Annons

Inhemsk mobilisering räddar finska jordgubbar

Publicerad 7 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tusentals finländare har svarat upp på bärbranschens desperata larm och tagit sig ut på fälten när coronarestriktioner håller utländska plockare borta från landet. Arkivbild.
Tusentals finländare har svarat upp på bärbranschens desperata larm och tagit sig ut på fälten när coronarestriktioner håller utländska plockare borta från landet. Arkivbild.Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix/TT

Tusentals finländare har svarat upp på bärbranschens desperata larm och tagit sig ut på fälten när coronarestriktioner håller utländska plockare borta från landet.

– Efter 22 år har vi finländska arbetare på våra jordgubbsfält, det är en väldigt ovanlig situation, säger Vesa Koivistoinen, ägare av landets största jordgubbsodling, i byn Hollola.

Annons

Hundratals människor rör sig långsamt över fälten, allt från tonåringar till pensionärer, innan de lämnar av bären för vägning.

Finland behöver cirka 16 000 plockare för att klara säsongen. Men i år har bara en tredjedel av det vanliga antalet utländska plockare kommit, samtliga ukrainare.

De resterande plockarna på fälten har rekryterats i Finland – och Koivistoinen säger att han höjt ersättningarna med 10 procent.

– Vi ville anställa finländare eftersom många andra företag inte kan erbjuda sommarjobb i år, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons