Annons

Mångmiljardnota efter arktiskt dieselutsläpp

148 miljarder rubel – eller runt 19 miljarder kronor. Så mycket kommer saneringen efter dieselutsläppet i sibiriska Norilsk att kosta, enligt Rysslands miljömyndighet.
Publicerad 7 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Dieselutsläppet i Norilsk blir en dyr historia. På bilden insamling av förorenat vatten.
Dieselutsläppet i Norilsk blir en dyr historia. På bilden insamling av förorenat vatten.Foto: MRS/handout/AP/TT

I slutet av maj läckte omkring 21 000 ton dieselolja ut från ett kraftverk i den känsliga arktiska miljön vid den sibiriska staden Norilsk.

Nu ber Rysslands statliga miljömyndighet kraftverkets ägare Norilsk Nickel, en av världens största nickelproducenter, att betala 148 miljarder rubel – motsvarande runt 19 miljarder kronor – i saneringskostnader. Formellt är det inte fråga om ett krav, utan om "frivillig kompensation", men Rysslands president Vladimir Putin har sagt att han förväntar sig att Norilsk Nickel ska stå för hela saneringsnotan.

Annons

Staden Norilsks borgmästare och flera chefer för kraftverket misstänks för brott i anslutning till utsläppet. Cheferna ska ha åsidosatt underhållet av den dieseltank som sprang läck medan borgmästaren inte ska ha satt in krisåtgärder i tid.

Världsnaturfonden (WWF) har prisat myndigheternas insatser efter utsläppet, men den regionala fiskerimyndigheten har betonat att en ekologisk katastrof har inträffat.

– Det kan redan nu sägas att det kommer att ta flera decennier innan det ekologiska systemets balans återhämtat sig i vattensystemen i Norilo-Pjasinskij, sade Dmitrij Klokov på fiskerimyndigheten strax efter dieselkatastrofen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons