Annons

Senegalesisk slavö byter namn – hedrar Floyd

Publicerad 8 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En pojke på Gorée viftade med flaggor i anslutning till att USA:s förre president Barack Obama besökte ön 2013.
En pojke på Gorée viftade med flaggor i anslutning till att USA:s förre president Barack Obama besökte ön 2013.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

I över 300 år använde konkurrerande europeiska makter den senegalesiska ön Gorée som knutpunkt för den transatlantiska slavhandeln. Miljoner människor som kidnappats från Afrika passerade ön på väg till tvångsarbete i den nya världens kolonier.

Nu kopplas öns mörka historia och samtidens globala Black lives matter-protester samman genom ett beslut i kommunfullmäktige. Torget på den lilla öns nordspets döptes 1998 till Europatorget som tack för europeiskt bistånd, men byter nu namn till Frihet och mänsklig värdighet-torget. Frågan väcktes i kölvattnet av den svarte amerikanen George Floyds död i under ett brutalt polisingripande i Minneapolis i maj vållade demonstrationer i hela USA.

Annons

– Namnet Europatorget var på sätt och vis en symbol för vänskap mellan folk, säger Doudou Dia som leder öns turismstyrelse.

– Men vi sade också till varandra att på ett sätt kändes det som att hylla våra plågoandar. Det som hände George Floyd var droppen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons