksamhet, säger han om framgångarna.

af Klint framstår som en lite oåtkomlig person, som eventuellt levde mer i den andliga världen än i den praktiska.

– Det var en utmaning att skriva om någon som levde mellan två världar på det sättet och där så mycket handlade om det andliga och ganska lite om det praktiska, säger Staern.

– Hon befann sig på något sätt mellan ande och materia.

Han säger att en av af Klints bilder har inspirerat honom särskilt: Altartavla, Nr 1. Bildens pyramidstruktur kommer igen i hur operan är komponerad.

Hilda af Klints Altartavla, Nr 1 från 1915.
Foto: Albin Dahlström

Svanen är ett vanligt motiv för af Klint, både abstrakt och konkret, berättar Benjamin Staern. Han har inspirerats av hennes sätt att använda symboler i komponerandet. Kompositören Saint-Saens Svanen hörs skymta förbi, även om det inte är ett direkt citat.

– Vattenglaset är ett annat tema. Det satte igång fantasin.

– Hilma är egentligen varken opera eller oratorium, utan något mellanting i formen, säger Staern.

Den har heller inte kronologisk handling.

Operan workshoppades delvis fram med sångarna.

--- Vi ägnade oss åt operaimprovisation som jag spelade in. Det är en bra metod, för då kunde jag lyssna av och avgöra vad som var bra musik och var jag kanske måste tänka om. Det fick mig att reflektera, säger han.

Foto: Katja Tauberman

Han upplever att processen när han själv spelar och sjunger öppnar dörrar.

– Det medvetna går hand i hand med det omedvetna när man gör så.

Han fascineras av Hilma af Klints andlighet och tycker att det överlappar med kompositionsprocessen.

– Man får kontakt med en annan värld när man komponerar och man befinner sig nästan i en annan dimension. Mina vänner säger att jag är lite distanserad när jag skapar musik, säger Staern.

Han menar att det är svårt att avgöra vilken karaktär ett verk ska få under kompositionsprocessen.

– Jag går in och gör min grej. Jag vet egentligen först vad jag sysslat med när jag kommer till första repetitionen och hör resultatet, säger han.

Han menar att det är rätt så stor skillnad mellan Hilma och hans första opera, Snödrottningen, som ska spelas i Stockholm i höst.

– Snödrottningen gick ganska snabbt att skriva. Där visste jag förutsättningarna och ramarna för projektet. Kråkan har den här typen av musik, kajan har den här, så kunde man tänka. Snödrottningen var som en nummeropera.

Hilma af Klints tavlaSvanen, nr 1 från 1915.
Foto: Albin Dahlström

Hilma måste musikaliskt återspegla titelrollens sätt att arbeta.

– Det är väldigt abstrakt. Det finns en oförutsägbarhet där som gör att det finns fler möjligheter. Musiken här är mer lyrisk och mer symbolisk än i Snödrottningen.

Han upplevde en skillnad i hur operan togs emot i New York och hur den upplevdes i Sverige.

– Här har de varit intresserade av att det varit suggestiv stämning och att det är sparsmakat. Jag fick inte nödvändigtvis intrycket av att de förstod den här typen av musik i New York, men de fascinerades av den.

Nästa år blir Benjamin Staern föremål för en tonsättarhelg på Konserthuset i Stockholm. Det är inte helt vanligt att en kompositör i Staerns ålder är så etablerad att han ges en egen festival.

– Det känns otroligt bra, säger han.

Festivalen ska teckna ett porträtt av honom som tonsättare och omfattar allt från verk som skrivits för 20 år sedan, som The threat of war, som handlar om Kosovokrisen och är baserat på färgerna rött och blått, till nyskrivna stycken.

– Det känns nästan overkligt att det redan var tjugo år sedan jag skrev den, säger han om The threat of war.

Foto: Håkan Larsson

Andra Staern-verk under tonsättarhelgen blir sånger om Bländvit kärlek, Själarnas musik och Air-Spiral-Light. Han arbetar också på en beställd symfoni nummer två, med inflytande av Lili Boulangers stycke ”D’Un Soir Triste”. Staern är ett fan av Boulangers musik och inspirerades ytterligare av den norska dirigenten Cathrine Winnes (som dirigerat många av Staerns verk) dokumentärserie ”She composes like a man”, där systrarna Boulanger spelade en framskjuten roll. Temat för stycket blir intellektuellt tunnelseende i någon form.

Förhoppningsvis kan festivalen ske live, med full publik, under våren 2021. Det är i alla fall så det är tänkt.

Benjamin Staern har nyligen tagit en lång paus från komponerandet. Fem månader utan skriven musik. Kanske har han haft lyxproblemet att han fått för många beställningar.

– Jag hade sålt allt smör jag hade på lager, så att säga. Man blir trött på det man sysslar med.

Han menar att pauser ger kreativiteten en chans att återvända. Bland annat fotograferar han som hobby.

– Kreativa svackor ger en chans att inventera och utvärdera vad man sysslar med. Jag tror det kan vara bra, säger han.

Många har upplevt att kreativiteten och skaparlusten minskar under pandemitristessen. Det är en intressant jämförelse att titta på vad som skedde inom konsten för ungefär 100 år sedan, då världen tyngdes av en annan pandemi i form av spanska sjukan, som Staern tar upp som jämförelse med vår tid. Kanske kan vi se fram emot ännu inte skrivna konstnärliga gestaltningar av samhället under corona.

En sak vet han säkert.

– Konsten är aldrig tyst, oavsett vad som händer, säger Benjamin Staern.

Foto: Håkan Larsson

Inrikes

Olycka norr om Stockholm – tågtrafik stoppad

En olyckshändelse har inträffat i Helenelund utanför Stockholm. Arkivbild.
En olyckshändelse har inträffat i Helenelund utanför Stockholm. Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Inrikes
Inrikes

Tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala har stoppats, uppger Trafikverket. Detta på grund av en olyckshändelse i Helenelund, norr om Stockholm.

Stoppet skedde vid 08.30-tiden på onsdagsmorgonen. SL:s pendeltåg på sträckorna Uppsala/Upplands Väsby–Södertälje Centrum, Märsta–Tumba påverkas. Även fjärrtågen på sträckorna Stockholm C–Uppsala/Gävle/Sundsvall berörs.

Tidigast klockan 10.30 väntas trafiken vara igång igen, enligt Trafikverket.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Inrikes

Ökad trängsel befaras vid solsken

Länsstyrelsen i Västra Götaland hoppas att trängseln inte kommer att öka vid det fina sommarvädret som väntas i helgen. Arkivbild.
Länsstyrelsen i Västra Götaland hoppas att trängseln inte kommer att öka vid det fina sommarvädret som väntas i helgen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Trängseln tycks ha minskat något längst Västkusten senaste veckan – men till helgen väntas varmare väder och därmed också ökad risk för folksamlingar.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har i ett par veckors tid rapporterat om trängsel i kommuner på Västkusten, och senast även runt Vänern, till regeringen.

Onsdagens lägesrapport visar en liten ljusning. Färre rapporter har visserligen inkommit men av dessa uppger en tredjedel av kommunerna brister i efterlevanden av rekommendationerna om att hålla avstånd till följd av coronapandemin. Förra veckan rapporterades viss trängsel från ungefär hälften av kommunerna.

Det vädjas även till människor som vistas i regionen. SMHI:s prognos för kommande dagar är varmt väder och solsken. "Ljuvliga nyheter för flertalet, men också en gemensam varningsklocka", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Filmrecension: Demokratin drunknar i träsket

Republikanerna Matt Gaetz och Thomas Massie som för en omöjlig och kanske inte helt genuin kamp mot lobbyismen i Washingtons kongress. Pressbild.
Republikanerna Matt Gaetz och Thomas Massie som för en omöjlig och kanske inte helt genuin kamp mot lobbyismen i Washingtons kongress. Pressbild.
Foto: HBO nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje HBO:s nya dokumentär "The swamp" fördjupar sig i omfattningen av lobbyismen och korruptionen i USA:s kongress. Det är både tråkigt och bra.

"Du är ett rövhål!" En förbipasserande man ropar efter Matt Gaetz i "The swamp". Gaetz, som representerar republikanerna i Florida i den amerikanska kongressen, absorberar smädelsen med ett vant skitätarleende. Däremot har han slutat äta på restaurang i Washington eftersom det alltid dyker upp någon som vill utnyttja honom för "sitt virala ögonblick".

Det är kanske inte så konstigt då Gaetz är en av Donald Trumps främsta och närmaste förespråkare. Men han är otypiskt också en av få republikaner som vill förbjuda lobbyism och företagsdonationer i politiken. Det finns ett stort folkligt stöd för frågan. Donald Trump vann ett val med hjälp av sin slogan att "dränera träsket" (städa upp just den korruptionen) men anställde sedan istället 300 lobbyister i sitt kabinett. En dissonans som inte verkar störa Gaetz.

"The swamp" tar vid kort efter Trump svurits in, och berättar även historien om hur den amerikanska kongressen förvandlades från en demokratisk institution till en grogrund för mutor och företagsintressen där nästan ingen vågar gå emot partipiskan. Dokumentären är gjord av Daniel DiMauro och Morgan Pehme, som tidigare har riktat kameran mot Donald Trumps kontroversielle före detta kampanjstrateg, i den fascinerande "Get me Roger Stone" (2017). Den här gången har de gjort en mer politiskt nyanserad dokumentär, där både republikaner och demokrater framstår som stora hycklare som upprätthåller status qou i rent egenintresse. Dokumentären tar också upp hur medierna i USA utnyttjar och eldar på polariseringen som har skapat ett dödläge i amerikansk politik.

Förutom Gaetz fokuserar filmarna på kongressmedlemmen Thomas Massie, känd som "Mr No" eftersom han oftare än sina partikamrater röstar emot partilinjen. Även Ken Buck, en förbittrad gammal republikan som har skrivit en bok om att stoppa lobbyismen men samtidigt säger "efter fem år har jag inte längre några illusioner om att någon här bryr sig om vad jag har att säga”.

Hela "The swamp" har en liknande sensmoral, det vill säga: ingenting går att förändra. Varför diskuteras ens klimatförändringar eller vapenrestriktioner, när systemet som kongressen upprätthåller gör alla reformer eller kompromisser över partigränserna fullkomligt omöjliga?

Det är skrämmande fakta, om än torrt och lite känslokallt paketerat.

Kristoffer Viita/TT

Tre amigos. Matt Gaetz, Ken Buck och Thomas Massie är outsiders i den amerikanska kongressen. Pressbild.
Tre amigos. Matt Gaetz, Ken Buck och Thomas Massie är outsiders i den amerikanska kongressen. Pressbild.
Foto: HBO nordic

FAKTA

Fakta: The Swamp

Genre: Dokumentär

Premiär: 5:e augusti 2020 (HBO Nordic)

Medverkande: Thomas Massie, Matt Gaetz, Ken Buck med flera.

Regi: Daniel DiMauro och Morgan Pehme

Speltid: 1 timme och 54 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Nordström: Jag blev den "sköna roliga tjejen"

Johanna Nordström tror att det är viktigt att ha någon typ av mörker som komiker. 'Man skulle inte utsätta sig för den här typen av konstform om man inte har någonting fel i huvudet. Jag tror att alla som håller på med det har något slags mörker och är speciella på något sätt', säger hon.
Johanna Nordström tror att det är viktigt att ha någon typ av mörker som komiker. "Man skulle inte utsätta sig för den här typen av konstform om man inte har någonting fel i huvudet. Jag tror att alla som håller på med det har något slags mörker och är speciella på något sätt", säger hon.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon älskar "Beck" över allt annat och skriker "ring polisen!" så fort tillfälle ges – Johanna Nordström är komikern som egentligen vill bli kriminalare.
Till hösten planerar hon en stor Sverigeturné om sitt favoritämne.

På bara två minuter sålde Johanna Nordströms föreställning "Ring polisen" slut i Stockholm och Göteborg, och trycket var högt på flera andra orter i Sverige. Den 24-åriga komikerns popularitet har växt snabbt och hon har en trogen fanskara. Under våren var det dags för den första stora Sverigeturnén.

Men liksom i en deckare eller kriminalfilm kom ett oväntat bakslag. I det här fallet en dödlig pandemi.

– Det är det största antiklimax jag har varit med om i mitt liv, berättar Johanna Nordström.

Men förändringen har resulterat i en ovanligt lugn vår. Går allt som det ska drar turnén i gång i september i stället.

– Jag försökte att inte tappa det helt, få in något slags rutin. Men för att vara ärlig har det inte hänt så mycket. Det är som att vara mammaledig utan barn.

"En omvänd Hasse Brontén"

Uppmaningen "ring polisen" ropar Johanna Nordström så fort hon får chansen, särskilt om någonting galet håller på att hända. Turnétiteln är också en referens till hennes enorma intresse för true crime-berättelser, rättegångspoddar och inte minst krim-serier.

– Jag älskar "Beck" mer än livet självt – och Mikael Persbrandt. Jag vill egentligen vara polis, säger Johanna Nordström.

Bakgrunden är att hon alla söndagar hemma i uppväxtorten Västerås alltid kollade på Beck-filmatiseringarna med sin pappa.

Planen är att göra "en omvänd Hasse Brontén" senare i livet. Helst av allt vill hon bli kriminalare, en polis i rock som löser mord – men hon är införstådd med att man först måste tillbringa några år med att jaga fortkörare på gatan, innan man kan klättra i graderna.

– Inte fy skam det heller!

Redan när Johanna Nordström var barn förutspådde vuxna i omgivningen att hon skulle bli ståuppkomiker. På handbollsläger brukade hon berätta sagor om nätterna för sina lagkamrater, samtidigt som hon imiterade Anders Janssons rollfigur Tiffany Persson.

– Någonstans där började jag märka att jag kunde få folk att skratta genom att göra mig till.

"Mådde inte så bra"

Men humorn blev också ett sätt att försvara sig under den känsliga högstadietiden.

– Killar gav kommentarer om att man var tjock eller att man inte var "den snygga tjejen". Jag var aldrig med i det populära gänget, det var inte så viktigt för mig. Jag ville bara vara rolig, så att folk inte skulle ge kommentarer, säger hon.

– Det var killar som trodde sig ha rätten att säga saker om tjejers utseende. Det var ganska jobbigt, så jag började använda humorn för att bli "den sköna, roliga tjejen" i stället. Jag mådde inte så bra under den tiden.

"En kille började gråta"

Likt många offentliga personer i sin generation blev hon känd via sociala medier. Det började med twitterkontot Jonielol, och på Instagram har hon i dag över 210 000 följare.

Men hennes första ståupp-föreställning blev en katastrof. Vännen William Spetz var bokad på ett 40 minuter långt gig hos föreningen Unga allergiker, men hade bara material för hälften av tiden. Han tog med sig Johanna Nordström, som länge velat testa på humorformen. De trodde att publiken skulle vara mellan 18 och 35 år, men väl på plats fick de en chock.

– Det var 50 tioåringar där, på kollo. Jag hade skrivit en 20-minutersroast om allergiker och hur mycket jag hatar dem. Men jag kunde inte stryka någonting, då skulle jag inte ha 20 minuter, vilket var dealen. Så jag gick upp, sade helt sinnesjuka saker, en kille började gråta. Det gick ett halvår innan jag testade igen på en vanlig klubb, berättar hon.

Inte "Heliga Maria"

När Johanna Nordström väl började satsa blev hon snabbt insläppt på de stora humorscenerna, som Norra Brunn och tv-programmet "Parlamentet".

– Jag tror det är för att jag har hittat en egen ton. Det är inte så många tjejer i min ålder som kör stand up. Jag gör humor som folk kan relatera till, och det finns inte så många unga tjejer de kan skratta med, det är mer killar som kommer och ska vara skoj och dra nåt tråkigt skämt.

Samtidigt vill Johanna Nordström inte vara ett politiskt statement.

– Det blir något slags press på att man alltid ska vara "Heliga Maria" och rädda hela mänskligheten. Jag förstår att man lägger den pressen på influencers som har många följare, men egentligen är det politiker som ska vara förebilder och styra vårt land.

– Jag vill inte att man ska kunna sätta mig i ett fack, om jag är vänster eller höger eller vadsomhelst. Det är ganska oväsentligt.

Sofia Sundström/TT

Johanna Nordström säger att det är viktigt för henne att inte visa upp en finpolerad sida på sociala medier. 'Sedan har jag inte så mycket finpolerat att visa upp. Jag har inte en fyra på Östermalm med 'walk in closet' där jag kan visa upp mina märkeskläder. Jag tror jag har visat upp en rättvis sida av mig själv, inte utseende- och pengahets utan en vanlig person som håller på med humor', säger hon.
Johanna Nordström säger att det är viktigt för henne att inte visa upp en finpolerad sida på sociala medier. "Sedan har jag inte så mycket finpolerat att visa upp. Jag har inte en fyra på Östermalm med 'walk in closet' där jag kan visa upp mina märkeskläder. Jag tror jag har visat upp en rättvis sida av mig själv, inte utseende- och pengahets utan en vanlig person som håller på med humor", säger hon.
Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Nordström är komikern som egentligen vill bli polis.
Johanna Nordström är komikern som egentligen vill bli polis.
Foto: Jessica Gow/TT
I september drar förhoppningsvis Johanna Nordströms föreställningsturné 'Ring polisen' i gång.
I september drar förhoppningsvis Johanna Nordströms föreställningsturné "Ring polisen" i gång.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Johanna Nordström

Föddes 19 november 1995 i Västerås.

Sommaren före gymnasiet startade hon sitt twitterkonto @jonielol.

Efter att ha arbetat på viralsajter och med sociala medier började hon göra sketcher med Torbjörn Averås Skorup. 2018 valde hon att satsa heltid på ståuppkomik och humor.

Hennes föreställning "Ring polisen" har planerad premiär den 13 september i Helsingborg. Sammanlagt gör hon 51 förställningar runt om i landet.

NÄSTA ARTIKEL