Annons

Iran noterar rekordhög dödssiffra i covid-19

Publicerad 7 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kvinnor i iranska Zanjan väntar på bussen iförda ansiktsmasker, vilka numer är obligatoriska i offentligheten.
Kvinnor i iranska Zanjan väntar på bussen iförda ansiktsmasker, vilka numer är obligatoriska i offentligheten.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran kämpar fortsatt i motvind mot coronaviruset. Det senaste dygnets dödssiffra – 200 avlidna – är en toppnotering sedan smittspridningen tog fart i landet i februari.

Även söndagens 163 avlidna innebar ett dygnsrekord, men den siffran är alltså nu passerad.

Annons

– Ökningen av dödsfall är väldigt smärtsam för oss alla, säger Sima Sadat Lari, talesperson för landets hälsodepartement, i statlig tv och tillägger att ökningen är ett resultat av iraniernas "beteende och handlingar".

Den senaste veckan har smittspridningen i landet, som inledningsvis var ett av de värst drabbade i världen, tagit ny fart. Irans tidigare strikta coronarestriktioner började lyftas gradvis i mitten av april.

I lördags meddelade president Hassan Rouhani att landet inför nya åtgärder för att hämma spridningen. Bland annat är det nu obligatoriskt att bära mask i stängda offentliga utrymmen.

Totalt har hittills nästan 12 000 iranier avlidit i viruset.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons