Kultur och nöje

Hässleholmssystrarna släpper singel

Foto: Emil Daniel
Kultur och nöje
Musik Alice och Eden Alm väckte stor uppmärksamhet förra året då de var med i programmet Idol. Trots det var det en stor överraskning att Universal Music Sweden ville signa dem. Nu är de aktuella med sin första singel Dina kuddar.

– Jag skulle vilja beskriva den som väldigt poppig. Den singel vi släppt är väldigt sommarplågeaktig, säger Alice Alm om låten Dina kuddar.

Under tisdagen hade deras första låt fått över 94 000 lysningar på Spotify, på en månad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ryan Reynolds bud på fotbollsklubb överraskar

Skådespelaren Ryan Reynolds vill investera i fotbollsklubben Wrexham. Arkivbild.
Foto: Steve Luciano/Ap/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Ryan Reynolds ("Deadpool") har tillsammans med skådiskollegan och "It's always sunny in Philadelphia"-skaparen Rob McElhenney lagt ett överraskande bud på den walesiska fotbollsklubben Wrexham, skriver Deadline.

Klubben spelar i den engelska ligans femte division och skriver på sin hemsida att den ska ta ställning till budet och den "vision för laget" som de två intressenterna ska lägga fram, detta efter en omröstning där medlemmarna med en överväldigande majoritet röstat för att diskussionen skulle fortsätta.

Köpesumman uppges vara av "nominellt värde" men innehåller också en direktinvestering på motsvarande 25 miljoner kronor.

Kultur och nöje

Ett "fuckin' failure" med rätt att leva

Under den digitala varianten av årets bokmässa medverkar Tone Schunnesson bland annat i seminariet 'Generationsromaner på gränsen'.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Bibbs, misslyckad influerare, har blivit känd för sin taktlöshet. Nu har hon sålt ut allt – utom möjligen röven.
I sin nya roman porträtterar Tone Schunnesson en människa som låtit marknaden ta kommandot även över sitt innersta.

Det är svårt att tycka om Bibbs. När pojkvännen Baby kastar ut henne, står hon bokstavligen på gatan, utan lägenhet och skyddsnät men fortfarande med en ansenlig skara följare på Instagram. För att behålla deras intresse och engagemang – Bibbs absolut enda men också tynande kapital – skriver hon ett inlägg där hon förklarar att det är hon som har lämnat Baby och att han har våldtagit henne. Hon ljuger utan betänkligheter.

Är inte den här romanen en studie i uselhet? Tone Schunnesson skrattar men protesterar.

– För mig är det inte det. För mig är det här en person som är en kvart från att förlora allt, och det gör henne helt desperat. Jag tänker mig mer att det är en studie av en ensam människa som med näbbar och klor slåss för det sista hon har. Hon vill inte kännas vid det, men för henne är det här en kamp om livet.

Drogdagbok

"Generationsromaner på gränsen" lyder titeln på det strömmade seminarium som Tone Schunnesson medverkar i på årets bokmässa. Debutromanen "Tripprapporter" från 2016 handlade om en rastlös ung kvinna som knarkar sig runt jorden och skriver drogdagbok.

Bibbs skulle kunna vara hennes storasyster, framhåller Schunnesson, en ensam person som upplever sig som svår att älska och som lever i en usel relation utan skyddsnät, utbildning, familj eller riktiga vänner.

Båda är desperata men också tjurskalliga personer som inte kan inordna sig i samhällets krav, framhåller Schunnesson. I bakhuvudet hade hon sin fascination för krackelerade kändisar som Lindsay Lohan och Britney Spears och deras offentliga ensamhet.

– Jag dör för dem. Det är som att jag vill säga till de här kvinnorna. "ni är inte svåra att älska, bara för att ni inte blir älskade – JAG älskar er". Jag tänker att det är en mänsklig erfarenhet – att vara så nära undergången men att inte gå med på den lägesbeskrivningen.

TT: Du ville aldrig göra Bibbs god?

– Nej, de här kvinnorna är inte goda, inte eftersträvansvärda men de visar att det går att vara ett fuckin' failure och vara kvinna, att leva och ha rätt till ett liv utan att vara något duktigt eller härligt.

Nästa hyra

Men "Dagarna, dagarna, dagarna" – som romanen heter – handlar också om ett arbetsliv utan anställningstrygghet där människors framtidsperspektiv aldrig är längre än till nästa hyra.

– Jag tror att många kan känna igen sig i själva gigekonomin, de som kör Uber, som lever ur hand i mun, dag för dag. Det tror jag har gjort Bibbs hårdare och mer oförskämd än vad hon skulle ha varit i ett annat sammanhang, säger Tone Schunnesson.

Hon tar dem som jobbar med att hämta elsparkcyklar som exempel.

– De måste hyra egen skåpbil och köra runt på nätterna. Sedan laddar man elcyklarna hemma i den egna lägenheten och kör ut dem. Vilket jävla yrke att göra det natt efter natt, den sortens ekonomi och den sortens arbetsmarknad förändrar vilka vi är, i själen!

Opererad rumpa

Tone Schunnesson följer tidiga influerare som Isabella Löwengrip och Kenza. Den ständigt pågående dokusåpan "Jocke & Jonna" däremot klarar hon inte av. "Har de kontroll över vad de håller på med?" frågar hon retoriskt.

För vad gör det med en människa att sälja sin egen smak, sina minnen och relationer? Det var frågan som uppehöll henne när hon funderade över Bibbs. Tone Schunnesson förberedde sig genom att läsa plastikkirurgitrådar där kvinnor postar bilder på sina opererade rumpor. De spenderar tusentals kronor på mer eller mindre lyckade försök att flytta fett till skinkorna och låter sina följare vara med om utvecklingen.

– Jag tror att Bibbs blivit som hon blivit för att hon är på en marknad där hon är produkten.

Just där uppvisar Bibbs å andra sidan en häpnadsväckande cynism och kompetens. Men hur många är inte, likt Bibbs, bättre på att berätta den förföriska historien om sig själva än att leva sina liv?

– Jag tänker att vi lever i den tid där man ska framställa sig själv, både i arbetslivet och i sociala medier och på Tinder. Och det krävs en mycket mer enhetlig bild av en person när man ska sälja den, än vad man är i verkligheten.

Erika Josefsson/TT

'Jag har alltid varit fascinerad av det här som ser ut som ett riktigt liv men är fiktion', säger Tone Schunnesson.
"Jag har alltid varit fascinerad av det här som ser ut som ett riktigt liv men är fiktion", säger Tone Schunnesson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Trots att hon har gått författarskola, skrivit två publicerade romaner och en pjäs ser Tone Schunnesson sig nästan mer som en läsande person än en skrivande.
Trots att hon har gått författarskola, skrivit två publicerade romaner och en pjäs ser Tone Schunnesson sig nästan mer som en läsande person än en skrivande.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Tone Schunnesson

Född: 1988.

Uppväxt: I Malmö. Började skriva dagbok och dikter tidigt. Läste massor: "Jag kan tänka tillbaka på slukaråldern som den bästa tiden i mitt liv: det finns inget som boken."

Bakgrund: Biskops Arnös författarlinje, skriver just nu klart sin c-uppsats i estetik på Södertörns högskola.

Sysselsättning: Författare, dramatiker, medlem i "Babels" författarpanel i SVT.

Bor: I Stockholm.

Familj: "Ja."

Aktuell: Med den nya romanen "Dagarna, dagarna, dagarna".

Bok som har förändrat mitt liv: "'Queer' av William S Bourroghs. Den gjorde att jag skrev den här boken och varenda bok man skriver är en erfarenhet som förändrar ens liv."

Tittar på: "I may destroy you", miniserie på HBO, som handlar om en tjej som blir våldtagen. "Den är gjord på ett helt nytt sätt, jag rekommenderar den verkligen."

Framtidsplan: Ska skriva en pjäs.

Kultur och nöje

Lind: Kulturlivet lever trots det svåra läget

I fjol talade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg. I år deltar hon i en strömmad invigningsceremoni från Fotografiska i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Glöm trängseln bland förlagsmontrarna på Bokmässan i Göteborg.
Bokmässan Play strömmar seminarier direkt och gratis till alla intresserade.
– Det svåra läget till trots så lever vårt kulturliv, säger kulturminister Amanda Lind (MP), som invigde den digitala mässan på torsdagsmorgonen.

Från Fotografiska i Stockholm uppmärksammade kulturministern ett av Bokmässans teman: "Läs, läs, läs".

– Privilegiet i att kunna läsa och skriva är något som måste förmedlas till alla barn och unga. Nya världar öppnas, man blir säker i sitt språk och det är en nyckel för att kunna utveckla ett aktivt medborgarskap i vår demokrati. Det handlar om makt och frihet, sade Amanda Lind under invigningen.

Hon framhöll skolans och föräldrarnas roll för att inspirera sina barn men lyfte också fram bibliotekarierna.

– Ni gör hela skillnaden.

"Släpp mobilen"

Hon vände sig också direkt till de unga läsarna med en uppmaning om att släppa mobilerna.

– Jag vet att frestelsen är stor, jag kan känna den själv. Men den där lilla startsträckan som finns till en roman, den kommer att betala sig.

Frida Edman, Bokmässans ansvariga, beskriver play-tjänsten som "en guldgruva av både direktsända och förinspelade författarsamtal" som kommer att finnas tillgängliga under ett års tid.

440 författare medverkar

Under de fyra dagar som mässan pågår kommer 140 digitala studiosamtal att hållas, och totalt medverkar cirka 440 författare, forskare och sakkunniga.

Årets mässa ägnas i huvudsak åt svensk litteratur och bland de medverkande författarna finns bland andra Anna-Karin Palm, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Hanna Nordenhök och Göran Greider.

En handfull utländska dragplåster, däribland Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Valeria Luiselli, medverkar genom samtal som spelats in i New York.

Erika Josefsson/TT

Miranda Sigander/TT

FAKTA

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Bland annat samtalar Jason Timbuktu Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26–27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong.

Svenska deltagare är bland andra Majgull Axelsson, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund. De författare som deltar från New York är: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

Kultur och nöje

Ungdomsklassiker om våldtäkt blir ljudbok

Christina Wahldéns debut 'Kort kjol' kommer som ljudbok. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Romanen "Kort kjol", Christina Wahldéns debut från 1998, kommer ut som ljudbok och dessutom i lättläst version.

Boken har sålts i drygt 50 000 exemplar och lånas fortfarande ut nära 10 000 gånger per år och sägs vara den första ungdomsboken som helt fokuserar på sexuellt våld.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

William Spetz i ny humorpodd i P3

Helena Lindegren och William Spetz och Sven Björklund (som mask) är med i P3:s Bokbussen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den nya humorpodden "Bokbussen i P3" ska bjuda på spänning och norrländsk humor med William Spetz, Helena Lindgren och Sven Björklund i rollerna.

Serien är utformad som en fiktiv dokumentär om journalisten Love som drömmer om att göra rafflande true crime-dokumentärer under ett sommarvikariat i Västerbotten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Kultur och nöje

Shitkid-Åsa har tröttnat på viktigpettrarna

Efter ett par släpp med mänskliga trumslagare har Åsa Söderqvist gått tillbaka till Shitkids rötter på nya albumet '20/20 Shitkid'. 'Det är fan pretto att ha trummis', säger hon.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I och med sitt nya album "20/20 Shitkid" kastar Åsa Söderqvist handsken och markerar var hon står i sin hjärtefråga: trummaskinsmusik. Den som tycker annorlunda kommer bokstavligt talat att bli nerbrottad.
– Jag blir så jävla arg när någon kommer fram och säger att vi ska ha trummis, säger hon.
PREMIUM

Det kanske inte bör sägas högt men Åsa Söderqvist hade ingenting emot att coronapandemin satte stopp för det stora ekorrhjulet tidigare i år – i alla fall inte till en början.

Det skulle bli en efterlängtad paus, en möjlighet att hänga runt, spela tv-spel och inte göra särskilt mycket mer. För de senaste åren har Söderqvist levt rocklivet med sitt musikaliska projekt Shitkid, släppt skivor, turnerat och festat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stjärnparet har fått sin bebis

Sångaren Zayn Malik och modellen Gigi Hadid har blivit föräldrar. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/Ap/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den före detta One Direction-medlemmen Zayn Malik och fotomodellen Gigi Hadid har fått en flicka.

"Kärleken jag känner för den här lilla människan är bortom min förståelse", skrev sångaren på Twitter för att meddela dotterns födelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Strömningstjänst har ökat premiärpublik – på bio

I höst uppmärksammar Draken Film dokumentärfilmaren David Aronowitsch, bioaktuell med 'Idomeni', i en stor retrospektiv. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Göteborgs filmfestivals strömningstjänst Draken Film ser lyckade siffror för initiativet Draken film på bio. Sedan coronapandemins utbrott har tjänsten samarbetat med oberoende biografer genom att låta sina prenumeranter gå gratis på utvalda premiärfilmer på bio och sedan ersätta biograferna.

I ett pressmeddelande konstateras att publiken ökat så mycket som 30 procent på några av biograferna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL