Annons

Boende: Känns lite som att sitta i fängelse

– Det är lite uppgivet. Antalet coronafall har gått upp väldigt mycket senaste veckan så alla är medvetna om att vi måste göra detta, säger Emma Wallström, som drabbas då miljonstaden Melbourne stängs på grund av smittspridningen.
Publicerad 8 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Studenten Emma Wallström tycker att myndigheterna är bra på att informera om vad som gäller under nedstängningen.
Studenten Emma Wallström tycker att myndigheterna är bra på att informera om vad som gäller under nedstängningen.Foto: Privat

Den australiska staden Melbourne stängs igen under minst sex veckor för att begränsa ett nytt coronautbrott. I staden bor flera svenskar som tvingas genomleva en andra nedstängning.

– Det känns lite som att man sitter i fängelse, skulle jag säga. Vi öppnade lite och fick en liten dos av ett normalt liv och nu tar de bort allt igen, så det känns som att de drog undan mattan lite, säger Maria Mobjer, som bor utanför Melbourne.

"Det sliter på folk"

Annons

Maria Mobjer berättar att hon mötte tomma och länsade hyllor i mataffären tidigare under dagen, efter att beskedet kommit. Hon tänker på den tidigare nedstängningen, som varade i tio veckor mellan mars och maj.

– Jag är lite uppgiven, måste jag säga. Barnen hemskolades och nu fick vi besked att det blir hemskolning i ytterligare sex veckor. Som förälder är det svårt för man är inte utbildad lärare och har inte samma auktoritet. Dessutom har man kanske ett heltidsjobb med. Det sliter på folk.

Melbournes nedstängning börjar gälla vid midnatt mot onsdag, lokal tid.

– Stämningen är rätt upprörd. Själv har jag jobbat hemifrån i 100 dagar och är ganska lugn, men många försöker lämna staden och ta sig till andra delar innan gränsen stänger om några timmar, säger Pontus Hanson som bor i Richmond, i västra delen av Melbourne.

Fem miljoner berörs

I flera delar av staden hade restriktionerna redan skärpts under förra veckan, men den stundande nedstängningen gäller hela staden och berör närmare fem miljoner människor.

– Det är supertråkigt att man tar ett så stort steg tillbaka, men det låter mer dramatiskt än det är, vi kan det här och det är som det är. Vi får hoppas på att det tar slut efter det, säger Linnéa Rinäs, också hon bosatt i Richmond.

Hon hade precis börjat på ett nytt jobb när den tidigare nedstängningen inleddes och har jobbat hemifrån sedan dess. Hon berättar om de fyra godkända anledningarna att lämna hemmet som man nu infört: att handla mat, besöka läkare, åka till jobb och skola eller motionera.

– Skillnaden mot sist vi hade lockdown är att då var det så nytt så det var nästan spännande att klura ut nya sätt att göra gamla saker. Som onlineträning eller att min kör började sända live på Facebook. Men den känslan finns inte riktigt den här gången.

Gränsen stängs

Vid midnatt stängs också gränsen mellan Victoria och granndelstaten i norr, New South Wales. Det är första gången på 100 år som delstatsgränsen stängs. Daniel Andrews, delstatsledaren, bad under presskonferensen även om federal hjälp för att möta de dystra virussiffrorna.

Bland de svenskar som TT pratat med är de flesta nöjda med den information de får från myndigheter och politikerna.

Annons

– Det har varit jättebra. Man håller presskonferenser och vi har fått uppdateringar. Det är klara regler om vad vi får göra och man får uppmuntran och känslan av att vi är en enad nation. Vet inte om det här är rätt strategi, men tycker det är fint, säger Emma Wallström.

Flera av dem uttrycker däremot en oro inför framtiden.

– Jag tror inte att politikerna tänker på konsekvenserna. Vi är beroende av importen hit och jag vet många lokala affärsägare som går under. Jag har sett stängda och tömda butiker. Den oron är mer väsentlig än själva nedstängningen, säger Pontus Hanson.

– Man är orolig för vad det här får för konsekvenser för samhällsekonomin och hur vi ska kunna ta oss tillbaka från det här. Många företag har det tufft och de statliga understöden kommer inte räcka. Kommer det bli värre konsekvenser än om vi haft öppet? Det är en befogad fråga, tycker jag, säger Maria Mobjer.

Linnéa Wannefors/TT

Maria Mobjer är orolig för vilka konsekvenser nedstängningen kommer få på sikt.
Maria Mobjer är orolig för vilka konsekvenser nedstängningen kommer få på sikt.Foto: Privat
Pontus Hansson bor i Richmond och berättar att flera han känner försöker lämna Melbourne innan gränsen stänger.
Pontus Hansson bor i Richmond och berättar att flera han känner försöker lämna Melbourne innan gränsen stänger.Foto: Privat
Linnéa Rinäs tycker att nedstängningen låter mer dramatisk än den är.
Linnéa Rinäs tycker att nedstängningen låter mer dramatisk än den är.Foto: Privat
Melbournes stadskärna, Australien, vid Yarrafloden. Arkivbild.
Melbournes stadskärna, Australien, vid Yarrafloden. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm / TT
Fakta: Coronapandemin i Australien

Fakta: Coronapandemin i Australien

Victoria och New South Wales, Australiens folkrikaste delstater, har drabbats värst av coronautbrottet i landet.

Siffror under tisdagen visade att i New South Wales har över 3 400 personer bekräftats smittade medan omkring 50 har avlidit. För Victoria är de siffrorna drygt 2 500 respektive drygt 20.

Australien hade under tisdagen sammanlagt rapporterat runt 8 500 bekräftade smittofall och drygt 100 dödsfall.

Källa: TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons