Annons

Finlands utrikesminister misstänks för brott

Publicerad 8 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto misstänks för två brott, enligt Helsingin Sanomat. Arkivbild.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto misstänks för två brott, enligt Helsingin Sanomat. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Sedan det stormat på det finländska utrikesdepartementet hösten 2019 begärde riksdagens grundlagsutskott att riksåklagaren skulle utreda om utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) gjort sig skyldig till brott.

Nu är förundersökningen färdig och överlämnad till utskottet. Ärendet omgärdas av sekretess, men enligt tidningen Helsingin Sanomat misstänks Haavisto för två brott: tjänstebrott och brott mot samarbetsskyldighet inom ämbetsverk.

Annons

Brotten ska enligt tidningen Hufvudstadsbladet ha begåtts i anslutning till att Haavisto petade utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen, vilket skedde i samband med att debatten om huruvida Finland skulle hämta hem medborgare från det syriska fånglägret al-Hol rasade som värst.

Eftersom de misstänkta brotten begåtts under tjänsteutövning är upp till riksdagen att besluta om förundersökningen ska leda till ytterligare åtgärder. Haavisto själv förnekar brott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons