Utrikes

EU tecknar avtal om coronamedicin

EU-kommissionen har nått ett avtal om experimentella läkemedel mot covid-19. Arkivbild.
EU-kommissionen har nått ett avtal om experimentella läkemedel mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Yves Logghe/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

EU-kommissionen har nått ett avtal med läkemedelsföretagen Roche och Merck för att säkerställa leveranser av experimentella läkemedel mot covid-19, uppger en källa vid kommissionen.

Avtalet gäller Roches läkemedel Roactemra som används vid ledgångsreumatism och Mercks Rebif som används vid ms, som ska finnas tillgängligt för alla EU:s medlemsstater som vill köpa dem, enligt källan, som inte avslöjar några avtalsvillkor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Känd algerisk journalist döms till fängelse

Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.
Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.
Foto: Fateh Gudoum/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Algeriske journalisten Khaled Drareni döms till tre år i fängelse, meddelar hans advokat Nouredine Benissad. Drareni har stått anklagad för bland annat anstiftan till folksamling samt för att ha "skadat den nationella integriteten".

– Det är en mycket tung dom för Khaled Drareni. Vi är förvånade, säger advokaten tillika ordförande i människorättsgruppen LADDH (La Ligue algérienne pour la défense des droits de l'homme).

Khaled Drareni är grundare av en nyhetssajt och även korrespondent för franska TV5-Monde och för Reportrar utan gränser (RSF). Han greps i samband med att han rapporterade om en regimkritisk demonstration.

Drareni förnekade samtliga anklagelser under rättegången där han medverkade via videolänk på grund av den pågående coronapandemin.

"Jag gjorde bara mitt jobb som frilansjournalist" sa han då.

Utrikes

Linde varnar för konsekvenser av Belarusvåld

Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat Belarus huvudstad Minsk på söndagen.
Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat Belarus huvudstad Minsk på söndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Tre tusen människor har gripits under de våldsamma protesterna under valdagen i Belarus, enligt landets inrikesdepartement.
"Om (president) Lukasjenko vägrar att lyssna på sitt folk och fortsätter den inslagna vägen mot fortsatt våld kommer detta att få konsekvenser för Sveriges relation med den politiska ledningen i Belarus", säger utrikesminister Ann Linde i ett uttalande.

President Aleksandr Lukasjenko fick enligt valkommissionen 80 procent av rösterna – ett resultat som inte accepteras av oppositionen.

Tiotals människor skadades under demonstrationerna i söndags, som ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Enligt Belarus inrikesdepartement greps tusentals människor.

Människorättsorganisationen Viasna rapporterar att en person omkommit under protesterna efter att ha blivit påkörd av ett polisfordon.

Redan under valdagen på söndagen visade en statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko fått närmare 80 procent av rösterna. Beskedet ledde till att tusentals motståndare som anser att valet inte gått rätt till gav sig ut på gatorna för att demonstrera.

Täckta med blod

Polisen använde vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra protestdeltagarna. USA-finansierade Radio Liberty har publicerat bilder på människor täckta med blod.

Inrikesdepartementet uppger på måndagen att 3 000 personer greps landet över under söndagen, varav omkring tusen i huvudstaden Minsk. Tiotals civila och poliser skadades i protesterna där, enligt departementet.

"Inga militära vapen användes mot förövarna. Det förekom inga dödsfall", hävdar departementet.

Människorättsorganisationen Viasna säger däremot att en demonstrant dog efter att ha blivit påkörd av en polisbil.

Regeringsbyggnader har spärrats av och från invånare kommer uppgifter om att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet.

Krävt att gripna släpps

Aleksandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapandemin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger i ett uttalande att "ansvaret för denna våldsamma utveckling vilar hos president Lukasjenko och den belarusiska regeringen".

"Vi kräver nu att myndigheterna omedelbart släpper samtliga personer som gripits i samband med valet och att politiskt motiverade åtal läggs ned", säger hon i uttalandet.

Utrikesdepartementet kommer under måndagen att framföra sin kritik till Belarus ambassadör i Sverige.

"Vi står i nära kontakt inom EU, bland annat om vårt vidare agerande om president Lukasjenko vägrar att lyssna på sina medborgare", säger Ann Linde.

"Brutit med folket"

Lukasjenkos utmanare Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens preliminära resultat kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna, gav sig in i politiken efter att hennes man som tänkt ställa upp som presidentkandidat fängslats.

Hon avvisar valkommissionens preliminära resultat och kräver att myndigheterna lämnar över landets styre till oppositionen.

– I går gjorde väljarna sitt val men myndigheterna hörde oss inte, de har brutit med folket, säger Tichanovskaja vid en presskonferens på måndagen där hon säger att hon anser sig vara valets vinnare.

Hon lägger till att polisen använt oproportionerliga åtgärder mot demonstranterna.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

FAKTA

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten som inför valet seglade upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Utrikes

Johnson: Stoppa migrantbåtarna över kanalen

Migranter tas om hand i Dovers hamn i förra veckan.
Migranter tas om hand i Dovers hamn i förra veckan.
Foto: Gareth Fuller/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritannien vill samarbeta med Frankrike för att stoppa migrantbåtar över Engelska kanalen. Inrikesdepartementet har tidigare bett militären om hjälp för att hantera de många migranter som kommer med båt från Frankrike.

Sedan i torsdags fler än 500 personer, inklusive barn och gravida kvinnor, tagit sig över Engelska kanalen. Många i överlastade gummibåtar.

– En andra sak vi måste göra är att se igenom vårt regelverk som gör det mycket, mycket svårt att skicka ut människor efter att de kommit hit – även fast de kommit hit olagligt, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Storbritannien har tidigare riktat kritik mot Frankrike då de anser att de inte gör tillräckligt för att stoppa de som försöker ta sig över. Frankrike uppger att fem gånger så många migrantbåtar har stoppats mellan januari och juli i år jämfört med samma period i fjol.

Utrikes

Ska motverka klimatflykt – höjer landets öar

President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflykt i Kiribati. Arkivbild.
President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflykt i Kiribati. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II
Utrikes
Utrikes Kiribatis öar ska höjas ur havet med hjälp av muddring, det säger landets nyligen omvalde presidenten. På så vis ska man bekämpa höjda havsnivåer och klimatflykt.

Östaten Kiribatis president, Taneti Maamau, säger att det är en del av regeringens strategi att höja öarna för att motverka förhöjda havsnivåer.

Maamuas föregångare, tidigare presidenten Anote Tong, förutspådde att ögruppens invånare i framtiden skulle tvingas flytta från öarna på grund av stigande hav. Under hans mandatperiod köptes mark i Fiji som skulle fungera som ett potentiellt nytt hemland för invånarna.

Maamau har avvisat migration som strategi med motiveringen att studier visat att öarna kan överleva med rätt anpassningsåtgärder.

Presidenten har även meddelat att man kommer ta hjälp av Kina i arbetet med att rädda öarna. I fjol uppmärksammades Kiribati internationellt då man bröt med Taiwan för att i stället diplomatiskt närma sig Kina, vilket ändrade den geopolitiska kartan i en stor del av Stilla Havet.

USA:s militär har uttryckt en oro för att Kiribati ska tillåta Kina att bygga militära anläggningar på ön Christmas som ligger 2 000 kilometer söder om Hawaii.

Maamau säger dock att Kiribati kommer skydda sitt oberoende och inte ta stora lån från något land.

Ellinor Knoxborn/TT

Utrikes

Tredje ministern avgår efter explosionen

En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libanons finansminister Marie Claude Najem lämnar sin post med anledning av explosionen i Beiruts hamn, där över 150 människor omkom.
Hon är den tredje ministern som avgår på kort tid efter omfattande protester mot regeringen.

Justitieministern lämnade under måndagen in sin avskedsansökan och uppgav explosionen som orsak. Under söndagen avgick landets miljö- och informationsministrar och flera parlamentsledamöter av samma anledning.

– Hela regimen måste ändras. Det blir ingen skillnad om det blir en ny regering. Vi behöver snabba val, säger ingenjören Joe Haddad till Reuters.

Men det är inte alla libaneser som tror att en förändring är möjlig.

– Det kommer inte att gå, det är bara samma människor. Det är en maffia, säger Antoinette Baaklini som arbetar på ett företag vars lokaler förstördes vid explosionen.

Utredning

President Michel Aoun har tidigare uppgett att explosiva ämnen lagrats på ett osäkert sätt i hamnen under flera år. En utredning kring vad som orsakade explosionen har inletts.

De regeringskritiska protesterna de senaste dagarna har varit de största sedan i oktober då den politiska eliten anklagades för att utnyttja statliga resurser för egen vinning. Nya protester väntas under måndagen utanför presidenten Michel Aouns residens för att kräva hans avgång efter den stora explosionen den 4 augusti.

Svårt att identifiera

Många av de personer som är saknade och antas ha omkommit är utländska arbetare, bland annat lastbilschaufförer, uppger Beiruts guvernör Marwan Abboud. Syrien har uppgett att 45 av deras medborgare tillhör offren.

Att offren inte har anhöriga på plats som kan identifiera kropparna försvårar arbetet.

– Det är en svår uppgift som tar tid, säger Abboud i en tv-intervju.

Libanons finansminister Marie Claude Najem. Arkivbild
Libanons finansminister Marie Claude Najem. Arkivbild
Foto: Hassan Ammar/AP

FAKTA

Bakgrund: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos – med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget 1975–1990, förlorat sina jobb eller tvingats gå ned i lön. Coronapandemin förvärrat den ekonomiska situationen ytterligare.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten i den sekulära republiken bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Kaos på stränder under Europas värmebölja

Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.
Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes I takt med ökande smittspridning i Sydeuropa stiger även temperaturerna. När värmen pressas upp mot 40-sträcket växer även oron för fullpackade stränder mitt i pandemin.

"Stranden är så full att säker social distansering är omöjlig." De högsta uppmätta augustitemperaturerna på 17 år fick britterna att flockas till sydkustens stränder i helgen – i sådan mångfald att myndigheterna i Bournemouth enträget uppmanade folk att hålla sig borta.

Coronapandemin och dess medföljande reserestriktioner har lett till att många skippat sommarens utlandsresor och i stället semestrar på hemmaplan, vilket fört med sig stora folksamlingar på stränder och i parker.

I bland annat Spanien, Portugal, Frankrike och Storbritannien varnar samtidigt myndigheter för temperaturer betydligt över det normala under veckan som kommer.

I stora delar av Spanien – där antalet coronarelaterade sjukhusinläggningar enligt tidningen El País fyrdubblats den senaste månaden – väntas temperaturerna ligga runt 40-sträcket. I bland annat Valencia och på Balearerna varnar myndigheterna för värmen, skriver El Mundo.

Bråk med parasoller

Även i Belgien stiger både smittspridningen och värmen, rapporterar The Brussel Times. I helgen urartade semesterlugnet i belgiska Blankenberge i ett bråk med parasoller och solstolar efter att ett fyrtiotal ungdomar blivit tillsagda av polis att följa reglerna kring social distansering.

– Varken myndigheternas, polisens eller livräddarnas uppmaningar respekterades, säger åklagaren Fien Maddens om bråket till tidningen Bruzz.

I Frankrike är 15 departement placerade under "röd alert" – värmeskalans högsta nivå som bara tagits i bruk två gånger tidigare i historien, rapporterar Le Monde. Den röda alerten innebär nu enligt vädertjänsten Météo-France risk för överdödlighet i samband med covid-19 och ozonföroreningar, som vid värmeböljor enklare tränger in genom luftvägarna.

Risk för äldre

Även Portugal har drabbats av den europeiska värmevågen. De senaste veckorna har skogsbränder rasat i den torra vegetationen i de centrala delarna av landet. Flera brandmän och civila har skadats i lågorna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De höga temperaturerna i Västeuropa väntas kvarstå veckan ut.

– När en värmebölja varar så här länge kan effekterna bli svåra. Många hus i regionen har inte luftkonditionering, och vid temperaturer runt 35 grader kan byggnaderna inte kyla ned sig själva. Det innebär en risk för många människor, särskilt för äldre och de med försämrat hälsotillstånd, säger meteorologen Taylor Ward till CNN.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.
Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).
Foto: Alastair Grant/AP/TT

Utrikes

Röda korset utbildar volontärer i Nordkorea

Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Foto: Lee Jin-man
Utrikes
Utrikes Röda korset har utbildat 43 000 nordkoreanska volontärer. Dels för att hjälpa landet bekämpa coronaviruset, men också för att hantera de kraftiga översvämningar som drabbat landet.

Kraftigt regn med efterföljande översvämningar har de senaste dagarna orsakat en oro för Nordkoreas grödor och livsmedelsförsörjning.

Röda korset har, tillsammans med Röda halvmånen, byggt ett omfattande nätverk av nordkoreanska volontärer för att hjälpa invånare i landets nio provinser att förebygga skador orsakade av översvämningarna. Men även att undvika smittspridning av coronaviruset, meddelar talespersonen Antony Balmain.

"Hundratals hem har skadats och stora områden med risfält har sjunkit på grund av kraftigt regn och en del översvämningar," säger Balmain.

Otydliga provsvar

Trots att Nordkorea ännu inte har bekräftat något fall av covid-19 i landet har en omfattande nedstängning av staden Kaesong gjorts efter att en man med coronasymptom upptäcktes i staden.

Enligt WHO:s representant för Nordkorea, Edwin Salvador, har personen testats men provsvaren var otydliga.

I Kaesong har de nyutbildade volontärerna försett 2 100 av de värst drabbade familjerna med bland annat presenningar, köksutrustning, och hygienprodukter.

Stora regnmängder

Regnmängderna i de norra delarna av landet har den här månaden varit större än 2007 då landet drabbades av de värsta översvämningarna hittills.

Samtidigt har minst 32 personer dött i Sydkorea efter 49 dagars monsunregn som orsakat både översvämningar, jordskred och evakueringar.

Utrikes

Nytt vulkanutbrott på Sumatra

Två indonesiska män tar foton på Mount Sinabung utbrott.
Två indonesiska män tar foton på Mount Sinabung utbrott.
Foto: Sugeng Nuryono
Utrikes
Utrikes Mount Sinabung i norra Sumatra har fått sitt andra utbrott på tre dagar. Ett fem kilometer högt askmoln sköt under måndagen upp ur vulkanen och gjorde himlen mörk, uppger lokala myndigheter och vittnen.

Inga avlidna eller skadade har rapporterats efter utbrottet men myndigheterna varnar boende och turister för möjliga lavaflöden. Samtidigt fortsätter flygtrafiken utan störningar.

"Människor som bor i närheten uppmanas att vara uppmärksamma på att lava kan komma," säger Indonesiens vulkanologiska instans i ett uttalande.

Utbrottet är det andra sedan i lördags och detta efter att vulkanen varit inaktiv i över ett år.

Dramatiska filmer, tagna av boende i närheten, visar ett gigantiskt moln av kraftig aska som stiger mot skyn.

"Ljudet var som åska, det varade mindre än 30 sekunder." säger Fachrur Rozi Pasi, boende i området, till Reuters.

Enligt vittnet Gilbert Sembiring var dagens utbrott större än det i lördags.

Invånare har ombetts att hålla sig minst tre kilometer från vulkanen och bära skyddsmask för att minimera effekterna av askan i luften.

Mount Sinabung fick ett utbrott 2010 efter att vulkanen varit inaktiv i 400 år. Efter det kom inget utbrott förrän 2013 men sedan dess har den varit mycket aktiv. 2014 och 2016 omkom sexton respektive sju personer i samband med utbrott.

En bil kör på en väg täckt av aska från vulkanen.
En bil kör på en väg täckt av aska från vulkanen.
Foto: Sugeng Nuryono
NÄSTA ARTIKEL