Utrikes

Mässlingsfritt i Sri Lanka och Maldiverna

Vaccin mot mässlingen, påssjuka och röda hund redo att distribueras i srilankesiska Vashon. Arkivbild.
Vaccin mot mässlingen, påssjuka och röda hund redo att distribueras i srilankesiska Vashon. Arkivbild.
Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Mitt i pandemin kommer goda virusnyheter från Världshälsoorganisationen (WHO): sydasiatiska Sri Lanka och Maldiverna har officiellt förklarats fria från mässlingen och röda hund.

Länderna blir därmed de första i regionen att nå WHO:s mål om att utrota bägge sjukdomarna före 2023.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kina inför sanktioner mot Rubio och Cruz

Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.
Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina inför sanktioner mot elva amerikaner, bland annat senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz. Den nya åtgärden är ett svar på ett liknande drag från USA mot kinesiska företrädare, som kom efter Kinas kraftåtgärder i Hongkong.

– Kina har beslutat att införa sanktioner mot vissa personer som har uppfört sig illa när det gäller Hongkongrelaterade frågor, säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

Även chefen för Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth omfattas av de nya sanktionerna.

I fredags införde USA sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam samt ytterligare tio kinesiska företrädare, däribland flera Pekingtrogna Hongkongpolitiker. Sanktionerna innebär att alla eventuella tillgångar de berörda har i USA fryses samt att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem.

Enligt Zhao Lijian utgör USA:s sanktioner en grov inblandning i Kinas inre angelägenheter och bryter mot internationell lag.

Utrikes

Turkmenistan tillåter coronatester

Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov tillåter Världshälsoorganisationen att utföra självständiga tester av corona i landet.
Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov tillåter Världshälsoorganisationen att utföra självständiga tester av corona i landet.
Foto: Kayhan Ozer/AP/TT
Utrikes
Utrikes Turkmenistan tillåter Världshälsoorganisationen (WHO) att utföra självständiga coronatester i landet. Det efter att WHO uttalat en allvarlig oro för stigande fall av lunginflammation.

Turkmenistan är ett av få länder i världen utan officiella fall av corona och landets auktoritära styre förbjöd i april ordet corona. En grupp från WHO besökte landet för en månad sedan och rådde då landet att införa åtgärder som "om corona redan spreds".

Därefter införde landet en landsomfattande nedstängning och rådde invånarna att bära ansiktsmask. Anledningen till att bära mask sades dock vara för att skydda mot damm och smittämnen i vinden snarare än mot virus.

Enligt statskontrollerad tv ska landets president, Gurbanguly Berdymukhamedov, under ett möte med WHO ha lyft frågan om en pågående spridning av lunginflammation med ett okänt ursprung i regionen. Dock utan att nämna om smittan nått Turkmenistan.

Berdymukhamedov ska även ha spekulerat om att fallen i regionen kunde ha kopplingar till ett "nytt coronavirus".

– Jag är övertygad om att vi behöver befästa staternas ansträngningar med att snarast kunna diagnostisera denna sjukdom med hjälp av Världshälsoorganisationen, sade Berdymukhamedov i statlig tv.

Hälsa är ett viktigt inslag i statens propaganda i Turkmenistan. Landet har tidigare hävdat att de har noll fall av både hiv och aids.

Utrikes

Hongkongs mediemogul Jimmy Lai gripen

Jimmy Lai har bland annat grundat tidningen Apple Daily. Arkivbild.
Jimmy Lai har bland annat grundat tidningen Apple Daily. Arkivbild.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai har gripits i Hongkong i enlighet med den nya säkerhetslagen.
Frihetsberövandet ses som ett hot mot pressfriheten i staden.

"Jimmy Lai har gripits för samarbete med utländsk makt", skriver Mark Simon vid Lais mediebolag Next Digital på Twitter.

En poliskälla bekräftar uppgiften för AFP, och Hongkongpolisen uppger enligt Reuters att nio personer i åldersspannet 23–72 år gripits misstänkta för brott mot den nya lagen, och utesluter inte att fler gripanden kan bli aktuella.

Lai, som är 71 år, är en framstående person i demokratirörelsen. Han äger tidningarna Apple Daily och Next Magazine, som båda är prodemokratiska och Pekingkritiska.

Lai har även varit en frekvent besökare i Washington, där han träffat höga tjänstemän, inklusive utrikesministern Mike Pompeo, för att samla stöd för demokrati i Hongkong, vilket fick Peking att beteckna honom som en "förrädare", skriver Reuters.

Gripit sönerna

skriver på sin engelskspråkiga sajt att Jimmy Lais två äldsta söner också gripits, liksom flera andra personer i Next Medias ledarskap. Lai greps i sitt hem och en Apple Daily-källa säger till Reuters att polisen sökt igenom flera andra höga chefers hem.

"Vi håller på att ordna advokater och så vidare för att försvara oss själva. Vi ser detta som direkta trakasserier," säger källan till Reuters.

Mark Simon uppger också att Apple Dailys lokaler söks igenom av polis.

Jimmy Lai är den högst uppsatta personen som hittills har frihetsberövats till följd av den nya lagstiftningen.

– Jag är beredd på fängelse. Om det blir så, så får jag tillfälle att läsa böcker jag inte har läst. Det enda jag kan göra är att fortsätta att vara positiv, sade han i en intervju med nyhetsbyrån AFP i juni, ett par veckor innan den nya lagen trädde i kraft.

Kräver släppande

Pressfrihetsivrare är upprörda över frihetsberövandet och kräver att Lai släpps.

"Gripandet av mediamogulen Jimmy Lai bekräftar de värsta farhågorna för att Hongkongs nationella säkerhetslagstiftning ska användas för att undertrycka kritiska prodemokratiska åsikter och begränsa pressfriheten", säger Steven Butler, Asienchef för organisationen Committee to Protect Journalists, i ett uttalande.

Det är inte första gången Lai frihetsberövas. Han greps tidigare i år anklagad för olovlig sammankomst, tillsammans med andra ledande aktivister, till följd av protesterna i Hongkong förra året.

Tidigare har 15 personer gripits i enlighet med den nya lagen, bland annat fyra stycken i åldrar mellan 16 och 21.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Hongkongs nya lag

Vid månadsskiftet juni–juli trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.

Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.

Utrikes

Valkommissionen: Stor valseger för Lukasjenko

Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen.
Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Sittande presidenten Alexandr Lukasjenko fick 80 procent av rösterna i presidentvalet i Belarus, enligt valkommissionens preliminära siffror.
Minst en person miste livet och över 200 greps vid protester som bröt ut på valdagen, uppger en människorättsorganisation.

Redan under valdagen på söndagen visade en statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko fått närmare 80 procent av rösterna i presidentvalet. Beskedet ledde till att tusentals personer gav sig ut och demonstrerade mot uppgifterna från valet, som enligt motståndarna inte gått rätt till.

Demonstrationerna ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Täckta med blod

Polisen använde vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra de demonstrerande och USA-finansierade Radio Liberty har publicerat bilder på människor täckta med blod. Enligt människorättsorganisationen Viasna har 110 människor gripits i Minsk, över 200 i hela landet. Tiotals personer rapporteras ha skadats i sammandrabbningar mellan polis och deltagare i demonstrationerna. Ett dödsfall ska ha inträffat när en person blivit påkörd av ett polisfordon.

Regeringsbyggnader har spärrats av och från invånare kommer uppgifter om att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet.

Sedan 1994

Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapanedmin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens preliminära resultat kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna, gav sig in i politiken efter att hennes man som tänkt ställa upp som presidentkandidat fängslats.

– Jag vill be polisen och militären att komma ihåg att de är en del av folket. Jag ber mina väljare att förebygga provokationer. Snälla stoppa våldet, säger hon.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

FAKTA

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Utrikes

Talibanerna: Fredssamtal efter fångutbyte

Afghanistans president Ashraf Ghani under den sista dagen av stormötet som hållits under helgen.
Afghanistans president Ashraf Ghani under den sista dagen av stormötet som hållits under helgen.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Talibanrörelsen är redo för fredssamtal så snart 400 talibanska fångar frigivits.
Det meddelar organisationen efter att Afghanistans nationella rådslag under söndagen beslutat att släppa fångarna.

– Vår hållning är klar. Om frisläppandet av fångar blir fullbordat är vi redo för de afghanska samtalen inom en vecka, säger talespersonen Suhail Shaheen.

Han uppger att de första samtalen ska hållas i Doha i Qatar.

Talibanerna krävde att minst 400 av 5 000 talibanska fångar skulle friges innan de var beredda att möta regeringen för fredssamtal. Regeringen har tvekat i frågan eftersom de menar att vissa av dessa fångar varit involverade i några av de värsta våldsdåden, bland annat en lastbilsbombning nära den tyska ambassaden i Kabul 2017 som dödade fler än 150 personer.

Men under söndagen godkände tusentals framstående afghaner vid ett stormöte att runt 400 talibanfångar som anklagats för allvarliga brott ska släppas. I och med beskedet har ett stort hinder för fortsatta förhandlingar mellan parterna undanröjts.

USA:s särskilda sändebud Zalmay Khalilzad, som i februari förhandlade fram en överenskommelse med talibanerna om att USA ska dra tillbaka sina trupper ur landet, välkomnar utvecklingen. Han har under lång tid försökt få till samtal mellan talibanerna och regeringen.

"Parterna kommer att inleda en process för att nå en överenskommelse om en politisk färdplan och en permanent och omfattande vapenvila för att avsluta Afghanistan-kriget." skriver han på Twitter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Regnskogskämpe i Brasilien död i covid-19

Flera framstående hövdingar ur Brasliens ursprungsbefolkning har avlidit till följd av coronaviruset. Här sörjer närstående Messias Martins Moreira, ledare för Kokoamastammen, som avled i maj 2020 efter att ha smittats. Arkivbild.
Flera framstående hövdingar ur Brasliens ursprungsbefolkning har avlidit till följd av coronaviruset. Här sörjer närstående Messias Martins Moreira, ledare för Kokoamastammen, som avled i maj 2020 efter att ha smittats. Arkivbild.
Foto: Edmar Barros/AP/TT
Utrikes
Utrikes En av Brasiliens främsta inhemska ledare, Aritana Yawalapiti, har avlidit i sviterna av covid-19, meddelar hans familj.
Han kämpade fram till sin död för att bevara regnskogen och att främja ursprungsbefolkningens rättigheter.
PREMIUM

Aritana Yawalapiti, ledare för Yawalapitistammen i Amazonas i Brasilien, har avlidit till följd av lungkomplikationer efter att ha diagnosticerats med covid-19 för två veckor sedan.

Han fördes då från sin by i det inhemska Xingu-reservatet till ett sjukhus i staden Canarana i delstaten Mato Grosso. När tillståndet förvärrades transporterades han till en intensivvårdsavdelning i Goiânia i delstaten Goiás – en niotimmarsresa som slutade med att han på plats lades i respirator.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Röda korset utbildar volontärer i Nordkorea

Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Foto: Lee Jin-man
Utrikes
Utrikes Röda korset har utbildat 43 000 nordkoreanska volontärer. Dels för att hjälpa landet bekämpa coronaviruset, men också för att hantera de kraftiga översvämningar som drabbat landet.

Kraftigt regn med efterföljande översvämningar har de senaste dagarna orsakat en oro för Nordkoreas grödor och livsmedelsförsörjning.

Röda korset har, tillsammans med Röda halvmånen, byggt ett omfattande nätverk av nordkoreanska volontärer för att hjälpa invånare i landets nio provinser att förebygga skador orsakade av översvämningarna. Men även att undvika smittspridning av coronaviruset, meddelar talespersonen Antony Balmain.

"Hundratals hem har skadats och stora områden med risfält har sjunkit på grund av kraftigt regn och en del översvämningar," säger Balmain.

Otydliga provsvar

Trots att Nordkorea ännu inte har bekräftat något fall av covid-19 i landet har en omfattande nedstängning av staden Kaesong gjorts efter att en man med coronasymptom upptäcktes i staden.

Enligt WHO:s representant för Nordkorea, Edwin Salvador, har personen testats men provsvaren var otydliga.

I Kaesong har de nyutbildade volontärerna försett 2 100 av de värst drabbade familjerna med bland annat presenningar, köksutrustning, och hygienprodukter.

Stora regnmängder

Regnmängderna i de norra delarna av landet har den här månaden varit större än 2007 då landet drabbades av de värsta översvämningarna hittills.

Samtidigt har minst 32 personer dött i Sydkorea efter 49 dagars monsunregn som orsakat både översvämningar, jordskrev och evakueringar.

Utrikes

Kraftig minskning av antal vildsvin i Danmark

Antalet vildsvin i Danmark har minskat från 100 individer i december 2018 till färre än 25 i dag. Arkivbild.
Antalet vildsvin i Danmark har minskat från 100 individer i december 2018 till färre än 25 i dag. Arkivbild.
Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT
Utrikes
Utrikes Efter bygget av ett kritiserat viltstängsel har antalet vildsvin minskat i Danmark.
Målet för danska Naturverket är att svinen ska vara så få som möjligt.

Vildsvinsbeståndet i Danmark har minskat de senaste åtta månaderna. I dag finns färre än 25 vildsvin norr om den dansk-tyska gränsen, att jämföra med mellan 35 och 40 i december.

I december slutfördes arbetet med ett viltstängsel som byggts längs gränsen. Det är dock inte fastställt att det är på grund av staketet som djuren blivit färre.

Danska Naturverket har fått i uppgift att få bort så många vildsvin som möjligt i Danmark, anledningen är att svinen riskerar att sprida den fruktade Afrikanska svinpesten i landet. Skulle Danmark drabbas av pesten skulle den innebära ett stopp för exporten av fläsk till länder utanför EU.

Minskningen i beståndet har skett trots att vildsvinen fått kultingar under de senaste månaderna, säger Inge Gillesberg från Naturverket till Avisen Danmark.

– Det är svårt att säga hur mycket staketet har påverkat. Men utifrån vad vi kan se på våra kameror verkar det inte som att det varit mycket trafik förbi stängslet, säger Inge Gillesberg till tidningen.

Vildsvinsstaketet har mötts av massiv kritik. Bland annat menar vissa att det är ineffektivt eftersom det är försett med hål för att släppa igenom andra djur.

Redan innan staketet bygges hade Naturverket lyckats minska populationen av vildsvin som i december 2018 uppskattades till 100 individer.

NÄSTA ARTIKEL