Annons

Miljöseger mot oljeledning i Dakota

Miljörörelsen och Standing Rock Sioux-gruppen har vunnit en åtminstone tillfällig seger i tvisten om en oljeledning under Oahe-sjön i South Dakota i USA. Ägarkonsortiet har fått domstolsorder på att stänga av ledningen och tömma den inom en månad i väntan på en grundlig miljöutredning – som kan ta ett år.
Publicerad 8 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Motståndarna mot oljeledningen Dakota Access har vunnit en juridisk seger – efter många års strid. Här en demonstration utanför Vita huset 2017.
Motståndarna mot oljeledningen Dakota Access har vunnit en juridisk seger – efter många års strid. Här en demonstration utanför Vita huset 2017.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Oljeröret kallas Dakota Access och är dimensionerat för 570 000 fat om dagen. Det går från Bakken i North Dakota, som är ett av USA:s största oljeproducerande områden, och löper under Lake Oahe som ger Siouxstammen dess dricksvatten.

Protester började redan när ledningen projekterades för flera år sedan. Men den har mäktiga förespråkare eftersom USA:s nuvarande president vill stödja inhemsk produktion av fossila bränslen.

Annons

En distriktsdomstol fann i måndags att bygget inte föregåtts av en korrekt miljökonsekvensutredning. Detta hälsade miljörörelsen som en stor seger.

Ägaren Energy Transfer hävdar dock att det skulle ta upp till tre månader att tömma oljeledningen, och säger dessutom att det skulle öka risken för miljöskador vid omstart eftersom det då skulle samlas orena rester vid den lägsta punkten, nämligen under sjön.

Företaget har försökt få beslutet upphävt via en juridisk snabbprocess, men då invände motståndarna att det inte gav dem tillräcklig tid att svara. En federal domare gav motståndarna rätt på tisdagen.

Ägaren har dock andra möjligheter att driva sin sak genom rättsväsendet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons